Dodaj do ulubionych

Wyrywanie zębów lub Hyrax W TRAKCIE leczenia??

02.03.07, 13:39
Czy ktoś z Was miał może wyrywane zęby już w trakcie noszenia aparatu, np. po
kilku miesiącach leczenia lub pod koniec? I analogicznie, czy ktoś miał
później zakładanego Hyraxa (lub innego rozszerzacza szczęki)?
Pytam, bo wg planu leczenia miałam mieć NA POCZĄTKU założonego Hyraxa, była
też mowa o możliwości (choć nie konieczności) wyrywania jedengo zęba (górne
zęby mam stłoczone). Jednak w związku z tym, że wyszły w trakcie pewne
komplikacje, to tak się wszystko złożyło, że mam już aparat, a żadenej z tych
zaplanowanych wcześniej czynności nie. I kiedy zapytałam orto w dniu
zakładania aparatu o Hyraxa i o to czy będę go nosić, to powiedziała mi, że
zobaczymy.
A że czytam na forum, że takie rzeczy robi się zawsze na początku leczenia,
więc szczerze mówiąc jestem w konsternacji i nie wiem już co o tym wszystkim
myśleć.
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: Wyrywanie zębów lub Hyrax W TRAKCIE leczenia? 02.03.07, 14:31
      Nie martw się. Nie ma niczego złego w usuwaniu zębów w trakcie leczenia. W
      zasadzie są same zalety. Jestem zwolenikiem usuwania zębów w trakcie leczenia.
      Ma to dużą zaletę. Można od razu w lukę poekstracyjną przesuwać zęby. Skraca to
      czas lecznia i zmniejsza ryzyko resorbcji korzeni-mniejszy opór, bo nie ma
      kości w zębodole.
      Usuwanie zębów przed leczeniem, czekanie na wygojenie zębodołu, kilkumiesięczna
      faza wstępna, po której dopiero zaczyna się przesuwać zęby, to droga przez męki-
      choć u większości stosowana.
      Trudno jest w tę nowo powstałą kość po ekstrakcji, po upływie kilku -
      kilkunastu tygodni przesuwać zęby. Wydłuża to znacznie czas leczenia.
      • kaskarz Re: Wyrywanie zębów lub Hyrax W TRAKCIE leczenia? 02.03.07, 16:23
        Cieszę się bardzo, że to przeczytałam, bo miałam wątpliwości co do okresu
        między ekstrakcjami a założeniem aparatu. Większość osób, faktycznie, wyrywa
        zęby, potem czeka aż się zębodół zagoi i dpoiero aparat. Ja miałam raptem 2 dni
        odstępu. Bałam się, że nie wygojone miejsca będą komplikowały leczenie (tym
        bardziej, że trafił mi się suchy zębodół-co jak wiadomo, do przyjemności nie
        należy), a tu proszę...
      • mam_c.i.a_2 Re: Wyrywanie zębów lub Hyrax W TRAKCIE leczenia? 03.03.07, 13:12
        ortodonta napisał:

> Nie martw się. Nie ma niczego złego w usuwaniu zębów w trakcie leczenia. W
        > zasadzie są same zalety. Jestem zwolenikiem usuwania zębów w trakcie leczenia.
        > Ma to dużą zaletę. Można od razu w lukę poekstracyjną przesuwać zęby. Skraca
        to
        >
        > czas lecznia i zmniejsza ryzyko resorbcji korzeni-mniejszy opór, bo nie ma
        > kości w zębodole.
        > Usuwanie zębów przed leczeniem, czekanie na wygojenie zębodołu,
        kilkumiesięczna
        >
        > faza wstępna, po której dopiero zaczyna się przesuwać zęby, to droga przez
        męki
        > -
        > choć u większości stosowana.
        > Trudno jest w tę nowo powstałą kość po ekstrakcji, po upływie kilku -
        > kilkunastu tygodni przesuwać zęby. Wydłuża to znacznie czas leczenia.

Dziękuję za pocieszenie. I mam nadzieję, że z rozszerzaniem jest podobnie.
    • corrina_f1 Re: Wyrywanie zębów lub Hyrax W TRAKCIE leczenia? 02.03.07, 16:46
      Ja będę miała wyrywane czwórki po jakichś 3-4 miesiącach od założenia aparatu i
      dopiero potem zakładany będzie aparat sztywny z łukiem podniebiennym. Do tego
      czasu (począwszy od kwietnia) będę nosić aparat "miękki" - cokolwiek to
      oznacza. Czy może ktoś z Was spotkał się z takim określeniem ?
    • olczissimo Re: Wyrywanie zębów lub Hyrax W TRAKCIE leczenia? 02.03.07, 21:09
      mi ortodontka powiedziała,że być może będzie konieczne wyrywanie zębów w trakcie
      leczenia (aparat mam póki co prawie od 3 miesięcy). W grę wchodzą cztery zęby-
      dwie 4 i dwie 5. Zastanawiam się tylko jak to miałoby wyglądać, przecież nie
      wyrwę wszystkich czterech zębów naraz(auuu!)...Mam w związku z tym pytanie do
      ortodonty - jak pan doktor każe swoim pacjentom to robić, po dwa zęby? w jakich
      odstępach czasu? i czy w czasie tej przerwy między wyrywaniem zakłada się łuk
      czy trzeba czekać aż wyrwane będą wszystkie cztery i dopiero wtedy? bardzo
      proszę o odpowiedź, chciałabym się jakoś nastawić psychicznie bo póki co mnie to
      nieco przeraża...
      • littlefrog Re: Wyrywanie zębów lub Hyrax W TRAKCIE leczenia? 02.03.07, 21:42
        a ja mam inne pytanie: co to jest resorbcja korzeni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka