Dodaj do ulubionych

Brak jednej tetnicy pepowinowej:(((

05.04.06, 15:29
Witam

Jestem w 22-gim tygodniu ciazy. Wczoraj mialam USG ktore wykazalo brak jednej
z dwoch tetnic pepowinowych. Lekarz powiedzial mi jedynie, ze poki co nie mam
sie czym martwic (ale w Anglii lekarze z zasady o nic sie nie martwia wiec
mnie to nie pocieszylo) i ze to sie przytrafia u 1% ciaz i moze to powodowac
wolniejszy wzrost plodu. Wiecie moze cos wiecej na ten temat, gdyz w zadniej
literaturze ani na necie nie moge nic znalezc. Jaka jest przyczyna braku
jednej z tetnic? Czy stanowi to jakies zagrozenie dla dziecka, jesli tak to
jakie? Moze ktoras z Was tez cos podobnego spotkalo...

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • melka_x Re: Brak jednej tetnicy pepowinowej:((( 05.04.06, 15:39
      Czy chodzi o dwunaczyniową pępowinę? (Prawidłowa powinna być trójnaczyniowa).
      Jeśli tak, to w Polsce uważa się ją za wskazanie do wykonania echa serca płodu.
      Poza tym taka ciąża musi być monitorowana pod kątem hipotrofii (czy dziecko
      przybiera na wadze odpowiednio do wieku ciąży). Nie lekceważ tego, ale i nie
      matrw się bardzo, wiele kobiet mimo dwunaczyniowej pępowiny rodzi zdrowe dzieci
      o czasie (czy niedużo przed czasem). Ważne tylko żebyś była pod dobrą opieką.
      Z samego faktu, że wiesz o wadzie pępowiny ryzyko się minimalizuje, bo wiadomo
      co i jak często trzeba kontrolować.
      • anpast Re: Brak jednej tetnicy pepowinowej:((( 06.04.06, 14:21
        Wielkie dzieki za informacje. W Angli niestety echa serca plodu nie robia,
        sprawdzaja tylko na USG czy serce bije, a skoro bije to wszystko jest dobrzesad
        I na tym sie konczy. Umowili mnie dodatkowo na 2 USG w 28 i 34 tygodniu ciazy
        zeby wlasnie sprawdzic czy dziecko prawidlowo przybiera na wadze. Jednak
        zastanawiam sie co bedzie jak sie okaze ze nie przybiera prawidlowo... Tutaj
        niestety opieka medyczna jest jaka jest i nie mozna na to nic poradzic.
        Pozdrawiam
        • 1urszula1 Re: Brak jednej tetnicy pepowinowej:((( 06.04.06, 14:35
          Hej!
          W temacie Ci nic nie odpowiem bo sie nie znam, ale sama wlasnie koncze ciaze
          (36tydz.) w UK i przyznam szczerze, ze dla swietego spokokoju jezdzilam do
          Polski do lekarza, bo zdanie na temat angielskiej opieki mam takie jak Ty sad.
          Moze mialabys mozliwosc przeleciec na 2, 3 dni do dobrego specjalisty do Polski?
          Trzymaj sie
          Ula
          • anpast Re: Brak jednej tetnicy pepowinowej:((( 06.04.06, 18:39
            Na Swieta wybieram sie do Polski wiec na pewno lekarza odwiedze, juz umowilam
            sie na USG do specjalisty zeby potwierdzic diagnoze dwunaczyniowej pepowiny, bo
            moglo sie tez zdarzyc ze ta "angielska specjalistka" po prostu jednej tetnicy
            nie zauwazyla a ja sie martwie na zapas. Poczytalam troche na innych forach i
            wrzucilam haslo w google, no i raczej na uspokojenie mi to nie wyjdzie, bo 98%
            znalezionych wynikow jest pod haslem poronienia.... pozdrawiam i dziekuje
    • smacznamagda Re: Brak jednej tetnicy pepowinowej:((( 06.04.06, 15:12
      Zobacz co znalazłam:
      "Prawidłowo zbudowany sznur pępowinowy ma trzy naczynia krwionośne : dwie
      tętnice i jedną żyłę. Jesli wykształci sie tylko jedna tętnica pępowina ma dwa
      naczynia. Znasz angielski ? Wiele informacji na ten temat znajdziesz hasłem
      pojedyncza tętnica pępowinowa (single umbilical artery). Około 30 % płodów ma
      związane z tym nieprawidłowości w budowie"
      • chubus Re: Brak jednej tetnicy pepowinowej:((( 06.04.06, 15:20
        Moja córeczka miała taka pepowinę, ale ja dowiedziałam się dobiero po
        porodzie.na szczęście niunia jest zdrowa, urodziła sie w 38 tc przez cc, ale tu
        powodem było moje nadciśnienie.Nie wiem jak przy porodzie, ale z tego co sie
        dowiedziałam to dla dzidzi z pepowina dwunaczyniową bezpieczniejsze jest
        właśnie cięcie.
        Aha, i tak jak dziewczyny pisza, przy takiej pepowinie mozliwa jest wada
        serduszka, dlatego echo serca płodu jest konieczne
    • 28czerwca Re: Brak jednej tetnicy pepowinowej:((( 06.04.06, 15:35
      Cześć, moja koleżanka miała jedną tętnicę pępowinową. Lekarz zalecił jej wtedy
      dodatkowe odżywianie malucha w brzuchu, brała jakieś lekarstwa. W każdym bądź
      razie nie pozostawił sprawy swojemu biegowi, ważna jest diagnoza i wspomaganie
      maleństwa i powinno być w porządku.
      Pozdrawiam i życzę zdrowia
    • agatkaprz Re: Brak jednej tetnicy pepowinowej:((( 07.04.06, 11:17
      Witam cie cieplutko, ja jestem teraz w 34tyg i bedąc w tym samym tygodniu co ty
      tez sie dowiedzialam ze prawdopodobnie brakuje u mnie jednej tetnicy ale lekarz
      nie kazal sie martwic (choć to nie bylo latwe) i na kolejnym badaniu okazalo
      sie że jest wszystko ok.Wtedy wyczytalam ze to nie zagraza dziecku i że wiele
      kobiet o tym ze miały jedna tetnice dowiadują sie podczas porodu kiedy ona
      zostaje przecieta.Myśle ze nastepnym razem jak lekarz sie upewni w swojej
      dniagnozie to powie ci co masz robić tzn jakie badania.Pozdrawiam cie
      serdecznie i trzymaj sie cieplutko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka