Dodaj do ulubionych

gospodarka wapniowo-fosforowa

24.10.05, 15:17
Neurolog zalecił mojemu synowi badanie krwi - gospodarka wapniowo-fosforowa.
Filip ma 5-krotnie przekroczoną normę fosfatazy alkaicznej. Czekam na wizytę
i informację co to znaczy, ale mam nadzieje ze moze ktores dziecko tez tak
mialo i uspokoicie mnie albo powiecie co to moze znaczyc. Wiem ze ostateczna
diagnoza nalezy do lekarza ale czas na wizyte dluzy mi sie niemilosiernie
Obserwuj wątek
    • sorrow74 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 24.10.05, 15:51
      Moja córeczka też miała z tym problem. Chodziliśmy na wizyty do CZD do Poradni
      Metabolicznej. Okazało sie, że jest nadwrażliwa na witaminę D3, która
      podawalismy w kropelkach. Chyba jej nie syntetyzowała. Ale teraz po kolejnych
      badaniach krwi i moczu stwierdzono, że jest wszystko OK i w okresie jesienno
      zimowym witaminę D3 możemy podawać. Konsekwencje nieprawidłowej gosp. Ca-P moga
      być ciężkie, ale nie ma się co na zapas tym przejmować.
      • karotka11 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 24.10.05, 16:51
        A czy są jakieś objawy? Bo przecież musiała być jakaś przyczyna, że zrobiłyście
        morfologię w tym kierunku...
        • justyna9926 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 25.10.05, 09:22
          Filip b. kiepsko spi. Budzi sie co 1-1,5 godz. i płacze. Neurolog wlasnie
          dlatego zaleciła badanie krwi na gospodarke wapniowo-fosforowa.
    • magkan Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 25.10.05, 09:47
      my czekamy na wizyte w CZD bo maŁa ma szczelinowate ciemiączko i mamy nie
      podawac witaminy D3 w 1-szym miesiącu.
    • agz75 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 25.10.05, 18:20
      mój synek też miał zaburzoną gospodarke wapniowo-fosforową, polecono nam wizytę
      w poradni metabolicznej, bo miał małe ciemiączko (zaobserwowałam też że od razu
      po podaniu mu wit d3 zaczął rzadko robić kupki i były gęste), po badaniach krwi
      doktor poleciła odstawić witaminę i karmić tak maluszka, żeby raz dostawał
      posiłek mleczny, a po nim niemleczny i dużo przepajać, zeby wapń nie odkładał
      się w nerkach. Po ostatnich badaniach gospodarka wapniowa jest ok, fosforowa
      zaburzona, zalecenia: karmienie jak poprzednio i 2krople witaminy na tydzień.
      gdy dziecko ma zaburzoną gospodarkę wapniowo - fosforową, może mieć stany
      zapalne układu moczowego i skłonności do piasku i kamieni w nerkach, bo z
      moczem wydziela się wtedy wapń
      • ania_sz77 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 26.10.05, 00:17
        Mojej znajomej syn miał to samo. Posił się strasznie, małe ciemiączko,
        spłaszczona potylica, wystający brzuch. Czyli objawy krzywicy ale paradoksalnie
        nie z niedoboru wit. D ale odwrotnie. Tez jeżdzą z nim do CZD.
        • luna333 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 26.10.05, 06:59
          a jak się dostać do tej poroadni? czy potrzebne jest skierowanie od pediatry? bo nasz ma małe ciemiączko i jedna pediatra coś mgliście wyjaśniła że mamy się tam zgłosić ale nie dała skierowania, druga wogóle nic o tym nie wspomniała - tylko żeby D3 co drugi dzień po kropelce, położna środowiskowa znowu powiedziała żeby go tam przebadać bo ta D3 tak pi razy oko i lepiej się upewnić ale że potrzebne jest owe skierowanie od pediatry - no i jestem w kropce - mały ma póki co 11 tygodni ale z tego co wiem to się na wizytę czeka ze 3 miesiące. Jak Wy to załatwiłyście?
          • mama_szefusia Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 01.12.05, 08:59
            Na stronie CZD (www.czd.waw.pl) jest do pobrania formularz skierowania, który
            musi wypełnić lekarz pediatra (lub rodzinny). Do tego skierowania należy
            dołączyć wyniki wszystkich badań dziecka i wysłać na podany na stronie adres.
            Odpowiedź i ewentualny termin wizyty zostaną przesłane pocztą.

Tak myśmy dostali się na konsultację w CZD. Syn miał nadwrażliwość na D3.
            Witaminę mamy odstawioną dożywotnio. Synek w okresie zimowym łyka tran, który
            jest źródłem naturalnej d3 (znacznie bezpieczniejszej).
    • magkan Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 26.10.05, 09:49
      mi w szpitalu powiedzieli zebym poszŁa po skierowanie do przychodni. w
      przychodni dali "od ręki". Trzeba to im wysłać listem i czekać na odpowiedź.
      Tyle tylko ze terminy w CZD są na marzec 2006!
      • justyna9926 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 26.10.05, 10:36
        Dostałam skierowanie od pediatry i zadzwonilam do CZD i rowniez kazano mi
        przyslac llistem skierowanie i czekac. W tej chwili zapisuja na marzec 2006,a
        wogole po otrzymaniu mojego skierowania maja miesiac na jego rozpatrenie.
        Najbardziej niepokoji mnie to oczekiwanie. Moj pediatra kazal odtawic posilki
        mleczne, serki i wszystko co ma wapn lub fosfor. Jednak to jest niestety ten
        sam pediatra który kazal podawac dziecku po 2 kropelki itaminy dziennie, bo
        jest duzym dzieckiem, a gdy ja zaczelam pytac czy nadal mam mu tak podawac to
        pani doktor byla oburzona, ze wogole smie z nia dyskutowac. Niestety u mnie w
        przychodni jest 1 pediatra. Czy rowniez odstawilyscie calkowicie mleko u
        swojich dzieci ? Obawiam sie vczy to nie opdniesie jakis zlych skutkow a
        przeciez wizyta w CZD bedzie pewnie za jakies pol roku. Prosze poradzcie mi
        cos ? a moze slyszalyscie o jakims prywatnym lekarzu , ktory zajmuje sie
        rowniez gospodarka wapniowo-fosforowa ?
        • magkan Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 26.10.05, 10:48
          moja mała ma niecałe 3 tygodnie. poczekam jeszcze max 2 tygodnie na odpowiedź z
          CZD. jak sie nie uda to zrobie te badania prywatnie u dr Rowińskiej.
          • justyna9926 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 26.10.05, 10:51
            Mam prosbę o tel. do dr Rowinskiej. Czy ta lekarz jest z W-wy ?
            • magkan Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 26.10.05, 10:59
              dr Rowińska to główny ekspert w tej dziedzinie. Pracuje wŁaśnie w CZD ale
              przyjmuje tez prywatnie. Nie mam do niej telefonu, ale trzeba dokŁadnie
              poszukac na forum bo kiedyś były na nią namiary. jak cos znajdziesz to daj znać.
            • justynatina1 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 01.12.05, 09:57
              justyna9926 napisała:

> Mam prosbę o tel. do dr Rowinskiej. Czy ta lekarz jest z W-wy ?
              Doktor Rowińska przyjmuje w poradni metabolicznej w ICZD na Międzylesiu podam
              ci telefon do poradni dzwoń po 13 0228157125
        • marybg Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 26.10.05, 10:52
          Nie wiem gdzie mieszkasz,ale radzę w trakcie oczekiwania na termin zacząć
          działać!Zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej to problem którym zajmują
          się endokrynolodzy dziecięcy.W kazdym duzym mieście w szpitalu dziecięcym-albo
          raczej klinice akademickiej jest oddział endokrynologii!Poszukałabym właśnie
          dobrego endokrynologa!Albo jesli znajdziesz jakiś kontakt kogoś z Centrum z
          Warszawy-prywatnie,niestety ja w tym nie pomogę,bo nie jestem z W-wy.Musisz też
          pamiętać,że niektóre badania wykonuje sie tylko w Warszawie.Pozdrawiam
          serdecznie!
          • magkan Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 30.11.05, 10:03
            Jestem po badaniach i wizycie u dr Rowinskiej. Mamy przepajać małą żeby
            wypłukać wapń z organizmu. Jak na razie kiepsko nam to idzie bo albo nie chce
            pić albo jak sie napije to nie chce jeść. czy któraś z Was jest po
            tej "kuracji" i wyniki sie poprawiły? I czy siusianie wapniem jest "do
            wyleczenia" czy ta skłonność juz zostanie?
            • mama_szefusia Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 01.12.05, 09:06
              Mój syn miał podobne zalecenia + dużo ryżu i bananów (zawierają dużo fosforu),
              woda Żywiec do picia (też ma sporo fosforu) oraz nie przekraczanie dziennej
              dawki mleka (500 ml). Oprócz tego d3 odstawiona kategorycznie. Miałam tez
              patrzeć na skład gotowych pokarmów dla dzieci, ponieważ producenci czasem
              dodają d3.

Poziom wapnia w moczu był przekroczony kilkukrotnie. Sytuacja unormowała się po
              dwóch latach. Mieliśmy parę razy robione usg brzucha, żeby sprawdzić czy nie ma
              kamieni w nerkach. Dziś po roku od końca kłopotów wszystko jest w porządku.
              Synek rozwija się wspaniale.
    • agwa1 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 30.11.05, 23:43
      Najczęściej takie problemy wynikają ze zbyt dużej ilości podawanej wit. D3 na
      punkcie którwj nasi pediatrzy są przewrażliwieni i zalecają najczęściej większe
      dawki, a dziecko potrzebuje 400jednostek na dobę nie więcej. Z dr Rowińską można
      być w kontakcie telefonicznym w czasie oczekiwania na wizytę i konsultować wyniki.
      To swoją drogą trochę dziwne ,że jest jeden specjalista znany w całej Polsce
      który leczy dzieci z "nadmiaru D3" której pediatrzy w całej Polsce podają nadmiar.
      • justynatina1 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 01.12.05, 12:36
        Witam moja córeczka ( 4 latka) też jest pod opieką dr Rowińskiej od roku
        ale w jej przypadku sytuacja jest odwrotna fosfor "przecieka" przez nerki co
        powoduje niedobór wapnia w kościach a to doprowadza do ich rozmiękczania jest
        to tak zwana krzywica hipofosfatemiczna. Pod opieka poradni metabolicznej
        będziemy do zakończenia okresu wzrastania i lecznie polega na podawaniu
        czynnych metabolitów wit d (alfadiol) oraz podawaniem fosforanów 6x na dobę i
        wizytami kontronymi co 2-3 m-ce. O tym jak przez 2 lata wmawiano mi że jestem
        przewrażliwina na punkcie córki i nie potrzebnie się denerwuję bo krzywe nóżki
        to normalne u dzieci i nie odbiega to od normy to to normalnie już nie mam siły
        pisać bo mi ręce opadają ale na szczęście teraz córka naprawde jest pod opieką
        dobrego specjalisty i jestem spokojna.
        pozdrawiam justyna
        • justak78 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 27.12.13, 00:02
          proszę napisać jakie efekty przynosi leczenie córeczki. Jak jest ze wzrostem?
    • koral777 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 28.12.05, 14:04
      Mam córkę skończone 6 mieś. Od małego jest na mleku modyfikowanym, do tego na
      początku dostawała 1 krople D3 co 2 dni, lato było słoneczne......
      Od 3 mies walczymy więc z tym samym co Wasze dzieciaczki.
      U dr Rowińskiej byłyśmy 2 razy prywatnie - centrum medyczne Vivamed na ul
      Trockiej 10 a w W-wie - tel w www.pf.pl (nie znam na pamięć).
      Przez 3 mieś nie podajemy już D3. Ale nie miałyśmy zaleceń aby wzbogacić diete
      w fosfor???

Wskaźnik Ca/Crea w moczu miałyśmy najpierw na poziomie 0.87 , potem 0,76 teraz
      0,33 zbliżamy się coraz bliżej do normy która dla dr Rowińskiej wynosi 0,2, dla
      szpitala na litewskiej 0,3. Inne wyniki (biochemia z krwi - Ca, p, Fosfat zas)
      mamy w podanych na wynikach normach.
      Mała pije naprawde dużo około 400 ml dodatkowo poza mlekiem (mleka góra 500 ml)
      zwykle niestety zageszczanego bo niestety nie chce go ssać - po kim to ma po
      mamusi - mama tez wszystkim dawała w kość - nie lubiła mleka!

Też mamy skonsultować wyniki telefonicznie - co uczynię dziś wieczorem, bo
      właśnie je otrzymałam. Jako, że nie zapisałam się na NFZ robie też te badania
      prywatnie w CZDz więc dostaję je do ręki.

Jak widac pozbywanie się wapnia i wit D3 trwa, ale jakoś to idzie. Moja malutka
      miała podobne zalecenia od 4 mies jest na zupie, od 5 mięś życia na 2 zupkach i
      3 mlekach + deserek.

Miała też niedawno kontrolne USG brzuszka - wszystko ok. Jestesmy dobrej mysli!
      Nowe zalecenia juz dziś wieczorem!

Widać, że jest nas coraz więcej z tym problemem. U mnie na forum mam
      czerwcowych 2005 jest nas 4 mamy z tym problemem wykrytym!
      Gdyby nie zalecone badania przez pediatrę (czujność lekarza - bo większosc myli
      nadmiar z niedoborem i faszeruje dodatkpowymi kroplami D3 bez zlecania badań)
      nikt by problemu nie odkrył bo na zewnątrz u mojej małej tego nie widać - nie
      miała żadnego objawu z wymienianych przy nadmiarze D3.

Tak że witamy w gronie wapniaczków. Może utworzymy dodatkowe forum w tym
      temacie???? Myslałam aby puscić maila do Was - mam z tym problemem byśmy się
      wymieniałay cennymi uwagami?
      • fulvia16 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 11.01.06, 00:09
        Witanm
        i mój 8 miesięczny synek ma chyba jakieś zaburzenia w tej gospodarce. Jak się
        urodził miał ciemiączko 0,5 na 0,5 cm i teraz ma już prawie zarośnięte, nigdy w
        związku z tym nie dostawał wit d3. Poci mu się główka, a z w wynikach wyszło,
        że ma nadmiar fosforu we krwi, wapń ma w górnych granicach normy. Czekamy
        jeszcze na wyniki badań od dr. Rowińskiej z CZD. Na razie mam nie dawać
        jedzenia zawierającego fosfor, czyli wody Zywiec?, ryżu, bananów i sama mam nie
        jeść i nie pić rzeczy, które zawierają fosfor, w tym ryb i sera żółtego. Synek
        jest na piersi i co drugi posiłek ma dostawać inny niż pierś. W dzień to
        jeszcze jest w miare realne, choć nie zawsze, bo karmię na żądanie, ale w nocy
        jak nie dostanie piersi, a karmię go kilka razy to wpada w histerię i za chiny
        żadnej zupki jeść nie chce. Nie lubi tez herbatek, wody, soczków, pije ode mnie
        z piersi. Szczerze mówiąc mam trochę wątpliwości w tym wszystkim, bo nie jestem
        w stanie 100% wypełniac zaleceń, z drugiej strony wszędzie się słyszy, że mleko
        matki najzdrowsze i dostosowuje się do potrzeb dziecka. Czy któraś z was
        spotkała się z nadmiarem fosforu?
        bede wdzięczna za wszelkie uwagi
        F.
        • koral777 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 11.01.06, 09:29
          My mieliśmy wszystko mniej lub bardziej przekroczone lub w grannicach górnej
          normy. Najgorzej było z ilością wapnia w moczu l;iczonym w oparciu o kreatyninę.

Po 3 mieś scisłych zaleceń "doktorowej" mała wypłukała wapń, sprawdziliśmy
          nereczki narazie wszystko w porządku. O tyle miałamłatwo bo mała jak zasypiała
          o 20.00 i jadła o 19-20 to jadła dopiero o 6 rano. W nocy podawałam jej wode
          lub herbatke piła przez sen chętnie nawet 100-150 ml przez noc , a w dzień
          kolejne 200-300.

A ostał nam się jedynie podwyższony fosfor. Mała miała go najpierw 1,91 mmol/l
          teraz ma 2,03 (norma dla 6 mieś jest do 1,90 mmol/l - gdzieniegdzie w moim np
          labolatorium do 2,10, ale dr uważa że powinna mieć do 1,90.

Ok mamy nie jeśc tego co Pani pisze, czekać cierpliwie do 9-10 miesiąca kiedy
          małej wprowadzę np kaszke manne która prawdopodobnie fosforu wogóle nie
          zawiera. Narazie każde z 3 mlek zageszczam jej kleikiem kukurydzianym, który
          fosfor zawiera, czasami nagradzam ja kaszka ryzowa z bananami - a zageszczam bo
          musze bo mała na samo mleko ma odruchy wymiotne, więc albo nie bedzie piła
          mleka wogóle, albo z dodatkowymi fosforanami.

Od dziś tez 2 x w tygodniu zaczynamy podawać D3. U nas nie było problemu z
          małym ciemiaczkiem, tylko z ta ilością wapnia i P we krwi no i Ca w moczu!!!

PS nie wiem czemu nie wolno bananów, sprawdzałam sama , dzwoniłam do IŻi
          Żywienmia na Powsińskiej i na SGGW do katedry żywienia, i wszyscy zgodnie
          potwierdzaja że banany zawierają 20 mg w 100 g, natomiast dużo Potasu - może
          komuś się myli tem potas z fosforem , który ma skrót w chemii P???? Ja czasami
          bananka odrobinke podaję.

Za 2 mies kolejna kontrol, ale już nie panikuję.

Myślę że podwyższony fosfor u takich małych dzieci to norma - mleko zawiera b
          dużo fosforu, mięso też, żółtko, ryż, a przeciez w diecie naszych maleństw to
          dominuje
          • fulvia16 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa - do koral777 11.01.06, 12:47
            Witajsmile Bardzo dziękuje za odpowiedź, ja jestem tym wszystkim nieco przerażona.
            Na forum podano mi linka, które produkty zawierają fosfor i na liście nie ma
            bananów, ani ryżu, ani wody żywiec. Podano jako zawierającą wapń wodę
            studzienną. Nie rozumiem więc dlaczego mam nie dawać ryżu, bananów i wody
            żywiec, a dawać wodę ze studni oligoceńskiej???

Poniżej wklejam informację z podanej mi strony:
            www.dialped.pl/archiwum/zywienie/fosfor.html
            Fosfor

Fosfor jest pierwiastkiem występującym we wszystkich rodzajach pożywienia. Dla
            organizmu jest ważny jako budulec koś ci i zębów. Zapotrzebowanie naszego
            organizmu na fosfor jest niewielkie i zazwyczaj spożywamy go za dużo. Nerki,
            tak jak w przypadku wody, sodu i potasu, usuwają nadmiar fosforu z moczem.
            Niewydolne nerki tracą zdolność wydalania fosforu stosunkowo wcześnie, stąd jon
            ten zaczyna stopniowo gromadzić się w organizmie już u pacjentów ze średnio
            zaawansowaną niewydolnością nerek. Wraz z postępem niewydolności rośnie
            stężenie fosforu we krwi. Najgroźniejszym powikłaniem nadmiaru fosforu we krwi
            jest postępujące odwapnienie kości, natomiast następstwa tego stanu,
            ujawniające się po miesiącach lub latach, są dramatyczne! Dochodzi do obniżenia
            się stężenia wapnia we krwi poprzez wytrącanie się soli wapniowo- fosforanowych
            odkładających się w postaci złogów w sercu, mięśniach i naczyniach
            krwionośnych. Najgroźniejszym powikłaniem nadmiaru fosforu we krwi jest jednak
            postępujące odwapnienie kości prowadzące do osteoporozy, której towarzyszą
            patologiczne złamania lub skrzywienia kości - jako następstwo wtórnej
            nadczynności przytarczyc. Towarzyszy jej niedobór wapnia mogący być przyczyną
            bolesnych skurczów mięśni i bóli kostnych. Większość chorych z niewydolnością
            nerek powinna zażywać preparaty wiążące fosfor w świetle przewodu pokarmowego
            (najczęściej węglan wapnia czyli calcium carbonicum, w wyjątkowych przypadkach
            Alusal). Leki te powodują wydalanie nadmiaru fosforu z kałem. Należy pamiętać,
            że fosfor trudno usunąć z krwi w czasie dializy, tak więc jedynym skutecznym
            sposobem kontroli jego stężeń we krwi jest ograniczenie spożywania produktów
            bogatych w fosfor i systematyczne zażywanie leków wiążących go w świetle
            przewodu pokarmowego. Nadmiar fosforu w organizmie nie jest odczuwany
            bezpośrednio po spożyciu bogatych w fosfor produktów, lecz objawi się za kilka
            miesięcy bólami kości i stawów!
            Produkty szczególnie bogate w fosfor:

podroby: wątroba, móżdżek, nerki;
            ryby - świeże, solone, wędzone, konserwy rybne;
            żółtka jaj;
            sery dojrzewające podpuszczkowe: brie, cheddar, edamski, ementaler, gouda,
            myśliwski, trapistów, tylżycki, camembert;
            sery topione: edamski, ementaler;
            sery twarogowo - owcze - bryndza;
            mleko pełne sproszkowane;
            indyk, kaczka, pasztety drobiowe;
            wędliny - kabanos, szynka mielona;
            suche nasiona roślin strączkowych - fasola biała, kolorowa, groch, soja;
            grzyby;
            pieczywo i produkty zbożowe: kasza gryczana prażona, jęczmienna, makarony,
            otręby pszenne, zarodki pszenne, płatki owsiane, mąka kukurydziana, chleb
            chrupki, bułki graham;
            wyroby cukiernicze - kakao, czekolada, orzechy, migdały.

U mnie najgorsze są noce, zresztą i w ciągu dnia mały strasznie się denerwuje
            kiedy nie dostanie piersi, a w nocy niemożliwe jest aby dać mu cokolwiek
            innego, do tego wszystkiego nie lubi pić herbatek ani soczków, więc nie wiem
            tak naprawdę jak mam się do tych wskazań stosować.
            Wyniki (nie robione w CZD, na te z CZD czekamy dopiero) były takie:

z krwi:
            fosfataza alkaiczna - 366 U/L
            Ca/wapń - 9,5 mg/dl
            fosfor - 7,1 mg/dl

z moczu porannego:
            kreatynina - 21,8 mg/dl
            ca/wapń - 1,1 md/dl (w innym pobraniu 1,7 mg/dl)
            P/fosfor - 7,7 mg/dl

czy na podstawie tych wyników możesz mi coś napisać, bo ja nie potrafię ich
            niestety dobrze zinterpretować, szczególnie fosfatazy i stosunku wapnia i
            kreatyniny w moczu.

Będę bardzo wdzięczna!
            F.

• fulvia16 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 12.01.06, 11:27
      up!smile
      • koral777 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa 13.01.06, 09:47
        wiesz co ten współczynnik ca do kreatyniny masz baaaardzo niziutki więc u
        Ciebie najprawdopodobniej nie ma do czynienia z nadmiarem wapnia, uwapnianiem
        nerek i innych organów, ani zapewne idąc dalej nadsmiarem D3.

Pozostaje ten nieszczęsny fosfor, a ja już na współczynniku fosforu do
        kreatyniny w moczu się nie znam.
        poczekaj na diagnozę Rowińskiej, ale nie jedz tych produktów zawierających
        fosfor. Co do strony, którą mi pokazałaś że nie ma tam wody żywiec - poprostu
        nie wszystko widać wymienili. Zawsze możesz zadzwonić do instytutu żywności i
        żywienia i zapytać jak masz obawy jest tam infolinia, numer na ich stronie.

A powodem zwiększonego fosforu może być nadczynność czy też niedocynnośc
        przytarczyc i wiele innych mniej lub bardziej istotnych dla zdrowia
        uwarunkowań, a może to tylko kwestia Twojej i małego diety?
        • fulvia16 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa-do koral777 13.01.06, 11:26
          Wielkie dzięki za odpowiedź, no cóż będę musiała poczekać na wyniki, mam dostać
          odpowiedź pocztą (swoją drogą ciekawe ile to potrwa).
          pozdrawiam serdecznie
          F.
          P.S. Czy znasz przypadkiem normy dla fosfatazy alkaicznej czy te nasze 366 U/L
          jest ok?
          • koral777 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa-do koral777 16.01.06, 20:44
            w czd jest do 520 my mamy obecnie 320 i zostało okreslone jako ok, ale im
            bliżej tej górnrj granicy tym mniejsze "ukostnienie" czyli krzywica
            • fulvia16 Re: gospodarka wapniowo-fosforowa-do koral777 17.01.06, 14:53
              Bardzo dziękuje smile
            • koral777 podciągam bo to ostatnio niestety coraz częstrzy 27.03.06, 16:13
              problem
              • fulvia16 znów za wysoka fosfataza alkaiczna 07.07.06, 21:07
                Witam ponownie, fosfor mamy już w normie, za to nagle fosfataza alkaiczna
                podskoczyła i przekracza normę aż trzykrotniesad oprócz tego kilka miesięcy
                temu w czd stwierdzono, że mały (ma 14 m-cy) ma stanowczo za niski poziom wit
                d3 i zaczęłam podawać. A tu dziś w wynikach z CZD ta fosfataza na takim
                poziomie? Nie mam siły czekac do kolejnej wizyty i bardzo się denerwuję, czy
                któraś z was miała z podwyższoną fosfatazą doczynienia i może mi coś napisać.
                wielkie dzięki
                F.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka