Gość: wilek80 IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 06.09.05, 15:40 Wlasnie zabieram sie za robienie spaghetti carbonara no i nie wiem czy jaja po zmieszaniu z makaronem maja zostac surowe czy moze mam podgrzewac az sie zetna?Prosze o rade. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Drugi raz na 1 stronie forum dzisiaj. 06.09.05, 15:48 www.makaron.website.pl/przepis/archiwum/2000002.html Warto przejrzeć wątki. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk_dawid Re: Jakie jaja w carbonarze? 06.09.05, 16:56 nie nie nie, ten przepis ponizej to nie carbonara, tylko jajecznica z makaronem. Z tego co wiem (moge sie mylic), do jajek dodaje sie tez smietane, razem miesza w miseczce i wlewa sie to do odcedzonego, goracego makaronu razem z boczkiem usmazonym, nie podgrzewa sie tego juz, temperatura makaronu wystarczy, zeby 'ugotowac' te jajka. Jesli to podgrzejesz to ci wyjdzie jajecznica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: W carbonara nie ma śmietany. IP: *.gdynia.mm.pl 06.09.05, 17:05 Nie ma, nie było i nie będzie. Na szczęście. Ze smietaną to polski "wynalazek" nie mający nic wspólnego ze spagetti carbonara. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk_dawid Re: W carbonara nie ma śmietany. 06.09.05, 17:19 o popatrz, to ciekawostka, bo ja sie kieruje wskazowkami pana Jamie Oliviera i pani Nigelli Lawson, co to sie podobno na wloskiej kuchni znaja. Wynika z tego, ze smietana to nie polski wynalazek bo w Wielkiej Brytanii i Irlandii tak to sie przyrzadza. Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: W carbonara nie ma śmietany. 07.09.05, 15:09 Wielka Brytania i Irlandia to nie Włochy. Wsponiane osoby tez z Italią nie mają wiele wspólnego. Proszę bardzo, oryginalna receptura: kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54043,2841806.html www.wmdt.com/cook/recipes/spagetti-carbonara.asp Na tej stronie są 4 przepisy na carbonrę, żaden nie uwzględnia śmietany: recipes.chef2chef.net/recipe-archive/48/256140.shtml MOże jeszcze się na ten temat frakcja włoska wypowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: W carbonara nie ma śmietany. IP: *.uniud.it / *.cc.uniud.it 07.09.05, 14:25 Nieprawda jest jakoby. Jajka wymieszane ze smietana do carbonary sa wariantem czesto we Wloszech uzywanym. Uzywa sie tez cebuli podduszonej z boczkiem. Ale najbardziej ortodoksyjna carbonara jest bez smietany i cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: W carbonara nie ma śmietany. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.09.05, 15:29 nieprawda. znam rodowitych wlochow, przyzadzali dla mnie carbonare i robili ze smietana. pytalam sie, czy przydadkiem to spaghetti nie powinno byc bez smietany, powiedzieli ze moze byc bez, moze byc ze smietana. zalezy od tego, jak kto lubi i tez od regionu wloch, bo np moja cotka mieszkajaca w bolonii robi bez smietany. Odpowiedz Link Zgłoś