Dodaj do ulubionych

VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty

12.11.05, 01:40
Chciałbym uczulić osoby zastanawiąjące się nad podpisaniem umowy
o korzystanie z karty kredytowej VISA Nova Raiffeisen Bank Polska S.A.,
że czas spłaty tzw. "kwoty minimalnej" wynosi tylko 14 dni a niedotrzymanie
terminu karane jest kwotą 45 zł. Te 14 dni to termin od wystawienia ( co
miesiąc) wyciągu w centrali w Warszawie do momentu wpłynięcia pieniędzy na
konto banku. Bank nie odpowiada jeśli list ( zwykły!) zaginie. W praktyce
jest tak, że nie wiem ile mija dni od druku do wysyłki, nie wiem ile dni
będzie potrzebowała poczta i ile dni będzie "szedł" przelew.
Uwzględniając te wszystkie czynniki plus ilość dni świątecznych w tym 14-
dniowym okresie rozliczeniowym trzeba stwierdzić, że to znakomity sposób na
zarobek dla banku. A koszty użytkowania karty szybują do góry. Wszystko
zgodnie z regulaminem. Hasło banku brzmi: "Wyjątkowa jakość usług
zobowiązuje". Zobowiązuje klienta oczywiście.
Być może są jeszcze inne banki stosujące takie praktyki, ciekaw jestem
waszych doświadczeń.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bankier Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty IP: *.chello.pl 12.11.05, 08:32
      Wyciąg jest drukowany i wysyłany od razu. Wyciąg powinien dotrzeć mniej więcej
      po 3-7 dniach. Banki nie bawią się w nieterminowe wysyłanie wyciągów, ponieważ w
      regulaminach zobowiązują się do jego wysłania. Jeżeli go nie otrzymasz, to
      możesz złożyć reklamację, ponieważ nie wiedziałaś jaką kwotę i do kiedy masz
      zapłacić. Ale takie chwyty stosują najczęściej sieroty. W dzisiejszych czasach
      nie ma juz chyba banku w którym nie możesz sobie uruchomić obsługi telefonicznej
      i internetowej, a tam dowiesz się wszystkiego. Wiem, że wymówkę w postaci
      nieotrzymania wyciągu stosuja kombinatorzy i ci co nie mają pieniedzy na spłatę.
      Reszta sobie radzi...
      P.S. Nie jestem pracownikiem Raiffeisen'a.
      • kajmann Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty 13.11.05, 00:53
        Zamurowało mnie...
        Posłuchaj Bankierze: do obsługi tej karty nie miałem zamiaru i nadal nie mam
        uruchamiać sobie obsługi telefonicznej i/lub internetowej. Miałem być zadowolony
        z tej karty z powodu wysokiego limitu i miałem obsługiwać spłatę zadłużenia
        w kwocie podawanej na comiesięcznym wyciągu. Koniec kropka. Jeśli niedokładnie
        zrozumiałeś mój post to powtórzę: 14 dniowy termin spłaty zadłużenia liczony
        od daty wydrukowania wyciągu do daty zaksięgowania na rachunku banku jest
        bardzo,bardzo krótki i grozi permanentymi opóżnieniami spłaty spowodów j. w.
        Dotarło?
        • Gość: ja Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty IP: *.petrus.com.pl 13.11.05, 09:30
          jeśli termin spłaty jest za dla ciebie za krótki to mogłeś wybrać kartę
          srebrną, przecież przed podpisaniem umowy czytałeś regulamin.
        • Gość: Bankier Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty IP: 193.201.167.* 14.11.05, 06:20
          Należysz do grona osób, które ciągle mają ze wszystkim problemy i jako klienci
          oczekują, że pracownicy banku będą wokól Ciebie skakać i śpiewać. W tej chwili
          na rynku jest tyle różnych kart kredytowych, że nie musiałeś wybierać akurat
          tej - są karty z terminem spłaty nawet 26 dni.
          14 dni to bardzo dużo. wyciąg nawet jeżeli do Ciebie dotrze 10 dnia, to wciąż
          masz 4 dnia na spłatę. W czym problem? potrzebujesz kolejnych 15 dni na
          przeanalizowanie wyciągu?
      • wieslaw.tomczyk Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty 08.06.06, 22:28
        a wystarczy tylko założyć sprawę w sądzie. Tak naprawde bak pobiera opłątę
        bezprawnie ponieważ za niespłacone pieniądze pobiera gruube odsetki.A cały
        proceder kwitnie bo większość nie ma o tym pojęcia że może bank zasądzić. A
        najlepiej spłacić kartę w całości i poszukać lepszych ofert, których na rynku
        teraz nie brak. Polecam GE. Mam ją od 3 m-cy i jestem zadowolony. Nawet Citi
        nie jest tak dobra jak GE.
        Pozdrawiam,
        człowiek z kartami :)
    • xplict Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty 14.11.05, 20:24
      hmmm... tak sie sklada, ze od dosc dawna mam Vise "Nowa" z R-banku. Jakos nie
      zauwazylem zadnych niedogodnosci z 14.dniowym okresem splaty... Wyciag zawsze
      byl na czas. I zawsze jakos wystarcza mi czasu na wyslanie kasy przelewem na
      konto karty... W sumie - bankier ma swieta racje. Kart na rynku do wyboru do
      koloru... Ale co do karty Raiffeisena nie moge miec zadnych zastrzezen (z
      kontem osobistym - tzn jego obsluga przez internet juz nie jest tak kolorowo,
      ale to zupelnie inna historia) Ad rem - IMHO: karta warta zainteresowania.
    • kajmann Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty 16.11.05, 23:00
      Termin spłaty nie jest podany wprost w regulaminie, jest to załącznik w postaci
      tabeli opłat bankowych. Karta była w promocyjnym oprocentowaniu a akwizytor
      skutecznie mi ją sprzedał.Nie jest ona związana z kontem i nadal uważam, że 14
      dniowy okres spłaty liczony od wydrukowania wyciągu jest za krótki. Jestem
      dosyć zapracowanym człowiekiem i nie mam czasu wygladać listonosza z kopertą od
      Raiffeisen żeby zaraz biec z pieniędzmi w zębach celem wykonania przelewu.
      Mam nadzieję, że ten post uświadomi innym żeby wybierać kartę z odpowiednio
      długim okresem spłaty.Emeryci i bezrobotni mogą mieć nawet 7 dni, mają dużo
      czasu. Co do stwierdzenia, że oczekuję żeby banki "skakały" to cóż... ja tylko
      próbuję egzekwować slogany i hasełka przyjazności dla klienta ( co ulotka, co
      reklama)Tylko tyle.
      • Gość: Bankier Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty IP: 87.207.186.* 16.11.05, 23:28
        Klienci przeważnie nie czytają tego co podpisują, nie pytają, a potem mają
        pretensje i żale do wszystkich, tylko nie do siebie...przecież to zawsze bank
        jest winny...nie poinformował mnie co kupuję...
        Bank nie jest instytucją charytatywną!
        Wszystko znajduje się w regulaminie, umowie, cenniku - wszystko to stanowi
        integralną całość. Ale pomijając ten fakt, pytanie o termin spłaty jest
        podstawowym pytaniem przy wyborze karty kredytowej.
        Próbujesz pokazać swoimi argumentami, że winny jest bank. Ale przecież bank daje
        Ci możliwości. Możesz zadzwonić i zapytać się do kiedy i jaką kwotę musisz
        spłacić, jeżeli nie chcesz czekać na wyciąg albo sprawdzić to w necie - dzięki
        temu możesz mieć te informacje następnego dnia po zakończeniu cyklu.
        Sam tworzysz sobie problemy...ale jesteś wolny i masz do tego prawo.
        Mam tylko nadzieję, że nie mieszasz w swoje problemy pracowników banku i nie
        wyżywasz się na nich...
        • kajmann Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty 20.11.05, 22:47
          Nawet próbowałem dzwonić pod numer podany na wyciągach. Niestety, żeby
          dowiedzieć się wysokości kwoty do spłaty powinienem podać numer klienta banku a
          numeru tego nie mam nadanego ( może dlatego,że nie mam tam ROR-u? , nie wiem).
          Ręce opadają. Powoduje to moją irytację, pewnie twoim zdaniem niesłuszną.
          Ja mam gdzieś takie traktowanie. Piszesz,że pytanie o termin spłaty kredytu to
          podstawowe pytanie, hmmm uświadom sobie,że klienci banków to nie są bankowcy
          tylko dyletanci więc wymagam rzetelnej informacji i zwykłej ludzkiej uczciwości
          tak jak u adwokata,lekarza, mechanika samochodowego, jednym słowem wszędzie tam
          gdzie stykam się z fachowcami. Rozumiesz o czym piszę?
          • Gość: Bakier Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty IP: *.chello.pl 23.11.05, 20:51
            Nie rozumiem po co karta kredytowa osobie, która nie wie jak ona działa. Z
            Twoich wypowiedzi wynika, że Ty nie wiesz. Wsystkie karty mają podobną zasadę
            działania, więc jeżeli byś ją znał, to zadał byś pytanie o termin spłaty.
            Ale nie roztrząsajmy już tego wątku. Ja uważam, że 14 dni, to wystarczający termin .
            Uważam również - jak już napisałem wcześniej - że wielu klientów banków uważa,
            że płacąc bankowi opłatę za prowadzenie r-ku, wydanie karty, czy samo to, że są
            klientami, zwalnia ich z myslenia, a pracownik banku ma być jasnowidzem i
            zgadnąć, czego klient nie wie na temat danego produktu i odpowiedzieć na
            niewypowiedziane wątpliwości klienta.
            Klienci wstydzą się zapytać, nie czytają umów, regulaminów, podpisują dokumenty
            w ciemno, a później maja pretensje. Nie zakładaj złej woli pracownika. Bank też
            podlega regułom rynku i sprzedaż w nim wygląda tak jak w każdej firmie, tylko,
            że klient w tym przypadku ma przewagę polegającą na tym, że zanim kupi produkt
            to pełną informację o nim może zdobyć czytając regulamin, umowę i zadając pytania.

• pep-per Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty 24.11.05, 11:24
            Było więc zadac jeszcze jedno pytanie - gdzie taki numer mogę znaleźć,
            ewentualnie gdzie uzyskać. Skoro masz kartę, jestes więc klientem. A skoro
            jesteś klientem, z pewnością posiadasz numer klienta.

kajmann napisał:

> Nawet próbowałem dzwonić pod numer podany na wyciągach. Niestety, żeby
            > dowiedzieć się wysokości kwoty do spłaty powinienem podać numer klienta banku
            a
            >
            > numeru tego nie mam nadanego ( może dlatego,że nie mam tam ROR-u? , nie wiem).
            > Ręce opadają. Powoduje to moją irytację, pewnie twoim zdaniem niesłuszną.
            > Ja mam gdzieś takie traktowanie. Piszesz,że pytanie o termin spłaty kredytu
            to
            > podstawowe pytanie, hmmm uświadom sobie,że klienci banków to nie są bankowcy
            > tylko dyletanci więc wymagam rzetelnej informacji i zwykłej ludzkiej
            uczciwości
            >
            > tak jak u adwokata,lekarza, mechanika samochodowego, jednym słowem wszędzie
            tam
            >
            > gdzie stykam się z fachowcami. Rozumiesz o czym piszę?
          • xplict Re: VISA Nova Raiffeisen Bank i 14 dni spłaty 24.11.05, 17:12
            NUMER KLIENTA: jest na kazdym wyciagu z rach. k.k.
            PIN: wymysliles sobie sam przy pierwszym kontakcie z "telecentrum"
    • mikolajek A co z naszą "kochaną" pocztą??? 24.11.05, 09:34
      Zauważyłem, że wszyscy odnoszą sie do terminu wysyłania wyciągów przez bank, a
      nikt nie pomyślał, że problem może leżeć po stronie usługodawcy, a nie
      usługobiorców przesyłki.

Ponieważ pracowałem kiedyś w banku (nie Raiffeisenie), potwierdzam czyjąś
      wypowiedź, że generalnie wyciągi wysyłane są terminowo.
      Myślę, że problem leży tutaj w naszej Poczcie Polskiej, która wszelkie
      przesyłki nie-priorytetowe traktuje wybitnie po macoszemu (także te nadawane w
      ramach mass-mailingu).

A tak OT - to z priorytetami ostatnio też różnie bywa - ostatnio list
      priorytetowy szedł do mnie 17 (słownie: siedemnaście) dni!!!
      • kajmann Re: A co z naszą "kochaną" pocztą??? 01.12.05, 22:49
        Do pep-per : ciężko jest zadawać pytania automatycznej sekretarce.

Jest prawdą natomiast,że na wyciągu jest podany numer klienta - mea culpa
        - zadzwonię na infolinię i sprawdzę czy to jest TEN numer.
        • kajmann Do Bankiera 08.06.06, 18:23
          Z satysfakcją stwierdzam,że od kilku miesięcy spłata zazdłużenia ma termin
          dwukrotnie dłuższy niż poprzednio.Ktoś wreszcie pomyslał? Czyżbym miał rację
          kolego??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka