martewa11 04.05.05, 14:13 bardzo proszę, chodzi mi o takie ktore sklada się z dużej ilości drobnch listków i żeby łatwo się kroiło po przełożeniu kremem, nie było twarde Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostraheli Re: przepis na ciasto francuskie 04.05.05, 23:29 klasycznie: 1kg maki/1kg masla. Make wyrobic z woda na gladka sprezysta mase, posolic lekko. Maslo lekko zmrozic. Ciasto rozwalkowac (ma wyjsc dosc rowne kolko) na 0,5 cm placek. 1/4 masla zeskrobac rownomiernie w drobne wiorki- platki na cala powierzchnie ciasta. Zlozyc rogi do srodka tak, zeby wyszla kwadratowa koperta. Zlozyc ciasto na pol wzdluz 1 boku, nastepnie na pol wzdluz drugiego. schlodzic ciasto i pozostala czesc masla w zamrazarce, natepnie wyjac, rozwalkowac na 0,5 cm placek i zeskrobac nastepna 1/4 masla, poskladac, jak za pierwszym razem, zmrozic, rozwalkowac i to samo az do konca masla. Mozna zamrozic lub uzywac swieze. Sa jeszcze inne wersje, tej nauczylam sie we Francji od kucharki zawodowej. Wychodzilo zawsze, teraz ciasto robi mi Blikle:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: przepis na ciasto francuskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:39 gdzie mogę dostać to ciasto od Bliklego? Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: przepis na ciasto francuskie 11.05.05, 15:50 chyba w większości supermarketów na stoiskach z mrożonkami Odpowiedz Link Zgłoś