Dodaj do ulubionych

młoda kapusta - inaczej: (a u Was?)

12.06.05, 19:53
1. czyli młoda kapusta pocięta drobniutko i sparzona wrzątkiem (na razie
normalnie:-)) W rondlu oliwa i masło solone rozgrzane dobrze i przesmażona
duuuża cebula i 3 ząbki czosnku. Kapusta do gara, podlane szklanką białego
wina i: 3 duze łyżki sosu sojowego, pieprz, cukier z ręki, sok z całej
cytryny... (na razie normalnie dla niektórych:-)) ale
potem wpadło mi w oko pudełko z miętą z Bułgarii od Pyńka (!).. i poszło -
duża łyżka tej mięty, plus po 20 minutach duszenia - dwie łyżki miętowego
sosu z UK.
Tak, tak, do tego może się śmiało przydać - ponieważ jest na vinegrecie i
lekko słodkawy, to wspaniale się skomponował.
Gar zniknął podczas obiadu, choć planowałem że jutro będzie jeszcze lepsze po
kolejnym podduszeniu.
2. Jeszcze z imbirem i miodem robiłem podobnie - super, choć oryginalnie.

A Wy?
Obserwuj wątek
    • Gość: karo Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 19:58
      To musi byc ochydne...Jak mozna kapuste (mloda w dodatku) potraktowac mieta...
      • jacek1f dziękuję Ci Karo:-) Budujące! n/t 12.06.05, 20:05
        • Gość: karo Re: dziękuję Ci Karo:-) Budujące! n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 20:30
          Sorki, ja po prostu nienawidze miety...za to uwielbiam mloda kapuste:))
    • siostraheli Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) 12.06.05, 21:41
      prawde mowiac mloda kapusta najbardziej mi smakuje najbardziej niezdrowa, czyli
      z biala zasmazka na masle. Zwlaszcza w wykonaniu mojego meza. Jest pyszna.
    • Gość: Kulka Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 21:49
      Ja to lubię duszoną na śmietanie i z koperkiem i sokiem z cytryny +cukier+
      odrobinka soli
      • buterfly5 Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) 13.06.05, 08:28
        Ja też Kulka!!! co prawda z cytrynką jeszcze nie robiłam ale reszta się zgadza!
        Pycha!
    • saiss Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) 12.06.05, 22:17
      Ja to najbardziej lubię uduszoną ( ale bez tluszczu, tzn. ugotowaną w maleńkiej
      ilości wody), posoloną i z odrobinką świezego tłuszczu. I koperek. Względnie
      trochę pieprzu. Najprościej.
      Czasem robię z zasmażką i cebulką. Czasem z jabłkami. Czasem z pomidorkami.
      Czasem z ziołami, ale wtedy się robi szarobura. To zależy. Ale taka młodziutka
      najepsza prawie saute :)
      --
      "Nie ma nic bardziej ryzykownego, niż kuchnia, gdzie dodanie jednego ziarenka
      pieprzu za dużo staje się ogromnym faux-pas."

Fopasownia
    • makapema Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) 12.06.05, 23:22
      duszona z pomidorami
      • Gość: ewa Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 21:10
        ja też tak lubię :-)
    • Gość: n_f Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 00:06
      Uduszona na masle + na koniec dodane sparzone rodzynki +
      kulki winogron + winne jablko(bez skory,pokrojone w kostke)+ troche bialego
      wina ,sol i pieprz w/g uznania
      • basiul + marchewka + koperek + klopsiki 13.06.05, 07:06
        + cebula zeszklona - mam dziś na obiad:)
    • poughkeepsie ja robię z pomidorami 13.06.05, 08:18
      w sensie normlanie gotuję na odrobinie wody, doprawiam, a do tego dodaję
      pomidory - sparzone i obrane ze skórki, to przepis mojej babci. Mmmm, pycha :)
      • kasia2824 Re: ja robię z pomidorami 13.06.05, 10:20
        A u mie na rozgdzane masło cebula dymka ze szczypiorkiem potem grubo pokrojona
        kapusta i dusimy to troszeczkę. na koniec odrobina soli i dużo koperku.
        • Gość: Maria Re: ja robię z pomidorami IP: *.inpoland.pl 13.06.05, 11:24
          Najlepiej lubię młodą kapustę przyrządzoną wg przepisu Kasi plus pieprz i lekko
          zakwaszoną sokiem z cytryny. Puchota,
          Maria
      • Gość: Werbena Re: ja robię z pomidorami lub jabkami lub agrestem IP: *.sroda-slaska.sdi.tpnet.pl 23.06.05, 13:27
        i lekko zakwaszam cytrynka oraz podprawiam smiatana z lyzeczka maki.
        Do tego mlode ziemniaki z koperkiem- pychaaaaa! wlasnie dzis to jemy
    • apsik1 Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) 13.06.05, 12:04
      tnę drobno i solę a następnie " ściskam ją z tą solą by puściła sok ( w garnku)
      potem dolewam trochę wody i duszę kruciutko. Na patelni ze słoninki robię
      skwarki dodaję trochę mąki i dodaję to do kapusty. Solę pieprzę oraz dodaję
      posiekany koperek.
    • Gość: Anka Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) IP: *.siec / 62.148.80.* 13.06.05, 19:35
      Poszatkowana, ugotowana w małej ilości wody 5 w porywach 10 minut od wrzenia,
      do odsączonej kapustki dodaje odrobinę soli, pieprzu, boczku smażonego lub
      tylko delikatnie posypuję 1 łyżką mąki.
      Młoda delikatna kapustka nie wymaga zbyt wielu przypraw ani dodatków.
      • Gość: aniel Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 19:41
        a ja najbardziej lubie pokrojona w ćwiertki (czyli 4 porcje) i polaną masełkiem
        z bułką
        tartą.
        Albo faszerowaną- surową kapustę zaczynając od góry wydrążyć, tak aby
        zostało ok1- 1,5 cm ścianek (środek zurzyć na surówkę) i wypełnić farszem jak
        na gołąbki, gotować w całości. Super na zimno, kroi się jak tort.Do tego Sos
        pomidorowy ze świeżych pomidorów (lub z puszki)z ziołami prowansalskimi i
        czosnkiem :)
        Bardzo oryginalnie wygląda na stole
        • Gość: justa Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:55
          już myślałam raz o faszerowanej, ale jak to później podzielić na porcje?
          • Gość: justa Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:21
            zeby to w miarę estetycznie wyglądało na talerzu?
    • jo.hanna Re: młoda kapusta -u nas nie ma 23.06.05, 13:30
      ale przepis wydrukuje, bo jesli tylko dostane kapuste, to napewno zrobie z mieta!
      • cynamoon6 Re: młoda kapusta -inaczej 23.06.05, 14:17
        Moja kolezanka kiedys robila ( i ja przez jakis czas tez)
        zarowno z mlodej jak i ze starej. Ze straej chyba anwet lepsze.
        Mianowicie kroi sie kapuste w plastry ok. 1,5-2 cm
        Na patelni rozgrzewa sie oliwe/olej wklada sie plastry, podsmaza sie chwile a
        potem zmniejsza sie ogien i pod przykryciem dusi sie odwracajac w trakcie do
        miekkosci.
        Mozna dodac jeszcze jakies ziola, cebule, czosnek.Mozna tez skropic, juz gotowe
        sokiem z cytryny.
        Kiedys szalalam za tym i jadlam bardzo czesto ;-)
      • Gość: baby Re: młoda kapusta -u nas nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 20:08
        a ja się chyba jednak nie przekonam do kapusty z miętą.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) 23.06.05, 22:38
      ja młodą kapustę robię tradycyjnie:
      na młodej włoszczyźnie gotuję wywar z młodej włoszczyzny małej golonki z
      liściem, zielem, pieprzem i kucharkiem. gdy golonka miękka to ją wyjmuję, z
      małodej włoszczyzny wyrzucam nać od pietruszki i selera resztę zoatawiam . na
      gorący wywar wrzucam poszatkowaną kapustę i oczyszczoną i pokrojoną młodą
      marchewkę(cały pęczek) duszę do miękkości pod koniec daję cały pęczek
      pokrojonego koperku.doprawiam. czasami robię z zasmażką a czasami bez. pozdrawiam
    • Gość: mimi Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) IP: *.toya.net.pl 30.06.05, 21:28
      W Łodzi robi sie ja zeskwarkami i całym peczkiem koperku posiekanym, podaje sie do ...knedli z
      truskawkami. na poczatku był to dla mnie zestaw wstrząsajacy, ale teraz...pycha. Słodkie truskawki i
      kapusta delikatna. Warto spróbować.
      mimi
      • Gość: gość Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 15:12
        koperek - to mus
    • ampolion Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) 23.07.05, 22:01
      Kapusta: dziwne czasem przepisy po angielsku
      www.cabbagetown.biz/free/cabbage_recipes.htm#top
      dir.yahoo.com/Society_and_Culture/Food_and_Drink/Cooking/Recipes/By_Ingredient/Vegetables/Cabbage/
      www.freerecipe.org/Side_Dishes/Vegetables/Cabbage/
      • annah11 Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) 24.07.05, 10:47
        Jezeli juz taka tu byla to przepraszam
        Ja mloda kapuste szatkuje nie za drobno. Olej na patelnie i na rozgrzany wsypuje
        poszatkowana kapuste, gdzy sie dobrze rozgrzeje, dodaje odrobine wody i dusze.
        Za chwile jakas - powiedzmy po 5 minutach dodaje do tego pokrojana w plasterki
        marchewke - dobrze wszystko mieszam i pod przykryciem na malym ogniu dusze do
        miekkosci. Oczywiscie przyprawy do smaku (jakie kto lubi) i ziola tez. a.:)
        • Gość: kaśka Re: młoda kapusta - inaczej: (a u Was?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 21:28
          ja marchewkę ścieram
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka