Dodaj do ulubionych

Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy

IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 19.10.05, 07:02
Bo ja tak - od 3 sezonów na enduro oczywiście. W tym roku zaloze kolce /z
blachowkrętow/ w opony. Najlepszy świerzy śnieg. Stopiony i przymarznięty to
juz gorzej szczególnie jak są w lesie koleiny i przypruszy je śnieg. Bywało ze
sie przeziębilem, ale mnie to nie odstraszyło . Nie robi sie tego bardzo
często - ale raz w tyg 3-4 h to najmniej. W pierwszym sezonie na 125 duzo gleb
bylo - ale technike wypracowalem i juz w drugim tylko 1 - i to całkiem nawet
przyjemna. Zniszczeń w zimie w zasadzie nie ma.
W tym roku mam mocniejsze enduro.
Myślałem tez kiedys o zakupie rosji z napędem na kosz tez musi fajnie śmigać w
zimie.
A wy jezdzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: rysiek24 Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 15:22
      na ecie latalem caly rok ale teraz na klr 650 180 kilo zywej wagi to nie wiem boje sie gleb :) jesli nie bedzie sniegu to polatam a w snieg i lod se odpuszcze chybe ze jakies kapcie z kolcami zaloze
      • Gość: Dzakas Ja chyba bede zmuszony jezdzic jesli nie sprzedam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 15:26
        Ale zastanawiam sie czy to bezpieczne bo moja cb tez troche wazy
        • Gość: brembo do jackass IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 16:28
          wiemy już jackass z każego prawie postu ze bys bardzo chciał sie pozbyc tej
          cb450. daj spokoj z tym spamem. co do tematu tego posta to mysle ze za dwa
          tygodnie dupa ci zmieknie i dasz sobie spokoj do kwietnia. joł:)
    • Gość: bambo Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 16:31
      ja też jeżdze dużo ale cały rok sie nieda, chyba ze w sniegi tak od swieta
      wyciagnac enduraka i po lesie popyrkać. ja jeżdze do pierwszych sniegów. potem
      odstwiam do styczna. jezde j kiedy jest zajebiscie zimno i nie pada śnieg. a
      potem w kwietniu gdy to wszytsko juz stopnieje. ciuchy z membraną goretex.
      gumiaki na gice, i pogrzewane manety(+duze handbary) i jazda!
    • pawel_89 Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy 19.10.05, 18:07
      Ja tez jezdze w zime w tym roku nie wiem czy sie uda bo moto ma cos z
      silnikem:/ ale w zeszlym sezonie to caly rok (opony kostki i heja:). No ale
      zdarzało się ze nie chcial odpalic. Jezdzilem codziennie tak przez pol
      godzinki. Mimo ze to 50 to spalanie wychodzilo okolo 6 litrow:) Byla jedna
      gleba ale nic sie nie stalo. Jesli ma ktos enduro lub crossowke to jazda w zime
      jest super zabawa:)
      • Gość: lukasz Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:46
        ja jezdze w zime wieksza frajda niz w lato w tym roku 1 powazniejsza gleba ale
        mi ic i moto tez cale a takie tam mniejsze gleby to byly a kto ciagnol motorem w
        zime 3 pary sanek i 4 dzieciakow na nich ??? ja cignolem najgorzej ruszyc i
        skrecac ale na prostej to fajna sprawa
        • Gość: kuba Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:35
          heh niezle
          • Gość: ktos Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:09
            ja musze sobie kupic jakiegos strego quada 4x4 i zrobic rame troche mniejsze
            kola i zrobic gokarda 4x4 na kolach od motorynki Stelli lub zwyklej motorynki ma
            moze ktos cos takiego lub jakies fotki ? jak tak to bym chcial link
            • Gość: biker Zimowa jazda - Prawdziwi motocykliści IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 19.10.05, 22:06
              I to mi się podoba. U mnie w okolicy to nikt oprócz mnie nie jeździ. Przed laty
              był jeden twardziel, ale wyznawał zasadę - do 5cm i świeży śnieg. A teraz sam jestem

Na niemieckich stronkach widziałem, że tam popularne są dniepry i nw - z
              napędami na kosz - i jeżdżą w zimie! To musi być fajna sprawa.

Slidami sie fajnie musi wchodzić, chociaż na 2 kolkach tez jest przyjemnie jak
              się już wyćwiczy. Najgorsze są uślizhi przedniego koła. Więc jeżeli koledzy na
              cięższych maszynach chcecie zażyć białego szaleństwa /nie mylić z narkotykami/
              to koniecznie zróbcie sobie kolce na przednią oponę. tylnie uślizgi łatwo
              okiełznać. Kolce nie mogą wystawać za daleko tylko ciut ciut: góra 2, 3 mm, - bo
              jak wjedziesz na asfalt to dentka poleci. Robi się je z blachowkrętów wkręconych
              od środka w oponę i podklejonych gumą /dentką starą/.

• Gość: Profesor Miodek Re: Zimowa jazda - Prawdziwi motocykliści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:44
                > I to mi się podoba. U mnie w okolicy to nikt oprócz mnie nie jeździ. Przed laty
                > był jeden twardziel, ale wyznawał zasadę - do 5cm i świeży śnieg. A teraz sam j
                > estem
                >
                > Na niemieckich stronkach widziałem, że tam popularne są dniepry i nw - z
                > napędami na kosz - i jeżdżą w zimie! To musi być fajna sprawa.
                >
                > Slidami sie fajnie musi wchodzić, chociaż na 2 kolkach tez jest przyjemnie jak
                > się już wyćwiczy. Najgorsze są uślizhi przedniego koła. Więc jeżeli koledzy na
                > cięższych maszynach chcecie zażyć białego szaleństwa /nie mylić z narkotykami/
                > to koniecznie zróbcie sobie kolce na przednią oponę. tylnie uślizgi łatwo
                > okiełznać. Kolce nie mogą wystawać za daleko tylko ciut ciut: góra 2, 3 mm, - b
                > o
                > jak wjedziesz na asfalt to dentka poleci. Robi się je z blachowkrętów wkręconyc
                > h
                > od środka w oponę i podklejonych gumą /dentką starą/.
                >
                ===================================
                Głupszego tekstu niż ten, nie czytałem! Pomijam błędy, ale pomysł z
                blachowkrętami w oponie, podklejonymi gumą ze starej dętki jest bardziej niż
                durny. Kolego Biker, może mniej TV, a więcej ruchu? To co oglądasz w Różowej
                Landrynce nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Przyznam się, że
                miałem podobne wyobrażenia, ale Władzio Kopaliński mnie uświadomił. Szczęśliwie!
                bo akurat było przed sesją, a ja planowałem zaliczać studentkom przedmiot w
                mniej tradycyjny sposób. Oto też dlaczego warto mieć dobrego przyjaciela.
                • Gość: Biker Re: Zimowa jazda - Prawdziwi motocykliści IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 20.10.05, 19:17
                  miodzik odejdz i nie wracaj nie kupuj se moto bo tacy jak ty nie powinni jezdzic
                  zreszta pewnie i tak prawka nie masz
    • Gość: kondzik86 Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.devs.futuro.pl 19.10.05, 23:18
      Witaj!Teoretycznie nie jeżdze,ale styczniu tego roku zrobiłem ponad 700km na
      motocyklu złozonym na 2 rolki tasmy pakowej :) -rzuciliśmy się na 4 moto jak
      wygłodzone wilki na te 15st.Dwa lata temu było podobnie ale krócej i pojedyncze
      dni. To miały być zimowe porządki...zaworki poukładać,nabłyszczyć to i owo.A tu
      sru...i zimie się pojebało.
      • Gość: lukasz Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 18:34
        wiecie jak jezdzic w zime ?? najgorzej jak przednilo kolo wpadnie w poslizg a
        tylnie to latwo opanowac teraz wam powiem co i jak : z przedniego kola nalezy
        spuscic troche powietrza zalozyc na nie lancuch od roweru spiac lancuch i
        napompowac kolo zeby lancuch byl bardzo sztywny zeby nie spadl lancuch musi
        wcisac sie w opone a na tylnie kolo to koste zaloazyc i rura w teren
        • Gość: Biker Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 20.10.05, 19:14
          Poważnie mowisz z tym łańcuchem na przed. koło?, czy jaja sobie robisz?
          Próbowałeś tego? Na jakim moto i na jakiej oponie?
          • mlody1285 Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy 20.10.05, 19:42
            kurka to chyba dobry pomysl z tym lancuchem chyba wyprobuje; dwa lata temu
            smigalem cala zime na xl 250, zeszla na xl 350 a w tym roku przypadnie mi
            dominator ale w zimie jest fajnie tylko trzeba troche wiecej wyobrazni i jet
            zabawa jak sie patrzy
            • Gość: lukasz Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 19:49
              z tym lancuchem to na serio mowie tylko trzeba rowno go zalozyc bo jak bedzie
              krzywo to bedzie prowadzalo przod na boki trzeba rowno wedlug bieznika ja tak
              robilem przy simsonie kolo wtedy dobrze sie trzyma i hamowac mozna najfajniej na
              lodzie bo az sie wrzyna w lod w tym roku tez szykuje jakis lancuch.
              • Gość: lukasz Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 19:51
                a zapomialem przy tym simsonie mialem zwykla opone nie wiem jakiej firmy chyba
                orginalna od simka byla a z tylu mialem koste ale kiedys probowalem i lancuch na
                tylnie kolo zaloayc tez fajnie juz tak szybko nie straci przyczepnosci simson ma
                mala moc i super sie jezdzilo trzymal sie jak na mokrej trawie ale ja z tylu
                wole sama opone.
                • Gość: Biker Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 21.10.05, 08:09
                  Czyli przed pompowaniem daje łańcuch /odpowiedniej długości/, ale po
                  napompowaniu ma on ze tak powiem schować się do środka balona czy tylko lekko
                  wgnieść w gumę. Jak głęboko powinien wleźć w oponę?
                  ja mam kostke tez z przodu i obawiam się, że lancuch schowa się cały między
                  klocki opony. Pytanie czy wtedy patent zda egzamin, gdy łańcuch- będąc głęboko
                  między klockami- nie będzie dotykał podłoża? Czy w tym patencie chodzi o to ze
                  łańcuch ma bezpośredni styk z podłożem, czy jego zadaniem jest tylko
                  zdeformowanie - wypłaszczenie bieżnika?
                  Co się dzieje jak wylecisz na asfalt z takim patentem?
                  • Gość: lukasz Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:58
                    ten lancuch moze sie schować tylko troche w opone zeby byl bardzo sztywny ale
                    musi go troche wystawac bo to on trzyma sie podloza ja probowalem to tylko z
                    lancuhcem od roweru ale moze od jakiegos motory byl by lepszy bo jest duzo
                    szerszy np zuzyty lancuch.Jesli wyjedziesz na asfalt a masz dobrze zalozony
                    lancuch (rowno) to bedzie ok tylko jak szamujesz na czystym i suchym asfalcie to
                    szybciej ci sie kolo zablokuje ale na sniegu szybciej wychamujesz niz na
                    zwyjklej oponie bez lancucha.A jak ty masz kostke to nie wiem jak zalozyc zeby
                    sie nei schowal moze lancuch od zuego motoru po prostu duzy lancuch i bedzie ok
                    i wtedy mozesz smialo smigac po lodzie sniegu nie oisz sie ze ci kolo ucieknie
                    na zakrecie.
                    • Gość: siekiera77 Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.05, 20:58
                      mozna latac nawet
                      busą
                      tylko wolniej
                      i po czystych i suchych
                      ulicach

www.bikepics.com/pictures/451951/
                      • Gość: kura_maruda Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.05, 22:59
                        nie zebym marudzila ale haya na sniegu to jest tutaj:

www.bikepics.com/pictures/429728/
                        • mlody1285 Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy 21.10.05, 23:31
                          na prawdziwym sniegu a nie przy zaspie to stoi tutaj

www.ballhupe.de/elefantentreffen/pages/ET%2005%20WS%20192.htm
                          • Gość: kura_maruda Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.10.05, 00:10
                            stoi na trzech i przyjechal na trzech a tamten przyjechal do zaspy a wiec w
                            zimie na dwoch.
                            wiec sie mlody nie podniecaj trojkomtami;-)
                            • mlody1285 Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy 22.10.05, 18:34
                              ja tak tylko zeby nie o kaszance a tak dla czystej ciakawostki dodam ze
                              nieopodal stala tez cbr 900 rr na dwoch i goscia na rs mile tez widzialem
                          • Gość: siekiera77 Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.10.05, 09:52
                            a ta zaspa
                            to ze sztucznego?
    • harlista Re: Jeździcie w zimie? u mnie sezon trwa 12 m-cy 21.10.05, 20:46
      Co to jest snieg i lod na ulicy?
      Lod jest do dodawania do drinkow i albo oziebiania piwa :)

U mnie na wsi dzsiaj +29 *C ale ze wzgledu na wilgotnosc
      czuje sie jak +38 *C

Pozdrawiam wszystkich cieplo :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka