Dodaj do ulubionych

jak 3 latka nauczyc czytac

31.10.05, 23:20
mam pytanie jaka jest najskuteczniejsza metoda aby zachecic do nauki i nauczyc
dziecko czytac/liczyc. co pierwsze Jakie są Wasze medody prosze doradzcie
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: jak 3 latka nauczyc czytac 31.10.05, 23:24
      Nie uczyć czytać. Przynajmniej moim zdaniem. Na wszystko jest w życiu czas, na
      czytanie też smile. I pisze to osoba, która czytała w wieku 3,5 roku... ale stało
      się to "samo" - dużo czytali rodzice, książka zawsze była obecna w domu, a ja
      się po prostu literkami zainteresowałam.

Wzbudzenie w dziecku zainteresowania literaturą (właśnie czytaną dziecku przez
      rodziców!!!) jest dużo ważniejsze od nauczenia go alfabetu (notabene, chyba
      najgorsza metoda uczenia czytania).
    • nangaparbat3 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 00:31
      Nie uczyć - ani liczyć, ani czytać.
      Rozmawiać, bawić się, budowac wieże z klocków, obserwować mrówkę, ratować osę
      tonącą w kałuży, grać w piłkę, opowiadać bajki, udawać różne zwierzęta, robić
      straszne albo śmieszne miny, skakać na odległość,grac w łapki, robic tysiące
      innych rzeczy - ale nie uczyć czytać, nie oglądać telewizji, nie sadzać przed
      komputerem.
      Wychować inteligentne, wrażliwe, twórcze i sprawne dziecko, a nie tresowaną
      małpę (przy całym szacunku dla małp).

• marta406 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 12:17
        Zgadzam się z tobą całkowicie. Mam wrażenie że wiele mam myśli że pomoże swoim
        dziecią ucząc dzieci szybko mówić, pisać, czytać liczyć, szybciej posyłając do
        szkoły, ucząc angielskiego itp itd. Pamiętajmy że wszystko dzieje się kosztem
        czegoś. Koleżanka, mama 5 latki i 1,5 latka swoją córe uczyła czytać w wieku 3
        lat i fakt udało się jej, chciała ją nawet szybciej wysłać do szkoły. Rok temu
        zaczeła studia podyplomowe (jest nauczycielem) i wtedy przestała tak "tresować"
        córkę, dowiedziała się bowiem że dzieci których rodzice mieli takie wielkie
        ambicje w stosunku do nich, przejawiają mniejsze zdolności do twórczego
        myślenia, nie są tak kreatywne, intelientne, szczęśliwe...Swojego syna
        wychowuje zupełnie inaczej. Nie mówię że powinnyśmy dzieci olać, wręcz
        przeciwnie powinnyśmy poświęcać im dużo czasu i pomagać rozwijać zdolności a
        nie nasze chore ambicje. Nie twierdzę że ty należysz do takich osób ale zanim
        zaczniesz uczyć syna czytać, pisać i liczyć (zanim postanowisz wysłać go rok
        wcześniej do szkoły) zastanów się dla kogo to robisz. Ja zauważyłam że rodzice
        dzieci robiących wszystko jako pierwsze są to:
        - rodzice, którym nie udało się spełnić swoich ambicji (nie są zadowoleni ze
        swojego wykształcenia, pracy, partnera, zarobków itd)
        - rodzice którzy swoim dzicią wpajają przekonania: musisz być we wszystkim
        najlepszy. Pewnie ktoś kiedyś im wpoił takie same przekonania
        - tłumaczą sobie że ich dzicko właśnie tego chcę lub jest takie zdolne, więc
        czemu np. miałabym nie puścić go do szkoły rok wcześniej
        A ja twietdzę że jeśli dziecko, jest zdolne to przyspieszanie jego rozwoju,
        może tylko je zrazić do wielu rzeczy . Mojego ojca, profesora matematyki (
        człowieka podziwianego przez wielu ludzi) nikt nie uczył liczyć w wieku 3
        lat!!! Pisać zaczął jak poszedł do szkoły i to z problemami.
        • ona37wawa Re: jak 3 latka nauczyc czytac 13.11.05, 16:22
          Moje dziecko w wieku 3 lat, jadąc z nami samochodem na tylnim siedzeniu,
          doliczyło do 600 (chyba liczył drzewa) i zasnął. Nie umiał jescze powiedzieć
          wtedy całego zdania. Z mężem mieliśmy miny zgłupiałe zupełnie. Czytać nauczył
          się w wieku 6-7 lat w szkole, nie przejawiając specjalnej ku temu ochoty.
          Ma lat 12 z matematyki dostaje 6, ale i z polskiego ma oceny bardzo dobre.
    • mama_kotula Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 00:35
      Jak koniecznie musisz, to zacznij od liczenia. Ale w formie zabawy, liczcie wszystko, co widzicie: samochody, drzewa itp. Ja tak liczyłam różne rzeczy w książeczkach, jak czytałam mojemu synkowi, i raz zaczynam jak zawsze "jeden, dwa, trzy..." a młodziak spokojnie skończył do dziesięciu (heh, miał wtedy półtora roku i nie bardzo wiedział, o co chodzi z tym liczeniem, skojarzył dopiero w wieku ok. 22 miesięcy).
      Czytanie - jest metoda bodajże Domana (poprawcie mnie, jak źle napisałam), polegająca na czytaniu nie składając literki, ale całymi wyrazami, przyswajanymi na zasadzie obrazków.
      pozdrawiam
      Marta
    • kanna czytanie 01.11.05, 08:14
      Zeby dziecko czytało musza dojrzec w mózgu takie struktury, co sie nazywaja
      analizatory: odpowiadaja one za wyróżnianie liter w wyrazie i łączenie głosek w
      słowo. Zwykle dzieje sie to w wieku 5-7 lat. Choc znam czytające 3 latki -
      analizatory dojrzały u nich szybciej. Ale one same chciały nauczyc sie czytac i
      same sie nauczyly (Mamo, jak to liter? A ta? A obie razem?).

Nasjłatwiej nauczyc dziecko czytać całościaow, tzn. nauczyć je rozpoznawania
      całych słów. Jesli rozpoznaje kotka na obrazku, to moze też rozpoznawac i
      nazywać napisane słowo "KOT".

Choc maoim , prywatnym, zdaniem to zkoda czasu - dziecko rozwija sie ww własnym
      tempie. Wierzę w to, że zadaniem rodzica jest podążać za dzieckiem (patrzeć, co
      je interesuje); ale tez podsuwać mu ciekawe rzeczy i patrzeć, czy je
      zainteresują.

Trzylatki powinny rozwijać się fizycznie, spotykać z innymi dziećmi,bawić
      klockami, ukladankami. Bawic się przy muzyce, śpiewać, uzywać farb i kredek.
      Słuchac czytanych bajek.
      Sa gry (zabawy) stymulujace dojrzewanie analizatorów (opisane sa zwykle jako
      gry "usprawniajace percepcje wzrokową": "kształtujace koordynację wzrokowo-
      ruchową") - puzzle, dopasowywanie obrazków, robiebnie obrazków z uzyciem
      sznureczka przewlekanego przez dziurki. Jesli będziesz kupowała dziecku takie
      zabawki, to kiedys nauka czytania pójdzie szybciej i łatwiej.

pozd. Ania

ps. Mój synek, kiedy miał 2,6 powiedział do mnie ze smutkiem "Ja nie umiem
      czytać, mamusiu" "nauczysz się, najpierw trzeba nauczyc sie literek" Bo bardzo
      lubi, zeby mu czytać. Teraz ma prawie 3 lat i zna niektóre litery - bo pokazuje
      i pyta. Ale do czytania jeszcze mu daaaaleko. Ale wcale mnie to nie martwi.
      Jest pogodny, sprawny fizycznie, dobrze mówi i argumentuje, potrafi bawic się z
      dziećmi i brać udział w zajęciach grupowych. Po co mu czytanie?
      • judytak Re: czytanie 02.11.05, 09:56
        kanna napisała:

Nasjłatwiej nauczyc dziecko czytać całościaow, tzn. nauczyć je rozpoznawania
        > całych słów. Jesli rozpoznaje kotka na obrazku, to moze też rozpoznawac i
        > nazywać napisane słowo "KOT".

jest to metoda opracowana dla języka angielskiego, gdzie wyrazy się nie
        odmienia, jak kot to cat, to cat w każdej sytuacji

a po polsku, to kot, koty, kota, kocie, kotami, itp. itd.
        już nie mówiąc o czasownikach ;o)

jak dla mnie, w nauce czytania po polsku, uczenie rozpoznawania całych wyrazów,
        bez analizy głoskowej, więcej szkodzi niż pomaga...
        (oczywiście dzieci, które i bez żadnej "metody" by się nauczyły czytać w wieku,
        powiedzmy, 4 lat, to i tak sobie poradzą, ale mi chodzi o dzieci odpowiadające
        średniej krajowej)

lat temu ok. 30 wprowadzono taką metodę nauki czytania w szkołach na Węgrzech,
        wyszła z tego tragedia ;o)
        bo węgierski, w odróżnieniu od angielskiego, jest językiem agglutyancyjnym
        (polski, to język fleksyjny, czyli jeszcze większa różnorodność form tego
        samego wyrazu...)
        metodę wycofano po 10 latach męczenia się z nim
        pamiętam to dokładnie, moja ciotka uczyła w tym czasie w podstawówce, i szeroko
        komentowała sprawę z moją matką, zainteresowaną z racji swoich dzieci w wieku
        szkolnym :o)

pozdrawiam
        Judyta
    • pacynka27 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 10:23
      A moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie żeby dziecko obok grania w łapki, tarzania się z rodzicami po dywanie, lepienia z ciastoliny, układania puzli, przelewania wody itp. poznało świat słów pisanych.
      Doman opracował metodę uczenia malutkich dzieci czytania poprzez pokazywanie słów zapisanych na kartce (czcionka musi być odpowiednio duża).
      Mój synek (3 lata) rozpoznaje wiele wyrazów, które mu pokazywałam. Kilka dni temu mnie zadziwił. Napisałam na kartce jego imię i zapytałam " Co mamusia napisała?" Odpowiedział bezbłędnie mimo iz wiele miesięcy nie widział tego wyrazu smile
      Polecam zabawę metodą Domana, oczywiście o ile robimy to z myślą o zabawie, o dodatkowej formie wspólnego spędzania czasu która daje radość i dziecku i mamie.

Polecam książkę samego mistrza smile
      Glen Doman, Janet Doman; Jak nauczyć małe dziecko czytać- cicha rewolucja (szukaj w bibliotekach pedagogicznych bo książka nie była dawno wznawiana)
      • kanna Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 10:38
        To, o czym piszesz pacynka, to nie czytanie, tylko rozpoznawanie znanych
        wyrazów. Analogiczne do rozpoznawania samochodziku na obrazku.
        Czytanie zakłada, ze osoba potrafi przeczytać (nazwać, rozpoznać) wyraz, z
        którym wczesniej nie miała styczności.

pozd. Ania
        • mama_kotula Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 11:59
          No więc napiszę tak: mój synek "uczy" się czytać tą metodą. Ostatnio obserwuję coś takiego: zna wyrazy "lala" i "tarka", i przeczytał wyraz "latarka", który pokazałam mu po raz pierwszy.
          Więc coś w tym musi być.
          • kanna Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 12:02
            brawo
    • dagbe Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 12:38
      Polecam książkę "Naucz małe dziecko myslec i czuc" Katarzyny Rojkowskiej
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/346980
      i portal internetowy nauka.2p.pl/

Pozdrawiam,
      Dagmara
      • lidqa Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 13:54
        Kiedys czytalam ksiazke, keidy jeszcze nie mialam dziecka, tytul byl jakos tak:
        jak nauczylam dziecko czytac, nie pamietam dokladnie, polskiej autorki.
        Pokazywalo sie wyrazy, czyli nie uczylo literek tylko cale wyrazy pokazywalo
        sie i to duzymi literami napisane. bylo to robione po 5 wyrazow po 5 sekund
        kazdy, pare razy dziennie a potem zmiana jednego wyrazu wiec nastepnego dnia 4
        wyrazy stare i jeden nowy. Dziecko nie musi tego powtarzac ani sie uczyc tylko
        ma to zobaczyc i ma je to bawic. Wieksza szansa na sukces jesli nei ma presji i
        jest bardzo dobra atmosfera. Nie bede o celowosci dyskutowac tylko odpowiadam
        na pytanie- metody nei wyprobowalam.

A liczyc big_grin dla mnie to proste big_grin moj dwulatek nie mowi prawie nic, doslownie 5
        wyrazow- tata ciasteczko pic chodz i wszystkie liczebniki od 1 do 10 po kolei.
        Niechcacy mi to wyszlo. PO porstu zawsze jak idziemy po schodach ja licze
        schodki, licze mu palce jak obcinam paznokcie itd itd- i to wlasciwie po to
        zeby odwrocic jego uwage - ale liczy super big_grin
        • andaba Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 14:20
          Czy ja dobrze przeczytałam, że chodzi o trzylatka? Czy miało być sześciolatka?

Rrrrrrrrrany.
        • saba76 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 16:36
          to tak jakm oja corka ,Umie liczyć do 20 bo liczymy schody do nas na piętro jak
          wchodzimy( dla odwrucenia uwagi i unikniecia"opa". '

Czytać nie uczyłam i nie zanmierzam. moje starsze dziecko w wieku 5lat samo sie
          nauczylo literek drukowanych idąc do 0rowki umiala czytac i interesiowala sie
          literkami pisanymi. Po 2mc nauki w szkole umie pisać i czyać pisane literki.
          Zaznaczam ,ze ona robi to sama na zasadzie " mamo a jak to sie pisze" i sama
          chetnie siada i pisze.
    • antonina_74 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 22:11
      Na siłę nie nauczysz.
      Tak naprawdę to nie wiem jak, bo moje dziecko nauczyło się samo mając 2,5 roku,
      nie mam pojęcia jak smile i od początku czytał całe słowa, bynajmniej nie na
      zasadzie "rozpoznawania obrazków" bo nowe słowa też, tylko jakoś tak,
      zwyczajnie, bez literowania je czytał smile
      Na pewno pomoże:
      czytanie dziecku, oglądanie z nim książeczek
      kupno plastikowych literek na magnesach, na początek tylko do zabawy a potem a
      nuż chwyci. Ja Kubie kupiłam już jak zorientowałam się że on umie czytać,
      strzał w 10.
      głośne czytanie na spacerze wszystkich możliwych napisów (tak ciotka uczyła
      mnie jak miałam 3 lata - "G jak Gawron, A jak Adam, Z jak Zosia, GAZ" itp.)
      Paradoksalnie oglądanie TV nie szkodzi a wręcz pomaga - młody na początku
      najchętniej czytał słowa z reklam - Canal Plus, Toyota, i tytuły filmów. Jak
      miał 3,5 roku to już nadążał z czytaniem paska z wiadomościami na dole ekranu
      chociaż pewnie 90% nie rozumiał.
      Aha - i wcześnie czytające dziecko wcale nie musi zostać molem książkowym, Kuba
      ma teraz 6 lat a nadal woli jak to my czytamy mu grube książki na głos, sam
      wykorzystuje umiejętność bardziej "praktycznie" czytając np. instrukcje
      obsługi, adresy, gazetki.
    • zona_mi Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 22:17
      A potrafi już bezbłędnie założyć lewy but na odpowiednią nogę? Jeśli nie, to
      może poczekać z tym czytaniem? MSZ nie ma potrzeby - w wieku 10 lat i tak
      powieści nie napisze wink
    • aniald1 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 01.11.05, 22:50
      W tym wieku daj dziecku się spokojnie bawić!!!! Na naukę przyjdzie czas!
      • verdana Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 10:56
        Niektóre dzieci mogą się nauczyć w tym wieku czytać, tylko po co? Z tej
        umiejętnosci niewiele im przyjdzie, bo bez pomocy mamy nic nie przeczytaja -
        nie znają dostatecznej ilości słów. A nie ma nic gorszego, niż uczenie dziecka
        czytania bez zrozumienia.
        Większość dzieci nie nauczy się w tym wieku czytać (może nauczyć się literek,
        czy poszczególnych wyrazów, a to nie to samo). Bardzo jednak łatwo nauczyć
        dziecko, że czytanie jest okropnie trudne - mama chce, żebym przeczytał
        np "mama", a ja nie potrafię. Mama powtarza to i powtarza, a ja jestem głupi i
        nie umiem.
        I potem, gdy dziecko dorośnie do wieku, gdy mogłoby samo nauczyć się czytać bez
        wysiłku, będzie pamietało tylko jedno - czytanie jest okropnie trudne. I
        nieprzyjemne.
        W rezultacie zamiast wyprzedzić, pozostaje w tyle za rówieśnikami.
        A czytanie"całościowe" jest, jak twierdzi bardzo wielu specjalistów, przyczyna
        szerzacej się dysortografii.
        • antonina_74 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 11:11
          > A czytanie"całościowe" jest, jak twierdzi bardzo wielu specjalistów,
          przyczyna
          > szerzacej się dysortografii.

Nie zgodzę się - mój syn robi błędy ortograficzne sporadycznie. Czytanie
          całościowe oswaja z wyglądem całych wyrazów - przy dobrej pamięci nie trzeba
          się zastanawiać nad regułą ortograficzną tylko się "wie" jak wyraz prawidłowo
          wygląda i już. Kuba potrafi napisać coś z błędem, potem się uważnie przygląda i
          poprawia.
          • judytak Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 11:24
            antonina_74 napisała:

> > A czytanie"całościowe" jest, jak twierdzi bardzo wielu specjalistów,
            > przyczyna
            > > szerzacej się dysortografii.
            >
            > Nie zgodzę się - mój syn robi błędy ortograficzne sporadycznie.

a skąd ty wiesz, jaką metodą on się nauczył czytać? ;o)

pozdrawiam
            Judyta

P.S. tak, jak napisałam wcześniej: cztanie "całościowo" po angielsku jest OK
            czytanie "całościowo" po polsku jest nieporozumieniem, jest źródłem rozmaitych
            problemów
            J.
            • antonina_74 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 11:26
              wnioskuję że skoro nigdy nie literował to całościowo smile
              a angielski ma wbrew pozorom gorszą ortografię niż nasza bo bez żadnych reguł :
              ( nie da się czytać całościowo i od razu wiedzieć jak coś wymówić albo z wymowy
              wywnioskować jak się pisze.
              • anulla1 Jak najbardziej uczyć 3 latka czytać! 02.11.05, 11:53
                Pisze to jako logopeda i pedagog przedszkolny i wczesnoszkolny, specjaluję sie
                w terapii dyslektycznej!
                I piewrwsza zasada to uczyć przez zabawę- zaraz napisze jaką metodę polecam!
                A druga zasada jest taka im wcześniej dziecko sie zacznie uczyć czegoś tym
                naturalniej to przyswoji- pismo to jest pewnien kod językowy , który w zasadzie
                dla naszego mózgu niczym sie nie różni od języka mówionego- tylko przy
                dekodowaniu poszczegłonych elemntów wżywamy innych receptprów, przy słuchowych
                lub wzrokowych.
                Na proces czytania składa sie wiele opercji myślowych, przedeszystkim analiza i
                synteza wzrokowa, dlatego nalezy ja ćwiczyć w róznych zabawach - typu układanie
                puzli, szukanie brakującego elenentu- polecam kaiążkę Profesor J.Cieszyńskej-
                "nauka czytania krok po kroku" - jest ona przystosowana dla starczych dzieci 6
                latnich ale można proponowane w niej ćwiczenia dostosować poziomem trudność do
                trzylatka ponadto jest w niej teoria przygotowująca do nauki czytania! Tej
                samej autorki polecam serię książeczek "kocham czytać", bardzo ładne ksiazeczki,
                są w nich wyraźne kolorowe obrazki z chmórkami w których znajdują sie adekwatne
                do obrazka komentarze bohatrów- najcześciej są to wyrazy dźwięko naśladowcze,
                lub jedno sylabowe wyażenia-(np dziewczynka usypia lalę i mówiu jej AAAAA, albo
                ktoś sie przewraca i jest chmórka Bęc)- także dziecku dany wyraz kojarzy sie z
                knkretna sytuacją co ułatwia zapamietywanie. W kolejnych cześciach zwieksza sie
                stopień trudnośći do pełnych zdań! Polecam
                A i trzecia rzecz bardzo ważna, jeżeli podejmujecie sie nauki czytania dzieci,
                przeczytajcie jakąkolwiek pozycje przygotowująca do tego, bo niestety uczac
                samemu dziecko można mu pomieszać trochę.
                Najlepiej uczyć najpierw samogłosek
                potem tzw otwartych MA TA DA DO - spółgłoska z samogłoską na końcu
                a potem sylab zamkniętych AT EB UK ...
                jak to dziecko opanuje wydłużac wyrazy!
                I NAJWAŻNIEJSZC CZYTAJĄC DZIECKU SPÓŁGŁOSKĘ NIGDY JEJ NIE NAZYWAĆ "M"- "EM"
                "F"- "EF", "D"- "DY"- czytać mgóśno i mozliwie jak najkrócej -bo potem
                dochodzi do takich sytuacji że dziecko czyta wyraz dom jako dyoem!!!
                Jak byście miały jakieś pytania to chętnie odpowiem!!!
                Ania
                • judytak Re: Jak najbardziej uczyć 3 latka czytać! 02.11.05, 12:20
                  anulla1 napisała:

> Pisze to jako logopeda i pedagog przedszkolny i wczesnoszkolny, specjaluję
                  sie
                  > w terapii dyslektycznej!

> są w nich wyraźne kolorowe obrazki z chmórkami

> ktoś sie przewraca i jest chmórka Bęc

jestem złośliwa :o/

pozdrawiam
                  Judyta

• anulla1 Re: Jak najbardziej uczyć 3 latka czytać! 02.11.05, 12:54
                    : ))))))
                    Tak mi sie napisało : )))))
                    • driadea Re: Jak najbardziej uczyć 3 latka czytać! 02.11.05, 15:05
                      Przepraszam, nie chcę być złośliwa, ale czy w tej poradni pracownicy też są
                      dyslektykami?
                      -przyswoji
                      -chmórki
                      -dźwięko naśladowcze
                      -jedno sylabowe
                      Rozumiem, że "niestety uczac samemu dziecko można mu pomieszać trochę", ale, z
                      całym szacunkiem, nie chciałabym, aby moje dziecko nauczał ktoś, kto sam robi
                      błędy. Wybacz i nie miej mi za złe, nie chcę się czepiać.
                      Pozdrawiam.
                      • anulla1 Re: Jak najbardziej uczyć 3 latka czytać! 02.11.05, 15:50
                        Rozumiem twoje oburzenie- co mogę napisać na swoje usprawiedliwienie nic...
                        jedynie że błedy popełnione nie wynikają z braku znajomości ortografii, lecz z
                        problemów w szybkim pisaniu na komputerze- a swoją drogą kiedyś miałam
                        problemy dyslektyczne - które nie były dysleksją tylko skutkiem przestawiania
                        mnie z prawej z lewej ręki na prawą! Dobra muszę bardziej pilnować! Nie mam ci
                        za złe pewnie też bym takiego posta napisała!
                        Ania
                        • driadea Re: Jak najbardziej uczyć 3 latka czytać! 02.11.05, 16:05
                          Nie jestem oburzona smile
                          Pozdrawiam.
              • judytak Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 12:16
                antonina_74 napisała:

> wnioskuję że skoro nigdy nie literował to całościowo smile

słaba podstawa...
                jakbyś go zapytqła na początku, czy wie, jaki są litery w danym myrazie, a by
                pojęcia nie miał, to by było coś...

> a angielski ma wbrew pozorom gorszą ortografię niż nasza bo bez żadnych
                reguł :
                > ( nie da się czytać całościowo i od razu wiedzieć jak coś wymówić albo z
                wymowy
                >
                > wywnioskować jak się pisze.

jak to wbrew pozorom?! są jakieś inne pozory, według których jest inaczej, niż
                piszesz? bo chyba wszyscy o tym wiedzą...

i właśnie_dlatego nie ma sensu angielskiego dziacka uczyć, że jak złoży
                "si-ej-ti" to mu z tego wyjdzie "ket" (cat), czysty idiotyzm ;o)
                łatwiej mu powiedzieć, że jak widzi "CAT", to ma powiedzieć "ket" i wyobrazić
                sobie czworonoga, który miauczy i myszy łapie :o)

ale jak już powie "ket", to nie musi dalej tego odmieniać, co najwyżej
                dołoży "s" w liczbie mnogiej

a po polsku, co z tego, jak się nauczy rozpoznawać "obrazek" wyglądający "KOT",
                a w książce ma wydrukowane "opowiem wam bajkę o kocie" - myślisz, że rozpozna?!
                na początku wcale, trochę później każdy wyraz, który się zaczyna od "ko-",
                będzie identyfikowało jako "kot", a jeszcze później i tak będzie
                czytało "głoskując"...

pozdrawiam
                Judyta
            • nangaparbat3 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 19:16
              A ja nigdy nie zapomne koszmaru głoskowania, przez jaki przechodzilismy w
              zerówce. Albo nieco wcześniej, juz nie pamietam. Z sylabizowaniem był OK, za to
              żądanie głoskowania od dziecka, które jeszcze nie umie czytać, to paranoja.
              Córka głoskowała same spółgłoski, "słysząc" samogłoske, którą dodajemy, by
              społgłoske wymówic. Wyglądało to tak: córuniu, przegłoskuj "hamulec".
              H-M-L-C! I tak ze wszystkim.
              Teraz pisze "lektór" i "asz", a jest bardzo oczytana, bardzo pilna i ma świetną
              pamięć wzrokową, poloniści stawiają jej piątki traktując jak dysortografkę, a w
              testach nie wychodzi nic. Zresztą z reguły wie, jak sie co pisze - ale to sie
              nie ujawnia w praktyce.
              Ot co.
        • grzalka Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 12:19
          verdana napisała:
          > A czytanie"całościowe" jest, jak twierdzi bardzo wielu specjalistów, przyczyna
          > szerzacej się dysortografii.

no, nie wiem, większosc trzylatków moim zdaniem uczy się czytac całościowo- ja
          się tak nauczyłam i zupełnie nie rozumiałam co te dzieci w pierwszej klasie po
          cichu mamroczą- i błędów ortograficznych nie robię, wszyscy znani mi dorośli
          czytający wczesnie jako dzieci też nie- może jakiś link do badań?

• judytak Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 14:26
            grzalka napisała:

> no, nie wiem, większosc trzylatków moim zdaniem uczy się czytac całościowo- ja
            > się tak nauczyłam i zupełnie nie rozumiałam co te dzieci w pierwszej klasie po
            > cichu mamroczą-

ale co ma czytanie całościowe do mamrotania lub nie?
            czytanie całościowe oznacza, że dziecko rozpoznaje całe wyrazy "po wyglądzie",
            i nie myśli o tym, że ten wyraz się składa z liter

ja też nauczyłam się czytać, kiedy miałam 3 lata
            i nauczyłam się na zasadzie składania liter, a nie całościowo
            czyli: potrafiłam przeczytać rzeczy, których wcześniej nie spotkałam, napisy,
            plakaty, imiona czy nazwiska, potrafiłam też "przegłoskować" wyraz, czy dzielić
            na sylaby
            i to są umiejętności, których nie nabywa się poprzez naukę "całościową"

niemniej w takim stopniu, żeby sobie czytać książkę, która mnie ciekawi
            (wszak "książeczki dla dzieci" są za infantylne dla trzylatka...) potrafiłam
            czytać w wieku 6 lat z kawałkiem, nie wcześniej

> i błędów ortograficznych nie robię, wszyscy znani mi dorośli
            > czytający wczesnie jako dzieci też nie- może jakiś link do badań?

w jakim wieku się uczy czytać, i jaką metodą, to są dwie różne rzeczy, nie ma
            żadnego związku między nimi

pozdrawiam
            Judyta
        • grzalka Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 12:22
          verdana napisała:

> Niektóre dzieci mogą się nauczyć w tym wieku czytać, tylko po co? Z tej
          > umiejętnosci niewiele im przyjdzie, bo bez pomocy mamy nic nie przeczytaja -
          > nie znają dostatecznej ilości słów. A nie ma nic gorszego, niż uczenie dziecka
          > czytania bez zrozumienia.
          >

a jeszcze się odniosę do tego- wiesz, są książeczki dostosowane do wieku dziecka
          :0 gdzie większośc słów i sens dziecko rozumie

mi osobiście wczesna umiejętnośc czytania przydała się do czytania książek
          właśnie, mama polonistka i bibliotekarka umiejętnie mi podrzucała lekturysmile

pozdrawiam
          • ciuforek Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 12:36
            ja mojego szkraba nie uczę- narazie ma 2,5 roku i go do tego nie ciągnie- jak
            zechce to napewno zaczne m cos wprowadzać
            • verdana Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 13:05
              Moje dziecko samo nauczyło się czytać - mając ze 4 lata. A dysortografię ma.
              I niestety, bardzo mało jest książek, których czytanie sprawi w tym wieku
              dziecku przyjemność. Czyta, czyta, wystarczy że trafi na niezrozumiały wyraz,
              albo zdanie, o które musi zapytać mamę - i nie rozumie co jest dalej.Dla mnie
              czytanie na głos przez rodziców w tym wieku jest bez porównania bardziej
              rozwijajace - prowokuje do rozmów, do dyskusji. A samodzielne czytanie
              trzylatka - cóż, trzylatek albo nad książeczka nie usiedzi, albo co gorsza
              usiedzi - a powinien w tym wieku biegać.
              • lidqa Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 13:50
                Ale to ze dziecko umie czytac wcale nie oznacza ze ma czytac samo. Ja umialam
                jak mialam 5-6 lat a mama mi czytala do chyba 12 roku zycia (mialam mlodszego
                brata i pokoj wspolny z nim wiec czytala nam obojgu i dlatego tak dlugo).

A poza tym to dajcie spokoj z tą dysortografią. Ja mam straszne klopoty z
                ortografią ale za moich czasow nikt nie poweidzial o 7- 8 latku ze jest
                dysoftografikiem. Musialam cwiczyc ortografie i cwiczylam, piątek nie mialam z
                dyktand ale jedynki tez nie koniecznie. Teraz nie cwicze wiec robie wiecej
                bledow. Osobiscie ze wszystkich dys... wierze tylko w prawdziwą dysklesję.
                • gugus2004 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 14:13
                  sztuke czytania i pisania opanowalam majac 4 lata ,liczyc w wieku
                  pieciu.wszystkiego nauczylam sie sama ,mam starszego brata i razem z nim sie
                  uczylam. wszkole podstawowej w 6 klasie okazalo sie ze mam
                  dysortografie ,wczesniej program telewizyjny na caly tydzien zapamietywalam po
                  jednym przeczytaniu,teraz nie pamietam tabliczki mnozenia .DO dzisiaj staram
                  sie cwiczyc chodz brakuje mi czasu.ja uwazam ze dziecko w tym wieku powinno sie
                  bawic ,a nie uczyc a jesli samo opanuje ta sztuke to dobrze
                  • bea2003 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 18:56
                    hmmmm,
                    mój najstarszy syn w wieku 2 lat znał literki, chwilkę później czytał i pisał,
                    zawdzięcza to moim rodzicom, ktorzy go pilnowali, jak ja byłam w pracy.
                    ale - no własnie ale, w wieku 5 lat babcia karmiła go zupka, w wieku 6 lat
                    wiązała mu buciki. nie potrafił bawic się z rówieśnikami.
                    JAk poszedł do szkoły, trafił na słabą klasę i "taką sobie" panią, wiecznie
                    byłam wzywana na dywanik - nudził sie, nie uważał, zapominał co ma zrobić. oj.
                    Teraz chodzi do 6 klasy, jest jednym z najlepszych uczniów w klasie.
                    moj drugi syn chodzi do starszaków, ma 5,5 roku, nie czyta i nie pisze, jest
                    radosny, wybiegany, ma pełno kolegów i koleżanek, a i zapomnaiłam -
                    samodzielnie je i ubiera sie już od dawna. Nie żałuję, że nie czyta i nie
                    pisze - ma czas na to.
                    Dzieciństwa nikt nie zwróci naszym dzieciaczkom.
                    Beata
                • nangaparbat3 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 19:29
                  > A poza tym to dajcie spokoj z tą dysortografią. Ja mam straszne klopoty z
                  > ortografią ale za moich czasow nikt nie poweidzial o 7- 8 latku ze jest
                  > dysoftografikiem. Musialam cwiczyc ortografie i cwiczylam, piątek nie mialam
                  z
                  > dyktand ale jedynki tez nie koniecznie. Teraz nie cwicze wiec robie wiecej
                  > bledow. Osobiscie ze wszystkich dys... wierze tylko w prawdziwą dysklesję.

a ja nigdy w zyciu nie ćwiczyłam i nigdy nie robiłam błędów, czasem nie wiem,
                  jak coś napisać, wtedy odwołuje sie do zasady albo sprawdzam. A dysortograf nie
                  wie, że nie wie.
                  Jestem przeciwniczką zadręczania dzieci z dysortografią ćwiczeniami. Zamiast
                  rozwijać to, w czym są dobre i mają szansę naprawdę wiele osiągnąć, marnuja
                  czas na idiotyczne ćwiczenia. Idiotyczne, bo niewiele dają. I to trochę tak,
                  jakby faceta 1,50 zmuszać do trenowania skoku o tyczce. Można, tylko po co?
                  • lidqa Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 19:50
                    Co prawda sie zrobi off topic , ale trudno. Generalnie obecnie jest trend zeby
                    dzieci niczym nie zamęczac... Chodzi mi o to ze co drugie dziecko w polsce ma
                    ostatnio jakies zaburzenia zdiagnozowane, a czesto to po prostu wymagaloby
                    pracy i jakos by poszlo...Nigdy swietnie i na 5 ale wydaje mi sie ze jest
                    raczej trend: mam papierek nic nie musze, to tak jakby isc do lekarza dostac
                    diagnoze i zrezygnowac z leczenia. A nie po to sie dzieci diagnozuje. Sama
                    robie błędy i tez ich nie widze w wiekszosci ale nie uwazam za uzasadnione
                    tlumaczenie sie tym w momencie kiedy walnę chaotyczny post bez znakow
                    przystankowych, a tak z regoly na forach bywa. BO tego uczą "papierki na
                    dysfunckje" wg mnie.
                  • verdana Re: jak 3 latka nauczyc czytac 02.11.05, 21:33
                    Wracasz mi wiarę w ludzi, nauczycieli i zdrowy rozsądek!
                    Dzięki... Przez te cholerne ćwiczenia udało się wspolnym wysiłkiem nauczycieli,
                    rodziców, psychologów i reedukatorów przekonac mojego najstarszego, że jest
                    kompletnym debilem. No, bo jak dziecko codziennie musi ćwiczyć - bez efektów -
                    to, w czym jest najgorsze, to jaki może być skutek?
                    • verdana Powyzsze oczywiscie do Nangaparbat 02.11.05, 21:34
    • sikukorka Re: jak 3 latka nauczyc czytac 12.11.05, 22:51
      bardzo wszystkim dziekuje za Wasze opinie na mój temat wszystkie są bardzo
      pouczające - czy trafne pozwólcie ze ocenie to sama. Ale dzieki waszym radą i
      zaleceniom jestem dużo bogatsza w wiedze na ten temat. jeszcze raz bardzo
      dziekuje i pozdrawiam
      • betty_julcia Re: jak 3 latka nauczyc czytac 13.11.05, 00:46
        Proponuję najpierw samemu podciągnąć się w pisowni i ortografii a dziecku dać
        jeszcze trochę czasu. Nie byłabym pewna czy będzie bardziej inteligentne jak
        nauczy się czytać w wieku 3 lat niż gdyby nauczyło sie w swoim czasie. Może
        warto zastanowić się nad rozwijaniem innych umiejętności bliższych wiekowi i
        przyjemnościom dziecka. Jeżeli już tak ambitnie podchodzisz do rozwoju dziecka
        to może cos z językami, na zasadzie oswajania, osłuchania z językiem.
        Sorry, może to zabrzmiało sarkastycznie ale śmiać mi się chce jak słyszę że
        mamusia chce uczyć czytać 3 latka. Bo chce się wśród koleżanek pochwalić. Bo
        nie sądzę że miało by mu to pomóc w rozwoju intelektualnym. Raczej zniechęcic.
        ------------------------------------------------------
        Betty to mama a to jestem ja:
        GWIAZDECZKA
      • ewa2000 Re: jak 3 latka nauczyc czytac 13.11.05, 18:19
        Moje dziecko znalo część literek w wieku 2,5 lat.Zaczęliśmy - tak dla zabawy-
        pokazywać literki ( najpierw samogłoski) i ich dźwięk. Bylismy ciekawi co z
        tego będzie.Syn bardzo szybko załapał, że imię mamy zaczyna się na E, ogon kota
        na O itp.Potem kupiliśmy kolorowe literki z plastiku i pisali np. KOT pokazując
        obrazek kota, NOS - i nosa. Zapewniam, ze wcale nie było to ani męczące, ani
        nudne, ani tym bardziej nie zabrałam czasu na zabawę. Zabawa w "czytanie" była
        takim samym poznawaniem świata jak nauka nowych słowek, doświadczenie, że
        sierść kota jest miękka i że nie wolno go za mocno przytulać. Syn uczył się
        czytać tak samo jak nowych piosenek, a rok póxniej angielskiego.
        Uważam, ze warto próbować, nie wolno zmuszać. Dzieci mają różne i uzdolnienia i
        zainteresowania. Jedne chętnie nauczą się literek inne szybko zaczną rysować
        czy śpiewać. A zajmowaniem się dzieckiem i dostarczanie mu licznych wrazeń nie
        ma nic wspólnego z zabieraniem dzieciństwa.
    • ona37wawa Re: jak 3 latka nauczyc czytac 13.11.05, 16:10
      Można. Tylko po co?
      Zabierzesz mu czas na zabawę i uczenie się innych umiejetności.Chyba,że piszesz
      prace naukową na taki temat. Mogłoby byc ciekawe. W takim wypadku pewnie nie
      pytałabyś się o radę na forum. Ale geniusza w ten sposób raczej nie wychowasz..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka