Gość: SylwiamamaNastki,Jagody IP: *.* 15.02.02, 19:17 Może wiecie jak zrobić zdrowe ciasteczka...takie z otrębami, płatkami owsianymi i niewielką ilością cukru?Będę wdzięczna za przepis!!Pozdrawiam sylwia mama Nastki i Jagódki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AnnaB Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 15.02.02, 20:06 Przepis na bardzo zdrowe ciasteczka. Problem w tym,ze jedni je uwielbiaja, a inni nienawidza! Oto przepis:2 szklanki platkow owsianych1/2 szklanki cukru (albo miodu, albo troche tego, troche tego)1/2 szklanki maki1/2 kostki masla (moze byc margaryna)1 jajkodowolna ilosc orzechow lub innych bakalii (najlepiej wloskie lub laskowe)Wszystko bardzo dokladnie mieszamy, mozna dodac troche smietany, jak za suche. Mozna podzielic mase na pol i do jednej czesci dodac kakao.Wszystko wykladamy na blache, ma miec grubosc najwyzej centymetr i pieczemy na zloto w jakichs 180 stopniach, szybko sie piecze,cos ok 20 minPrzepis pochodzi z bardzo ciekawej ksiazki o zdrowym zywieniu i wg autorow, te ciastka nie przetwaerzaja sie w tkanke tluszczowa ( za sprawa jakichs spytnych proporcji amninokwasow endo i egzogennych, podobno), i sa swietnym "lekiem" na zaparcia. Baaaaardzo duzo blonnika.smacznego Przeüpis pochodzi od pewnej forumowiczkiPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SylwiamamaNastki,Jagody Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 16.02.02, 15:31 dzięki!!Upiekłam i są wspaniałe!!!! włąśnie czegoś takiego szukałam. Proste i pyszne!! Polecam wszystkim mamom, starszych maluchów. Ja dodałam trochę otrąb do mąki i rodzynki...było za suchę więc jeszcze jogurtu naturalnego...Wyszły naprawdę dobre..., LU, pieguski i inne takie tzw. ciasteczka zbożowe na drugie śniadanie, nawet się nie umywają...Rozochociłam się ogromnie...może jeszcze masz jakiśrównie genialny przepis? Chętnie skorzystam..., z całą pwenością należymy do tej grupy co te owsiane ciasteczka uwielbia..POzdrawiam Sylwia mama Nastki i Jagodki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaB Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 16.02.02, 17:38 Witaj Swietnie ze smakowaly, poszukam w przepisach swoich , jak znajde jeszcze cos to dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agarad Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 22.02.02, 16:00 Ania, ciacha są pycha (albo lepiej były bo jak wychodziłam do pracy to było jeszcze jedn ale pewnie synuś już zjadł)!!! Jadłam jedno za drugim acha no i mężowi, który żadnych ciasteczek owsianych, zbożwych itp nie uznaje też smakwały i nie mógł się nadziwić że sama je zrobiłam!mnam, mniam i prosimy o więcej takich super pysznych i szybkich przepisów (ciasteczka zrobiłam w tzw. międzyczasie robiąc obiadek)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SylwiamamaNastki,Jagody Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 22.02.02, 21:38 Dzięi Aniu za przepis, skorzystalam, ciacha pyycha!!!Sylwia mama Nastki i Jagódki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśka! Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 22.02.02, 21:27 I ja zrobiłam te ciasteczka, a, że nie miałam samych płatków owsianych w domu, użyłam 2 szklanek takiego Musli tradycyjnego z Ikei(płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, rodzynki, jabłka suszone, etc.).Ciasteczka są rewelacyjne w smaku, mąż nawet podkradł mi je do pracy (do kawy), niebawem znikną.MiśkaJa natomiast polecam ciasteczka z kleiku ryżowego. Zamieściłam przepis w poście z czerwca ubiegłego roku "Tort na roczek". Te ciasteczka to bezglutenowe kokosanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonaw Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 26.03.02, 11:36 Łańcuszek zdrowych ciasteczek wędruje z ręki do ręki, z buzi do buzi. I ciągle te same słowa zachwytu...A ja sie zastanawiałam co mogę zrobić z płatków owsianych...Iwona czyli Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśk@ Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 02.06.02, 22:54 Przez Twój przepis muszę teraz w każdą sobotę piec 3 formy ciasteczek i tak już od 3 miesięcy Nie mają ich dosyć.A mój mąż to juz ciastkocholik Proszę o przepis jak Go wyciągnąć z tego zgubnego nałogu Wielkie dzięki za extra ciacha Miśk@ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q1313q Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 03.06.02, 17:57 Nie ma szansy na odwyk)))) Ja juz 6 lat jestem uzalezniona Jem je kilka razu w tygodniu, wlasnie zaraz bede je robic. Ciekawostka, moj maz i moja mama ich nie lubia.Pozdrawiam ciasteczkowo.Renia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siunia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 02.07.02, 21:09 czy mogłabyś zdradzic, co to za książka?Podaj prosze tytuł, autora, wydawnictwo- Siunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siunia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 02.07.02, 21:10 czy mogłabyś zdradzic, co to za książka?Podaj prosze tytuł, autora, wydawnictwo- Siunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q1313q Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 03.07.02, 18:22 Jest to ksiazka Marii Grodeckiej "Wszystko o wegetarianizmie". na okladce i w srodku jest tez napisane "Zmierzch swiadomosci lowcy".Wydawnictwa: VEGA Katowice i SPAR WarszawaKsiazka ma okolo 320 stron z czego przepisy to tylko 30, ale jest duzo bardzo ciekawych rzeczy do poczytania min. o roznych szkolach zywienia, o dzieciach wegetarianskich i wiele innych rzeczy. Ja ja kupilam kilka lat temu, ale4 chyba mozna ja upolowac przy odrobinie szczescia np. na targach zdrowej zywnosci. Mozna szukac w sklepach wegetarianskich, czasem ja rozprowadzaja.Pozdrawiam.Renia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niesia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 19.02.02, 10:39 Ja mam przepis na takie ciasteczka, czy one są tak do końca zdrowe to nie wiem, ale ja je uwielbiam, no i szybko je sie robi.-----------------------------------------------------------Ciastka z płatków kukurydzianych2 łyżki kakao2 łyżki miodu1/2 kostki margaryny3 szklanki płatków kukurydzianych1/2 szklanki cukruzapach rumowy (ja dodaje torchę rumu)do środka orzechy, rodzynki itp.kokos do posypaniaMargarynę rozpuścić z pozostałymi składnikami, dodać płatki wymieszać, nakładać łyżką, pozostawić do zastygnięcia (ok. 24 szt.). Moja babcia zamiast płatków kukurydzianych daje owsiane, ja robiłam pół na pół i też są dobre, a w sumie co dodasz to będzie dobre, cukru można dać mniej.SMACZNEGO------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 18.03.02, 08:23 Dołączam do Kluu Miłośników Ciasteczek Owsianych Mają same zalety i jedną wadę:Zalety : łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz możliwość tworzenia dowolnych wariacji "na temat" ( ja na przykład dodałam cukier waniliowy odpowiednio zmniejszając ilość cukru "zwykłego", mąkę pszenną zmieszałam z mąką razową, a część płatków owsianych zastąpiłam płatkami kukurydzianymi "corn flakes" i jeszce wrzuciłam troszkę płatków migdałowych. Od kiedy natrafiłam na ten przepis ciasteczka owsiane robię codziennie i ciągle mają tę samą wadę: śmierdzą malizną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 19.03.02, 12:46 Nadal ciasteczka owsiane robię codziennie. Ciekawe jak długo to się utrzyma?Czy pozostałym zwolenniczkom pierwszy zapał już przeszdł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorka Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 20.03.02, 14:28 Ja też przepis Niesi zmodyfikowałam - nawet podobnie do Twojego sposobu. Pycha.Niestety z racji posiadania 7 tyg. potworka z alergicznymi wypryskami, muszę zrezygnować z miodu i kakao.A ja do płatków dodaję jeszcze otręby pszenne.Dorka m. Eleonory i Marceliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 20.03.02, 15:07 > Niestety z racji posiadania 7 tyg. potworka z alergicznymi wypryskami, muszę zrezygnować z miodu i kakao.Dlaczego niestety? Mnie te bez kakao bardziej smakują, a cukier bez miodu daje prawie taki sam efekt Coby nie powiedzić: Aniu B w rankingu na bajbardziej doceniony post na forum "Wszystko o jedzeniu" wysuwasz się powoli na prowadzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorka Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 21.03.02, 00:17 Ale dobry miód daje mniamuśny posmak, a kakao uwielbiam. To pieczone ciasteczko też zrobiłam, ale dodałam miodu z gorczycy i nie były takie smaczne. Ten miod zdecydowanie nie nadaje się do ciast. Więc do czego? Na chlebie w ogóle nie smakuje. blurp.Dorkata sama co wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onka Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 21.03.02, 22:43 Tak zachwycalyscie sie tymi ciasteczkami, ze koniecznie musialam ich sprobowac. Takie proste, szybkie a taaakie dobre; i jeszcze zdrowe.No i wydalo sie. Musze spojrzec prawdzie w oczyJestem calkowitym beztalenciem kulinarnym !!!Ciasteczka wyszly, owszem, smaczne, ale niestety moge je jesc tylka lyzka! Jak je robicie, ze sie Wam udaja? Mnie wyszly Snow Flakes. Moze zrobie konkurencje Nestle?pozdrawiamzalamana onka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 22.03.02, 08:38 Onka, musiałaś w emocjach:1) albo zapomnieć jakiegoś "sklejającego" składnika np. jajka, 2) albo nie roztopiłaś masła przed dodaniem innych składników (w przepisie o tym nie napisano, ale to konieczne)3) albo temperaturę piekarnika lub czas pieczenia ustawiłaś niewłaściwie ( u mnie na przykład wystarcza 15-16 min)W każdym razie nie załamuj się tylko spróbuj jeszcze raz, MUSI się udać.PS. U mnie nadal te ciasteczka są CODZIENNIE - mani jakiejś dostałam czy co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśka! Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 23.03.02, 13:58 hmmm Wiesiu!Ja tez juz kilka razy robiłam teciasteczka, ale nigdy nie topiłam masła. Po prostu lepię ręką, nawet córcia mi pomagała, tylko, że ją te płatki drapały nieco w rączki. Gdy było za suche, dodałam 2-3 łyżki śmietany (raz jogurtu-z braku laku). A potem tę breję wyrzucałam na mocno posypaną mąką stolnicę, rozpłaszczałam ręką, posypałam mąką po wierzchu i wałkowałam, co chwilę przesuwając po stolnicy placek i sprawdzając, czy się nie przylepił. Po rozwałkowaniu na 0,5 cm, wykrawałam małą szklaneczką kółka, pamiętając o "maczaniu tejże szklanki w mące, żeby się nie przyklejało ciasto. Mąż bardzo lubi te ciasteczka, bardziej mu smakują te bez miodu, bo mają super-maslany posmak.Wyprobujcie przepis na kokosanki bezglutenowe (zamiast mąki-kleik ryżowy). U nas na każdej imprezie muszą być obowiązkowo, dzieci je pochłaniają.A czy ktoś już robił piwoszki. Łatwe nawet dla laików w sprawie pichcenia. Ktoś ten przepis nawet przeniósł do dobrych przepisów, podobnie jak moje kokosanki. Z ciasta na piwoszki można robić trójkątne kieszonki, pierożki z nadzieniem(pieczone) lub po prostu kółka czy krążki przekładane pózniej konfiturą. W ciescie nie ma w ogóle cukru. Cukrem się tylko posypuje z wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onka Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 24.03.02, 17:55 Wiesiuemocje rzeczywiście były, bo tatuś wyszedł z małym na półgodzinny spacer a ja w tym czasie chciałam szybciutko zrobić coś słodkiego.Rzecz w tym, że ja robiłam (tryb niedokonany ) ciasteczka z płatków kukurydzianych, tam nie mam jaja i pieczenia. No i wyszly platki w cukrze. A mąż spróbował trochę "ciasteczek", które zsypałam do miseczki i mówi:- dobre, co to jest? - No jak to co, CIASTKA ciastka z płatków owsianych robiłam i wyszły pyszne, bez problemów (choc bez białka, orzechów i miodu - prewencja antyalergiczna); potwierdzam Twoje zdanie - absolutny przebójpozdrawiam i dzieki za odzewonka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SylwiamamaNastki,Jagody Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 24.03.02, 21:31 hej! Ja sama ciasteczka owsiane uwielbiam... i robię w dwóch ww wersjach... zaniepokoiło mnie jednak, że niektóre z was robią i jedzą je codziennie... surowe płatki owsiane powoduję odwapnienie kości... jakiś kwas fitynowy w nich zawarty łączy wapń, czy coś takiego, może ktoś bardziej światły to wytłumaczy? Czuję siętrochę w obowiązku wam to napisać, bo to byłam autorką prośby o przepisy na ciasteczka owsiane... Myśłałam nawet, czy czasem nie można byłoby tych płatków np. zrumienić na patelni przed robieniem tych ciasteczek? Czy ktoś o tym śłyszał???Sylwia mama Nastki i Jagódki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 25.03.02, 08:53 Sylwia napisała/ł:> hej! Ja sama ciasteczka owsiane uwielbiam... i robię w dwóch ww wersjach... zaniepokoiło mnie jednak, że niektóre z was robią i jedzą je codziennie... surowe płatki owsiane powoduję odwapnienie kości... jakiś kwas fitynowy w nich zawarty łączy wapń, czy coś takiego, może ktoś bardziej światły to wytłumaczy? Ja robię codziennie, ale zawsze te w wersji pieczonej, to chyba nic mi się nie odwapnia A co do masła- tak mi samo wyszło żeby je stopić i, co więcej, byłam przekonana, że tak trzeba. Wtedy nie muszę się męczyć z zagniataniem, po prostu w szystko przez chwilę mieszam łyżką i ...do piekarnika. Nawet ręki myć nie trzeba PS. Rozpowszechniam ten przepis także w kołach pozaforumowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Didi Re: 3 przepisy na zdrowa, slodka zywnosc IP: *.* 25.03.02, 13:18 Inny przepis na ciastka:caly kleik ryzowy2 lyzki kokosu,szkl. cukru1 kostka maslawszystko wymieszac, klasc lyzeczka na wysmarowana blache, piec ok. 15 min w 180 st. Ewa2. Zdrowe ciasto:1 kg jablek - pokroic w kostke zasypac 1 i pol. szkl. cukru i zostawic na godzine2 i pol szkl maki2 lyzki oleju1 lyzeczka sody1 lyzeczka cynamonu1 lyzeczka proszku do pieczenia4 jajkawszystko zmiksowac i na wysmarowana blache, piec 45 min. w 180 st.3. chrupki owsiane (przepis z Dziecka:2 szkl. platkow owsianych1 szkl cukru2 rozbeltane jaja1 lyzeczka roztopionego masla1 lyzeczka proszku do pieczenia.Klasc lyzeczka na wysmarowana blache, piec 10 min. w 180 st.(ja dodaje jeszcze 1 lyzke kakao) Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 05.04.02, 12:18 Wiesiu kochana, powiedz mi, czy ze mną jest coś nie tak, czy te ciasteczka powinny być twardawe? Może dodać mniej cukru (dałam pół szklanki jak kazali)?A może to wina mojego piekarnika-piekarnika, na który już kiedyś się żaliłam? Piecze mi ten bubel tak, że każde ciasto skrapiałam łzami, w końcu przestałam piec. Aż w końcu mężuś stwierdził, że uwielbia zakalec, więc teraz się nim zajadamy, a reszta niejadalna - do kosza. U mamy wyszły mi bardziej miękkie te ciasteczka, ale też bezzębne dziecię wolało uważać. Ale za to w smaku cudne!PozdrawiamIsia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 05.04.02, 13:02 Nie wiem jak to wychodzi u innych - może się wypowiecie? - ale u mnie są takie twardawe i takie na mój gust mają być. Dziecko moje , całkowicie zębne ich nie je, tym więcej dla nas , a bezzębne napewno nie dałoby rady. Toż to nie biszkopciki bardziej jak... bo ja wiem... kruche ciastka,ee, też nie ..o! jak batoniki zbożowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siunia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka...- do Wiesi IP: *.* 02.07.02, 21:01 Wiesiu, a co to znaczy, że "śmierdzą malizną"?Sorry, nie rozumiem- Siunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Przepis z telewizji na zdrowe ciasto bananowe. IP: *.* 13.03.02, 20:54 Podaję przepis na ciasto, zapisany kiedyś z telewizji. Nie wypróbowałam ale może komuś się przyda (napiszcie jak smakuje).Ciasto bananowe-------------------4 banany,1 filiżanka pszenicy drobno zmielonej,1/2 filiżanki oleju słonecznikowego,1/2 filiżanki orzechów zmielonych,1/2 filiżanki rodzynek,1/2 filiżanki wiórków kokosowych,1 filiżanka płatków owsianych1 łyżeczka cynamonu.Banany pokroić w plasterki, wymieszać z resztą składników i wyłożyć na blachę. Po upieczeniu posmarować jeszcze ciepłe dżemem (ciasto można mrozić). Piec w temp. 175 stopni 40 min.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ganga Re: Przepis z telewizji na zdrowe ciasto bananowe. IP: *.* 18.03.02, 14:24 Zrobiłam to ciasto. Ale lepiej nazwać je "plackiem" bananowym. Mi smakowało, ale mój mąż odniósł się do niego z rezerwą. I lepiej nie zostawiać go na drugi dzień - najlepsze pierwszego dnia i to dobrze wystudzone. Pasuje do niego jakiś troszeczkę kwaskowaty dżem.Ganga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesia Re: Przepis z telewizji na zdrowe ciasto bananowe. IP: *.* 18.03.02, 15:26 A ja placek bananowy (wg. nieco inego przepisu) najbardziej lubię, gdy jest lekko wilgotny w środku (jakby "niedopieczony"), podany na ciepło z masłem lub bitą śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 30.05.02, 23:12 Oryginalny przepis:5 szklanek płatków owsianych, po 1 szkl.: sezamu, nasion słonecznika, mielonych migdałów, mleka w proszku, mąki sojowej, wiórków kokosowych i kiełków pszenicy, łyżeczka cynamonu, aromat waniliowy - to wszystko dokładnie wymieszaćOsobno wymieszać po 1 szkl. oleju słonecznikowego, miodu i wody, dodać do płatków. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć cienką warstwą na blasze i piec w 160 stopni do godziny. Ja nie dałam mąki sojowej, migdałów i i kiełków, dodałam cukru bo mi to było mało słodkie. Zjadamy je z małym na śniadanie do jogurtu i jako ciacho. Bardzo dobre, chociaż i tak dla mężusia mało słodkie.Agnieszka mama Daniela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q1313q Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 01.06.02, 15:06 Weszlam sobie na ta strone i jestem w szoku Nie moglam sie oprzec, zeby nie napisac, ze ja jestem autorka tych ciastek z platkow, na ktore przepis podala AnnB. Nie wiedzialam, ze moje ciastka takie popularne, ze ho, ho.Bardzo mi milo, bardzo.Ja sama jem je od lat. Teraz w wersjii bez jajka i orzechow, tylko odrobina wody i ziarenkami slonecznika i sezamu w zamian bo karmie alergika.Naprawde sie ciesze, ze wam tak smakuja Pozdrawiam wszystkich wielbicieli ciastek!Renia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesia Re: szukam przepisu na zdrowe ciasteczka... IP: *.* 01.07.02, 14:37 Niniejeszym informuję:Po pierwsze: jeszcze żyję w formie 2w1Po drugie: właśnie sobie siedzę u Gosi 1 i jest tu damska część MiZ i jemy te ciasteczka . Z, która obecnie mieszka we Francji właśnie złożyła deklarację rozpropagowaniaa przepisu u żabojadów. Po trzecie: przepis rozpowszechniłam po znajomych i rodzinie, a ostatnio zrobił furorę wśród nastoletnich koleżanek mojej siostrzenicy- dziewczyny pieką same, bez pomocy mam. Odpowiedz Link Zgłoś