Dodaj do ulubionych

Ból HORTONA - W 100 % pomaga Metindol !!!

28.04.04, 21:44
Ponieważ widzę że jest sporo wątków na ten temat a ja sam mam choruje na ten
rodzaj bólu głowy, chciałbym wszystkim powiedzieć że cudownym środkiem na ten
rodzaj bólu (ale tylko ten) jest Metindol!!! Może mi wierzyć że wiem co
mówię. Zresztą nie zacząłem brać metindolu przypadkowo a przepisał mi go
lekarz z odziału neurologii łódzkiego szpitala Kopernik. Nie ma lepszego
środka na zatrzymanie w kilkanaście minut tego zasranego bólu - wszystkim
mającym jakieś wątpliwości zachęcam do skontaktowania sie ze mną...
Obserwuj wątek
    • maszar Masz rację; 28.04.04, 22:24
      ustąpienie bólu po metindolu jest jednym z kryteriów rozpznania hortonowskiego
      bólu głowy;
      • venus22 Re: Masz rację; 28.04.04, 22:41
        Uwazaj Maszar :) bo ja juz wyslalam zapytanie o Indomethacin na cluster na USA
        forum. :) zobaczymy co odpowiedza.

czy w takim ukladzie nie powinien tez pomagac Toradol (Ketorolac) - nawiasem
        mowiac ciekawe ale przewaznie tym ktorym nie pomagaja trytpany pomaga Toradol.
        (ogolnie w migrenie)

Poza tym- ja ci absolutnie wierze Tomku ze tobie Metindol pomaga w 100% - ja
        tylko nie wierze zeby kazdemu z klasterem pomagal w 100%.

Maszar a to dla ciebie:

Chronic paroxysmal hemicrania
        Description (IHS): Attacks with largely the same characteristics of pain and
        associated symptoms and signs as cluster headache, but they are shorter
        lasting, more frequent, occur mostly in females, and there is absolute
        effectiveness of indomethacin, as shown in the description of a patient with
        chronic paroxysmal hemicrania.

Pisze tutaj ze Chroniczny paroxysmal (?)proksyzmowa hemicrania (migrena (?)) ma
        taka sama charakterystyke jak objawy w klasterze, ale trwajace krocej i
        czesciej, pojawiaja sie glownie u kobiet i wykazuja absolutne reakcje na
        indomethacin.
        Moja uwaga - HA!)
        jak pokazane w opisie pacjenta z chroniczny paroxyzmal hemicrania.

Z tego wniosek, ze byc moze nie kazdy klaster reaugje na Indomethacin ale kazdy
        ten CPH- - kryteria diagnostyczne w/g IHS.

a tu link:
        www.upstate.edu/neurology/haas/hpcldx.htm
        Venus
        • maszar Venus, jesteś niesamowita; 28.04.04, 23:26
          i obawiam się że masz całkowitą rację - z rozpędu pomyliłem CPH z clusterem -
          na swoje usprawiedliwienie mogę podać jedynie porę (u nas zbliża się północ)i
          zmęczenie.
          Chylę czoła!
          Odnośnie toradolu - u nas jest niedostepny, więc trudno mi powiedzieć cokolwiek
          na tem temat.
          • venus22 Re:OH NIE NIE NIE, I NIE!!! 29.04.04, 06:48
            Nie jestem niesamowita :) chociaz bylo mi przyjemnie to przeczytac - po prostu,
            tak mi sie zdawalo ze na USA forum narzekali ze na klastera nic nie ma, i
            raczej rzadko pojawia sie nazwa Indocin (indomethacin albo Metindol) wiec
            postanowilam poGooglowac i trafilo mi sie jak slepej kurze.

Otworzylam pierwsza lepsza stronke a tu prosze- CPH..
            takie to niesamowite! :)

Nawiasem mowiac teraz mysle ze to co ma Tomek to moze byc rownie dobrze CPH jak
            i regularny klaster.
            Bo Tomek jeszcze sie dziwil ze Malgosia ma tak dlugie ataki. Czyli sam ma
            chyba krotkie?

No ale w tym to juz tylko lekarz moze sie wypowiadac :)

Venus

ps -Toradol - mysle ze polskim podobnym lekiem jest ketoprofen.
            • tomek111 Re:OH NIE NIE NIE, I NIE!!! 29.04.04, 09:40
              Ja ataki mam krótkie bo trwające ok 2godzin (chodź sam nie wiem ile to jest
              teraz bo już od 3 lat na szczęście nie muszę czekać aż to się samo łaskawie
              skończy)jednak jeśli mam już ataki to są to całe serie (trwa to wtedy okolo 2-3
              tygodni)w odstepach od 1 do 4 dni. To że mam ból hortona to jest rzecz chyba w
              100% pewna ponieważ powiedział mi to lekarz neurolog który widział mnie podczas
              ataku - stwierdził że jestem wzorcowym przykładem objawów tego bólu.
              • venus22 Re:OH NIE NIE NIE, I NIE!!! 29.04.04, 18:24
                To jest migrena Hortona jest tylko taki mozna powiedziec podtyp
                charakteryzujacy sie krotkimi atakami i absolutna reakcja na Metindol.
                Oprocz tego ataki nie zmieniaja strony po ktorej wystepuja - nie rozumiem tylko
                czy zawsze sa po tej samej czy tylko podczas ataku.

nazywa sie to Chronic Paroxysmal Hemicrania (czego nie potrafie przetlumaczyc
                z braku znajomosci medycznej nomenklatury) albo Sjaastad syndrom.

Normalnie klaster nie zawsze jest taki poddatny roznym lekarstwom, w tym
                Metidnolowi i moze miec dluzsze i czestsze ataki.

Z Metindolem bardzo uwazaj - czeste doustne stosowanie niszczy zoladek i moze
                doprowadzic do krwawienia z przewodu pokarmowego- popijaj wiec np 7UP ktory ma
                duzo cukru i nuetralizuje kwasy albo jesli mozna mlekiem a najlepiej jesli
                mozesz cos zjesc.

Venus
                • krycha222 Re:OH NIE NIE NIE, I NIE!!! 29.04.04, 20:38
                  Własnie moja koleżanka ma CPH, to podobno jedna z trzech odmian Hortona.
                  Ostatnio zażywa Dicloberl retard i te tabletki jej pomagają. Działają cały
                  dzien. Ale zażywa je prawie codziennie, gdyż zawsze w nocy budzi ją ból. Ale
                  przynajmniej może normalnie pracowac i egzystowac.
                  • venus22 Re:OH NIE NIE NIE, I NIE!!! 29.04.04, 21:12
                    Jest to podobne do naszego Voltaren (diclofenac sodium albo potassium) .

To sa srodki nalezace do grupy NSAID - niesterydowe p/zapalne.

Skoro pomagaja jej leki z tej grupy, to mozna rozne przetestowac.

Powinna tez miec mozliwosc robienia sobie zastrzykow w domu na wypadek
                    silniejszych atakow.
                    Wiem ze w USA tak mozna.

Nie wiem czy jest roznica w przyjmowaniu tych lekow w postaci doustnej i w
                    zastrzykach, ale przypominam ze one uszkadzaja zoladek.
                    Trzeba uwazac.

Poza tym mozna tez stosowac mieszanke lekowa.
                    Tylko pod kontrola lekarza.

Mi na przyklad lekarz pozwala brac tryptan razem z paracetamolem z kodeina,
                    albo paracetamol/kodeina i naproxen (NSAID) razem.

Powinien byc lepszy efekt.
                    Pozdrowienia dla Malgosi..
                    Venus
                    • tomek111 Re:OH NIE NIE NIE, I NIE!!! 29.04.04, 22:25
                      To fakt leki te nie są najzdrowsze no ale chodzenie z głową którą rosadza ból
                      jest chyba jeszcze gorsze..., zresztą odnosze wrażenie że człowiek weźmie wtedy
                      wszystko co go nie zabije byle by tylko ból przeszedl :/// A co do robienie
                      zastrzyków w domu to ja przeszedłem krótki kurs u znajomej pielegniarki i robie
                      sobie sam lub robi mi ktoś z domowników - zrobienie zastrzyku domięśniowego to
                      naprawde prosta sprawa - na szczęscie :)
                      • venus22 Re:OH NIE NIE NIE, I NIE!!! 29.04.04, 22:30
                        Zgadzam sie z toba Tomku calkowicie - zycie w bolu jest i niemozliwe, i
                        niepotrzebne.

Chodzi tylko o to zeby byc przygotowanym na skutki uboczne, i im w miare
                        moznosci zapobiegac.

Jesli trzeba to nalezy brac srodki p/bolowe nawet codziennie.
                        Nikt nie ma prawa tak cierpiec.

Venus
        • tomek111 Re: Masz rację; 21.12.05, 01:30
          "Chronic paroxysmal hemicrania" = przewlekła napadowa hemikrania

...tak zajrzałem do moich starych postów ponieważ byłem dzisiaj u "nowego"
          lekarza który powiedział mi że wszystkie moje objawy są typowe dla klasterowego
          bólu głowy ale 100% skuteczność metindolu to typowy objaw przewlekłej napadowej
          hemikrani. Gratuluje Ci venus że pomyślałaś o tym już rok temu!
          • venus22 Re: Masz rację; 21.12.05, 09:59
            Witam Tomku jak dawno cie nie bylo :)
            jak sie masz w ogole ? :)

Tomku, to nie ja, to w jezyku angielskim jest znacznie wiecej informacji o
            roznych typach BG i w ogole wlasciwie na rozne tematy, zwlascza mniej znanych
            chorob.
            naprawde nie ma w tym zadnej mojej wielkiej pomyslowosci - ot wrzucam Cluster
            na Googla i wychodzi CPH z objawami przy okazji...

Maszar tez to wiedzial ale byl juz spiacy :)

A w ogole jakbys nie wiedzial to istnieje nowe forum o BG. na razie w
            powijakach.. jest dzialka o klasterze..

migrena.evillage.pl/
            zycze zdrowka,

Venus
    • jowita114 Re: Ból HORTONA - W 100 % pomaga Metindol !!! 17.02.06, 14:38
      Witam.
      Choruję na tą okropną chorobę już ok.10 lat.
      Jestem kobietą choć głównie ta choroba dotyczy mężczyzn i muszę powiedzic że
      nie pomaga mi kompletnie nic- metindol też już brałam. Bóle przerywają tylko
      kroplówki ze sterydów.Chciałabym znależć inny sposób na przerwanie bóli bo
      ciągłe branie sterydów jest szkodliwe dla organizmu. Jeśli mógłbyś mi jeszcze
      cos doradzić to chętnie skorzystam bo rozpaczliwie szukam jakiegoś rozwiazania
      ponieważ moje bóle nie pozwalaja mi w najmniejszym stopniu funkcjonować a
      przecież jakoś musz e dalej żyć.
      • Gość: vesper Re: bol hortonaf - w 100 % pomaga metindol !!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.14, 18:11
        Witam, w moim przypadku pomagaja tylko czopki butapirazol jeden na dobe. Juz pol roku mam spokoj, jednak po opuszczeniu choc jednej dawki klaster da o sobie znac. Nalezy utrzymywac butapirazol w organizmie w stalej dawce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka