Gość: Kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 12:58 Proszę o odpowiedz ile kosztuje bilet dla kota na samolot do Irlandii, bo widziałam ceny 3.700,00 zł!!! To chore! Czy to możliwe??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a Re: Przelot z kotem-ile za bilet? IP: 205.223.239.* 04.10.06, 13:25 Na pewno do UK min. 3200zl, ale nie wiem jakimi prawami sie rzadzi Irlandia. Jesli tez ma taka procedure jak do UK, to moze byc ograniczona liczba przewoznikow i to niestety podbija cene. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Przelot z kotem-ile za bilet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 13:28 Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Przelot z kotem-ile za bilet? IP: 205.223.239.* 04.10.06, 13:28 Wyglada na to, ze masz do wyboru dwie linie. Nie pozostaje Ci nic innego jak bezposredni kontakt z nimi. 7. Company Name: LOT Polish Airlines S.A. Company Address: 17 Stycznia 39 00-906 Warszawa Poland Approved Route: Warsaw to Dublin For bookings please contact LOT on Tel:+4822 6068088 Email: cargobooking@lot.pl website: www.lot.com 8. Company Name: Central Wings. Company Address: Zwrki i Wigurg 1 00-950 Warszawa Poland Approved Route: Gdansk to Dublin Katowice to Dublin For bookings please contact Central Wings on Route: Gdansk-Dublin Tel: +4858 3481266 Email:A.Soltys@lot.pl Route: Katowice-Dublin Tel: +4832 3927277 Email:estrzelecka@gtllot.com.pl website: www.lot.com Odpowiedz Link Zgłoś
ralphos Re: Przelot z kotem-ile za bilet? 04.10.06, 20:42 Do Anglii najtaniej by było samochodem, sam w zeszłym roku wiozłem dziewczynę ze zwierzem, ale nie mam pojęcia jak by było w przypadku Irlandii. Sprawdź promy, może się okazać, że dużo taniej wyjdzie podróż lądowo-morska. Aha, dla zwierzaka trzeba na prom wykupić dodatkowy bilet. PS. W piątek lub sobotę jadę samochodem z Oxford do Warszawy, a za tydzień wracam, jakby ktoś chciał się dołączyć, niech krzyczy, samochód prawie pusty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny Re: Przelot z kotem-ile za bilet? IP: *.server.ntli.net 04.10.06, 21:56 Ralphos, a duzy masz ten samochod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Przelot z kotem-ile za bilet? IP: *.server.ntli.net 04.10.06, 22:14 Samochód niestety dość mały - Suzuki Swift, ale jeżeli nie trafi się żaden pasażer, to będzie praktycznie pusty. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphos Mam 05.10.06, 00:03 Tak, miałem cały czas, tyle że powymyślali te wizytówki i adres nie był od razu widoczny. Zapraszam teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 09:31 Proszę 0pisz mi jak i przez które granice wiozłeś kota samochodem do Anglii Mam córkę i ona by się zapłakała jeśli nie zabierzemy kota??? Dziękuję Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny Re: Mam do Kasi IP: *.server.ntli.net 06.10.06, 14:28 Ja nie Ralph tylko fanny. Nie mam kota, tylko psa. I lecial do nas do Anglii, a nie do Irlandii. Nie BA ani Centralwings tylko Lotem. A poza tym wszystko sie zgadza :)) A powaznie, to kwota zalezy od wagi i wymiarow transportera, w ktorym zwierze podrozuje. I od linii lotniczej. Transporter musi byc odpowiedniej do zwierzecia wielkosci i miec certyfikat IATA. Nasz pies jest malutki, mniejszy sadze od kota, bo wazy 2 kilo. Jego przewoz kosztowal nas w Locie ok 1000 PLN. Dochodzi okolo L100 oplat lotniskowych + badanie weta na lotnisku. Plus koszt transportera Odpowiedz Link Zgłoś
marta.kunc Re: Mam do Kasi 06.10.06, 17:53 lotem z psem do uk????? to defra zmienila wytyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
katsko Re: Mam 09.10.06, 10:13 A tak ostroznie zapytam - kotek ma wyrobiony paszport na angielskich warunkach? Czyli chip, paszport, szczepienie na wscieklizne, miesiac przerwy, pobranie krwi i badanie surowicy pod katem poziomu przeciwcial, pol roku w Polsce od uzyskania pozytywnego wyniku? Bo bez tego mozesz zapomniec o wwiezienu zwierzaka. Pozdrawiam katsko Odpowiedz Link Zgłoś
michust Re: Przelot z kotem-ile za bilet? 08.10.06, 01:58 nie wiem jak to z kotem ja sprawdzałem cenę dla psa w LOT i wyszło około 5500 pln dla laba - klatka,bilet transporter, obsługa do tego badania jakieś 350 plus bilet dla mnie okolo 900 pies labrador koszt około 6700 pln i tylko lot lata do irlandii znalazłem inne rozwiązanie pojadę na ślub brata i zabiorę psa samochodem do irlandii a po.... lot niech mnie w d.... pocałuje Odpowiedz Link Zgłoś
ameli133 Re: Przelot z kotem-ile za bilet? 08.10.06, 10:27 Do Irlandii mozesz wziasc zwierzaka rowniez Centralwingsem zadzwon do nich i zapytaj o cene - w przypadku Portugalii bylo to 50pln od zwierzaka - do 6 kg ale wagi sie zbytnio nie czepiali... Jak znajde link o tym, ze centralwingsem mozna to podesle pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ni3zapominajka Re: Przelot z kotem-ile za bilet? IP: *.stalowa.pilickanet.pl 14.11.06, 13:07 Niestety centralwings nie przewozi psow ani kotow do irlandi i angli, podaja takie info na stronach www ale jest ono nie prawdziwe, ja bede leciala z moim psem w lutym do irlandi lotem do dublina, koszt przewozu to 96 zł. za kg x 2, jakos dziwnie to licza, z tego co mi mowili za mego 10 kg jamnika wychodzi 1000 zl. plus koszt klatki (ktora musi miec odpowiednie certyfikaty) Odpowiedz Link Zgłoś
ameli133 Re: Przelot z kotem-ile za bilet? 14.11.06, 16:29 Centralwings przewozi psy i koty do Irlandii (nie do Irlandii PLn) ale nie polecam przewozu z Katowic, bo wg wyliczen cargo lot za 2 koty i klatki wyszlo 1050pln a z Centralwingsa oplata wyszla 1700pln te sam koty i te same klatki Nie wiem teraz czy te klatki co ma sa dobre - tzn czy nie za male - kiedys w jednej z nich wiozlam 2 koty do Portugalii - druga klatka stala obok pusta ale inne przepisy sa do UK i Irlandii kot musi moc siedziec wyprostowany - pies stac wyprostowany - moje koty nigdy w zyciu sie nie wyprostuja w zadnej klatce, koszyku ale tak ma byc i juz... ja oszaleje ale mam rezerwacje na poczatek grudnia z W-wy do Dublina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klatka Re: Przelot z kotem-ile za bilet? IP: 205.223.239.* 14.11.06, 17:46 Musialam kupic gigantyczna klatke dla kota, tylko dlatego, ze jest on dosc "wysoki" i ma dlugie lapy. Klatka jest tak duza, ze nie ma juz raczki do noszenia tylko koleczka i raczke do ciagniecia. Poza przelotem klatka jest praktycznie bezuzyteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ameli133 Re: Przelot z kotem-ile za bilet? 14.11.06, 18:01 Moj kot tez jest duzy - drugi mniejszy (na szczescie) a jaka Ty klatke kupowalas (podaj prosze wymiary) i gdzie sprawdzalas czy jest ok (bo piszesz, ze wymienialas 3 razy) Mnie w LOT cargo powiedzieli ze kot ma siedziec -i ze sprawdza to przy odprawie - ciekawe jak;-) Juz wyobrazam sie z tymi dwoma wielgachnymi klatkami... czekam na info pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klatka Re: Przelot z kotem-ile za bilet? IP: 205.223.239.* 14.11.06, 18:27 Dla kotki, ktora jest stosunkowo mala kupilam klatke 63.5cm x 43cm x 42.5cm Wczesniej mialam dla niej 57cm x 37cm x 36cm ale wyszlo, ze chyba jest za krotka czy za niska. Juz nie pamietam. Z kotem byla wieksza jazda. Na poczatku kupilam mu te klatke pierwsza 63.5cm x 43cm x 42.5cm, ale po zmierzeniu i kolejnym telefonie do biura cargo British Airways wyszlo, ze znowu bedzie za krotka. Proponowali mi, ze moge przyjechac ze zwierzatami w klatkach i oni sprawdza czy sa dobre. Pomijajac, ze nie bylo mnie w Polsce i nie moglam tego zrobic, to i tak nie narazilabym ich na takie wycieczki na lotnisko i z powrotem, zwlaszcza, ze wlozenie kota do klatki to sport ekstremalny. W rezultacie kot polecial w takiej duzej klatce - 71×50×51 cm www.happyanimals.cz/prepravky-pro-zvirata/marchioro-clipper-tortuga-4 Czy w locie tez wymagaja miseczek z woda i karma? Jesli chodzi o zabawe z duzymi klatkami, to ja musialam jechac w dwa samochody na lotnisko, zeby sie zabrac z dwoma kotami i dwoma walizkami i dwoma doroslymi osobami. Mysle, ze najwiekszy stres jest i tak dla wlasciciela, bo zwierzeta jakos to przezyja i powinny w miare szybko sie zaadaptowac do nowych warunkow. Moje koty od razu zwiedzily mieszkanie i rozlozyly sie na srodku pokoju zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
ameli133 Re: Przelot z kotem-ile za bilet? 14.11.06, 19:27 Czytam i nie wierze - kot polecial w klatce 71x50x51??? Toz to ogromna klata!!! jak duzy jest Twoj kot? to zwylky "dachowiec" czy np Norweski???;-) Moj jeden kot wazy 6 kg i maly nie jest kicia wazy ok 4 kg - mnie tez nie ma w pl ale czuje ze beda jazdyz tymi klatkami dzieki jeszcze raz za info - przydaja sie bardzoooo pozdrawiam anka Odpowiedz Link Zgłoś
agazaka Re: Przelot z kotem-ile za bilet? 14.11.06, 20:46 Mam kota bombajskiego, jest dosc spory, ma dlugie lapy. Wymiary jakie znalazlam w swojej poczcie z czasu kupowania klatek: dlugosc 58cm, wysokosc: 36cm, waga 8kg Kotka: dlugosc: 40cm, wysokosc: 32cm Wyslalam Ci maila z linkiem do zdjec klatek/kotow. Tez nie wierzylam, ze musze kupic taka lodke, zeby przewiezc kota ;) Jak lecisz lotem, to oni moga miec troche inne wymagania i moze nie chca, zeby kot w niej stal swobodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ameli133 Re: Przelot z kotem-ile za bilet? 14.11.06, 21:09 dzieki jeszcze raz - moja siostra ma za zadanie mierzyc moje koty;-) LOT chce by kot swobodnie stal w klatce - jeszcze ma miec glowe podniesiona;-))!! jak z woda nie wiem - ale chociaz w K-owie jest przedstawiciel lotu cargo wiec moze tam sie dowiem jak juz bede w K-owie ... dzieki za email milego wieczoru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klatka Re: Przelot z kotem-ile za bilet? IP: 205.223.239.* 14.11.06, 17:48 No i nie przejmuj sie tak, tez myslalam, ze zwariujeje jak moje koty mialy leciec. Wymienialam klatke w sklepie chyba ze 3 razy, bo ciagle byla za mala wedlug BA. Na szczescie wszystko odbylo sie bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzales.wroclaw Re: Przelot z kotem-ile za bilet? 14.11.06, 18:00 michust napisał: > nie wiem jak to z kotem > ja sprawdzałem cenę dla psa w LOT i wyszło około 5500 pln dla laba - klatka,bil > et transporter, obsługa > > do tego badania jakieś 350 plus bilet dla mnie okolo 900 > pies labrador koszt około 6700 pln i tylko lot lata do irlandii > > znalazłem inne rozwiązanie pojadę na ślub brata i zabiorę psa samochodem do irl > andii a po.... lot niech mnie w d.... pocałuje Dołączam swój tyłek do kompletu. Zdecydowanie taniej psa zabrać samochodem, wiem że akcpetowana przez Defrę trasa do UK wiedzie przez Eurotunnel, gdzie przewóz psa kosztuje 50 Euro ekstra. Poza tym jak się orientuję, to maksymalna waga psa w samolocie wynosi 40 kg, ale nie jestem tego na 100% pewien. A tak BTW, gdzie robiłeś badanie krwi?? Na liście KE figuruje tylko PIWET z Puław, ale wiem, że w Szczecinie jest klinika któa robi badanie 100 PLN taniej i - chociaż nie ma ich na liście KE - to twierdzą, że mają odpowiednie uprawnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: claudel Re: Przelot z kotem-ile za bilet? IP: 213.121.203.* 14.11.06, 17:28 trzeba poleciec z kotem Centralwings do Lille, a stamtad miec kogos kto odbierze samochodem z lotniska, przewiezie przez kanal i dalej do miejsca docelowego w UK. afaik tak jest najtaniej Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: Przelot z kotem-ile za bilet? 30.11.06, 15:19 A czy pies musi mieć kontener jeśli jedzie samochodem, a później promem? Odpowiedz Link Zgłoś