Dodaj do ulubionych

jak to jest z tym podatkiem w końcu?!

16.04.05, 15:12
Dziewczyny, i nie tylko.
Jeśli ktoś tu pracuje w Anglii od października 2004, to jak to wygląda z
podatkiem w Polsce?
Sprawdzałam na forum Praca ale są takie sprzeczne informacje, że już nic nie
rozumiem.
Czy ktoś ma jakieś SPRAWDZONE informacje (linki itp) dające jakieś
wyjaśnienie? przecież nie ma podwójnego opodatkowania?
Z góry dziękuję.
PS to oczywiście nie dla mnie...
Obserwuj wątek
    • ewunia_uk Re: jak to jest z tym podatkiem w końcu?! 16.04.05, 15:29
      Umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania (Double Taxation Relief) to
      niezupelnie to, co sie wielu ludziom blednie wydaje, tzn. jesli oplacisz
      podatek w jednym kraju, to w drugim juz nie musisz.

DTR polega po krotce na tym, ze jesli w jednym kraju oplacilo sie podatek, i
      stopa tego podatku jest wieksza, niz w drugim kraju, to nie trzeba juz nic
      doplacac. Natomiast jesli podatek w jednym kraju jest nizszy, to po jego
      zaplaceniu trzeba doplacic roznice w drugim kraju. Oczywiscie jesli jest sie w
      tym "drugim kraju" objetym obowiazkiem podatkowym.

W UK maja obowiazek rozliczac sie z podatku osoby, ktore maja tu rezydenture
      podatkowa (nie mylic z rezydentura w sensie emigracyjnym). Po krotce (bo sa
      wyjatki), uznaje sie za takowe osoby, ktore w UK przebywaly ponad 180 dni w
      danym roku podatkowym. Natomiast, jakie sa przepisy w PL co do rezydentury
      podatkowej, wiem tylko z prasy, a to nie jest wiarygodne zrodlo wink. Z tego,
      co czytalam, Polska ma troche ostrzejsze przepisy w tej sprawie, tzn. za
      rezydenta podatkowego moze byc uznana osoba, ktora mimo nie przemieszkania 180
      dni w PL "posiada wiezi ekonomiczne z krajem", czyli np. ma w PL mieszkanie.

Jesli dana osoba jest polskim "rezydentem podatkowym" w PL, ma obowiazek
      rozliczyc sie z przychodow w UK z polskim urzedem skarbowym. Podatek zaplacony
      juz w UK zostanie wtedy odliczony od naleznej sumy podatku w Polsce (to jest
      wlasnie efekt DTR). Niestety z powodu o wiele nizszych progow podatkowych w
      PL, w prawie kazdym wypadku taki delikwent bedzie musial doplacic podatek od
      wynagrodzen w PL.
      • jagienkaa Re: jak to jest z tym podatkiem w końcu?! 16.04.05, 17:53
        dzięki Ewuniu.
        • acutecompute Re: jak to jest z tym podatkiem w końcu?! 16.04.05, 20:51
          wazna informacja o zameldowaniu
          jesli ktos jest zameldowany w Polsce ma obowiazek zlozyc PIT .
          • acutecompute Re: jak to jest z tym podatkiem w końcu?! 16.04.05, 20:54
            ps. juz widze te tumy scigane przez Urzad Skarbowy w Polsce.
            ja zetknelam sie tutaj w uk z dziewczyna pracujaca od maja BEZ rejestracji w HO.
            Ona nie wiedziala!
            • ivo45 Re: jak to jest z tym podatkiem w końcu?! 17.04.05, 07:15
              Jestem na biezaco.Moj maz pracuje od sierpnia w UK. Musimy oddac fiskusowi
              prawie 3 tys.zl, bandyckie prawo!!!!
              • acutecompute Re: jak to jest z tym podatkiem w końcu?! 17.04.05, 10:04
                no to prosze daj troche szczegolow lub gdzie je znalezc.Czy podatek placi tylko
                osoba jak powiedziala ewa podatkowo zwiazana z Polska?jak ja nie jestem
                zameldowana w Polsce i nie mam zadnego majatku to czy bede musiala doplacac do
                podatku w Polsce?
                • rafalkawecki Re: jak to jest z tym podatkiem w końcu?! 17.04.05, 14:14
                  Ja jak przeprowadzilem sie do Niemiec to tylko w pierwszym roku placilem dwa
                  podatki - tzn. w Polsce i w Niemczech. Nie pamietam tylko dlaczego - ale tak
                  musialem zrobic wink
                  W nastepnych latach placilem i place juz tylko w Niemczech.
                  I tak jak Ty nie jestem "majatkowo" zwiazany w jakikolwiek sposob z Polska.

Zreszta to jest chyba oczywiste moim zdaniem, ze podatek placi sie tam gdzie sie
                  mieszka (a nie gdzie sie pracuje czy skad sie pochodzi). Inna sprawa to jest jak
                  sie mieszka pol roku tu i pol roku gdzie indziej...

Pozdrawiam
                  Rafal
    • jollyvonne Re: jak to jest z tym podatkiem w końcu?! 17.04.05, 17:55
      gofin.pl/p_a.php?id_punkt=198&id_temat_html=38282
    • mamamon To ja juz nic z tego nie rozumiem... 17.04.05, 18:03
      Mieszkam tu i pracuje od szesciu lat, w Polsce mam mieszkanie i jestem tez
      zameldowana. Czy musze rozliczac sie w Polsce?
      • acutecompute Re: To ja juz nic z tego nie rozumiem... 17.04.05, 18:42
        mozgi wszystkich karjow laczcie sie smile)))))

ja rozumiem ze jak ja mieszkam tutaj w uk , bylam w polsce w ciagu roku
        podatkowego 30 dni w zeszlym roku a w tym roku wcale ,nie jestem tam
        zameldowana ,nie mam zadnej wlasnosci , nic mnie z Polska nie wiaze pod
        wzgledami podatkowymi ( czyli nikt mi nic tam nie wyplaca) to pracujac w uk
        place podatek tylko w uk.
    • pati.zop78 Re: jak to jest z tym podatkiem w końcu?! 18.04.05, 17:55
      zajrzyjcie tu
      usenet.gazeta.pl/usenet/0,3.html?group=pl.soc.prawo.podatki&tid=1035058&pid=&strona=0
      z tego co zrozumialam jesli w danym roku pracujesz w uk i mieszkasz taz przez
      jakis czas w Polsce, to rozliczasz sie w obu krajach. najpierw np w uk
      (powiedzmy ze placisz 10%), a pozniej jeszcze placisz podatek w Polsce (bo
      prawdopodobnie obejmie cie wyzszy prog podatkowy,np 30%) pomniejszony o to co
      zaplacilas w uk.
      jezeli w danym roku podatkowym mieszkalas tylko w jednym z tych krajow, nie
      placisz juz podatku w tym drugim.
      nie zabardzo tylko wiem jak rozumiec rok podatkowy skoro w Polsce trwa on od 1
      stycznia do 31 grudnia, a w uk 7/04-6/04.
      mozesz tez zrobic tak:
      rozliczasz sie w Polsce z pieniedzy zarobionych w Polsce (bo o tych wiedza), w
      angli z tych zarobionych tutaj. jazeli nikt na ciebie nie doniesie - wszystko gra.
      • mrufkaa Re: jak to jest z tym podatkiem w końcu?! 18.04.05, 23:39
        No to chyba czas najwyzszy, zebym sie wymeldowala od mamysmile
        Mieszkanie kupuje od dewelopera, wiec przez najblizszych X lat to on bedzie
        ciagle jego wlascicielem. Domyslam sie, ze przez ten czas polski fiskus nie ma
        prawa sie mnie czepic????
        A nie wiecie co z moim mezem? Jako ze bedzie wspolwlascicielem mieszkania - czy
        tez bedzie musial sie rozliczac z polskim fiskusem? No on to chyba na serce
        padnie, bo w Iranie to oni w ogole podatkow nie placa... maja rope....smile))
        • mrufkaa Re: jak to jest z tym podatkiem w końcu?! 03.05.05, 02:31
          Dziewczyny,
          wyciagam watek, bo zebralam troche info.
          po pierwsze sam fakt zameldowania w Polsce NIE JEST warunkiem wystarczajacym,
          by US byl uprawniony do sciagniecia z nas podatku dochodowego. Jesli jestesmy w
          stanie udowodnic, ze nasze interesy zyciowe sa zakorzenione w UK ( akt
          wlasnosci domu, wieloletnia umowa o prace, wcale nie na czas nieokreslony,
          Certificate of Residence) to podatki placimy tam, gdzie zyjemy.
          jest nieco gorzej w przypadku, gdy jeden czlonek rodziny pracuje tutaj a reszta
          rodziny jest tam...
          wklejam tez link do rozmowy na forum podatkowym:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=680&w=23091702&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka