Dodaj do ulubionych

Pension- placicie?

27.07.06, 12:09
Hej placicie pension (dla niezorientowanych- to trzecia rzecz pobierana z
pensji, obok podatku- tax, i NI- national insurance) Koszt netto wynosi okolo
3,5 %, wiec chyba warto? Chetnie podziele sie opinia z innymi, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • xiv Re: Pension- placicie? 27.07.06, 12:11

nie orientuje sie w temacie do konca, ale dlaczego 3.5%?
      • adamsss Re: Pension- placicie? 27.07.06, 12:20
        na payslipie jest to 6 %, ale poniewaz jesli placi sie pension, to jest ulga w
        tax i NI, wychodzi 3,5 %
        • xiv Re: Pension- placicie? 27.07.06, 13:01

ale skad wynika te 6%?
          • Gość: leo Re: Pension- placicie? IP: 194.168.231.* 27.07.06, 13:58
            Place - w dlugiej perspektywie sie to oplaca.
            • ex-rak Re: Pension- placicie? 27.07.06, 14:15
              Duzo zalezy od firmy i funduszu emerytalnego.

U mojego poprzedniego pracodawcy bylo to 8% mojej pensji, plus 15% ze strony
              pracodawcy.

U obecnego jest pewna mozliwosc wyboru, ile chce sie placic (w widelkach 4-12%
              pensji) i do tego pracodawca dorzuca 8%.

Ja place 12% i do tego dodatkowe 3% na ochotnika (AVMC), czyli w sumie 15%, do
              tego pracodawca daje 8+3=11%. Ale jest to fundusz firmowy. Podejrzewam, ze w
              prywatnych funduszach placisz ile ty chcesz.
              • korkix78 Re: Pension- placicie? 27.07.06, 14:24

Dokladnie, u mnie jest min. 5% employee's contribution & 5% employer's
                contribution.
                Tak wiec pracownik oplaca w rzeczywistosci polowe skladek.
                Ponadto, co nie wszyscy wiedza, uczestnictwo w Company Pension
                Scheme 'rozciaga' tax band, tj prog podatkowy, o zdaje sie (90% pewnosci) kwote
                calkowita wplacana na pension x 100/78 (bo Inland Revenue niejako 'doklada' od
                siebie).
                Czyli poszerza sie prog od ktorego placi sie nadal 22% podatku (u tych ,
                ktorych to dotyczy) .

Mialem to na egzaminie z PErsonal Taxation w czerwcu ale przyznam juz nie
                wszystko pamietam :-/
                • maja92 Re: Pension- placicie? 27.07.06, 15:35
                  Place.

w Irlandii (a przypuszczam, ze w UK jest to tez podobnie) to ile mozesz placic
                  na personal pension scheme (bez znaczenia czy razem z pracodawca czy tez
                  calkiem samemu przez brocker'a) i dostac obnizenie podatku zalezy tez od wieku.
                  Naleze do ludzi z "sredniej" polki;-)) wiec moge wplacac 20% mojego zarobku i
                  panstwo oddaje mi podatek.
                  www.pensionsboard.ie/
                  Pozdrowienia,
                • Gość: Ania Re: Pension- placicie? IP: *.server.ntli.net 27.07.06, 20:02
                  mogłbys podac zrodło , bo to ciekawe z tym rozciaganiem progu.
                  Warto moze by moze o tym poczytac.
                  • korkix78 Re: Pension- placicie? 27.07.06, 20:14

Mialem o tym w trakcie kursu,wiem ze jest identyczna sytuacja z Gift Aid
                    Payments (niektore darowizny ale nie w ramach payrolla) i na pewno jest to
                    relatywnie szczegolowo opisane w ksiazce Osbourna (i pewnie kazdej innej do
                    AAT ;) , ale mozna zerknac rowniez na przyklad tu:

taxationweb.co.uk/students/article.php?id=302
                    Taka ciekawostka, bo to zadna w sumie wyzsza magia :) po prostu membersi takich
                    pension planow sa dodatkowo nagradzani za swoja przezornosc :)
                    • Gość: Ania Re: Pension- placicie? IP: *.server.ntli.net 28.07.06, 23:09
                      dzieki,moze tak to trzeba zalatwic.
                  • maja92 Re: Pension- placicie? 28.07.06, 10:08
                    Gość portalu: Ania napisał(a):

> mogłbys podac zrodło , bo to ciekawe z tym rozciaganiem progu.
                    > Warto moze by moze o tym poczytac.

Zrodlo do linku (jeszcze raz;-P ):
                    www.pensionsboard.ie/pbcalc/pensioncalculator.asp
                    Pozdrowienia,
              • witeknowyanglik Re: Pension- placicie? 27.07.06, 14:24
                ja tam nie place.
                wole sobie kupic kazdego dnia ze 3,4 piwka przed praca.
                Przepracuje rok , to jak mi kaski zabraknie ide po zapomoge i postrasze ich, ze
                jak nie dadza to bede spal w ich biurze. Jeste w koncu u siebie.
    • Gość: gosc Re: Pension- placicie? IP: 195.188.50.* 27.07.06, 15:56
      placicie jak chcecie zostac, jesli zamierzacie wyjechac po roku lub kilku
      latach to nie ma sensu, szkoda kasy.
      • adamsss Re: Pension- placicie? 27.07.06, 16:15
        U mnie w HNS to jest wlasnie 6 % (3,5 netto wychodzi jak pisalem wczesniej.) do
        2 lat mozna zrezygnowac, bo do dwoch lat nie przysluguja Ci benefity. To
        rzeczywiscie kupa kasy, i mocno zastanawiam sie czy sie nie opt out. Ale
        podobno NHS pension scheme nalezy do najlepszych... Rzeczywiscie, decyzja
        powinna zalezec glownie od tego czy chce sie zostac czy nie. Ale jakos na razie
        nie widze tego swojego powrotu do Polski, choc przyznam, ze czesto przechodzi
        mi to przez glowe. W kazdym razie wazna rzecza ze w razie koniecznosci
        przerwanuia pracy z przyczyn zdrowotnych, juz po 2 latach pozostawania w
        pension scheme, nabywasz prawo do benefit. A w moim wypadku- lekarz- jest wiele
        chorob ktore moglyby wylaczyc mnie z mozliwosci wykonywania zawodu
        pozdrawiam
        • maja92 Re: Pension- placicie? 27.07.06, 16:30
          W Eire jestem 8 lat i raczej tutaj zostane - a jezeli nie, to bedzie to i tak
          traktowane jako inwestycja, do ktorej bede mogla sie dobrac po skonczeniu 65
          lat. Po prostu wyplaty nie beda az takie wysokie jak by byly gdybym placila
          caly czas.
          w Eire mozna sie z "pension scheme" wycofac w kazdym momencie, bo sa to wlasne,
          wypracowane pieniadzie. Od zgromadzonej/uzbieranej sumy Fundusz emerytalny
          odejmuje skladki placone przez pracodawce i od tego czysto Twojego wkladu +
          procenty inwestycyjne potraca podatek 23% jako, ze ten podatek trzeba oddac
          panstwu, gdyz wczesniej oszczedzajac placilo sie mniej podatku dochodowego.

Tak czy siak wydaje mi sie, ze wplacac warto - zawsze jest to inwestycja, ktora
          mozna zabrac ze soba do Polski od razu po oplaceniu podatku, lub zostawic do
          czasu emerytalnego, by procent sobie powoli rosl do czasu zakonczenia pracy i
          wtedy miec male co nie co dodatkowo do panstwowej emerytury.

Pozdrowienia,
          • pak76 Re: Pension- placicie? 27.07.06, 16:42
            > Tak czy siak wydaje mi sie, ze wplacac warto - zawsze jest to inwestycja

Oczywiscie zakladajac, ze nie pojda z torbami w miedzy czasie...
          • Gość: wanka_wstanka Re: Pension- placicie? IP: *.onspeed.com / *.onspeed.com 27.07.06, 16:45
            adamsss napisal

> A w moim wypadku- lekarz- jest wiele
            > chorob ktore moglyby wylaczyc mnie z mozliwosci wykonywania zawodu

oooooooooo, napisz jakich
            • xiv Re: Pension- placicie? 28.07.06, 11:23

uzaleznienia: alkoholizm, prozac, ibuprofen...
        • xiv Re: Pension- placicie? 28.07.06, 11:02

i dochodzimy do sedna sprawy - kazdy pracodawca ma inny system - inne procenty i
          inny "matching"... moj nie ma zadnego, wiec nie ma o co sie bic... choc moze, po
          poscie wyzej powiniem sie zainteresowac jakims prywatnie...
    • Gość: ja Re: Pension- placicie? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 27.07.06, 18:42
      Ja nie place. Wole sama zainwestowac. Poza tym nie planuje mieszkac w UK do
      konca zycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka