Gość: kojeczka IP: *.kom / *.os1.kn.pl 13.01.06, 21:28 jak zrobić zupe ogonowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: zupa ogonowa -jak? 13.01.06, 21:37 z wieprzowych, czy z ogona wołowego? Jeśli z wieprzowych - musisz opalić szczecinę (jeśli jest), zalać wrzątkiem. Jak się zagotuje - dodaj sól i warzywa i na małym ogniu gotuj ok. godziny do miękkości mięsa. Wyjmij mięso i warzywa, mięso obierz i wrzuć do wywaru. Wrzuć pokrojone w małą kostkę 3 - 4 kartofle. Dodaj pomidory lub przecier, gałkę muszkatołową 1/4 łyżeczki, odrobinę imbiru, paprykę, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości ziemniaków 15-20 min. Zupa ogonowa dobrze komponuje się z zasmażką, ale ziemniaki też zagęszczają. To jest podstawa - jeśli lubisz, dodaj jeszcze drobną fasolę. Ja jeszcze robię do niej kluski kładzione, ale wtedy to jest zupa na jedno danie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: zupa ogonowa -jak? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 13.01.06, 22:14 Na wywarze z ogonów świńskich najlepiej wychodzi kapuśniak,którego ja niestety nie lubię.Ale lubię za to ugotowane ogony z chrzanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojeczka Re: zupa ogonowa -jak? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 15.01.06, 13:21 Brunosch bradzo dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: zupa ogonowa -jak? 15.01.06, 13:28 oczywiście, w pierwszej fazie gotowania koniecznie dodaj sól, pieprz, liść laurowy i ziele. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojeczka Re: zupa ogonowa -jak? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 16.01.06, 11:20 Dodałam :) gotuje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakwie Re: zupa ogonowa -jak? IP: *.acn.waw.pl 13.03.06, 20:43 a jak zrobić gotowane ogony z chrzanem? Brzmi świetnie, a nie potrafię znaleźć żadnego przepisu pod tym hasłem. kakwie@pro.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: zupa ogonowa -jak? IP: *.fbx.proxad.net 13.03.06, 21:01 A jak z ogonoa wolowego? BO wolowy widzialam na pewno, a na zupe narobiliscie mi smaku, niedobrzy wy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betsypetsy Re: zupa ogonowa -jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 09:15 Czy jeśli dam do niej kluski kładzione to ziemniaki też dodać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojeczka Re: zupa ogonowa -jak? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 15.02.06, 20:01 ja wsypałam troche zwykłych klusek (takie kolanka ) ;) i kartofle też były. zupa świetna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betsypetsy Re: zupa ogonowa -jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 20:38 zrobiłam dokładnie tak jak radzisz i wyszła super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betsypetsy Re: zupa ogonowa -jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 21:15 Oto moja zupa ogonowa a ogony z chrzanem to po prostu ogony wyciągnięte z zupy podane z chrzanem, tak mniemam. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36511808&a=36859654 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: zupa ogonowa -jak? 14.03.06, 01:32 mojegotowanie.onet.pl/15896,ksiazka_przepis.html kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6277 www.recipecottage.com/polish/oxtail-soup.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: zupa ogonowa -jak? 14.03.06, 03:35 www.cooks.com/rec/search/0,1-0,oxtail_soup,FF.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: zupa ogonowa - zdjęcia 14.03.06, 03:49 www.germancookbooks.com/images/Oxtail_Soup_Picture.jpg canard.typepad.com/photos/uncategorized/oxtail_soup_plate.JPG canard.typepad.com/photos/uncategorized/oxtail_soup2.JPG www.mycookingblog.com/files/19/nowserving_oxtail1.jpg canard.typepad.com/photos/uncategorized/oxtail_soup_1.JPG Odpowiedz Link Zgłoś