Dodaj do ulubionych

Wróciliśmy z Maleme...

05.08.05, 11:35
z apartamentów Solon.

Maleme - ok, spokojne, takie 10 lat do tyłu jak Platanias i Agia Marina były:
6 tavewrn, puste plaze kamiesnisto-piaszczyste, jedna internetowa kafejka, 4
supermarkety rodzinne i INKA, i jeden wielki prawdziwy
supermarket "kooperatywa". No i piekarnia i rzeźnik, kościół. Cicho.
Cmentarz niemiecki rzeczywiście przepiekny i poruszajacy.

Solon - basen nie jego, tylko obok tuż po sąsiedzku. Nad basenem barek z
drinkami i małym jedonkiem - jakby ktos chciał.
Apartamenty bardzo w porządku, tyko aneks kuchenny smieszny wręcz - 80 cm w
korytarzyku:-( Czysto, codzienne sprzatanie, reczniki co 3 dni.
Opiekuje sie wszystkim tam świetna Pani Marija (angielski troche, i troche
czeski zna:-))
Taverny - nad morzem dwie "fabryki" ogromne - ale sprawne, z duzym wyborem,
ceny wszędzie podobne. "Maleme" lepsza, nie wiem czemu, ale jakos tak jest:-)
Dalej malutka "Paradise" prowadzona przez czarujacego Cypryjczyka Jorgosa -
najlepsza chyba - jakosc jedzenia i w ogóle! Jeszcze dalej nad morzem - Kima
(Fala) - bardzo miła, poziom ok. Ostrzegam przed tawerna w miasteczku przy
ulicy! Oj! I ceny i jakosc... ble.

Jesli macie jakiekoliwek pytania, to proszę.
Obserwuj wątek
    • neronka Re: Wróciliśmy z Maleme... 05.08.05, 11:43
      Kalimera, Ti kanete?
      Co tam słychać na wyspie?
      Dużo turystów? Odpoczęliście?
      Pisz, pisz....... ciekawa jestem.......
      • jacek1f Re: Wróciliśmy z Maleme... 05.08.05, 11:59
        JaHara! Ime kala, esi? :-))

Dzieki za autko, jak zwykle wszystko bardzo ok!

Turystow nie za duzo, tak w sam raz. Baaaardzo goraco - rekordy dzien po dniu
        po 42-44 st. Jak nie bylo wiatru, to plaze puste, a i nad basenami pusto, i
        dopiero po 18-19 wypezali ludzie na spacery przedkolacyjne...
        W kazdym razie, tak jak rok temu - wszedzie "rooms for rent" wiszą. Hotele
        pełne - jest jakis taki trynd hotelowy, a nie apartamentowy. U nas w Solonie po
        tygodniu mielismy wokół puste pokoje:-)

Droooogo - coraz- co rok drożej!!!
        tzatziki w tavernie - od 2,20 do 3 euro, salatka od 3,40 do 4 euro, cuvery :-)
        po 80 centów, a gdzie niegdzie 95 centów na dzieńdobry.
        Lamb chpsy - 12 euro, giuvetsi, stifado ... - podobnie.
        Retzinka mala 1,80 w sklepie, piwo w sklepie 1,20 i 1,40 a w tavernie male 2,
        duze 2,90!....
        Osmiornica z grilla, w winie lub octowa - 7-9 euro... itd itd
        Ale warto jak zwykle:-)))
        pozdrawiam

• jacek1f ceny - dodam... 05.08.05, 12:03
          byla nas trójka - nie jesteśmy żarłokami niestety (zawsze warto jezdzic na
          Krete do tavern w kilka osob, a nie tylko we trzy:-(....
          ...ale z piwem, winem, 2-3 mezedes i 2-3 daniami, to nie placilismy mniej niz
          40-50 euro za posilek wieczorny...

Za to pomarancze do wyciskania samemy na sok kg-70-75 centow, melon - 50-70
          centow, arbuzy prawie darmo, 3 duze pomidory 30 centow, ogóraki podobie - do
          tego feta opakowanie 80-90 centow i sniadanaia mniam z buteleczka malej
          retzinki:-))

• Gość: acek Re: ceny - dodam... IP: *.product / 62.233.238.* 05.08.05, 12:10

bad news...

a.
        • Gość: acek Re: Wróciliśmy z Maleme... IP: *.product / 62.233.238.* 05.08.05, 12:05

hmm troche mnie zmartwiles tymi rosnacymi cenami :(, czy mozesz oszacowac tak
          mniej wiecej ile EURO na 1 dzien trzeba liczyc, tak zeby rozsadnie funkcjonowac
          ? (ja jade z rodzinka z wariantem bez wyzywienia)..

pozdr

acek
          PS chyba zapas mielonki i zupek yumyum musze zabrac duzy hehe :)..

• jacek1f Acku - załóż, że to będzie 60 dziennie. 05.08.05, 12:15
            Bo nie codziennie trzeba w tavernie za 50 zajadać, więc taka średnia powinna
            starczeć jakoś:
            - śniadania z owocow i warzyw i jogurtu i fety i oliwek i ich pieczywka;
            - południowy mały posiłek - może byc czasem zupka właśnie, albo buła jakaś
            pyszna z nadzieniem różnym;
            - wieczorna kolacyja - tu jak podawałem od 30 w górę;

napoje - piwo, soki, frape, ice tea, wino - 10-15 dziennie? Trzeba pic, nie
            wytrzyma się bez tego - zgrzewka = 6 x 1,5 litrowych wód, to 1,60 do 1,80 E.

Leżaki i parasolna d morzem - ok 5-6 euro za dzien, ale warto zerknąć przy
            tavernach - bardzo popularne w Maleme, ze łózka i parasol free, ale za to
            zjecie u nich lub sie napijecie.
            • Gość: acek Re: Acku - załóż, że to będzie 60 dziennie. IP: *.product / 62.233.238.* 05.08.05, 12:25
              dzieki wielkie za odpowiedz :)

mowiac szczerze zalozylem ze to bedzie 50 EUR (2+ 1 lobuziak :) ), jedziemy na
              poczatku wrzesnia na poludnie nad morze libijskie a dopiero potem an polnoc :)i
              ciekawy ejstem jak to bedzie w porownaniu z polnoca, lezki i parasole mamy w
              cenie wynajecia apartamentu, wiec mam cicha nadzieje ze nie bedzie zle, nei wiem
              tylko jakei ceny w tawernie heh bo jade w miejsce gdzei nie ma specjalnie
              konkurencji :) bo to troche taki koniec swiata :).. ale samochodzik w AW
              pozyczam wiec mysle ze w razie co to sie gdzies przerzucimy :)

acek
              • jacek1f Na południu będzie na pewno TANIEJ! powodzenia n/t 05.08.05, 12:35
    • Gość: acek Re: Wróciliśmy z Maleme... IP: *.product / 62.233.238.* 05.08.05, 11:58

jacek a jak ceny ? szczegolnie w tawernach ?

ja sie wybieram ale na wlasna reka we wrzesniu i mysle czy nie zahaczyc o Maleme :)

pozdr

acek
      • Gość: helen Re: Wróciliśmy z Maleme... IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 12:41
        Witaj Jacku,
        Agię Pelagię pozdrowiłam od Ciebie a Ty na zachód uciekłeś... żartuję.. ja sie
        właśnie rozglądam za lokum na przyszły rok, zachód lub południe.. dopadł mnie
        chyba tzw. kreta-virus, pozdrawiam.
        • jacek1f Dzięki za pozdrowienie Asi Pelasi, ja tam moze we 05.08.05, 12:43
          wrzesniu na 1-2 tyg. :-)) A wirus jest miły, tylko troszke drogi sie robi:-(
          Ale co tam!
          Ściskam.
        • neronka Re: Wróciliśmy z Maleme... 05.08.05, 12:44
          no to Helen witamy w klubie zawirusowanych kretomaniaków......
          • neronka Re: Wróciliśmy z Maleme... 05.08.05, 12:45
            Jacku we wrześniu tez lecisz???
            My lecimy 17.09
            • Gość: Helen Re: Wróciliśmy z Maleme... IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 12:53
              Totalnie mnie dopadło Dagmaro, ;) ... niestety następny raz to dopiero za rok,
              znalazłam gdzieś na niemieckim forum zdanie, że "na Kretę nie można jechać w
              zbyt młodym wieku, bo potem się juz nic z reszty świata nie zobaczy..." ,

Jacku nie wiem jak ty te strusie w Capsisie ganiać chodziłeś, one za kratkami
              są...moje dziecię "zaprzyjaźniło" się za to z gęsią (niesamowita była), Agia
              fajna, choć niewiele czasu tam w sumie spędziliśmy.
              • Gość: acek Re: Wróciliśmy z Maleme... IP: *.product / 62.233.238.* 05.08.05, 15:26

o co chodzi z tymi zwierzakami ? to jakis ogros zoologiczny ? :)

a
                • jacek1f to jest male zoo takie ze swinkami, strusiami, 08.08.05, 11:45
                  malpkami, kozami, itp, pawiami, kurakami i w ogole...:-)
                  • Gość: acek Re: to jest male zoo takie ze swinkami, strusiami IP: *.product / 62.233.238.* 08.08.05, 12:09

fajnie ale gdzie ono jest ??
                    • jacek1f sorry:-) Capsis hotel, Agia Pelagia n/t 08.08.05, 12:30
                      • Gość: helen Re: sorry:-) Capsis hotel, Agia Pelagia n/t IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.08.05, 16:22
                        Acku, to nie jest takie "normalne" duże zoo, w klatkach pozamykane drobne
                        zwierzaki, mnie zaskoczyła sroka i bernardyn, wszystkie raczej niezbyt
                        szczęśliwe w upale, ale karmione regularnie i zawsze miały wodę, zasadność
                        trzymania ich w klatkach... no to osobny temat, ale dla dzieci jest to swego
                        rodzaju atrakcja, zwłaszcza te zwierzaki, które chodzą luzem, ładne jeziorko z
                        małym wodospadem z białymi i czarnymi łabędziami, alejki w nocy oświetlone,
                        wszystko na obrzeżach ogromnego ogrodu hotelowego- 160 000 metrów kwadratowych,
                        w upale troche czuć, jak to w zoo... ale hotel przyjemny...
                        • Gość: acek Re: sorry:-) Capsis hotel, Agia Pelagia n/t IP: *.product / 62.233.238.* 08.08.05, 16:56

si si zrozumialem w koncu, ale bede "daleeeeko" na poludniu wiec raczej mi nie
                          po drodze... :), ale czy taa mozna ze tak powiem z ulicy wejsc ?? czy to teren
                          zamnniety tylko dla gosci ?

a.
                          • jacek1f mozna z ulicy - otwarty teren n/t 09.08.05, 09:52
            • jacek1f My bedziemy celowac tez w okolicach 15 i musi 05.08.05, 12:54
              byc blisko Iraklio, zeby tym razem Chrzestną MJ odwiedzic... Bo tym razem z
              Zachodu nie chcialo nam sie jechac az tam :-(
              Ale bedziemy sobie szukac jakos pozniej, bo do konca jeszcze nie znamy dat.
              • jacek1f Ja strusie na terenie widzialem, jak luzem.. 05.08.05, 12:56
                łaziły:-) Może zjadły za duzo turystów? i je zamkli? :-)
                • Gość: helen Re: Ja strusie na terenie widzialem, jak luzem.. IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 12:59
                  zamkli, na fest, całe 2 sztuki, ale nie wyglądały na ludożerców.. :)..
                  ale hotel super, mimo, że duży to było cicho i przyjemnie..
                  • Gość: manka Re: Ja strusie na terenie widzialem, jak luzem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 13:13
                    czy hotelik Ledrę w maleme widziałeś. jaki on jest, czy faktycznie daleko od
                    plazy?
                    • jacek1f widzialem, chyba troszke dalej niz 150 m ale moze 05.08.05, 13:22
                      gora 300-400. Zaden problem z dojsciem, za to ladny, mily basen.
                      A tu masz opinie rozne:
                      www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g189419-d265080-r2789327-Ledra_Apartments-Maleme_Crete.html
                      • Gość: manka Re: widzialem, chyba troszke dalej niz 150 m ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 13:56
                        dzięki, podoba mi się:)))
        • Gość: Anka Re: Wróciliśmy z Maleme... IP: *.citibank.com 10.08.05, 13:17
          Witaj Helen,

Chyba nie jestes odosobniona. Mnie tez dopadl ten wirus. Od pazdziernika bylam
          na Krecie dwa razy i wszystko wskazuje na to , ze we wrzesniu znowu sie tam
          pojawie. Zachodnia czesc wyspy bardzo mi odpowiada, wiec tam zacumuje, ale cos
          wiecej tez trzeba bedzie zwiedzic.
          Pozdrawiam.
          Anka
          • Gość: helen Re: Wróciliśmy z Maleme... IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.08.05, 13:27
            Witaj Aniu,
            tak wirus wirus... :) zachodnia część jeszcze przede mną, łyknęliśmy trochę
            centrum, wschodu i południa.. więc jeszcze sporo widoków przed nami, ale to
            dopiero za rok..
            pozdrowienia
            Helena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka