fettinia 13.01.07, 20:27 wlasnie bylam w "gosciach":)Kolezanka przywiozla z Polski ptasie mleczko:)Musialam szybko uciekac coby im calego nie pozrec hehe:)Jest ktus jeszcze tak zauroczony?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paratha Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: *.sds.uw.edu.pl 13.01.07, 21:06 O taaak, moja siostra. :):) Zje kazda ilosc... Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: ptasie mleczko-fan club)))) 13.01.07, 21:21 nie jestes odosobniona fettiniu, my zawsze przywozimy sobie kilka opakowan co by nam nie smialo zabraknac az do nastepnej wizyty w kraju, tutaj nie znane wiec tym samym nieosiagalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basiek Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 21:23 Ja jestem kompletnie zauroczona, pochłaniam każdą ilość, zjedzenie całego op. do jednej kawy nie stanowi problemu. Mam tą przewagę, ze mogę je sobie kupić w każdej chwili. Wedlowskie najlepsze, żadne podróby się nie umywają. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: ptasie mleczko-fan club)))) 13.01.07, 22:38 Ptasie mleczko zawsze bylo moje ulubione, do kiedy Cadbury nie dobral sie do rzeczy i totalnie zangielszczyl to co bylo naprawde unikalne.Przeslodzone wnetrze, czekolada(25%) smakuje jak swieczka....ten sam standard co angielskie slodycze produkowane z vegetable fat ze sladowym dodatkiem kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: ptasie mleczko-fan club)))) 13.01.07, 22:43 Obecne ptasie mleczko nie ma nic wspolnego z bylymi wspanialymi wyrobami Wedla, Cadbury zniszczyl dobre imie i jakosc wedlowskich wyrobow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa.c3 Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 22:58 Z ust mi to wyjęliście. To już nie ta sama czekolada. Ale ponieważ nie lubię narzekać - jem :) Odpowiedz Link Zgłoś
banilka Re: ptasie mleczko-fan club)))) 13.01.07, 23:13 Ja też:) A ponieważ łasuch ze mnie straszny, tym tańszym też nie gardzę;) Nie jadłam w czekoladzie mlecznej, chociaż ochotę mam coraz większą... Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: ptasie mleczko-fan club)))) 14.01.07, 01:32 Uwielbialam. Nowy wlasciciel fabryki pozbawil wdzieku wszystkie jej wyroby - ptasie ma inna strukture i smak, jest go w pudelku oszukanczo mniej i w ogole jest do niczego. Do niczego sa tez np wafle torcikowe - zamiast uczciwego tluszczu kakaowego dodaja do nich jakiegos, ktory ma podwyzszona temperature topnienia i zamiast rozplywac sie w ustach pozostawiaja obrzydliwa warstwe o konsystencji wosku. Delicje zostaly strywializowane, batoniki - szkoda gadac. Jest mi niewymownie smutno, ze cos, co bylo (istotna, aczkolwiek niedosiegla, bo na kartki) czescia mojego dziecinstwa - dogorywa. Noale - na zdrowie, fetti. Uh, ide sobie poplakac w kaciku. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ptasie mleczko-fan club)))) 14.01.07, 01:59 Amerykanie u mnie w pracy wariują gdy przyniosę. Jak by nie było jest to polska wersja ichnich marshmallows. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta78 Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: 213.212.248.* 14.01.07, 11:37 ja uwielbiam ptasie mleczko wedlowskie jednak niestety tu gdzie mieszkam tez nie ma mozliwosci kupna zadnego ptasiego mleczka.Ostatnio odwiedzila mnie kuzynka z Polski i zazyczylam sobie zapasow cala reklamowke, mniamm ale dlugo nie wytrzymaly, pyszne byly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Obecnie to marny erzac tego prawdziwego IP: *.chello.pl 14.01.07, 11:48 ptasiego mleczka. Może nawet dobrze, od pewnego czasu nie jadam i trochę schudłam. Ale współczuję tym wszyskim smakoszom, którym to nie szło w tyłek, naprawdę to obecne gó.. nie umywa się do oryginalnego wedlowskiego sprzed lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkuniu Re: ptasie mleczko-fan club)))) 14.01.07, 12:01 ja od zawsze:) co nawet w swojej wizytówce odzwierciedliłam:D tęsknotę z ptasim rozumiem więc baardzo dobrze... może daj adres to Ci tam gdzie jesteś poślę jakieś pudełeczko w ramach przyjaźni wielbicieli mleka?!;) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: ptasie mleczko-fan club)))) 14.01.07, 12:51 wlasnie zajrzalam hehe:)Dziekuje ci pieknie za chec wyslania:) W ciagu tygodnia juz trzeci raz zostalam tak zaskoczona:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkuniu Re: ptasie mleczko-fan club)))) 14.01.07, 13:15 wiesz, ja po prostu wyobrażam sobie czym musi być życie bez ptasiego;) gdybyś była na głodzie to pisz śmiało:D Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ptasie mleczko-fan club)))) 14.01.07, 19:06 Fettinio. a gdzie ty masz swoje pielesze? Odpowiedz Link Zgłoś
sathi1983 Re: ptasie mleczko-fan club)))) 14.01.07, 12:33 Uwielbiam ptasie mleczko ale te z milki mmm a i ciasto sama w domu robię, mozna samemu tą puszną puszystą pianke zrobić: - 2 opakowania galaretki owocowej, - puszka mleka skondensowanego lub szklanka słodkiej śmietanki. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, zmniejszając o 1/3 ilość wody, po czym ostudzić. Gdy zacznie tężeć, ubijać mikserem wlewając cienkim strumieniem mleko skondensowane. Uzyskaną piankę, przypominającą wyglądem ptasie mleczko, wstawić do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia ojeje sathi:) 14.01.07, 12:39 koniecznie wyprobuje:)A mleko slodzone czy nie?Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
lullaby22 Re: Ptasie Mleczko 14.01.07, 16:20 Ja też lubię ptasie, ale wcale nie to wedlowskie, a takie na wagę. Ale za produkami Wedla ja w ogóle nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
sathi1983 Re: ojeje sathi:) 14.01.07, 18:51 konieczniecznie słodzone :) Ja sobie właśnie zrobiłam z galaretki ananasowej mmmmm cudny kolor, a ten smak :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: *.dsl.club-internet.fr 14.01.07, 19:28 masz racje. wedlowskie zeszlo na psy, a to milki jest calkiem przyzwoite :) Odpowiedz Link Zgłoś
julsza dolaczam do fan-clubu 15.01.07, 13:28 wedlowskie, milki mi nie smakuje, innych no-name nie znam. a domowe ptasie mleczko to przepis stary jak swiat - jeszcze z podstawowki, mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolka Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:22 oj, i ja też luuubię ;) zatem z miłą chęcią do fanklubu wstępuję zwykle jadam waniliowe w czekoladzie, czyli to najbardziej tradycyjne, no i raczej Wedla (chociaż, że powtórzę za przedmówcami, kiedyś lepsze było...), metodą "najpierw czekolada, potem pianka" (siostra dziwnie na mnie patrzy - ona woli całościowo;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 18:28 ja też jadłam dotąd aż się dowiedziałam czego używają do zagęszczania painki w ptasim mleczku Smacznego :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolka Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 20:29 no ciekawe, czego? ;) nie trzymaj ptasiomleczkofanów w niepewności - mów! Odpowiedz Link Zgłoś
grzanka23 Re: ja też, ja też :D nt 14.01.07, 21:08 ja tez lubie Ptasie mleczko Wedlowskie,ale dobre jest tez Otmuchowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: ja też, ja też :D nt 14.01.07, 21:59 Ja tez.Wedla,waniliowe,tylko i wylacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: ptasie mleczko-fan club)))) 15.01.07, 09:57 używają agar-agar, produkowany z glonów Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: ptasie mleczko-fan club)))) 15.01.07, 13:14 A co jest obrzydliwego w agarze..? Odpowiedz Link Zgłoś
mortadelka Re: ptasie mleczko-fan club)))) 15.01.07, 06:29 Waniliowe i czekoladowe sa pycha! Chociaz kiedys jak bylam mocno smarkata oblizywalam tylko czekolade i reszte wyrzucalam, dopiero pozniej docenilam srodek :-)))). Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 a myslalam, że tylko ja... 15.01.07, 13:00 nawet myślałam, że jakaś zboczona jestem :) IHMO Wedel z porównaniu z firma brodnicką Vobro, to robi kichę. Niestety ta firma juz nie produkuje ptasiego, a szkoda, bo to chyba najlepse jakie jadlam w życiu. Ostatnio "odkrylam" całkiem smaczne firmy Vabene cz jakos tak. Śmiem twierdzic, że jestem uzalezniona, ale walczę z tym :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka2 Re: ptasie mleczko-fan club)))) 15.01.07, 21:45 ja nie, ale mój luby i owszem;))) nie wiem co wy w tym widzicie;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: femme_individuelle Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: *.cable.casema.nl 15.01.07, 23:27 watek dodalabym do ulubionych, gdyby nie to, ze mam juz wyczerpana liczbe ulubionych watkow przez smakowite przepisy z galerii potraw... wiec dodam tylko, ze o ile ptasie mleczko jest dostepne tu, gdzie mieszkam, przez nie wlasnie przestalam chodzic do polskiego sklepu, bo ilekroc tam pojde wychodze nie z pierogami, kielbasa czy twarogiem ale z ptasim mleczkiem wlasnie... strasznie je lubie, szczegolnie to klasyczne, waniliowe. rzadko udaje mi sie zjesc tylko jedno pieterko ;-))) zwykle konczy sie na konsumpcji obu. a ten przepis podany tutaj z mlekiem skondensowanym bardzo ciekawie brzmi, musze sprobowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakobsofie Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: *.73.179.211.ip.tele2adsl.dk 18.01.07, 21:32 Ludzie ja mam ten sam "problem" mieszkam w Danii a tu tylko lakrycje a na nasze ptasie mleczko to nosami kreca. Nie znaja sie gamonie!!! A ja mam tylko jedna paczke i ciagle podjadam. A probowaliscie ptasiego od Milki? A cytrynowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: *.cf.ac.uk 18.01.07, 21:39 wlasnie dostalam paczke z polski i wywalilam wszystko na podloge zeby sie do ptasiego mleczka dokopac. to bylo jakies piec minut temu a juz jedno pietro poszlo...mam podwojne:smietankowo-czekoladowe.... ale wiecie co...czekolada rzeczywiscie smakuje jak swieczka...szkoda tej dawnej, prawdziwie wedlowskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brugge Re: ptasie mleczko-fan club)))) IP: *.access.telenet.be 19.01.07, 00:34 Uwielbiam,to 'milkowe' tez moze byc (byle waniliowe). Kiedys przepyszne ptasie mleczko bylos przedawane w cukierniach 'na wage' (takie duze kwadratowe kostki). Takie mieszane smakowo czekoladowo-waniliowe tez jest super. Nie lubie karmelowego i smakow owocowych,chyba jestem smakoszem 'klasykow' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Sathi zrobilam zrobilam:)) 19.01.07, 00:42 Pyszne bylo i pozarte szybko:)))Zdjecia robione wieczorem i nie wyszly-nastepnym razem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Sathi zrobilam zrobilam:)) IP: *.cf.ac.uk 19.01.07, 01:00 aha wlasnie mi sie inny przepis przypomnial, tez podpatrzony tu na forum. robilam pare razy w domu i wtrąbilam wszystko odrazu...wiec: ubijamyy mikserem 3 bialka i dodajemy powoli cukier caly czas ubijajac, jakies 1.5 szklanki. potem wlewamy zelatyne rozpuszczoną w 0,5 szkl. wody i olejek waniliowy (gora3 krople) albo kakao. wylewamy na talerz(taki troche plaski, troche gleboki) i czekamy jak zastygnie a potem w kostki kroimy. pychates!- nigdy za to nie probowalam oblewac tego czekoladą:/ p.s napewno w wyszukiwarce sa jeszcze przepisy na rozne wariacje ptasiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota_s1 ptasiomleczkożercy na emigracji!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 19:16 dla tych odważniejszych niż ja (może dlatego że mam je pod ręką) mam taki przepis, nie jest wypróbowany przeze mnie ale wygląda wiarygodnie: składniki: 65 dag cukru, 1/4 l wody, 6 dag margaryny, 15 dag masła, 12 białek (bywa tu często pytanie co zrobić z białek- voila!)dalej 5 dag żelatyny, 1/4 szklanki mleka, sok z 2 cytryn. Z cukru i wody zagotować lukier (powinien lać się ciągnącą nitką). Margarynę i masło utrzeć razem na pulchną masę. Białka ubić na sztywno. Gotującym się lukrem sparzyć ubite białka i dalej ubijać do przestudzenia ( naczynie z białkami wstawić do drugiego z zimną wodą) następnie dodawać po łyżce : utarty tłuszcz, żelatynę rozpuszczoną w mleku i sok z cytryn. W przepisie podają żeby powstałe w ten sposób ptasie mleczko wylać na biszkopt i zalać galaretką owocową. Myślę że dalsze postępowanie zależy od inwencji wykonawcy, bardzo jestem ciekawa czy komuś się będzie chciało bo trochę zabawy przy tym jest. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nerri Uwielbiam...ale jest ALE... 29.01.07, 23:53 teraz ptasie mleczko lubie...wolę Merci:D ALE kiedyś,gdy byłam młodsza, niedaleko mnie była fabryka m.in. ptasiego mleczka.Mama kupowała tam nam tzw.obrzynki z ptasiego mleczka:D samo ptasie,bez czekolady:D Nigdy więcej nie jadłam czegoś tak pysznego:D I żadne ptasie teraźniejsze się nie umywa do tamtego:D Odpowiedz Link Zgłoś
mama_idalki Re: ptasie mleczko-fan club)))) 30.01.07, 02:13 Uwieeeeeelbiam :) Jedyne słuszne ptasie mleczko to waniliowe Wedla, ale dawno nie miałam okazji obżerać się nim- dieta. :( Odpowiedz Link Zgłoś