Dodaj do ulubionych

koalo co o tym sadzisz?

23.05.05, 18:13
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=24262864
pytam, bo moj lekarz zastanwia sie nad wprowadzeniem nospy na stale.
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: koalo co o tym sadzisz? 23.05.05, 22:04
      Przez wiele lat No-Spa była lekiem, który z uporem maniaka wielu lekarzy
      stosowało w ciąży celem zmniejszenia kurczliwości miesnia macicy, a drugie tyle
      wrecz z namaszczeniem unikało jego podawania ze względu na niekorzystny wpływ
      na szyjkę macicy. bylo ich mniej więcej po połowie. Aż do momentu, kiedy PTG
      wydało rekomendacje leczenia zagrażajacego poronienia, gdzie jako lek
      pierwszego rzutu zalecana jest własnie No-Spa, leki p/bolowe i ewentualnie
      uspokajajace. Stosowane przez lata całe gestageny obecnie wcale nie przeżywaja
      swoich najlepszych lat. Wydaje sie, że No-Spa nie działa na szyjke w ciąży
      niedonoszonej, więc zupełnie łagodnie można ja stosować celem zmniejszenia
      napiecia i kurczliwości miesnia macicy, szczególnie tam, gdzie szyjka nie
      stanowi problemu. W ciązy natomiast donoszonej , w porodzie działa bardzo
      dobrze, co czesto jest wykorzystywane celem uzdatnienia szyjki i lepszego jej
      rozwierania.
      • do.ki Re: koalo co o tym sadzisz? 24.05.05, 11:21
        Bede sie dopytywal dalej.

Ale kto stosuje gestageny w zagrazajacym poronieniu? O ile mi wiadomo od moich
        kolegow, to raczej nadal betamimetyki, niektorzy probuja z antagonistami kanalu
        wapniowego, no i przeciez jest dostepny antagonista oksytocyny (atosiban).
        Moje pytanko bylo proste: skad wiadomo, ze No-Spa w ogole dziala,
        tzn ze przedluza sredni czas trwania ciazy? Owszem, ma dzialanie objawowe, ale
        moze rownie dobrze bedzie dzialac kieliszek dobrego wina...
        • do.ki Re: koalo co o tym sadzisz? 24.05.05, 11:26
          Przepraszam, moze niescisle sie wyrazilem. Rozmawialismy w koncu o nospie pod
          koniec drugiego i w trzecim trymestrze, wiec tu nie ma mowy o poronieniu. Jest sens?
    • domka1 Re: koalo co o tym sadzisz? 24.05.05, 07:53
      ja jestem na nospie od 10tygodni (3x1) z czego przez 2tyg brałam nospę forte i
      póki co wszystko ok, chociaż brzuch i tak się napina, ale może bez nospy byłoby
      dużo gorzej

pozdrawiam
      dominika 31tc+3d

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka