Dodaj do ulubionych

Wskazówki ..Grecja autem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 15:42
Witam
Byłem w tym roku na Santorini.Smiało mogę polecić apartament "Poematy
Homera". Jest bajkowo ale cena "zabija" jak dla mnie. Byłem tam 6 noclegów.
Prezent ślubny. Grecja bardzo mi się spodobała i zamierzam wyruszyć tam autem
w 2007 roku w czerwcu lub wrześniu. Ze względu na wielkie wydatki jak to w
młodym małżeństwie interesują mnie ceny apartamentów w tych terminach
przykładowo na Corfu Zakhyntos. Koszty promu ze stałego lądu na te wysepki.
Czy można wyjechać "w ciemno" i wyszukać kwaterki na miejscu? Zwiedziłem już
autem kawał Europy i preferuję raczej ten sposób podróżowania. Moim zdaniem
wiele ciekawszy. Będę wdzięczny za wszelakie wskazówki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.3s.pl 28.12.06, 16:09
      Byłem w tamtym roku na przełomie maja i czerwca samochodem(LPG) na Zakynthos.Za
      noclegi płaciłem 10 Euro za osobę(roczne dziecko za darmo).Prom z Killini to
      jakieś 45 Euro za trzy dorosłe osoby i samochód w jedną stronę.Po drodze dwa
      noclegi w Ohrid w Macedonii.Powrót przez Albanię i nocleg w Bośnii.Super urlop
      polecam.
      • Gość: Rafał Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:29
        Dziękuję bardzo
        Czy wyjechaliście w ciemno do Grecji? Byłem kilka razy w Chorwacji i
        Czarnogórze autem. Napisałeś że przez Albanię. Jak tam jest teraz? Mojego
        kumpla nie chcieli wpuścić dwa lata temu. Tak sie zapienił strażnik, że chciał
        500EUR za wjazd. Czekali aż będzie zmiana. Ale mieli pecha bo ich zauważył
        przypadkowo ten sam jak coś podjadał na poboczu i odpuścili. Po prostu pech.
        Ale mnie to trochę zniechęciło bo ten mój kumpel nie jedno przeżył i jak mi
        powiedział że ręce załamał to dałem spokój z tym krajem.
        • Gość: Krzysiek Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.3s.pl 28.12.06, 17:42
          Noclegi w Grecji i Macedonii rezerwowałem przez internet.Za wjazd do Albanii
          nie płaciłem nic,przy wjeżdzie do Czarnogóry chyba 2 Euro za dezynfekcję.W
          Albanii problemem jest oczywiście stan dróg, ale dużo jest już wyremontowanych
          nawet kawałek autostrady przed Durres i Tiraną.Dużo stacji Lpg.Cięzko jest
          przejechać przez Centrum Tirany i Szkodry momentami nie ma tam asfaltu,ale ja
          wjechałem tam przez pomyłkę można to spokojnie minąć.Generalnie nie jest tak
          strasznie,widoki ładne, sympatyczni ludzie.Przez jeden dzień można spokojnie
          przejechać.
          • iceman1 Re: Wskazówki ..Grecja autem 28.12.06, 18:50
            Jesli chcesz jechać przez Albanię to spoko, ale to trochę na około. Ja jeżdżę
            zawszę: Katowice - Słowacja,Węgry, Serbia, Macedonia - Grecja.
            No ale chyba że chcesz to już kwestia wyboru. W Macedonii absolutnie żadnych
            problemów, ale wiesz tak na wszelki wypadek to lepiej jechać nad ranem jak
            ewentualne bandziory już śpią lub w dzień :)
          • Gość: Rafał Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 18:54
            Witam
            Będę wdzięczny za podanie wszelkich danych jeśli posiadasz co do tanich
            apartamentów na Zakynthos i innych info na mail: rara@autograf.pl
            Ja podaję stronę apartamentu gdzie byłem na Santorini dla wszystkich
            zainteresowanych.
            www.homericpoems.gr/home.htm
            Jak ktoś ma kasę i chce "zaszaleć" to warto. Mam nadzieję że jeszcze kiedyś
            bedzie mnie stać na coś takiego. Dzięki Pozdr
            • Gość: Krzysiek Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.3s.pl 28.12.06, 20:20
              Ja spałem tutaj www.zanteweb.gr/zakynthos.zante/en/climati skromnie
              urządzone studia ale tanio i co najważniejsze z daleka od turystycznych
              molochów.Właściciele bardzo pomocni we wszystkich problemach.
              • Gość: Żabcia Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.crowley.pl 04.01.07, 13:14
                A mnie się marzy pojechac do Grecji na Zakhyntos. Przeraża mnie droga
                samochodem. Mam dwoje małych dzieci, do tej pory jeździeliźmy do Chorwacji do
                Podgory, to jakieś 1300 km od Katowic. Robilismy to z jednym noclegiem. Grecja
                wydaje mi sie abstrakcją. Jak to zrobiłeś Krzysiu?
                • Gość: MCR Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.07, 14:28
                  Biorąc pod uwagę nocleg tranzytowy, podróż nie jest taka zła, tym bardziej, że
                  drogi są całkiem niezłe (daleko im może do chorwackich autostrad, ale są o niebo
                  lepsze od tych, które na chorwackich wyspach są - o Hvarze nie wspomne :)))) ).
                • Gość: Krzysiek Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.3s.pl 04.01.07, 15:19
                  Ja jechałem z dziesięcio miesięcznym dzieckiem.Najpierw ok 20 h do Macedonii
                  (Ohrid) i tam dwa noclegi(piękne miejsce),a potem już prost na Zakynthos z
                  krótkim postojem w Meteorze.W sumie podróż bez problemów z tym że mój synek
                  dobrze znosi podróże samochodowe.Zatrzymywałem się chyba nawet mniej niż kiedy
                  jeździliśmy bez niego.Wiadomo łatwiej jest przewinąć dziecko w domu niż w
                  samochodzie ale generalnie nie jest źle.Trzeba mieć tylko albo dobre termosy na
                  ciepłą wodę lub jakiś podgrzewacz samochodowy(kaszki,mleko).W sumie polecam,
                  nie ma się czego bać.Wracałem przez Albanię i Bośnię(jeden nocleg)też nie było
                  problemów a nawet ułatwiało przekraczanie granic.Pozdrawiam
                  • tdi_vw Re: Wskazówki ..Grecja autem 04.01.07, 17:22
                    A ja chciałem zapytać gdzie tankowaliście paliwo ? Na pewno w Polsce na full,
                    ja mam Disel`a wiec jakieś 900 km robie na baku, tylko gdzie sie opłaca
                    bardziej tankować na Węgrzech czy w Serbii ?
                • wal75 Re: Wskazówki ..Grecja autem 13.01.07, 11:50
                  Warto rozważyć alternetywna drogę do Grecji przez Włochy - do Wencji, lub
                  Ankony i dalej promem np. do Patras. Znacznie wygodniej niż cała droga za
                  kółkiem:)Polecam.
              • Gość: Jacek Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: 89.200.209.* 06.02.07, 16:00
                Czy użytkownik imieniem Krzysiek odwiedza jeszcze czasami te rejony? Potrzebuje się z Tobą pilnie skontaktować.
            • Gość: Meg Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: 62.87.161.* 10.01.07, 08:09
              Ale widoczki, apartament .......
              Proszę więcej nie pokazywać takich fotek ;) :)
    • Gość: dalafilo Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.aster.pl 07.01.07, 10:17
      Polecam przeczytanie kilku relacji na serwisie www.wypady.pl
      Relacje z podróży!

Pozdrawiam
      Podróże
      Turystyka
      Wypady
      • skynet_00 Re: Wskazówki ..Grecja autem 07.01.07, 12:06
        W tym serwisie jest tylko jedna relacja z podróży autem na Helladę i tow
        dodatku z 2000 roku, wiec po stokroć nieaktualna.
        • Gość: andrzej713 Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.ptim.net.pl 09.01.07, 22:16
          A czy ktoś wie, czy w tym roku w Macedonii też obowiązują wizy na przejazd i w
          jakiej wysokości
          • bah77 Re: Wskazówki ..Grecja autem... 09.01.07, 23:18
            W tym roku w Macedonii też nie obowiązują wizy na przejazd, bowiem od dnia
            1 maja 2006 roku trwale zniesiono obowiązek wizowy dla obywateli
            Rzeczypospolitej Polskiej wjeżdżających, wyjeżdżających i przejeżdżających
            tranzytem przez terytorium Republiki Macedonii.

bah77
            • Gość: andrzej713 Re: Wskazówki ..Grecja autem... IP: *.ptim.net.pl 10.01.07, 23:25
              A jak wygląda sprawa OC, czy tżeba wykupować zieloną kartę. W ubiegłym roku
              znajomi się nieźle na tym przejechali. W Polsce im powiedziano, że nie ma
              żadnych opłat, a faktycznie za przejazd przez Macedonię zapłacili ok. 700 zł,
              oczywiście mowa o ubezpieczeniu.
              • bah77 Re: Wskazówki ..Grecja autem... 11.01.07, 00:38
                Zajrzyj np. tu:

www.link4.pl/index_220.htm

bah77
              • Gość: Krzysiek Re: Wskazówki ..Grecja autem... IP: *.3s.pl 11.01.07, 13:08
                Koniecznie musisz mieć zieloną kartę na przejazd przez Macedonię,Serbie i
                albanie jeśli tamtędy jedziesz.
    • Gość: andrzej713 Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.ptim.net.pl 11.01.07, 21:34
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi dotyczące wyjazdu do Grecji. Ja też już tam
      byłem. Chodziło mi tylko o przejazd przez Macedonie, gdyż poprzednim razem
      jechałem przez Bułgarię. To był rok, w którym Grecy zdobyli Mistrzostwo Europy
      w piłce nożnej. Jak oni potrafią się cieszyć, łącznie z urzędnikami
      państwowymi "POLICJANCI" byli wśród tłumu. To yło wspaniałe przeżycie i na
      drugi dzień prawie wszyscy mieli wolne.
      Może teraz coś więcej na temat przejazdu przez Grecję na Peloponez. Poprzednim
      razem byłem w okolicach Katerini.
      • doktorx Re: Wskazówki ..Grecja autem 12.01.07, 22:34
        ... a ja dołącze się do postu przedmówcy bo temat podobny i uściślę mój
        problem zwiazany z przejazdem przez Macedonię. Z wyliczeń kilometrowych mojej
        trasy dojazdu wynika, że powinienem zanocować właśnie gdzieś na południu
        Macedonii lub pólnocy Grecji ( jadę na samo południe Peloponezu pierwszy nocleg
        planuje w Szegedzie). Czy na tym odcinku E-75 są jakieś motele? Szczególnie
        cenne ( ze względu na cenę ) będą wskazówki odnośnie "czegoś" w Macedoni.
        Pozdrawiam,
        • wal75 Re: Wskazówki ..Grecja autem 13.01.07, 17:17
          Warto rozważyć alternetywna drogę do Grecji przez Włochy - do Wencji, lub
          Ankony i dalej promem np. do Patras. Znacznie wygodniej niż cała droga za
          kółkiem:)Polecam.
          • dorolin Re: Wskazówki ..Grecja autem 13.01.07, 21:44
            Jak już ten prom, to trzeba się liczyć z wysokimi kosztami podróży. Kabina dla
            pięcioosobowej rodziny i auto w sezonie to dobre 1000euro. A nie ma nic
            bardziej przygnębiającego jak zmęczeni turyści, kierowcy, śpiący na pokładzie
            promu.
            • wal75 Re: Wskazówki ..Grecja autem 14.01.07, 16:48
              >>Kabina dla
              > pięcioosobowej rodziny i auto w sezonie to dobre 1000euro. <<

Nie jast tak źle, 2 osoby w fotelach lotniczych + auto tylko 1600 zł. Noclegi w
              drodze do Grecji dla pięcioosobowej rodziny też są drogie.
              • m.c.r Re: Wskazówki ..Grecja autem 14.01.07, 17:40
                Przyznasz, że 1600zł to znacznie więcej, niż noclegi po drodze (dla przykładu
                ich cena to jakieś 15-20euro za pokój rodzinny, choćby na Serbii).
                W cenie prom+pawliwo masz już prawie cenę biletu lotniczego dla 4 osób (tanimi
                liniami), więc nie wiem po co tak kombinować z tymi przeprawami przez Włochy...
                • lennox Ceny za prom do Grecji 14.01.07, 17:56
                  Hmmm, mój koszt przejazdu np na riwierę samochodem to 600 - 650 PLN w jedną
                  stronę - samochód VW Golf-3 1.9 TDI (dla porównania). Proszę sobie porónać z
                  cenami promów ( u góry w zakładce można wybrać trasę promu)
                  promy.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=607
                  • m.c.r Re: Ceny za prom do Grecji 14.01.07, 19:03
                    Masz całkowitą rację, ja odpisywałem mojemu przedpiścy, że nie ma sensu (mowa
                    była o Zakynthos) korzystać z opcji - samochód do Włoch + prom, ponieważ
                    kosztuje ona tyle, co samolot.
                    Pozostaje więc albo opcja samochodem przez Serbię albo samolot do Aten (nie
                    wiem, czy na Zante coś lata od nas) + autokar.
                    • lennox Re: Ceny za prom do Grecji 14.01.07, 19:19
                      hmm ja też nie bardzo wiem czy coś od nas lata na Zakynthos ale na bank można
                      się tam dostać z Korfu, Igumenitsy i na pewno z Kyllini na Peloponezie.
                      Natomiast nie wiem czy jakiś prom z Italii idzie na Zaktyhos. Generalnie wydaje
                      mi się, że to co mam nadpłacić za prom mogę przechulać na miejscu :)) a na
                      dodatek można zobaczyć po drodze Budapeszt, Belgrad i Macedonię zamiat
                      autostradę w Austrii i Włoszech + 15 godzin na promie :)) No ale to tylko moje
                      zdanie, ktoś inny może woli inaczej spędzać podróż. Nadmieniam że dla
                      porównania czasu ja jadę 23 godziny z Katowic do Leptokarii, tam postój pół
                      dnia, jakiś obiadek, kąpiel w morzu i jedziemy dalej :) (I tak co roku)
                      • wal75 Re: Ceny za prom do Grecji 15.01.07, 16:05
                        Nikogo nie chcę przekonać, ze trasa do Włoch + prom jest tańsza od jazdy autem
                        całej trasy( zdecydowanie jest mniej męcząca), chciałem tylko zwrócic uwagę, że
                        do Grecji można się dostac inną drogą o której wielu nie ma pojęcia.
                        W moim przypadku ( podróżuję kamperem ) jest to opcja dość ciekawa.

>a na
                        > dodatek można zobaczyć po drodze Budapeszt, Belgrad i Macedonię zamiat
                        > autostradę w Austrii i Włoszech + 15 godzin na promie :))

Z autostrady można zjechać :)) i zobaczyc atrakcyjne miejsca przy których
                        Budapeszt i Balgrad "wysiadają". Dla mnie płynięcie promem, samo w sobie jest
                        atrakcją i bardziej mi odpowiada spędzenie na nim kilunastu godzin niż za
                        kierownicą.
                        Z oczywistych względów (jazda kamperem) przelot samolotem w moim przypadku nie
                        wchodzi w rachubę :)
                        I jeszcze jedna uwaga: koszt promu = 1200 (o którym pisałem wcześniej)
                        oczywiście w tę i z powrotem.
                        • lennox Re: Ceny za prom do Grecji 15.01.07, 18:03
                          Hej
                          Tutaj są ceny promów promy.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=607
                          co do reszty oczywiście że rejs promem jest samw sobie całkiem przyjemny, ale
                          zadam Ci jeszcze pytanie na które ja akurat nie znam odpowiedzi, ile kosztuje
                          przejazd do Ancony, Wenecji czy Triestu ? Autostrady w Austrii i Italii są
                          płatne. Pytam tak dla porrównania kosztów, bo widzisz ja mam silnik TDI, na
                          pełnym baku robie ok 900 km, co daje mi dojazd np. na Riwierę na 2 bakach - w
                          przeliczeniu 400 PLN + opłaty: Słowacja 40 PLN, Węgry 3000 Forintów, Macedonia
                          + Serbia w dwie strony jakieś 60 - 70 Eur. Napisz jakie są ceny przez Italię i
                          jak czasowo Ci to wychodzi :)
                          • wal75 Re: Ceny za prom do Grecji 15.01.07, 22:23
                            www.autostrade.it tu znajdziesz ceny autostrad w (I).
                            Winietka w (A) 8 euro na 10 dni.
                            Do Włoch zwykle jadę przez Niemcy, wię mam do przejechania po "zwykłych"
                            drogach tylko nieco ponad 100km.

> jak czasowo Ci to wychodzi :)
                            Dość marnie :) moje autko wyciąga max. 120km/g, ale zwykle nie przekraczam 100
                            i wówczas pali 9 l. Dodatkowo wioząc ze sobą swoje łóżko..., wpływa to
                            nagatywnie na dobowe przebiegi (w porywach dochozą do 1000 km.) Na dojaz do
                            Ankony potrzebyje 2 dni.
                            • m.c.r Re: Ceny za prom do Grecji 15.01.07, 23:36
                              No to ja czegoś nie rozumiem, piszesz, że jedziesz 2 dni do Ankony, jaki to ma
                              sens, skoro tyle samo czasu zajmuje dojazd do Grecji? A z Ankony trzeba jeszcze
                              prom doliczyć (czasowo i finansowo). Jak dla mnie - bezsens :)
                              • lennox Re: Ceny za prom do Grecji 16.01.07, 07:38
                                No w takiej sytuacji to faktycznie jaki pisze M.C.R troszkę mija się z sensem -
                                chyba że !!... ktoś ma nieograniczony czas wakacyjny, ale jeśli np. ja biorę
                                urlop 2 tygodnie to raczej 3 dni na dojazd do Hellady raczej bym nie
                                poświęcił :)
                                • wal75 Re: Ceny za prom do Grecji 16.01.07, 09:27
                                  Na pytanie gdzie spędziłeś urlop 2006? odpowiem w Chorwacji. Ale faktycznie z
                                  17 dni "na wyjeździe", w Chorwacji byłem tylko 7 dni. Ale nie powiem, że na
                                  dojaz do Chorwacji poświęciłem (w tę i z powrotem) 10 dni.Po drodze byłem w
                                  Berlinie, Ratyzbonie i na "mojej" ulubionej Donau-Radweg. Mówiąc któtko nie
                                  dzielę urlopu na "dojazd" i "pobyt". Tak więc dzień spędzony na promie jest dla
                                  mnie mile spędzonym dniem urlopu, a nie czasem poświęconym na dojazd.
                                  • lennox Re: Ceny za prom do Grecji 16.01.07, 09:33
                                    wal75 napisał:
                                    Mówiąc któtko nie
                                    > dzielę urlopu na "dojazd" i "pobyt". Tak więc dzień spędzony na promie jest
                                    dla mnie mile spędzonym dniem urlopu, a nie czasem poświęconym na dojazd.

Jest to dobry argument :) Każdy urlopuje się wedle własnych preferencji i
                                    potrzeb :) Pewnie kiedyś też skuszę się na prom ale póki co jednak wole
                                    samochód :)
              • bah77 Re: Wskazówki... Grecja autem... 15.01.07, 17:46
                > Nie jast tak źle, 2 osoby w fotelach lotniczych + auto tylko 1600 zł. Noclegi
                > w drodze do Grecji dla pięcioosobowej rodziny też są drogie.

Fotele lotnicze na promie można raczej porównywać (w/g mnie) z nocowaniem
                gdzieś przy drodze w zwykłym aucie - oba rozwiązania są równie "dobre", ale
                tylko na wypadek totalnego nieszczęścia, a nie zaplanowanego odpoczynku przed
                dalszą podróżą i zwiedzaniem.

A noclegi w hotelu w Serbii można znaleźć tanie, a w Bułgarii - bardzo tanie,
                i porównywać je z kabiną na promie...

bah77
                • wal75 Re: Wskazówki... Grecja autem... 15.01.07, 22:03
                  >Nikogo nie chcę przekonać, ze trasa do Włoch + prom jest tańsza od jazdy autem
                  >całej trasy( zdecydowanie jest mniej męcząca), chciałem tylko zwrócic uwagę,
                  >że
                  >do Grecji można się dostac inną drogą o której wielu nie ma pojęcia.
                  Pozwoliłem sobie zacytować fragment mojej wypowiedzi.
                  Gdybym był młodszy pewnie spał bym na pokładzie w swoim śpiworze, tak jak robi
                  to wielu turystów, ale w naszym ;) (moim) wieku nie wypada, wybiorę więc taki
                  prom na którym można spać w samochodzie (camping on board).
      • Gość: ewa Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.brzesko.net.pl 12.01.07, 23:10
        Co konkretnie chcesz wiedzieć?
        Sama droga jest ok.W większości bardzo wypasiona autostrada,kultura jazdy
        bardzo wysoka.Stacji sporo,wszystkie międzynarodowe koncerny przyjmują
        karty.Cena autostrad łącznie 14 Euro( do Sparty,dalej bezpłatne)
        Pytaj o konkrety.
        • aja01 Re: Wskazówki ..Grecja autem 15.01.07, 21:32
          Witam! Mam pytanie czy może mi ktoś polecić sprawdzone miejsce na nocleg na
          trasie Śląsk-Thassos ? Czytałam że przez Serbie nie ma co jeździć nocą?
          Zakladamy że wyjeżdżając wieczorem przejedziemy przez noc Słowację i
          Węgry.Potem w zalezności od kondycji zmieniamy się i jedziemy albo szukamy
          noclegu.Mamy dwoje małych dzieci i nie wiemy kiedy powiedzą dość.Zastanawiamy
          się czy brac namiot czy szukać noclegu w motelu? Rok temu jechaliśmy non stop z
          kilkoma przerwami po pół godziny na Korculę w Chorwacji..jakieś 20 godzin i
          dzieciaki wytrzymały...nie wiem ile nam zajmie podróż na Thassos.Będę wdzięczna
          za odpowiedzi.
          aja
          • Gość: lennox Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.mmj.pl 15.01.07, 21:42
            cześć Aja01
            Koło Szeged przed przejsciem granicznym z serbią jest fajne miejsce na nocleg -
            na pewno nie przegapisz :)
            • Gość: ewa Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.brzesko.net.pl 16.01.07, 10:21
              Sugerowałabym,że z Segedzie to trochę za wcześnie.Przez samą Serbię przejezdza
              się 560 km plus Macedonia plus Grecja.Za dużo.Ze Śląska połowa drogi wypadnie w
              Serbii.W przypadku Pelopnezu wypada w pobliżu granicy serbsko-macedońskiej
              nawet,jeśli jadą na Thasssos-nieco bliżej.
              Aja-dwukrotnie spaliśmy w nieco obskurnym moteliku ,ale z ciepłą wodą i czystą
              pościelą,a co najważniejsze-tanio (35 Euro za 4 osoby).Jest jakieś 30 km za
              Jagodiną,w której nocuje wielu Polaków.Do Jagodiny trzeba zjechać z
              autostrady,poza tym jest drożej.
            • Gość: ewa Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.brzesko.net.pl 16.01.07, 10:21
              Sugerowałabym,że z Segedzie to trochę za wcześnie.Przez samą Serbię przejezdza
              się 560 km plus Macedonia plus Grecja.Za dużo.Ze Śląska połowa drogi wypadnie w
              Serbii.W przypadku Pelopnezu wypada w pobliżu granicy serbsko-macedońskiej
              nawet,jeśli jadą na Thasssos-nieco bliżej.
              Aja-dwukrotnie spaliśmy w nieco obskurnym moteliku ,ale z ciepłą wodą i czystą
              pościelą,a co najważniejsze-tanio (35 Euro za 4 osoby).Jest jakieś 30 km za
              Jagodiną,w której nocuje wielu Polaków.Do Jagodiny trzeba zjechać z
              autostrady,poza tym jest drożej.
              • Gość: ewa Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.brzesko.net.pl 16.01.07, 10:32
                Sorry za ten dublet,myślałam,że skosowało post-a tu-proszę:)
          • Gość: ewa Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.brzesko.net.pl 16.01.07, 10:30
            Można jeździć nocą,zgubić się nie ma szans:)Niestety-policja też stoi-choć
            mniej patroli,niż w dzień-zdecydowanie.Nocowaliśmy w motelu jakieś 30 km za
            Jagodiną (tam też można,ale trzeba zjechać z autostrady,poza tym jest
            drożej).Nasz motelik,jak większośc serbskich, jest dość obskurny,ale za to
            tani.Jest ciepła woda i czysta pościel,na resztę należy nie zważać:)Za to jest
            tanio-po negocjacjach ustaliliśmy za naszą czwórkę 35 Euro.W 2006 próbowali z
            nas zedrzeć więcej,ale powołaliśmy się na zeszłoroczną cenę i wżarło:)Poza tym
            ten motel z reguły świeci pustkami,to ułatwia sprawę.Niestety,nie mogę sobie
            przypomnieć nazwy miejscowości,może mąż będzie pamiętał,to napiszę
            wieczorem.Jakby co,opiszę,jak wyglądał-może to ułatwi.
            Na nocleg w Segedzie jest stanowczo za wcześnie-chyba,że ktoś jedzie z
            północnej Polski.Przez samą Serbię masz 560 km,przez Macedonię ponad 150 plus
            Grecja.
          • bah77 Re: Wskazówki... Grecja autem... 16.01.07, 11:31
            Aja, mogę polecić dość schludny hotel "Jagodina" w centrum Jagodiny (Serbia).

Obszedłem sobie także Jagodinę wieczorem: spokojnie, zjadłem smaczny posiłek
            (obsługa zachowywała się tak miło, jak w polskich lokalach za "komuny" na widok
            obcokrajowca), dużo sklepów, a co drugi lokal w centrum to "toto-lotek"...

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,53784081.html

Inne noclegi w Serbii (nie polecam tanich moteli):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=55583201

Przejazd przez Serbię miałem spokojny, a jechałem o różnych porach:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=52802953

bah77
            • lennox Re: Wskazówki... Grecja autem... 16.01.07, 12:18
              Bah77 - że tak z innej beczki, extra masz te forki :)
              pzdr :)
              • bah77 Re: Wskazówki... Grecja autem... 17.01.07, 11:02
                Lennox, dziękuję! :-)

Może i Ty zrobisz foto-relację ze swojej wycieczki do GR?

Pozdrawiam

bah77
                • lennox Re: Wskazówki... Grecja autem... 17.01.07, 12:50
                  O to na pewno :)
                  Nawet teraz już kupuje sobie nowy aparat :) to natrzaskam fotek ile się da :)
            • Gość: aja01 Re: Wskazówki... Grecja autem... IP: *.palloys.com.pl 05.02.07, 12:32
              Chciałabym by było bezpiecznie ..czyli tanie motele odpadają.Nie chciałabym
              obudzić sie rano i stwierdzić że nie ma auta.Pewnie lepiej wybrac hotel i
              strzezony parking.Ile płaciliście za nocleg?
              Dziekuje
              aja
              • bah77 Re: Wskazówki... Grecja autem... 05.02.07, 13:33
                Witaj Aja!

Cen noclegów (B&B) dokładnie nie pamiętam, ale chyba wystarczy doliczyć ~20 %
                do tych cen, które są w podanym przeze mnie linku.

A najbardziej podobało mi się to, że hotel był w miasteczku, który wydało mi
                się bardzo sympatyczne, gdzie mogłem sobie wieczorem trochę pospacerować i
                smacznie zjeść.

Pozdrawiam

bah77
          • aja01 Re: Wskazówki ..Grecja autem 16.01.07, 15:01
            Dziekuję wszystkim za odpowiedzi :) ?Nie ukrywam ze boję sie troche tak długiej
            trasy i uważam że warto po drodze zrobic sobie na 1 nocleg
            przystanek.Korzystając z okazji zapytam czy ktoś nocował dalej np w Macedoni
            lub w północnej Grecji ? Nigdy nie wiadomo czy coś juz na trasie się nie zmieni
            a jadąc z małymi dziećmi chcę mieć też jakiś plan awaryjny.Chciałabym juz na
            100% zadecydowac o wyborze miejsca na wakacje a droga ma w tym przypadku dla
            mnie bardzo duże znaczenie.
            Pozdrawiam :)))
            aja
            • Gość: marcello Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 15:35
              Witam, ja bylem w tym roku w lipcu na corfu samochodem 2 tygodnie.
              pojechalem w ciemno i szczerze mowiąc jest to ryzykowne ale do zrobienia.
              najlepsza trasa to slowacja, wegry, serbia, macedonia.
              I dzien dojazd do szeged na wegrzech i nocleg.
              II dzien dotarlismy do plw. Halkidiki. tam 3 dni.
              jezeli chodzi o serbie to polecam przeleciec ten region na raz w ciągu dnia....
              Drogi bardzo dobre, stacje tez są....
              pozniej polecielismy przez Meteory na Corfu. Bilet na prom ok 45 E za transport
              w jedną strone 2 os. + samochod.
              Na corfu znalezlismy piekny ppokoj nad zatoką ale to byl Fart bo generalnie
              wszystkie lepsze pokoje w sęsie lokalizacji zajęte.......
              powrot byl Hardcorowy, bo z corfu do zakopanego dojechalem na raz.....
              w okolocach salonik akurat bylo swieto i wszystko zajete, wiec ostatnia kąpiel
              w morzu, kolacja w tawernie i ogien.
              generalnie balem sie macedonii w nocy ale bylo w miare ok. trzeba uwazac na
              policje bo z nimi juz kiedys mialem problemy......
              Reasumując mozna przeleciec nocą ale w razie awarii lepiej zeby byl dzien......
              w razie pytan pytajcie.... najlepiej na mail: marcello007@wp.pl
              • lennox Re: Wskazówki ..Grecja autem 17.01.07, 21:21
                Faktycznie Hard Core bo z tego co piszesz wracałes w cyklu NOC - DZIEŃ :)
                cały dzień za kółkiem po całonocnej jeździe to fatycznie masakra :)
                Ja jeżdżę zawsze cyklem DZIEŃ - NOC tz. wyjeżdżam rano by na zajutrz rano być
                na miejscu :)
                • bah77 Re: Wskazówki... Grecja autem... 18.01.07, 07:37
                  > Ja jeżdżę zawsze cyklem DZIEŃ - NOC tz. wyjeżdżam rano by na zajutrz rano być
                  > na miejscu :)
                  > ja jadę 23 godziny z Katowic do Leptokarii, tam postój pół
                  > dnia, jakiś obiadek, kąpiel w morzu i jedziemy dalej :) (I tak co roku)

Czyli to jest taki wakacyjny Hard Core przez małe "h", który polecasz?

bah77
    • tdi_vw Przejazd przez Macedonię (co i jak ?) 17.01.07, 21:51
      Witam
      a ja mam takie pytanko o przejazd przez Macedonię. Czy trzeba tam płacić jakieś
      winietki za drogę lub czy są jakieś bramki ? Jeśli tak to w jakiej walucie
      płacić i czy jest tam w miare bezpiecznie ?
      Proszę o info :)
      • marcink_74 Re: Przejazd przez Macedonię (co i jak ?) 17.01.07, 23:20
        50+90+60=200 denarów w stronę Grecji, 60 denarów = 1 euro, wymienisz na granicy
      • bah77 Re: Przejazd przez Macedonię (co i jak ?) 18.01.07, 07:25
        Może się przyda:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=52802953

bah77
    • Gość: magdusija Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 23:22
      A czy ktos ma jakiesinformacje o trasie przez Rumunie i Bulgarie? Czy mozna na
      dowod osobisty i jakie drogi?
      • m.c.r Re: Wskazówki ..Grecja autem 18.01.07, 00:53
        W Bułgarii drogi są całkiem niezłe, choć na granicy można sobie postać (ale ma
        to jedną, wielką zaletę - strefa bezcłowa :))))))))
        Jeśli chodzi o Rumunię, niestety nie wiem (do tej pory jeździłem trasą Węgry,
        Serbia, Bułgaria).
        • lennox Re: Wskazówki ..Grecja autem 18.01.07, 07:44
          Z Rumunią to jest tak: jechałem parę lat temu przez ten co by nie mówić piękny
          krajobrazowo kraj i stwierdzam że mimo iż bardzo bym chciał jeszcze raz, to
          chyba sobie daruję. Może gdyby w jakimś konwoju to chetnie ale samemu w
          pojedynkę to odpada. Tam jest mimo wszystko zbyt duża bieda i przez to
          niebezpiecznie. Wiem że nie wszyscy rumuni to bandyci, ale jeśli chodzi o
          tamtejszą policję i celników to jest to chyba najgorsze. Zatrzymują za nic
          (dużo gorzej niż w Serbii). Jak jedziesz w miare dobrym autem to od razu na
          łapówki trza mieć z 50 Eur. Przejście graniczne Rumunia - Bułgaria i przeprawa
          promem to już chyba legenda. Generalnie odradzam, choć szkoda bo dla samych
          widoków warto jechać tamtędy.
          • Gość: magdusija Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 23:11
            czyli pozostaja mi wlochy...sliczna lecz nie tania wyprawa:( towarzysz podrozy
            nie ma paszportu-gggrrrr
            • m.c.r Re: Wskazówki ..Grecja autem 18.01.07, 23:36
              A to nie lepiej na szybko paszport zrobić? Toż to ze 3 tygodnie oczekiwania,
              albo i 2, jak się ładnie poprosi :)
            • Gość: krzych Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.atol.com.pl 20.01.07, 21:15
              Magdusija ten Twoj towarzysz podroży jest na jakieś czarnejliście że nie może
              wyrobić paszportu?Po co tyle kombinacji z trasą podróży?
          • Gość: roso Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.smstv.pl 06.04.07, 22:16
            Hmmm dziwy nad dziwami pisujesz . Jechalem przez Rumunie 2 lata temu i nic podobnego mnie nie spotkalo. Drogi super a jechalem bocznymi , ludzie sympatyczni. Nie ma problemu z noclegami - bardzo tanio . Piękne widoki spowodowaly , że jechaliśmy przez Rumunie ok. 12h. Policja bardzo pomocna i uprzejma (przeprowadzili nas przez Bukareszt).Lapówke dajesz tylko celnikowi za "rabat" za wjazd i tyle. Może kilka lat temu tam bylo inaczej , ale teraz jest tam tak jak u nas , a na pewno lepiej niż w Bulgarii (chodzi o czystość). Więc nie siej plotek i paniki - jedź tam i opisz wrażenia po powrocie na świeżo a nie jak tam bylo lat temu 10 abo i więcej.

Co do noclegu w Macedonii - dwa razy spalem w motelu Copacabana ok. 20 min. drogi od granicy z Serbią. Czysto i schldnie koszt za 4 osoby 60 E ze śniadaniem. Nigdy tam nie rezerwowalem miejsca , a pokoje zawsze byly.
            Pzdr
    • Gość: magdusija Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 23:06
      no niestety nie ma takiej mozliwosci:( czy ktos jeszcze jechal moze przez
      Rumunie. W ostatnim czasie:moze sie cos pozmienialo...
      • Gość: Jacek Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: 89.200.209.* 06.02.07, 16:06
        Czy użytkownik imieniem Krzysiek (ten, który mieszkał w Climati) odwiedza jeszcze czasami te rejony? Chciałbym się z Tobą skontaktować.
        • Gość: Krzysiek Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.3s.pl 07.02.07, 14:44
          Tak wpadam tu czasem.Co chciałbyś wiedzieć?
          • Gość: Jacek Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: 89.200.209.* 07.02.07, 15:31
            Daj mi znac na @ - jacqu@vp.pl. Nie bedziemy tu robic offtopa. Dzieki :)
            • Gość: CN Re: Wskazówki ..Grecja autem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 15:29
              Dzien dobry.
              Takze zastanawiamy sie nad urlopem w grecji w czerwcu. Jednak zamierzamy jechac
              pod namiot. Czy moglibyscie opisac stan autostrady w Serbii i Macedonii. Czy
              mozna tam rozwinac jaks stala predkosc, czy trzeba liczyc sie z korkami,
              blokadami, objazdami. Pytam sie gdyz chcialbym z Szeged przejechac do Grecji w
              jednym rzucie, a z tego co bylo wczesniej napisane to 560+150 km, wiec ok. 700
              km.

Dziekuje

Czarek
    • kavos Re: Wskazówki ..Grecja autem 02.04.07, 16:07
      Jade w kwietniu samochodem na Krete mama sprawdone i niedrogie miejsca pisz pod
      kavos@gazeta.pl
    • kimi_raikkonen Do CN 02.04.07, 19:42
      Niczym się nie martw tylko jedź. Na jeden raz spokojnie zrobisz ten odcinek.
      Jedyny problem możesz mieć na granicy węgiesko - serbskiej (Szeged - Roszke)
      jeśli trafisz tamw piątek po południu. Masę niemców tureckich jedzie do domu na
      wakacje itp. Potem już do samej Grecji jest spoko :)
      • Gość: CN Re: Do CN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 11:13
        Dzieki za info.
        Szczerze to jak sprawdzilem kalendarz to wpadne na granice w piatek :-(
        Bede musial sie nad tym jeszcze zastanowic.
        Hm, jak wysokie sa oplaty za Serbie i Macedonie? Prawdopodobnie bede jechal z
        przyczepka.

Czarek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka