Dodaj do ulubionych

egzaminy doktorskie

06.04.06, 12:53
Wiatam,
Czy ktoś moze wie? czy egzaminy doktorskie można zdawać w dowolnym terminie
czy dopiero po oddaniu pracy promotorowi i do recenzji?
Coś sie ostatnio zmieniło w przepisach i jak jest nie mogłam nigdzie znaleźć,
a że robię doktorat eksternistycznie, wiec jestem zdana na wasze dobre rady.
I jak to jest z tym 3 egzaminem - podobno może to być dowolna dyscyplina
nauki.
czekam na odpowiedz, a ze swojej strony służe radami dla tych co tez robią
doktoraty zaocznie.
pozdrawiam
mabemi
Obserwuj wątek
    • ggryziak Re: egzaminy doktorskie 06.04.06, 15:44
      To powinno być w którymś z tych rozporządzeń:

www.mein.gov.pl/prawo/wszystkie/rozp_379.php
      www.abc.com.pl/serwis/du/2005/0964.htm
      www.mein.gov.pl/prawo/wszystkie/rozp_374.php
      Powodzenia!
    • paluszek11 Re: egzaminy doktorskie 06.04.06, 15:59
      U mnie jest tak:
      egzamin z języka - mogę zdawać już teraz (tzn. po wysłaniu pracy do recenzji,
      ale jeszcze przed recenzją)
      egzamin z dziedziny dodatkowej i podstawowej - jak spłynie chociać jedna
      recenzja.
      I tyle.
      Zmienił się skład komisji egzaminacyjnej z dziedziny podstawowej - znacznie
      rozszerzony w stosunku do dotychczasowej praktyki mojej uczelni.
    • mikrometr Re: egzaminy doktorskie 06.04.06, 17:25

Po powołaniu Komisji (w składzie 10 osobowym – 5 Członków RW, promotor, 2
      recenzentów, 2 specjalistów czyli lektor i egzaminator przedmiotu dodatkowego)
      można zdawać egzamin z języka i przedmiotu dodatkowego. (Głowy sobie nie dam
      uciąć ale zdaje się, że jest ograniczony czas na zdanie tych egzaminów 3 lub 5
      miesięcy. Jeżeli się w nim nie zmieścimy to RW musi jeszcze raz zatwierdzać
      Komisję. Ale może się mylę, warto sprawdzić. Szukałam zapisu prawnego ale go
      nie znalazłam. Informację dostałam od Sekretarza Komisji więc uwierzyłam na
      słowo. Jak ktoś wie coś więcej to będę wdzięczna za info.:)

U nas (na PW), i o ile dobrze wiem na wielu innych Uczelniach, egzamin
      doktorski z przedmiotu podstawowego, można zdawać dopiero po wpłynięciu
      pozytywnych recenzji. (Jak przyglądałam się przepisom to nie znalazłam tam
      żadnej informacji o tym wymogu. Domyślam się, że jest to praktyka
      zabezpieczająca przed robieniem niepotrzebnego egzaminu- w wypadku negatywnej
      recenzji.:)

Co do trzeciego – podstawowego egzaminu to jest to dyscyplina, w której
      doktorant się specjalizuje. Oczywiście tematyka nie może dokładnie pokrywać się
      z doktoratem, zakres musi być szerszy. Być może pojmowanie tej specjalizacji
      jest różne na różnych Uczelniach. :)
      Wymóg formalny jest taki by był to przedmiot wykładany na Wydziale, na którym
      się robi doktorat. Przypuszczam, że chodzi o kompetencje merytoryczne Komisji.
      • pegazus001 Re: egzaminy doktorskie 18.04.06, 20:52
        Prosze zajrzec tu:
        www.geo.uw.edu.pl/DZIEKAN/rozp_mein.pdf
        W skrocie - komisja egzaminacyjna skladac sie musi z minimum:
        8 osob - dysyplina podstawowa (5+2+1);
        1 osoby - dyscyplina dodatkowa;
        1 osoba - jezyk obcy nowozytny.

Podstawowa syscypline mozna zdawac dopiero po zlozeniu pracy, wyznaczeniu
        recenzentow ... natomiast dwa pozostale egzaminy mozna zlozyc wczesniej. Ja
        wlasnie mam oba za soba.
        I to tyle.

Pozdr.
    • autumna Re: egzaminy doktorskie 07.04.06, 10:03
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16566&w=29305722&a=29305722
    • mikrometr Re: egzaminy doktorskie 19.04.06, 09:29
      przypomnę
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16566&w=35640089&a=35640089
    • dorwoj1 Re: egzaminy doktorskie 11.05.06, 22:35
      Cóż..widzę, ze tu u każdego inaczej. Na UWr możesz zdawać wszystkie dwa przed
      recenzją (język i dysc. dodatkowa), a dysc. głowna po oddaniu do recenzji (ale
      nie wiem, czy trzeba czekać aż do otrzymania odpowiedzi), Dysc. dodatkowa to w
      większości przypadków nauk humanistycznych (bo tu mam rozeznanie)- filozofia,
      albo naukoznawstwo. Dyscypliny gł, jak samamnazwa mówi -wybrać nie możesz -
      narzucą Ci i powiedzą już co i jak. Nowością jest, że komisje mają rozszerzony
      skład (ale to często teoria, bo filozofię zdawałam w obecności jednego
      egzaminującego, który zebrał resztę podpisów na listę i już), a do egzaminu z
      dysc. gł i do obrony zbierają sie dwie różne komisje (kiedyś była ta sama). NIe
      martw się na zapas - pisz pracę, a promotor powinien się zając
      resztą...POwodzenia
      • rilian Re: egzaminy doktorskie 17.05.06, 08:51
        promotor? egzaminami? to dla mnie nowość... mój nawet nie wiedział u kogo zdaję
        i kiedy. z mojego skromnego doświadczenia wiem, że najlepszym i najmniej
        konfliktowym źródłem wiedzy są wypromowani już doktorzy, najlepiej tacy świeżo
        po promocji.

co uniwersytet, to obyczaj. ja np. zdawałem angielski we wrześniu, filozofię na
        początku października, recenzje przyszły w połowie listopada, obronę miałem pod
        sam jego koniec, a egzamin kierunkowy dzień wcześniej.

angielski zdawałem u lektora w obecności dziekana, przy filozofii dziekan też
        był, w kierunkowym udział brali promotor, recenzenci i jedna osoba z komisji.
        • mikrometr Re: egzaminy doktorskie 22.05.06, 10:07
          Po zmianie przepisów wygląda na to, że w każdym egzaminie powinna uczestniczyć
          _cała_ 10 osobowa Komisja (czyli minimum 6 osób dla zapewnienia kworum).
    • zohra Re: egzaminy doktorskie 21.05.06, 20:56
      Maberni, poniewa studiujesy yaocynie doktorat bylabym wdzieczna za wszelkie
      informacje dotzczace tej kwestii, Bardzo mi na tym zalez gdyz planuje w
      przyszlosci a dokładnie za 3 lata startowac na doktorat. tzlko okaze sie czy na
      zaoczny czy na dzienny,.dziekuje bardzo
      • zohra Re: egzaminy doktorskie 21.05.06, 20:57
        Maberni,dla wygody Twojej moge podac CI mojego maila + ancia61"o2.pl dziekuje
        • mabemi Re: egzaminy doktorskie 03.08.06, 15:40
          dopiero teraz tu zajrzalam bo :
          otwieralam na wiosne przewod (nareszcie), pisalam, odpoczywalam, badalam,
          pisalam itd...
          co do studiowania zaocznie, a nawet jak ja eksternistycznie (PAN) to uwazam ze
          ma ono duzo zalet (duzo czasu, sporadyczne seminaria) ale i wad (poczatkowy
          brak rozeznania, totalna samotnosc przechodzaca na szczescie w samodzielnosc).
          troszke tylko sobie nie wyobrazam doktoratu bez prowadzenia dydaktyki, ja
          akurat prowadze na uczelni prywatnej i daje mi to troche dystansu do mojej
          pracy naukowej i spojrzenia z innej perspektywy

pozdrawiam
          • juszczarka Re: egzaminy doktorskie 03.08.06, 22:13
            a z czego robisz doktorat, jesli wolno spytac?
            • mabemi Re: egzaminy doktorskie 04.08.06, 13:45
              to jest praca historyczna
    • steppenwolff1 Re: egzaminy doktorskie 05.08.06, 17:45
      Chciałabym dołączyć się do pytania z jednym szczegółem: Jak jest z egzaminem z
      języka w przypadku, gdy studia mgr były filologią obcą? Jeżeli studiowałam
      powiedzmy anglistykę, na studiach III z językoznawstwa ogólnego nie mogę w
      ramach egzaminów doktorskich zdawać angielskiego? Jakie są Wasze doświadczenia?

pozdrawiam
      Anka
      • hatchet01 Re: egzaminy doktorskie 06.08.06, 22:22
        Jestem właśnie w takiej sytuacji. Język, którego filologię ukończyłaś jako mgr
        nie jest traktowany jako "obcy" dla Ciebie; nie możesz także zdawać "jezyka
        polskiego jako obcego". Musisz zatem zdecydować się na "trzeci język", którym w
        moim przypadku będzie niemiecki. :)
        • steppenwolff1 Re: egzaminy doktorskie 06.08.06, 23:51
          no to może się zamienimy? ;-) bo ja jestem po germanistyce i muszę zdawać
          chyba "inny" obcy. Zapytałam dlatego, że moja koleżanka z magisterskich robi
          doktoranckie na Jagiellonce i coś mi nakręciła, że uznali jej niemiecki, w co
          mi się wierzyć nie chciało...no ale może albo cuda sie zdarzają ;-), albo
          rzeczywiście coś namieszała ;-)

dzięki za odpowiedź
          pozdrawiam
          Anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka