Dodaj do ulubionych

Oprocentowanie kredytu mieszk. w Kredyt Banku

IP: *.pmpoland.pl 29.05.06, 12:31
Witam,

rok temu wziąłem kredyt mieszkaniowy w KB w CHF przy oprcentowaniu 3,5%. Mimo
tego, że CHF jest b.stabilny, oprocentowanie przez rok wzrosło o 0,8%!!! Bank
chcąc zarobić więcej zdziera na swoim Kliencie (jak juz go zwerbuje ładnymi
reklamami). Czy jest to dopuszczalne? Wiem, że oprocentowanie jest zmienne,
ale sa pewne granice. Moja rata kredytu przez ten rok wzrosła prawie o 80
pln/m-c. Zamierzam zgosić sprawę do arbitrażu bankowego.

Czy w innych bankach też jesteście tak ładowani w bambuko???
Obserwuj wątek
    • jamx Re: Oprocentowanie kredytu mieszk. w Kredyt Banku 29.05.06, 12:43
      Witam.

Bankowcem ani finansistą nie jestem, ale z mojej wiedzy Kredyt Bank to godny
      polecenia Bank. Postem swoim więc bardzo mnie zdziwiłeś. Na chłopski rozum,
      jeśli rzeczywiście doszło do zmiany oprocentowania kredytu, który masz to wydaje
      mi się, że dochodzi do złamiania umowy. Tak mi się wydaje bo, przypuśćmy jakiś
      bank otwiera akcję promocyjną trwającą przypuśćmy 2 lata. Kusi najniższym
      oprocentowaniem na rynku.... a po 2 latach zmienia jest np o 300%:) No to chyba
      branie kredytów byłoby całkowicie niemożliwe przy takim ryzyku. Ja ostatnio
      troszkę koło kredytów mieszkaniowych błądziłem i znajoma, która pracuje w
      doradztwie kredytowym poleciła kilka banków w których między innymi był KB. Czy
      w Twoim przypadku kwota, którą wpłacasz nie uległa zmianie ze względu na zmianę
      kursu waluty?

Polecam sprawdzić warunki umowy i zobaczyć jaka różnica w kursie waluty występuje.

Opisać problem na: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=49 (Forum odnoszące
      się do kredytów hipotecznych).

Pozdrawiam serdecznie

jamx
      • Gość: tag_heuer Re: Oprocentowanie kredytu mieszk. w Kredyt Banku IP: *.pmpoland.pl 29.05.06, 12:56
        Witam,

dziękuję za info. Wzrost raty jest spowodowany na 100% wzrostem oprocentowania
        (szacuję w jakichś 80%, bo w miedzyczasie nieznacznie takze wzrosły stopy
        procentowe w Szwajcarii, to miało tez nieznaczny wpływ na wzrost raty, ale
        bardzo nikły),CHF jak wiesz jest dośc stabilna walutą, ale mam zamiar spotkać
        się w tym tygodniu ze znajomą, która "pracuje w arbitrażu bankowym", siądziemy
        spokojnie nad umową i jak nasuna się nam jakies wnioski, to dam znac.

Pozdrawiam

marcin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka