agusia 18.07.05, 10:49 Strasznie szybko mi sie psuja w lodowce... Jak sadzicie czy mozna je mrozic? Dzieki za odpowiedz. A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: Czy mozna mrozic drozdze? 18.07.05, 10:57 Ja wielokrotnie mrozilam bez problemu. Jesli Ci sie psuja w lodowce, to znaczy ze sa marnej produkcji. Mieszkam w Szwecji i kiedy kupowalam szwedzkie drozdze, to mogly lezec w lodowcw kilka miesiecy jesli zapomnialam o nich. Zeschly sie, ale faktycznie dalej nadawaly sie do uzycia! Kupilam drozdze w LIDHL i te po paru dniach (!) zepsuly sie!!! Kupilam wiec jeszcze raz bo myslalam, ze wyjatkowo trafilam, i ta sama historia... Nawet nie splesnialy, tylko zrobily sie mokre i zaczely cuchnac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bokon Re: Czy mozna mrozic drozdze? IP: *.foo.org / *.centercorporation.pl 18.07.05, 11:49 Pytanie tylko, czy te, które się zeschły, nie były przypadkiem "wzbogacone" jakimś konserwantem? Wydaje mi się, że drożdże jako produkt naturalny z zasady nie są trwałe i psują się tak jak inne naturalne produkty... Co do mrożenia - jest to możliwe, ale odmrożone drożdże nie będą tak skuteczne, jak świeże. Do przechowywania moim zdaniem lepiej kupić drożdże suszone, w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Czy mozna mrozic drozdze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 13:05 drożdze przechowuje u małym słoiczku szczelnie zakręcone wytrzymują dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mozna 18.07.05, 14:50 Sa bardzo skuteczne. Niektorzy twierdza, ze skuteczniejsze. Tego nie wiem. Mroze je od roku, a chleb pieke co 2 dni. Zadnych problemow. Oczywiscie zamrazam od razu, a kupuje z daleka data waznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Czy mozna mrozic drozdze? 01.08.05, 12:48 moja Mama od lat mrozi drożdże i jest ok, powiem wiecej, wydaje mi się że z takich mrozonych ciasto lepiej rośnie B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Czy mozna mrozic drozdze? IP: 213.17.230.* 01.08.05, 14:31 Zamrażam od wielu lat. Moje drożdżowe ciasta (pizza też) zawsze rosną. Zamrożone leżą po 6 miesięcy i potem rosną jak trzeba i kiedy trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajka Re: Czy mozna mrozic drozdze? IP: 195.117.68.* 02.08.05, 21:06 można mrozić, wiele lat mroziłam,a póżniej zaprzestałam, ty mi przypomniełaś dzięki pozdr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.j Re: Czy mozna mrozic drozdze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 01:26 owszem można mrozić aby nie z marketu bo tamte można mrozić tylko 1 raz za odmrożenie nie ma gwarancji. t.z.n. zamrozić te z marketu można, ale nie wiadomo, czy się odmrożą Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy mozna mrozic drozdze? 03.08.05, 09:40 Jesli cos jest odmrozone, to po wyjeciu z zamrazalnika musi sie odmrozic... No chyba, ze chodzi Ci o cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś