gika_gkc 28.02.07, 12:10 najlepiej taki ze świeżych pomidorów lub z puszki - nie z koncentratu a naj najlepiej ze świeżymi ziołami :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
follow_me Re: sos pomidorowy - przepis poszukuję 28.02.07, 12:34 gdzieś już pisałam, zaraz ci linkę znajdę Odpowiedz Link Zgłoś
follow_me Sos pomidorowy 28.02.07, 12:42 Bo chyba jednak nie pisałam... 2-3 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry, najlepiej krojonych świeża bazylia suszone oregano sól pieprz cukier na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobniutko posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, mieszamy aż będzie szkliste (uwaga! nie przypalić!!!) dodajemy puchę pomidorów, przez chwilę bulgoczemy to na sporym ogniu, potem zmniejszamy, dolewamy trochę wody (tak z 1/3 puszku, ja zawsze wypłukuję pozostały sok :P) w czasie jak bulgocze doprawiamy cukrem (sporo, pomidory są zazwyczaj kwaśne), solą i pieprzem, wsypujemy roztarte w rękach oregano pod koniec dowalamy dużo posiekanej bazylii gotowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Sos pomidorowy 28.02.07, 13:13 No i ciekawe, czy to ja Follow podgladalam w kuchni czy ona mnie :) Robie toczka w toczke identycznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
follow_me Re: Sos pomidorowy 28.02.07, 23:31 mazia my tu o sosach a gika nawet nie zajrzała ;( Odpowiedz Link Zgłoś
gika_gkc Re: Sos pomidorowy 01.03.07, 07:06 jestem, jestem :) i bardzo dziekuję za przepis w weekend będę próbować Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Sos pomidorowy 18.03.07, 14:58 w sierpniu nabyć dużo pomidorów grunciaków (im brzydsze tym lepsze), pokroić byle jak, wrzucić do dużego gara, lekko posolić, lekko posłodzić, bazylii nie żałować świeżej, i czosnku tyż....gotować na pacialachę, zblenderować, zamknąć w słoikach... zimą otwierać i doprawiać do smaku, w zależności od tego czy na zupę pomidorową (obrzydłą Azbestowej :)), czy do pizzy, czy do czego innego...smaczności :) Odpowiedz Link Zgłoś