Dodaj do ulubionych

hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie

11.04.07, 14:49
Właśnie jakie macie doświadczenie - czy lepiej w znieczuleniu czy bez.Jestem
spod Warszawy, dowiedziałam się że w Centrum Damian robią w znieczuleniu
ogólnym - koszt 800 zł, sporo, ale z drugiej strony słyszłam że badanie jest
bardzo bolesne.
Obserwuj wątek
    • tekla12 Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 15:44
      Hsg może być bardzo bolesne (w skrajnych wypadkach aż do utraty przytomności)
      albo umiarkowanie dyskomfortowe (jak skurcze przy @). Paskudne jest niestety
      to, że nie można przewidzieć jak ty je będziesz odczuwać. Byłabym za znieczuleniem.
      • szyszka39 Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 15:53
        Tak Tekla ma racje, muszisz jeszcze wiedziec ze wyjscie ze znieczulenia tez
        moze byc bardzo nieprzyjemne. Nie wiem o jakim znieczuleniu piszesz ale jak to
        takie samo jak po punkcji przy INF to roznie bywa, czasem dziewczyny mecza sie
        ponad 2 h, placza i wymiotuja. Jedno co jest pewne to to ze HSG trwa bardzo
        krotko, samo wpuszczanie kontrastu okolo 30 sek, przynajmniej u mnie tak bylo.
    • chrosna Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 15:55
      Witam ja miałam robione hsg po tak zwanym głupim jasiu jakoś przeżyłam i lekarze
      też mówili że dzielnie to zniosłam bo niektóre kobiety trzeba było znosić
      rtg.Ogólnie badanie bardzo nieprzyjemne jak masz możliwość w znieczuleniu to
      skorzystaj po co się meczy .Ale badanie trwa zaledwie do 20-30min więc zadaj
      sobie pytanie czy nie wytrzymasz????
      • lyrica Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 17:04
        Z perspektywy czasu, pomimo katuszy podczas hsg, stwierdzam, że jest to do
        przeżycia i nie ryzykowałabym ze znieczuleniem. Owszem, jakieś domiejscowe jak
        najbardziej i powinno wystarczyć. Ja wytrzymałam bez żadnego znieczulenia,
        chociaż później musieli mnie wwieść na wózku na salę, ale to raczej z
        przerażenia, bo ja z tych nerwowychwink
        • ancksunamun Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 17:11
          Lyrica, gdzie robiłaś w W-wie, czyżby na Starynkiewicza?

Ja mam identyczne doświadczenie - hsg bez znieczulenia, ból koszmarny, ale
          krótkotrwały, powrót na wózku.
          • andzia9955 Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 17:20
            znieczulenie miejscowe - to chyba standard i wydaje mi się że więcej naprawdę
            nie trzeba. Badanie trwa max 10 minut, więc luz - są gorsze rzeczy, więc leć
            jak najszybciej i nie bój się, bo strach ma wielkie oczy, a to badanie nie jest
            tego warte. Sama się zdziwisz, że to już po....
            Powodzeniasmilesmilesmile
            • zuzanna833 Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 17:42
              Slońce, ja już przeszłam HSG w znieczuleniu miejscowym i HISTEROSKOPIE pod
              narkoża. I powiem Tobie szczerze ze wole troszke pocierpieć przy badaniu, niz
              lezec caly dzień po narkozie z potwornym samopoczuciem ( ból głowy, nie do
              wytrzymania, wymioty,raz cieplo, raz zimno). Teraz szykuje sie do LAPAROSKOPI i
              jedyne czego sie boje to własnie tego złego samopoczucia po narkozie. A po
              drugie HSG to na prawde chwila moment, nic strasznego.Kochana a co dopiero
              zrobisz jak trzeba bedzie urodzić siłami natury?? Ja tobie okreslic ten ból,
              tak jakby cie rozpierała macica, spokojnie do wytrzymania. Buziaczki powodzenia
              • katarzyna.br Re: zuzanno 11.04.07, 19:21
                ja już rodziłam naturalnie
          • lyrica Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 18:03
            Nie, ja na Karowejwink

p.s. odbierz maila
    • milka9612 Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 18:51
      Do przeżycia bez znieczulenia.Trwa kilka minut a ja też ,,po,, prawie
      odjechałam(taka ze mnie panikara).
      • zuzanna833 Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 19:30
        Jak juz rodziłas to wogóle nie ma o czy mówić, dasz rade ze spokojem bez
        zniczulenia, na pewno dostaniesz tylko miejscowe . bedzie dobrze zobaczysz
        • katarzyna.br Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 19:41
          Dzięki za słowa pocieszenia.
          Pozdrawiam
          • izak28 Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 11.04.07, 21:59
            Robiłam bez żadnego znieczulenia, kilka godzin wcześniej gin kazał mi łyknąć
            no-spę i paracetamol i przeżyłam bez większych sensacji. Z fotela zeszłam o
            własnych siłach wink Ból nieprzyjemny, taka silna @. Ja nie ryzykowałabym ani
            znieczulenia- tak jak dziewczyny piszą fatalne samopoczucie po- ani 800 zeta.
            Dasz radę- powodzenia. Aaaa, no i w cyklu po hsg zaszłam w ciążę smile
    • katarzyna.br Re:tak się zastanawiam 11.04.07, 19:30
      przeżyłam (i to całkiem nieżle) poród siłami natury, 2 narkozy podczas leczenia
      dentystycznego i poważne zapalenie przydatków i powiem Wam że najgorsze z tego
      wsztkiego to ból przy zapaleniu przydatków. Wię jak to przeżyłam to może dam
      radę, ale z drugiej strony - straszny ze mnie histeryk.

Dziękuję Wam za odpowiedzi.
      Chciałam jeszcze zapytać czy wynik jest od razu?? Cały czas mam wątpliwość czy
      mam je wykonywać. Lekarz z kliniki niepłodności twierdzi że tak, a mój
      ginekolog uważa że jajowody mam drożne bo po zapaleniu przydatków bez problemu
      zaszłam w ciąże. No ale teraz nie mogę więc chyba jednak warto to sprawdzić.

Pozdrawiam
    • ivoral Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 12.04.07, 12:50
      Robilam w znieczuleniu ogolnym w Damianie i moge z czystym sumieniem polecic. -
      Bylam bardzo zadowolona z calego badania.
      Poza tym przy znieczuleniu podaja plyn z nieco wiekszym cisnieniem, niz bez (wg
      lekarza, ktory mi to robil - u mnie bylo takie cisnienie, ze az "podskakiwalam
      na stole, ale ja w ogole tego nie pamietalam, bo bylam w znieczuleniu ogolnym),
      co czasami moze pomoc w przepchaniu jajowodow.
      Poza tym udalo mi sie zajsc w ciaze w 2-gim cyklu po tym hsg.
      • ivoral Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 12.04.07, 12:53
        Dodam jeszcze, ze radzilabym jednak zrobic hsg. - Ja w 1999 roku mialam
        calkowicie drozne jajowody (taki mam opis z laparoskopii), a hsg robione 7 lat
        pozniej pokazalo, ze lewy jest calkowicie niedrozny.
        - Jajowody moga sie po pewnym czasie z roznych powodow zapchac, wiec lepiej to
        sprawdzic.
        • katarzyna.br Re: ivoral 12.04.07, 14:16
          Lekarz z kliniki niepełodności powiedział, że badanie bez znieczulenia może dać
          wynik fałszywie dodatni, ponieważ w czasie badania kobieta może mieć
          skurcze.Tak że wydaje mi się chyba, że warto, tylko szkoda że tak dużo trzeba
          zapłacić.
          Mam do Ciebie pytanie - czy przed tym badaniem miałaś problemy z zajściem w
          ciąże, długo to trwało?? W jakich dniach cyklu można zrobić to badanie?

Pozdrawiam
          • ivoral Re: ivoral 12.04.07, 15:24
            Tak mialam wielkie problemy z zajsciem w ciaze.
            Leczylam sie najpierw w Novum, potem w Invimedzie. Teraz jestem w 24 tgc (w
            wyniku udanej 3-ciej iui).
            Badanie powinno sie zrobic jak najszybciej po miesiaczce, raczej przed owu.
            U mnie byla trudnosc zeby dokladnie przewidziec date - trzeba sie wczesniej
            umowic. W Damianie robia to chyba tylko w srody i czwartki.
            W Damianie, jesli sie tam nie leczysz trzeba sie najpierw umowic na wizyte do
            lekarza, ktory bedzie badanie przeprowadzal (i tu ok. miesiaca czekalam na
            wolny termin). Ja mialam to hsg w pazdzierniku 2006 u dr Kucharskiego i polecam.
            Trzeba tez bylo miec wynik wymazu z szyjki. - Poniewaz mialam bakterie, to
            robilam w oslonie antybiotykowej (wg antybiogramu z wymazu).
            Powodzenia.
            • katarzyna.br Re: ivoral 12.04.07, 18:36
              Dzięki za informacje. Już umówiłam się do dr. Kucharskiego, jak się okazało ta
              wizyta jest konieczna przed badaniem, mimo że mój lekarz da mi
              skierowanie.Dobrze że napisałś o konieczności zrobienia wymazu z szyjki macicy
              to może uda mi się zrobić jutro, chyba że dostanę @. U mnie antybiotyki to
              pewnik bo ja cały czas mam tę samą bakterię, walczę z nią bezskutecznie od paru
              lat.
              Pozdrawiam
              • ivoral Re: ivoral 13.04.07, 14:43
                Chcialam Ci jeszcze napisac, ze pomysl z oslona antybiotykowa wyszedl od
                prowadzacej mnie lekarki, od ktorej mialam skierowanie. To ona zapisala mi
                antybiotyki (u mnie akurat w sumie 7 tabletek - bralam 1x1 poczynajac od 3 dnia
                przed hsg) i dala zaswiadczenie, ze jestem w oslonie antybiotykowej, a dr
                Kucharski to zaswiadczenie zaakceptowal.
            • florencja100 Re: ivoral 13.04.07, 09:41
              Ja też robiłam w Damianie u dr Kucharskigo. I też mogę go, jak i cały zespół,
              polecić. Wszystko odbyło się bez problemowo, panie przemiłe. Nawet nie wiem
              kiedy to wszystko się stało. Po badaniu zawieźli mnie na salę gdzie miałam
              poleżeć ze dwie godziny. ale po jakiś czterdziestu minutach już sie świetnie
              czułam, ubrałam się i wyszłam. ponieważ nie jestem z Warszawy poszliśmy jeszcze
              z mężem połazić po mieście, odwiedzić znajomych i dopiero wieczorem wróciliśmy
              do domu. Kosztuje to faktycznie sporo ale uważam, że ten komfort jest naprawde
              tego wart.
    • sun32 Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 12.04.07, 15:17
      Miałam hsg dwa razy. Wspominam to tragicznie. Drugi raz byłam na stole ok 25min
      i prawie zjechałam. Teraz wiem że rozważyłabym znieczulenie tylko ja do tej
      pory nigdy nie miałam po nim problemów o których piszą dziewczyny.
      • kachaa17 Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 16.04.07, 08:54
        ja miałam robione hsg w zeszły piątek w Novum. W pełnym znieczuleniu.
        Zapłaciłam 800zł. Obawiałam sie narkozy i sensacji po narkozie. Ale wszytsko
        było ok. Nawet do domu wróciłam o własnych siłach. Na piechotę bo mam blisko.
        Jestem zadowolona.
        • dorottis Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 16.04.07, 18:50
          Ja miałam robione HSG w Damianie w 01.06r w narkozie koszt wysoki ale bardzo
          polecam.Opieka super, po narkozie czułam się bardzo dobrze, po godzince wyszłam
          do domu.
    • alix1 Re: hsg - w znieczuleniu czy bez??poradźcie 16.04.07, 19:33
      Kasiu,

ja miałam dwa razy bez żadnego znieczulenia, nawet miejscowego i w zasadzie nic
      mnie nie bolało, może przez chwilę tylko miałam takie nieprzyjemne wrażenie
      rozpierania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka