Dodaj do ulubionych

noworodkowi podobno nie ubiera sie spioszków??

25.09.05, 19:34
czy to prawda sasiadka mowila mi ze dawniej dawano między nóżki pieluchę????
wiec jaka wyprawke zabrac do szpitala????
Obserwuj wątek
    • amwaw Re: noworodkowi podobno nie ubiera sie spioszków? 25.09.05, 19:45
      Ubiera się w śpiochy. Dawniej faktycznie "pieluchowano" dzieci, teraz tylko ze
      wskazań lekarskich. Przy czym- nawet przy pieluchowaniu spokojnie można ubierać
      w śpiochy- takich wąskich, żeby to uniemożliwiały nie robią- ewentualnie nie
      dane mi było się z nimi spotkaćwink
      Wyprawka zatem- bez zmiansmile
      Pozdr
    • malgosiek2 Re: noworodkowi podobno nie ubiera sie spioszków? 25.09.05, 19:47
      Co to za bzdura?
      Owszem możesz w domu trzymac tylko w pieluszce i w rożku,ale nie jak wychodzisz
      ze szpitala.
      Pozdrawiam Gosia
    • wenus.z.willendorfu Re: noworodkowi podobno nie ubiera sie spioszków? 25.09.05, 20:05
      Ubiera się
    • emma_euro_emma Re: noworodkowi podobno nie ubiera sie spioszków? 25.09.05, 20:46
      W 2 miesiącu dziecko ma robione USG bioderek. Jeżeli lekarz zaleci, to faktycznie zakłada się pieluchę między nóżki. A śpioszki nie mają z tym nic wspólnego. Ja zakładam tę pieluchę na śpioszki. A w szpitalu zaraz po porodzie to na pewno nikt nie będzie wpychał Twojemu Maleństwu tej pieluchy. Zatem śpiochy zabieraj śmiało! Taka mała sugestia - koniecznie rozpinane w kroku.
      Pozdrawiam.
      Kasia
    • budzik11 Re: noworodkowi podobno nie ubiera sie spioszków? 26.09.05, 09:42
      Chyba nie rozumiem - a jak można trzymać dziecko BEZ pieluchy??
      • shamsa Re: noworodkowi podobno nie ubiera sie spioszków? 26.09.05, 10:07
        bo co innego pielucha na kupke a co innego pielucha korygujaca bioderka
    • agnmil Re: noworodkowi podobno nie ubiera sie spioszków? 26.09.05, 09:58
      Nie ma żadnych przeciwskazań do zakładania noworodkowi spioszków. Ale z
      własnego doświadczenia ci powiem, że moja córcia od razu po porodzie była
      ubrana tylko w kaftanik, pieluszkę a zamiast śpichów zawinieto ją w tetrową
      pieluszkę, bo gelowo nie wzięłam do szpitala swojej wyprawki. Jak wszystko sie
      dobrze skończy, to rodzinaka miała dowieśc mi torbę z ciuchami. No i jak
      ubrałam ja w te śpiochy i body to niuńka dostała furii i zawijałam ja na
      początku w pieluszki tetrowe i ubierałam koszulkę. Od razu zauważyła na jej
      twarzy ulge i błogi spokój. Chociaż był październik to w szpitalu temperatura
      jak tropikach, w domu gdzie dużo chłodniej przywyczaiłam ja do typowego ubioru.
      Zostałyśmy jednak przy koszulkach. Natomiast drugiemu dziecko było wszystko
      jedno jeżeli chodzi o śpiochy i pajace, natomiast body nie znosi do dziś.
    • tuptus001 Re: noworodkowi podobno nie ubiera sie spioszków? 26.09.05, 10:14
      ok 30 lat temu było praktykowane, że noworodkom nie zakładało się śpioszków,
      tylko pupcię i nóżki owijało się tetrową pieluchą. Jak kompletowałam wyprawkę
      to mi mama wpierała, że niepotrzebnie kupuję tyle spioszków bo noworodki ich
      nie uzywają. Poglad oczywiscie trąci myszką, ale jakie było moje zdziwienie,
      gdy w szpitalu po porodzie ubrano moją córeczkę właśnie w ten sposób! kaftanik,
      czapeczka, ale śpioszków nie, tylko owinięta tetrową pieluchą!
      szpital, w którym rodziłam córeczkę zapewnial wszystkie ubranka i nie trzeba
      było przynosić swoich, podobnie jak koszul nocnych dla mamy. Ale to zwyczaj
      niezbyt często praktykowany.
      Owijanie w pieluszkę podobno sprawia, że noworodek czuje się bezpiecznie i jest
      spokojniejszy. Nie stosowałam tego, bo córeczka jest raczej spokojnym od
      urodzenia dzieckiem, nie było potrzeby dodatkowego jej uspokajania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka