Dodaj do ulubionych

polozenie miednicowe

29.12.05, 20:31
Czy ktoras z was ma/miala taki przypadek?I jak sie skonczylo?Naturalnie czy
cc?I w ktorym szpitalu?Mi na Karowej powiedzieli,ze naturalnie.A moj maluszek
dodatkowo ma pepowine na karku.Martwie sie,ze moze cos sie dziac z maluszkiem
podczas porodu np.niedotlenienie..Moj lek.prowadzacy i robiacy usg
powiedzieli,ze wskazanie do cc(to moja 1 ciaza),a na Karowej,ze kwalifikuje
sie do naturalnego porodu..Denerwuje sie...Poradzcie!
Obserwuj wątek
    • karola281 Re: polozenie miednicowe 29.12.05, 21:11
      Ja miałam połozenie miednicowe,ale to była moja 2 ciąza.W 37 tyg byłam na usg i okazało sie ze dzidzia nie jest duża (3kg)wiec lekarz stwierdził ze moge rodzic naturalnie.Rodziłam na Madalińskiego w listopadzie,mój poród trwał 30 min.Dzidzia urodziła sie zdrowa dostał 9 pkt.Rodziłam ze znieczuleniem.Naprawde polecam ten szpital opieka przed porodem i po super. Jak masz jakieś pytania to pisz chetnie odpowiem.
      Pozdrawiam Karola
      • bakoru Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 08:21
        Ja też miałam ułożenie miednicowe i o porodzie naturalnym nie było mowy. Takie
        ułożenie przy pierwszym porodzie jest wskazaniem do cc. Nikt z lekarzy nawet
        nie proponował mi naturalnego porodu dla bezpieczeństwa mojego i dziecka. Basia.
        • mturko77 Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 20:12
          Basia!W jakim szpitalu rodzilas?Jestem ciekawa.
    • lulkak Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 08:54
      Moja córcia też ułożona była miednicowo. W szpitalu pojawiłam się "z ulicy" bo
      mi wody odeszły. Powiedziałam o położeniu, tam lekarka to potwierdziła i za 50
      minut miałam cc. Nikt nie proponował mi porodu sn. To była moja pierwsza ciąża.
      Z tego co wiem takie położenie przy pierwszej ciaży jest wskazaniem do cc w
      Polsce. Pozdrawiam!
      • ledzeppelin3 Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 10:41
        Odradzam Ci Karową, to rzeźnia- zmuszają kobiety do porodu drogami natury w
        momencie położenia miednicowego dziecka. Taki poród jest obarczony sporym
        ryzykiem powikłań i bezpieczniejszym uznanym przez położników rozwiązaniem
        ciąży jest cięcie cesarskie. Jedynie Karowa, z uwagi na szefa- kretyna, hołduje
        zasadzie "co naturalne, to najlepsze".
    • adanko77 Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 10:56
      moj Kubek tez jest polozony miednicowo i o porodzie sn nie m mowy
    • sabina_a Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 11:07
      Moje maleństwo też jest położone miednicowo. Ostatnio leżalam na Wołoskiej i
      wypytalam sie o mozliwosci porodu. Lekarz powiedzial ze przy pierwszym dziecku
      cc bez gadania. Nawet jesli polozna miala inne zdanie oni proponuja cc.
      Nie daj sie, zawsze mozesz rodzic w innym szpitalu.
    • malgosiek2 Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 11:12
      Mimo iz to moja druga ciąża i mam również położenie miednicowe tez mówią o c.c.
      Po drugie zmień szpital.Przeciez nie musisz w nim rodzić.
      W Twoim mieście sa chyba inne szpitale i wcale nie musisz iść na
      Karową,przymusu nie ma.
      pzdr.Gosia
    • amwaw Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 11:12
      Radziłabym się więc zastanowić baaardzo poważnie nad rodzeniem na Karowej. Dla
      pocieszenia mogę powiedzieć, że przy porodzie miednicowym sznur pępowiny na
      karku zupełnie nie jest groźny-dziecko nie ma jak go przycisnąć.
      pozdr
      • s79 Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 11:27
        ja też odradzałabym karową. Tam musiałąbyś umierać albo Ty, albo dziecko, zeby
        zrobiono Ci cesarkę. Liczy sie statystyka - im mniej cesarek, tym lepsza
        klinika..
        • sia10sia Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 20:42
          polecam Starynkiewicza, rodziłam tam niedawno, właśnie przez cc z powodu
          położenia miednicowego i było naprawdę OK.
          Moja ginekolog od razu powiedziała żebym w żadnym przypadku nie godziła się na
          poród siłami natury przy tym położeniu.
          pozdr
          • agysa Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 21:21
            Dziewczyno zmień szpital!!!!
            • justin301 Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 21:39
              Ja sie tak urodziłam 30 lat temu - m.in. zwichbięty staw biodrowy i uszkodzone
              ścięgno w szyi - okropne szyny na nogach i zabieg jak mialam 5 lat - nacinano
              mi to ścięgno. Niezapomniane wspomnienia szczególnie rehabilitacja polegająca
              na parzących parafinach, ćwiczenia i jescze na studiach musiałam wdziać na
              szyję kołnierz ortopedyczny. W życiu nie urodziłabym dziecka ułożonego
              miednicowo sn i tobie też odradzam.
    • jogaj Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 22:51
      Ja mialam ulozenie miednicowe przy pierwszej ciazy i mi powiedziano,ze jak
      dziecko ma pozyzej 3500 to robia cc,a jak mniej to wszystko zalezy od lekarza na
      ktorego sie trafi.Moj gin mi powiedzial,ze zawsze mozna trafic na "ambitnego"
      poloznika,ktory bedzie chcial poprowadzic porod dolem. Na szczescie mialam cc.
      Ja tez bym sie bardzo starala nie rodzic naturalnie przy ulozeniu miednicowym.
      Moze sie jeszcze odwroci dzidzia.
      Pozdrawiam-Jola
    • aneta79_1979 Re: polozenie miednicowe 30.12.05, 23:13
      U mnie skończyło sie przy takim położeniu cięciem. nie było nawet dyskusji na
      temat naturalnego porodu. Lekarz zapytał tylko czy się zgadzam. Nie proponował
      także próby odwrócenia Córeczki. jestem przekonana-jestem pielęgniarką- że
      jesli to jet pierwsza ciąża nie ma co ryzykowac, bo nie wiesz jaki masz kanał
      rodny. Ale malęństwo-przy pierwszej ciąży może odwrócić sie nawet w 35hbd.
      Pozdrowienia i powodzenia
    • halszkabronstein Re: polozenie miednicowe 31.12.05, 00:04
      Zmień lekarza i ten szpital , chyba , ze chcesz ryzykować życiem własnego
      dziecka. Im nie chodzi o wasze zdrowie a o to , że podczas cc trzeba sie
      wykazac wiedza i profesjonalizmem a nie tylko raz na jakis czas zerknac czy
      wszystko ok . Dla nich to nawet jakbyś miała dziecko 5 kg to by Ci kazali
      rodzic naturalnie itp Licz sie z konsekwencjami , jesli cos sie stanie a nie
      zmienisz lekarza i na siłe zaryzykujesz poród naturalny to bedziesz sie czuła
      winna za zdrowie dziecka do końca życia . Prawda jest taka ,ze beda Cie
      przetrzymywac liczac ze dziecko sie odwróci itp wiele ciezkich i meczacych dla
      Ciebie godzin a gdy juz tetno dziecka zacznie spadac i sie niedotleni i tak
      beda musieli Ci zrobic cc... Powodzenia , oby Twój maluszek był zdrowy.
      Przemyśl dobrze szpital w którym chcesz rodzić . Może idz na konsultacje do
      innego szpitala - byle nie do sw Zofii !!
      • laminja Re: polozenie miednicowe 31.12.05, 15:20
        akurat w św. Zofii położenie miednicowe u pierworódki jest wskazaniem do cc.
        • kasia_mm Re: polozenie miednicowe 01.01.06, 11:09
          u pierworódki moze tak - ale w drugiej ciąży koleżance kazano tam rodzic
          miednicowo dziecko 4350! widac bylo na usg ze takie wielkie zreszta pierwsze
          tez mialo grubo ponad 4 kg .. Porod trwał 16 godzin mimo ze niby drugi jest
          szybszy... samo parcie 3 godziny i dziecko bardzo wymordowane urodzilo sie
          posladkowo ale dostalo tylko 6 pkt...
          zdecydowanie odradzam Karowa i Zelazna w takich przypadkach

mi na Karowej kazano rodzic posladkowo core - mimo takze z usg ponad 4 kg
          (faktycznie miala 4240)
          jednak dwa dni przed porodem moje dziecie sie przekrecilo i urodzila sie
          normalnie

tekst lekarza z Karowej "pani taka duza to da rade" (mam 178 cm wzrostu) bez
          komentarza!!!
          • laminja Re: polozenie miednicowe 01.01.06, 19:52
            przy drugiej ciąży właściwie w każdym szpitalu ułożenie pośladkowe nie jest
            wskazaniem do cc - niestety. Zatem nie jest to jedynie "spaczenie" Karowej i
            Żelaznej... W takich wypadkach warto powalczyć - myślę, że przy bardzo
            kategorycznym sprzeciwie można wywalczyć cc.
            • mturko77 Re: polozenie miednicowe 02.01.06, 19:03
              Dzieki dziewczyny za rady.Ja tez tak mysle jak Wy,ze cc w takim przypadku jest
              najlepsze.Troche sie zmartwilam ,ze na ta Zelazna tak trudno sie dostac..Nie
              mam nic wspolnego z tym szpitalem.Bylam nastawiona na psn,a tu wyszlo co
              innego.No i wybralam sobie szpital na Karowej,ale po ostatniej tam wizycie i
              ich podejsciu to chyba zrezygnuje...Jestem juz teraz zakrecona,a za 3 tyg.mam
              termin!Stres siega zenitu!Pozdrawiam.
              • laminja Re: polozenie miednicowe 02.01.06, 19:59
                to dzwoń szybko na Żelazną i załatwiaj, jeśli nie to będą mieli wolnych
                terminów na forum polecany jest Solec i Praski.
      • mturko77 Re: polozenie miednicowe 31.12.05, 22:21
        halszkabronstein,dlaczego nie do Sw.Zofii?Wlasnie tam jeszcze chcialam sie
        wybrac na konsultacje.Masz jakies przykre doswiadczenie?Lub cos slyszalas?Juz
        nie wiem gdzie mam sie zglosic..Ja po prostu chce dobrze dla dziecka i
        siebie..Pozdrawiam.
    • mammamam Re: polozenie miednicowe 31.12.05, 10:19
    • iwona760 Re: polozenie miednicowe 01.01.06, 11:04
      Co to za lekarz, że w takim przypadku ,a zwłaszcza przy 1 ciąży chce żebyś
      rodziła naturalnie.Nie ryzykuj zdrowiem dziecka, idź do innego lekarza na
      konsultacje.
      • goosiaa3 Re: polozenie miednicowe 01.01.06, 13:43
        Ja jak bylam u lekarza w 17 tyg i zrobil mi usg powiedzial ze jak narazie
        dzidzius jest polozony miednicowo, wiec ja pytam co i jak i lekarz juz
        powiedzial mi ze jesli sie nie przekreci to cesarka niezaleznie jak duze jest
        dziecko, niezaleznie jaka ja jestem czy sczupla czy pulchna... mowil ze w
        polsce ZAWSZE pierworodki z polozeniem miednicowym to wskazanie do
        cc.(Przynajmniej tak jest w Czestochowie)
        • ariella tylko cc 01.01.06, 16:05
          ja mialam cc na Zelaznej - miednicowe, powyzej 4 kg, super polecam. Tyle ze tam
          wogole trudno sie dostac, masz 99% gwarancji ze cie przyjma jesli skonczysz ich
          szkole rodzenia, albo masz lekarza stamtad, albo wykupisz sale o podwyzszonym
          standardzie - 500 zl doba, ale bardzo warto, zwlaszcza, ze odchodzi ci koszt
          znieczulenia ok 500, poloznej - ok 1000, sali do porodu indywidualnego - chyba
          tez 500, co w sumie sie bardziej nawet oplaci, a jest rewelacja. jestes sama w
          pokoju, jest lozko dla ojca dziecka, wlasna lazienke, polozne na kazdy telefon.
          Poza tym porod cc jest bezpieczniejszy dla dzieka bez wzgledu na polozenie, a
          boli tylko troche rana przez trzy cztery dni, ale dostajesz srodki pbolowe,
          wiec luzik.
          pozdr
          PS na pierwszej konsultracji lekarz powiedzial mi, ze jak chce (tez jestem
          wysoka) to oni sie moga podjac psn, ale powiedzialam, ze nie ma mowy i nie bylo
          wiecej tematu. natomiast kilka razy dano mi odczuc w szpitalu, ze cc to nie
          jest "naturalne" i ze nastepny zycza zeby byl naturalnie, ale dosc delikatnie,
          do przezycia
    • maga202 Re: polozenie miednicowe 01.01.06, 20:31
      Nie daj sobie zmarnowac dziecka bo do końca życia będziesz miec wyżuty sumienia. Jeżeli sa nawet najmniejsze wątpliwości co do szczęśliwego ukończenia porodu sn to nie można ryzykowac zdrowiem dziecka. CC jest bezpieczniejsze dla dziecka. Wiem co mówię mój poród zakończył się tragicznie (Owinięcie pępowiną) i dla zdrowia dziecka mogę męczyc się z raną pooperacyjną. Musisz wywalczyc to cc.
      Pozdrawiam Magda
    • mati230905 Re: polozenie miednicowe 02.01.06, 23:33
      Ja też mialam położenie miednicowe i rodzilam w szpitalu na Solcu. Pani doktor
      ktora mnie prowadzila powiedziala ze porod będzie silami natury mimo wszystko,
      ale po wielu opiniach m.in. lekarza robiązego usg, znajomej polożej ktorzy mi
      odradzali sn, bo to niebezpieczne dla dziecka, stanęlam murem i powiedzialam ze
      chcę cesarkę i koniec.
      No i w końcu byla, ale bylam w tej lepszej sytuacji ze w usg wyszlo duze
      dziecko 4200, nie wiem jak by się skończyl w przeciwnym razie.
      Wiem jedno, gdyby nie chcieli cc, poszlabym do innego szpitala. W końcu zdrowie
      dziecka najważniejsze, a różnie to może być lepiej zapobiegać niz o końca życia
      pluć sobie w brodę.
    • mati230905 Re: polozenie miednicowe 02.01.06, 23:35
      A jeszcze jedno dowiedzialam sie ze przy pierwszej ciąży przy ułożeniu
      miednicowym sn każą rodzić w W-wie tylko w 2 szpitalach : na Karowej i na Solcu.
      • bialka Re: polozenie miednicowe 09.01.06, 22:08
        Prawie trzy lata temu miałam cc na Solcu z jednego powodu: synek był ułożony
        miednicowo. Każdy lekarz z tego szpitala, który mnie badał, lub konsultował ktg
        mówił mi to samo, przy pierwszym porodzie, miednicowe, tylko cc. Nie wiem, być
        moze ze zmianą ordynatora, zmieniły się priorytety, ale wtedy, tam sie z cc nie
        szczypali, jeśli były jakieś watpliwości. Kiedy ja rodziłam, były trzy cc jedno
        po drugim. Pierwsze: zatrucie ciązowe, wywołanie porodu nic nie dało, druga ja:
        miednicowe ułożenie 1 poród, trzecia: ropień sromu, wiec zagrożenie zakażeniem
        dziecka podczes porodu sn. Czy dowiadywałaś się u nich osobiście co oni robia w
        takiej sytuacji? Mnie namawiali na planowane cc, ale na szczęście przed terminem
        pojechałam na własnych skurczach. Było super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka