Dodaj do ulubionych

brak diagnozy-prosba o pomoc!

04.07.06, 14:22
Od 2 miesiecy, cierpie na silny bol głowy (okolica potyliczna) i karku,szum w
uszach, nudnosci.Obecnie bole te przeszly prawie calkowicie, ale pojawily sie
silne bole stawów (nóg i rąk symetryczne).Bardzo sie niepokoje tym
wszystkim.Zrobilam morfologie z rozmazem, elektrolity, hormony tarczycy, RMI
głowy-wszystko ok.Jedy nie niewielkie zwyrodnienie kregoslupa syzjnego z
odprostowaniem llordozy szyjnej (neurolog potwierdzil, ze to jest powodem
bolow głowy).Juz mysle o nowotworze, SM itp., bo objawy sa naprawde
niepokojace i przewlekle
Obserwuj wątek
    • dorotaza Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 04.07.06, 14:28
      zapomnialam dodac, ze badania w kierunku reumatyzmu mialam robione ok.1,5 roku
      temu i wsystko bylo w porzadku.Obecnie zazywam piroxicam, ale nie pomaga.
    • bajeranek Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 04.07.06, 14:31
      Bóle i szumy w głowie to faktycznie zapewne od kręgosłupa szyjnego. Natomiast
      takie symetryczne dolegliwości stawów mogą wskazywać na gościec, warto wziąć od
      rodzinnego skierowanie na badania krwi pod tym kątem np. ASO. Skoro rezonans
      był OK, SM można sobie odpuścić, na nowotwór też to nie wygląda.
    • co_dzienna Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 04.07.06, 15:48
      Do tego może dochodzić dodatkowo drętwienie palców u rąk i to wszystko od
      kręgosłupa szyjnego.
      Trzeba ćwiczyć, może znaleźć rechabilitację.
      A dodatkowo zmierzyłabym ciśnienie.
      Bo te szumy i bóle to też może być z powodu nadciśnienia
    • dorotaza Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 04.07.06, 15:49
      A czy reumatyzm moze sie pojawic nagle?pomimo, ze badania sprzed 1,5 roku nic
      nie wykazaly?Czy bole stawow moga byc spowodowane brakiem wapnia?Praktycznie
      wogole nie jem miesa ani produktow mlecznych.
      • niinon Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 04.07.06, 16:13
        jeśli warszawa, to proponuję Ośrodek Terapii Naturalnej, 635 33 44.
        mają stronę www.terapiaprzyszlosci.pl
        mocny punkt - niezawodna diagnostyka
    • artur737 Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 04.07.06, 16:31
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140
    • wawan1 Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 04.07.06, 17:16
      Sprawdź przeciwciała p/boreliozie.
      • dorotaza Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 04.07.06, 17:27
        czy jest sens robienia badania na borelioze, jezeli nigdy nie zostalam ukaszona
        przez kleszcza?Tym bardziej nie przypominam sobie, zebym miala rumien w miejscu
        jakiegokolwiek ugryzienia.
        • artur737 Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 04.07.06, 17:56
          Kleszcz- nimfa ma rozmiar ziarenka piasku. Jezeli ogladasz sie zawsze pod lupa to pewnie nie przeoczylas.

Wysypka nie jest regula. Mozna sie zarazic a nigdy nie miec wysypki.
        • wawan1 Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 04.07.06, 20:14
          Jest sens, szkoda, żę nie wiedziałam tego 8 lat temu, nie było by tych
          wszystkich cyrków które przeszłam. Po drodze diagnozowano błednie choroby. Do
          dziś nie wiem, jak na żywo wygląda kleszcz.
    • emi56 Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 04.07.06, 20:12
      Bule stawowe to przedewszystkim pasozyty , zwyrodnienia, braki witamin i
      mineralow. Badania na borelioze ,nie zaszkodza. Popytaj za ziolami. Jest to
      mieszanka ,lepiej krople. Sklad ;czarny orzech, piolun,gozdziki. te trzy
      skladniki musza byc , moga byc inne dodatki, ale im mniej tym lepiej. bo te
      trzy podstawowe beda silniejsze. To sa idealne ziola na pasozyty. Teraz--wapno.
      Kotlet wolowy zawiera 10mg wapna,kubek brokul o.k.70mg. To jest o wiele za
      malo . Policz ile bys musiala tego zjesc na przecietne zapotrzebowanie 1200mg
      na dzien. Dotego jak organizm nie ma dostatecznej ilosci wit D, to tego wapnia
      nie przyswaja.Magnez pomaga utrzymac wapno w plynnej konsystwncji i organizm
      moze latwiej je zuzyc. Jezeli jestes mloda to zwyrodnienia postaw na koniec.
      Postaw na pasozyty.Od kiedy zaczelam regularnie truc robale, nie mam zadnych
      buli, nie jestem juz barometrem [bedzie zmiana pogody bo kosci mnie bola].
      Gotuj przetwory mleczne, a tych co niedadza sie najpierw poddac
      temperaturze,narazie nie jedz.Sernik,przegotowane mleko ,przegotowana slodka
      smietana. Popatrz tez jakie produkty maja bodziec do startu buli reumatycznych
      i ich unikaj. A jak masz pytania to napisz.
    • dorotaza Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 05.07.06, 13:31
      Dzis zrobilam badania na borelioze i w piatek mam wyniki.Mam jeszcze pytanie,
      te moje bole głowy nasilaja sie po zapaleniu papierosa, tak jakby ktos sciskal
      mi glowe.Czy to moze byc cos z przeplywem krwi, tetnice szyjne, czy cos takiego?
      • bajeranek Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 05.07.06, 13:48
        Może być. Dobry powód żeby rzucić palenie.
      • artur737 Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 05.07.06, 17:11
        Problemem w boreliozie jest m.in to, ze testy czasem wychodza falszywie ujemnie. Jest to charakterystyczne dla wszystkich chorob kretkowych. (Testy w zaawansowanym syfilisie tez czesto wychodza falszywie ujemnie.)

Jezeli Elisa wypadnie ujemnie to sugeruje wykonanie nieco lepszego badania na borelioze - Western blot. Badanie wykonuje sie na ogol prywatnie za wlasna kase. Western blot tez moze wyjsc falszywie ujemny, ale juz rzadziej niz Elisa.
        • dorotaza Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 05.07.06, 17:41
          nie wiem ktory test robilam, jakis podwojny ponoc, czy dwuetapowy(?).Zaplacilam
          100 zl,wiec mam nadzieje, ze to ten dokladniejszy.
          • artur737 Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 05.07.06, 17:51
            Pewnie Elisa. Zawsze na borelioze wciskaja ludziom Elise choc ten test powinien w zasadzie wycofany. Nawet jezeli wyjdzie dodatni to i tak powinien byc tzw potwierdzony Western blotem by wynik byl pewniejszy.

Western blot kosztuje za dwie klasy od 180 do 450 zl zaleznie gdzie i u kogo. Na forum borelioza powiedza ci gdzie robic w zaleznosci od miejsca zamieszkania.
    • dorotaza Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 06.07.06, 20:46
      Okazalo sie, ze to nie jest borelioza.Juz nie mam pomyslow na toco mi
      jest.ogolnie czuje sie ok, tylko bole stawow sie nasilily.I caly czas czuje
      ucisk z tylu glowy i bol gornych zebow.Strzyka mi rowniez w stawach skroniowo-
      zuchwowych.Macie jakies pomysly?Okrutnie sie martwie tym wszystkim i nie wiem
      co mam robic.Jakie badania porobic?Pomozcie!
      • artur737 Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 06.07.06, 21:06
        Nie ma testu ktorym mozna wykluczyc borelioze.

Jezeli inne mozliwe choroby zostana wykluczone to wtedy leczysz sie jako seroujemna borelioze. Objawy masz niestety bardzo boreliozowate.
        • extravirgin Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 09.07.06, 12:21
          Na zniesienie lordozy szyjnej pomogły mi zabiegi u rehabilitanta - ale ja byłam
          na kilkunastu i miałam skierowanie od lekarza. Oprócz tego leki przeciwbólowe
          ale one pomagają na krótko. Jeśli bóle stawów naprawdę dokuczają nie zwlekaj
          tylko udaj się do reumatologa. Chyba że chcesz iść do lekarza z kompletem badań
          (niestety nie są tanie) - ja miałam wykonane:
          pełną morfologię, kwas moczowy, profil wątrobowy - transaminazy, badanie ogólne
          moczu i posiew moczu
          CPK
          OB
          CRP
          Przeciwciała przeciwjądrowe ANA
          Odczyn Waalera Rose i odczyn lateksowy
          Przeciwciała HBS i HCV
          a także w kierunku boreliozy i choroby tarczycy.
          Ale one właściwie nic nie wykazały i zostałam skierowana do kilku specjalistów
          bo okazuje się, że bóle stawów towarzyszą wielu chorobom (laryngolog,
          ginekolog, okulista, neurolog)
          Później miałam jeszcze rtg płuc i dłoni, a także kapilaroskopię u chirurga
          naczyniowego (ogląda wały paznokciowe pod mikroskopem) - także w porządku. Bóle
          stawów trwały kilka miesięcy a ja nie reagowalam na żadne leki przeciwbólowe.
          Minęły samoistnie czego i Tobie życzę.
          • dorotaza Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 10.07.06, 10:35
            Dzięki za podpowiedzi.czy myslisz, ze warto powtarzac Odczyn Waalera Rose i
            odczyn lateksowy, jezzeli 2 lata temu nic nie wykazal?tak naprawde to wydaje mi
            ise, ze ten ból glowy promieniuje gdzies z okolic gornej szczeki,rowniez
            strzlaja mi stawy skroniowo-zuchwowe.Jutro pojde do znajomej lekarz i zobacze
            co jeszcze zaproponuje.

Dzieki i pozrawiam
    • dorotaza Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 10.07.06, 14:59
      A jeszcze mialm dodac, ze gdy podtrzymuje sobie szyje rekoma, to nie czuje tego
      dziwnego ucisku głowy.Moze to wszystko jest spowodowane jakims odwapnieniem
      kosci?Co o tym sadzicie.Mam spora niedowage.Waze 49 kg przy 170 cm wzroestu.Czy
      warto zrobic jakies badania kosci?
      • extravirgin Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 10.07.06, 21:09
        Jeśli chodzi o zniesienie lordozy szyjnej: ja też cierpię na to paskudztwo - u
        mnie objawia się okropnymi bólami głowy i karku. Diagnozę postawiono na
        podstawie zdjęć rtg, dodatkowo neurlog skierował mnie na Dopplera tętnic
        szyjnych. Lekarz tłumaczył mi, że szumy w uszach, bóle głowy, drętwienie karku
        to właśnie objawy zniesienia lordozy szyjnej. Mnie pomaga rehabilitacja - po
        kilku zabiegach dolegliwości mijają na parę miesięcy a potem wszystko zaczyna
        się od nowa... Staraj się nie spać na dużych poduchach - a najlepiej bez
        poduchy wkładając specjalny wałek pod szyję (albo zwinięty w rulonik ręcznik).
        Jeśli pracujesz z komputerem staraj się siedzieć prosto i nie "wyciągać" głowy
        do przodu. Dolegliwości ze strony stawów to już inna sprawa i naprawdę polecam
        wizytę u reumatologa - przede wszystkim zaoszczędzisz na badaniach.
    • sp9tcu Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 10.07.06, 21:31
      Nudności masz od piroxicanu
      proszę nie pij tego ,niszczy żołądek , wontrobę i nerki
      • baba.do.lekarza Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 11.07.06, 08:42
        A co to jest wontroba?
        • albertans Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 11.07.06, 10:15
          Czy badalas tarczyce? Ja mialam podobne symptomy i okazalo sie, ze moja
          tarczyca wymaga leczenia.
          • dorotaza Re: brak diagnozy-prosba o pomoc! 11.07.06, 11:01
            badałam hormony tarczycy i wszystko jest w porzadku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka