Gość: filolożka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 23:23 bawelniane ręczni (cena 16zł)....uciekła koncówka -ki:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulisses_czwa Re: Chińskie centrum handlowe już działa 10.04.06, 23:49 Handlarze z placu Balcerowicza (nie chciałbym też za bardzo uogólniać) to niesamowicie prości i agresywni ludzie... Wykonując na całym mieście zdjęcia szyldów i reklam powodujących obniżenie estetyki zawitałem na plac balcerowicza, który jak wiemy nie grzeszy urodą... Postanowiłem zrobić kilka zdjęć, aby udokumentować to co zastałem (pracuje nad projektem, uchwały o estetyce miasta i potrzebuje mieć przegląd tego co jest w Częstochowie)... Niestety po paru zdjęciach (na których nie uwieczniałem właścicieli) zostałem zaatakowany przez handlarzy... Na chińczyka nie wyglądam - to tak uprzedzając pytania... Zebrali się w grupę i skończyło się na słownym, wulgarnym ataku, a nawet groźbach, "że mnie pobiją, że mi wywalą zęby" itd... Byłem na szczęście z przyjacielem i nie doszło do rękoczynów... Gdybym był sam (czyt. bez świadka) to kto wie - pewnie straciłbym aparat i został pobity przez kilku facetów... To są właśnie nasze "handlarzyki", które terroryzują całe miasto swoimi stanikami za 9 zł i innymi charbołami... I maja jeszcze pretensje, że 400 zł w samym centrum miasta to wygórowana cena za miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz przewraca sie we lbach !!! IP: 82.160.8.* 11.04.06, 00:08 przewraca sie matolom w glowach i tyle !!! Moze teraz sie naucza jak Chinczycy weszli !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dozzz Re: przewraca sie we lbach !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:24 Czego cwaniaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 01:09 stado baranów iwieśniaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 08:15 plac "pod megasamem" faktycznie wygląda strasznie nie powinno byc czegos takiego w centrum mista,cemu nie zrobią czegos takiego jak "jagiellonczycy" i czysto i przyjemnie po minimalnych kosztach,sama wynajmuje stoisko w jagiellonach i mało nie płace bo za 15 m z energią 900zł,a to jednak nie centrum. Miasto powinno szybko podjąc jakąs decyzje,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 11:17 takie stragany winny zniknąc. Ci handlarze bazarowi handlują tak samo chinszczyzną tylko że oni naliczają sobie jeszcze większą marże. Jestem za powstawaniem takich wiekszych targowisk typu jak w megasamie. Tylko że przedsiębiorcy szyjący w polsce ubrania dużo stracą gdyż ubrania przychodzące z Azji są tansze, jednka powinno sie pomyśleć nad wiekszym narzuceniem cła na takie wyroby z Azji:PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilder Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.dclient.hispeed.ch 11.04.06, 06:38 Trzeba walczyc jak z komuna bez celu i sensu ale walczyc i sie klucic...to jedyne co umia polacy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anucha Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 07:38 wiele hałasu o nic!!czekałam na otwarcie centrum chińskiej odzieży z myślą o zakupach na świeta...poszłam i strasznie się rozczarowałam!!miało być tanio....za takie szmatki to moge dać do 20,00 a nie od 40,00...bluzeczki po 40,00, spodnie za 90,00, torby po 40,00 - SKANDAL!!!podobała mi sie tylko 1 marynarka, ale za 70,oo...to już wole kupić u Polaków(często nawet taniej!!!)...chętnie wspierałabym polski handel, ale zarabiam mało, wiec szukam cenowych okazji...u chińczyków ich raczej nie znajde... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.org / *.org 11.04.06, 07:47 A czego sie spodzewałaś? Przecierz to normalne. Ci Chinczycy to po prostu musza zarobic na utrzmanie loklanu a to kosztuje - czyli maja dosc wysokie koszta poza tym trzba poplacic ZUS -y nie ZUS-y wiec na super niskie ceny liczyc nie mozna było. Predzej na super okazje mozna liczyc w hipermarketach - onie moga sprzedawac po kosztach lub nawet ponize zreszta oni biora wprost od producenta a Chinczycy z Megasamu napewno nie sa zaraz po producentach po prostu mimo wszystko jedno cetrum handlowe to za malo aby kupowa bezposrednio z fabryki. To tyle jesli chodzi o ceny. Inna sprawa to ze dobrze ze ktos wsedl do opustoszalego megasamu a jeszcze inna sprawa to fakt niepodwarzalny ze plac Balcerowicz napewno powinien zniknac bo ozdoba nie jest zwlaszcza centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ktbb Ciekawe czy ceny są jak w Chinach 12.04.06, 15:34 Widzę, że przejmujecie się tym co napisali na metce. W Chinach typowo za pół wystawionej ceny powinno się kupić dwie sztuki. (Choć nie wszędzie to działa - ale w 75% przypadków). Więc co tu mówicie o cenie? Może trzeba się targować i ostrzej niżu nas na giełdzie. U nas: a może spuści pan, pani 5 zeta na piwko? u nich na wejście: daję ćwierć ceny, jak nie to odchodzę, chińczyk łapie za rękę i proponuje inną cenę. Muszę się wybrać żeby zobaczyć czy to sklep bardziej polski czy bardziej chiński ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: 145.253.209.* 11.04.06, 07:45 Ale katastrofa!! W centrum miasta taka tandeta i dziadostwo!!! Kolejny stadion X-lecia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.org / *.org 11.04.06, 07:50 No cuz na cos wiecej narazie nie ma co liczyc - oczywiscie wolałbym w Megasamie miast Chinczyków np. sklep H&M ale tam napewno ceny były by sporo wyzsze. Zreszta narazie sie nie zanosi na jego pojawnie sie w Cz-wie. Nalezy sie cieszyc ze jest to co jest - lepsze to niz pusty sklep. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowice Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: 87.207.173.* 11.04.06, 17:30 Ostatnio kupiłem fajną koszulke w H&M i dałem 11 zł. Z tego co wiem sieć ta ma liczyc 120 sklepów w Polsce. Na razie jest ich około 30 więc pewnie wkrótce zawitają u Was w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.21.pl / *.21.pl 11.04.06, 09:12 A można tam dostać tanie krótkie spodenki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:30 tak za 5 groszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Na końcu Jasna Góra w środku ...budy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 09:31 Częstochowa - miasto turystyczne - na jednym końcu Alei Jasna Góra a w środku budy. Żadne miasto, mające tak potężna atrakcję turystyczną nie pozwoliłoby sobie na takie sąsiedztwo! Nikt nie chce odebrac handlarzom chleba. Absolutnie nie. Ale Jagielończycy tez kiedyś stanęli przez takim problemem. I jak z tego wyszli? Zwycięsko! Ale widac to są ludzie, którzy potrafią myślec perspektywicznie. Nie boją się zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Ulisesa Re: Na końcu Jasna Góra w środku ...budy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 11:31 Dobrze ze cie nie pobili. Kto by wedy robil tyle dobrego dla miasta i to za darmo!!! Bez zebow zyloby sie znacznie ponizej przecietnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Na końcu Jasna Góra w środku ...budy 11.04.06, 13:19 Dzieki za ciepłe słowa... Ludzie niestety są jacy są... Zwłaszcza specyficzni są czestochowianie w swoich zachowaniach... Później się dziwimy, że nasze miasto odstaje od innych... Przegrywamy wszystko mentalnie... Wracajac do pl. Balcerowicza, to trzeba w tym miejscu komniecznie zrobic porzadek... I nie ma mowy o sprzedawaniu im działki, której włascicielem jest miasto - postawia wówczas kolejne budy i tak zakończy sie ich akcja robienia porzadku na targowisku... Trzeba tak umiejętnie dopracowac przepisy, aby posatwić im niesamowite rygory... Odpowiednią uchwałą mozna przykręcić śrube w tym miejscu, tak jak to zrobił Prezydent z Dekabrystów... Moim zdaniem stworzenie miejscowego planu zagospodarowania dla tego miejsca wyłączającego funkcję drobnego handlu załatwiłoby sprawę... Zamiast tego zapis o bazie noclegowej tj. preferancje ustawic pod budowe hotelu o okreslonej maxymalnej wysokości itd., który pieknie połaczyłby sie z kamienicami na Wolności i zabudował/zaciesnił centrum... Nastepnie odkupić nieprzydatne terenu od pozostałych włascicieli i poszukać inwestora dla tego miejsca majać uregulowane prawa własności... Oczywiscie obok droga wjazdowa na parking z tyłu i na parking Merkurego, który zamienia niebawem na galerie handlową... Do tego dobijająca uchwała o estetyce i po handlu w tym miejscu... Kupcom zasugerowac zajęcie pozostałych wolnych miejsc w innych domach towarowych lub zmiene lokalizacji na dalsza od centrum... Jesli nie stac ich na utrzymanie sie w scisłym centrum to niech szukaja miejsc w innej lokalizacji... Ja jak nie zapłace za prad to mi go odetną... Tak samo powinno być w przypadku tych handlarzy... Miasto musi działac twardo, a nie w stylu "ciepłe kluchy" i rozkładac ręce - "bo się nie da"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazarnik Re: Na końcu Jasna Góra w środku ...budy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 13:34 o kurcze! ulisses_czwa, aleś ty "mondry"! A ile ty czasu masz, na wszystkim się znasz. Czy ty gdzieś pracujesz, czy społecznik taki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Na końcu Jasna Góra w środku ...budy IP: *.icis.pcz.pl 11.04.06, 20:05 Czyzbys nie zauwazyl ze w podobny sposob jak ulisses mysla inni Czestochowianie ? Wszyscy maja juz dosc waszego bajzlu w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tttt Re: Na końcu Jasna Góra w środku ...budy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:35 społeczny cwaniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeee Re: Na końcu Jasna Góra w środku ...budy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:32 w Warszawie też pełno bud ,a stadion x-lecia to wielkie dziadowstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadget Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 12:08 Dzieki tym wspaniałym skośnookin karakanom których sami tu wpuściliśmy , bedziemy jeszcze płakać. Podupadnie napewno duzo sklepików i straganów. Czemu jesteście tacy bezmyślni? Zamiast wspierać rodzimy handel ! to teraz pół częstochowy bedzie chodzic w słabiutkich jakościowo towarach. A przecież drogie rzeczy , dobre jakościowo są dla ludzi biednych ! bo sie nie niszczą i na dłużej wystarczą . Żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 14:32 ja uwazam, ze to iz chinczycy "opanowali" megasam to wcale nie znaczy ze zaraz wszyscy czestochowianie beda chodzic w ich ciuchach. ludzie kochani takie ciuchy byly zawsze na naszym rynku i co kto chcial to kupowal. uwazam ze wcale nie stracilismy tak wiele. wg mnie te ciuchy sa tandetne wiec predzej czy pozniej to straca popularność. a jak wiadomo zawsze jak jest otwarcie czegos nowego to jest pelno zainteresowanych gapiow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:43 wydaje mi sie, ze to co mowisz to stek bzdur. W koncu kupujac na tym brudnym i zabloconym placu gdzie nawet nie da sie przejsc normalnie bo blokuje go co rusz przejezdzajacy samochod. Towar w megasami i brudnych budach jest ten sam. O czystosci nie ma co mowic, a o uprzejmosci wiekszosci sprzedajacych rowniez. Dziwie sie, ze PKO majac wjazd dla klientow VIP na wewnetrzny dziedziniec nie protestuje przeciw temu syfowi. Moze tak wreszcie ktos uporzadkowalby centrum i te baraki rodem z Azerbejdzanu kazal rozebrac. Jesli wlascicielom nie zalezy w najmnijszym stopniu na dobrej opini, jesli nie chca inwestowac to znaczy, ze dobrze wiedza iz sa tu tymczasowo i czas najwyzszy zwinac zagle. Zamiast gledzic, ze Chinczyk ma gorszy towar sami mogliby wreszcie podniesc standard swoich stoisk. Moze w przyszlej kadencji prezydent (nie wazne kto nim bedzie) zmierzy sie z brudem na tym terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:45 mialo isc do Gadgeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: 195.116.81.* 11.04.06, 18:11 Żenada to twój wpis.Te rasistowskie odzywki w stylu "skośnookin karakanom". Wstyd i żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.icis.pcz.pl 11.04.06, 20:06 Tych okropnych bud nikt rozsadny nie bedzie wspierac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Nie chodze na takie otwarcia - spędy IP: *.57.jawnet.pl 11.04.06, 13:29 Nie chodze na takie otwarcia sklepów. Dziwie sie ze ludzie lubią taki tlok. Wole przyjśc gdy nie ma tłoku i coś kupić gdy czegoś potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: Budy dla żuli i raj dla kieszonkowców 11.04.06, 13:51 Zamknąć te budy w których biednych handlowców stać na zatrudnienie pracowników . W tym miejcu przydałby się duży wielopiętrowy parking samochodowy . Częstochowskie centrum miasta jest zupełnie pozbawione parkingu z prawdziwego zdarzenia . Plac na którym stoją budy możnaby połączyć z placem parkingowym za Merkurym i stworzyć coś co się przyda nam i wielu pokoleniom . A do tego dobrze zrobionego parkingu nie trzeba remontować co kilka lat jak reszty . Jest też minimalne prawdopodobieństwo fuszerki . Częstochowianie są w miarę zamożni i każdy prawie ma samochód . Czy ktoś w ogóle pomyślał o tym że brakuje tutaj takich obiektów .....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Budy dla żuli i raj dla kieszonkowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 14:36 do gadgeta: niby masz racje z tym ze lepsze zeczy sie zadziej niszcza ale wez pod uwage ze nie wszyscy moga sobie pozwolic na jednorazowe wywalenie kilkuset złotych na buty, a jesli chodzi o chinczykow to bardzo dobrze ze sa, nie wiem ani jakie ceny maja, ani jaka jakosc produktow ale jest to konukrencja a konkurencja jaka by nie byla poprawia jakosc oferowanych prokuktow i poziom obslugi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Budy dla żuli i raj dla kieszonkowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 17:21 I o co tyle krzyku.ja napewno nie kupie tam u handlarzy tylko w megasamie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co to za różnica Re: Budy dla żuli i raj dla kieszonkowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 18:27 kupować w budach czy w Megasamie prawie to samo mają ceny tez podobne wiec nie wiem o co tyle krzyku każdy kupuje tam gdzie chce a w demokracji którą podobno mamy nie powinno sie nic nikomu na siłę wciskać i mówić co i gdzie ma kupować Megasam od budek różni tylko to że tam sprzedaje Chińczyk chińskie rzeczy a w budach Polacy te same chińskie rzeczy ot co Odpowiedz Link Zgłoś
toberson Re: Niedlugo skosni beda sciagac inne produkty!! 11.04.06, 19:52 I wtenczas caly przemysl upadnie!!!Niech polscy producenci sie obudza i zaczna waczyc z chinczyzna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słowianin Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:34 Ja proponuję aby każdy robił zakupy tylko u chnoli . Lećcie na niskie ceny ,wzbogacajcie ich ! Zobaczycie za jakiś czas nie będzie was stać nawet na tak niskie ceny żeby kupić u tych cwaniaczków. Nie nie jestem handlarzem jak wielu z was sobie pomyśli ,jastem pracownikiem jednej z branż które oni proponują i wierzcie mi , niedługo ja jak i napewno wielu z tych co tam kupują będą musieli pożegnać się ze swoją pracą . I co dalej ? Wyjazd do pracy za granicę to nie jest rozwiązanie problemu. Resztę pozostawiam do przemyślenia . Pozdrawiam rozsądnych i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky51 Re: Chińskie centrum handlowe już działa 11.04.06, 22:07 mam pytanko do tobersona, w jaki sposób mają obudzić się polscy producenci (zaznaczam iż nic nie produkuję)jak mają walczyć z chińską konkurencją gdzie przy produkcji nikt nie zna praw pracowniczych a w naszym kraju wszyscy chcą zarabiać krocie a kupować tanie towary jak to pogodzić bo ja tego objąć nie mogę na producenta czekają różne kontrole a chińczycy w megasamie nawet kasy fiskalnej nie mają na prawie 1000 metrach powierzchni handlowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasy fiskalne Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:40 Dlaczego nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasy fiskalne Rekasy fiskalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:42 dlaczego nie mają kas fiskalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama nie ma kas fiskalnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 12:02 Jeżeli nie mają kas to znaczy,że nie płacą podatków.Jaka może być tu konkurencja?Pracownikom radzę,aby sprawdzili czy mają odprowadzane składki na ZUS... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: nie ma kas fiskalnych IP: 82.160.21.* 12.04.06, 14:58 nie maja kas fiskalnych, nie dostaniesz paragonu, nie mozesz nic reklamowac - wniosek: przestaniesz tam kupowac. Nie rozumiem po co ta cala afera z tym centrum handlowym. Przeciez oni byli "od zawsze" w Czewie i sprzedawali swoje towary Made in China. A to ze tylko zmienili lokal - o to chodzi??? Wlasciciel powierzchni w megasamie przeciez sie na ten temat wypowiedzial - nikt nie chcial od niego wydzierzawic stoisk, trafila sie okazja i juz. A co do budek za Megasamem - pewnie wypowiadaja sie na ich temat ci, ktorzy tam najczesciej kupuja, bo tam w miare tanio. Pewnie w niedlugim czasie zrobia tam jakies zadaszenie jak na placu Jacka i bedzie po klopocie. A jak nie zrobia to tez sie nic nie stanie. nagle wszystkim wszystko zaczelo przeszkadzac...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:08 Jak dla mnie jedno jest pewne - Chińskie Centrum Odzieżowe miało darmową reklamę we wszystkich lokalnych mediach - myślę o dziennikach, stacjach radiowych a nawet telewizji regionalnej. Zaciekawiona poszłam tam dziś i więcej nie pójdę, a takich osób jak ja będzie na pewno dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: 82.160.21.* 12.04.06, 15:14 no wiec skoro jestescie niezadowoleni z tego centrum i juz wiecej tam nie pojdziecie, i bedzie wiecej takich jak Wy, to predzej czy pozniej ono upadnie, tym bardziej, ze jak mowicie - drogo tam jest. A jesli zbankrutuja, to sie wyniosa (bo obnizenie cen chyba w gre nie wchodzi moim zdaniem) i bedzie po klopocie. Troche wiecej optymizmu i liberalizmu... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasy fiskalne Re: Nie ma kas fiskalnych dlaczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 21:26 Kupiłem buty nikt nie chciał dać mi paragonu żadnego.Dlaczego nie mają kas fiskalnych.Jest to sprzedaż jak na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koliber Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 23:41 witam prawda jest taka -nikt nie wytrzyma cen z chinczykiem ,który pracuje za 12 dolarów za miesiąc-powinni tego zakazać -gdzie jest urząd ochrony konkurencji i konsumentów. byłem wielokrotnie w warszawie na stadionie 10 lecia -dziś dochodzi do tego ,że chinczyk ubrany w gang idzie przodem a za nim dwóch polaków ciągnie wóz-dwu kołowy .we własnym kraju jesteśmy ale nie mamy żadnej możliwości obrony -kpiny. produkcja leży -producenci zaniżają ceny tylko dlatego ,że chińczycy muszą mieć pracę. \ŁÓDŹ -WŁÓKIENNICTWO -BEZ PRACY KILKADZIESIĄT TYSIĘCY LUDZI A NASZ RZĄD MA WSZYSTKO W DUPIE. A GDZIE UNIA- UWAŻAM ,ŻE PRAWDA LEŻY PO ŚRODKU -MUSI TAK BYĆ I ZARABIAJĄ NA TYM NAJBOGATSI-KTÓRZY JUŻ DAWNO ULOKOWALI TAM PRODUKCJĘ . KOLIBER761@WP.PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilona Re: Chińskie centrum handlowe już działa IP: *.net / *.net 30.04.06, 11:42 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_corka Re: Chińskie centrum handlowe już działa 01.05.06, 14:00 Chinczycy jak mrowki faraona zalewaja caly swiat, kradna licencje [podrabiaja towary i wyroby] sprawdaja za bezcen No coz....... przepowiednia Astradamusa coraz blizej Odpowiedz Link Zgłoś