piss.doff 04.05.07, 21:42 sztuki w knajpie? Taki usmazony przez faceta w starych i brudnych tenisowkach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chardonnay Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 04.05.07, 22:15 Ja lubie The Keg ..oni maja fantastyczny Baseball Steak ...ma ze 3 cm ..mmm pycha... Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 04.05.07, 22:40 dobry steak trudno spieprzyc... dlatego bardzo zadko jem go w restauracjach, o wiele przyjemniej kupic filet mignon, proterhouse albo cos w tym stylu i "wrzucic na grilla" - creamed spinach i masz-potejto i juz, 20 minut i 3x taniej niz w knajpie, ale za to mozesz siedziec w slipkach na porczu Odpowiedz Link Zgłoś
a_cali Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 03:20 czasami jemy taki aggiemeat.tamu.edu/judging/TBoneClass/OffPlacing.html i smazymy go sami i nigdy w starych i brudnych tenisowkach bo moze byc za bardzo aromatyczny Odpowiedz Link Zgłoś
motorcity Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 04:02 My jemy w restauracjach 2-3 razy w tygodniu, ale steake to jeden z najprostszych dan, ktore mozesz latwo zrobic w domu w 5-20 min za 1/10 ceny, poza tym zrobisz to sobie naprawde tak jak ty chcesz. W restauracji lepiej jest zamawiac rzeczy, ktore zabieraja duzo czasu w kuchni. Moja recepta na bacon strapt fillet mignon na grzybach shitake i z arugula: Wez filet mignon (ok. 6 oz), zawin plasterkiem bekonu, przypnij bekon do fileta po bokach za pomoca drewnianych wykalaczek. Gotuj na malym ogniu na non-stick patelni. Najpierw poloz steake na boku i go obracajac usmaz bekon do niego przypiety. Gdy bekon jest usmazony na brazowo, poluz stek plasko na patelni i gotuj po ok. pol min na jednej stronie. Sprawdz, czy stake jest ugotowany na medium-rare (srednio-krwiscie). Test, by sprawdzic, jak ugotowany jest steak (rare, medium-rare, medium, med- well, well done): www.meninaprons.net/images/hand_test.jpg Steake poluz na grzybach shitake smazonych z olejem z oliwek, czosnkiem. Przykryj steake odrobina salatki ze swiezej aruguli z olejem z oliwek i sokiem cytrynowym. Serwuj z pieczonym ziemniakiem. Moze brzmi skomplikowanie, ale ja potrafie zrobic ta feast na 4 osoby w 15-20 min. I RULE! Odpowiedz Link Zgłoś
motorcity Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 04:29 znalazlem zdjecie podobnej recepty: bacon wrapt filet mignon lastheplace.com/images/article-images/Kyra/KansasCity/BaconFilet.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
dis_and_dat_kid Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 04:33 motorcity napisała: > Test, by sprawdzic, jak ugotowany jest steak (rare, medium-rare, medium, med- > well, well done): do tego dochodzi blue, ale z tym to ostroznie, jesli ktos sie nie chce zatruc, i very well done, ktory smakuje jak podeszwa i wymaga wysokiej klasy smakosza Odpowiedz Link Zgłoś
motorcity Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 04:53 dis_and_dat_kid napisał: > motorcity napisała: > > > Test, by sprawdzic, jak ugotowany jest steak (rare, medium-rare, medium, > med- > > well, well done): > > do tego dochodzi blue, ale z tym to ostroznie, jesli ktos sie nie chce zatruc, > i > very well done, ktory smakuje jak podeszwa i wymaga wysokiej klasy smakosza A takze moj ulubiony rodzaj, tj. "charred rare" (lub "Black and Blue") - po prostu rozpal patelnie lub ogien w grillu na najwyzsza mozliwa temperature i poloz steak na kazdej stronie po kilka sekund (8-15 sec.) Otrzymasz wtedy steak ugotowany tylko na zewnatrz, i bardzo krwisty (zimny) w srodku. Ja lubie taki steak poprzedzic brudnym vodka martini (z olwka) i szkalanka peruwianskiego shiraz/merlot z glownym daniem... Musze konczyc, bo wlasnie zalalem keybord kapiaca slina. Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 05:15 masz na mysli blue cheese? To jest wlasnie dodatek ktory ja lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
motorcity Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 05:31 piss.doff napisał: > masz na mysli blue cheese? To jest wlasnie dodatek ktory ja lubie. Nie, to jest rodzaj temperatury steaka. "Charred-reare" lub bardziej poetyczna nazwa "black'n'blue" to rodzaj TEMPERATURY steaka. Oznacza to ze smazysz steka bardzo szybko w bardzo wysokiej temeraturze na zewnatrz ("charred", lub "black"), pozostawiajac srodek miesa praktycznie surowy, czyli krwisty, lub zimny ("rare", "blue"). Swoja droga, masz racje, ze blue cheese bardzo pasuje do takiego steaka. Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 09:33 aa, to ciekawa nazwa, tej nie znalem chociaz slyzalem od kierownika luksusowej restaruacji tym tricku wysokotemperaturowym. Blue cheese na tym steku z grzybkami i cebulka jest boskiiiii!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 05:14 fajny przepis, przypomina danie z Bufflo Grill w Lavonii. Jezeli lubisz olive oil to randazzo ma akurat extra virgin, Nannina. Odpowiedz Link Zgłoś
harlista Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 03:33 U mnie na wsi jest restauracja gdzie 32 oz Rib-Eye Steak z dwoma "side" czasami maja po ok $16.00 Moj rekord to 64 oz (plus kilka piw) Odpowiedz Link Zgłoś
motorcity Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 04:14 harlista napisał: > U mnie na wsi jest restauracja gdzie 32 oz Rib-Eye Steak z dwoma "side" czasami > maja po ok $16.00 > Moj rekord to 64 oz (plus kilka piw) Wow, 64 oz - to musialy byc dwa steaki po 32oz? Albo krowa - monster hehe. Moj najwiekszy steak to byl chyba 24 oz. porterhouse. To jest moj limit, poza ta granica, powiewam biala flage Czy probowales steaki z tuny? Powaznie zamow sobie steak z tuny (musi byc medium-rare). Rozpuszcza sie w gebie. Steak med-rare z tuny smakuje ZUPELNIE inaczej niz tuna z puszki. Ja na poczatku lubilem tuna steak med-rare, potem rare.. W taki sposob w koncu wciagnelem sie w sushi Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 05:16 bardzo dobry, GFS ma mrozeone, super. Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 05:20 ja wlasciwie juz nie jem stekow z uwagi na to ze jakosc miesa pogorszyla sie i dlatego jestem wegetarianinem ale najwiekszy to byl w Jamal's in Tulsa, wazyl funt i mial rozmiar 3/4 talerza. W smaku byl lekko podeszwowaty ale nie do przejedzenia. Jezeli juz lapie sie za wolowine to miele sam kawalek miesa i serwuje z cebulka, papryka, grzybkami i blue cheese. Odpowiedz Link Zgłoś
chardonnay Re: prawdziwy stek? tylko ze stekowcow! 05.05.07, 14:13 Prawdziwy steak moze zrobic tylko prawdziwy kucharz.Jak zamarynowac steak na miesiac?Jak oni to robia? A robic musza bo nie ma mowy aby usmazyc well done 3 centymetrowy steak w 15-20 minut.W karcie stoi jak byk - 21 days aged ( tak do konca to on nie jest well done tylko midium) Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: prawdziwy stek? tylko ze stekowcow! 05.05.07, 14:57 lol...kto je steki "well done"???... normalnie najlepszy smak maja medium-rare. stekow sie nie "marynuje" , dobre mieso "obroni" sie samo --> pieprz/sol. "aged" kupuje sie juz w sklepie. "3cm" steak to niecaly 1.25in ---> kazdy podworkowy grill sobie z nim poradzi w 10 minut, lub mniej. ty chyba facet jestes wegearianinem co? bo kompletnie nie masz pojecia o czym piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: prawdziwy stek? tylko ze stekowcow! 06.05.07, 05:40 na poczatku jadlem tylko takie a i dzisiaj tez takim nie gardze z uwagi na zaraze. okazuje sie ze mialem racje. Goebbels powiadal ze krwisty steak daje sile rasie garmanskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
peerelski Re: prawdziwy stek? tylko ze stekowcow! 06.05.07, 05:53 to rebe Goebbels byl rasy germanskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 21:02 piss.doff napisał: > sztuki w knajpie? Taki usmazony przez faceta w starych i brudnych tenisowkach. Mnie to interesuje co to jest "stek"? Poza tym gdzie ty jadasz, jak podają tobie faceci w starych i brudnych tanisówkach? Na koniec - żadnego lepszego mięsa się nie marynuje. Trochę przypraw i wsio. Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 05.05.07, 22:04 Jedna z moich ulubionych restauracji to MORTON'S STEAKHOUSE. www.mortons.com Jadałem w New York, Philladelphia i Georgetown,DC. Wszędzie było wspaniale podane. Ceny przystępne Odpowiedz Link Zgłoś
chardonnay Do J-23 06.05.07, 03:30 Kloss, dales dupy ... hehe stekow sie nie "marynuje" ...i owszem... aging ..kolego..ale my chyba jadamy w innego typu restauracjach.Steak ktory kosztuje $50 nie jest wyciety z ryczacej krowy i wrzucany na patelnie ...mieso musi odpowiednio skruszec ... Poczytaj tutaj i przepros mnie publicznie www.maximonline.com/articles/index.aspx?a_id=6535 Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Do J-23 06.05.07, 03:54 ehhh... "aging" a "marynowanie" to dwie zupelnie inne rzeczy... no mniejsza z tym Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Do J-23 06.05.07, 05:38 aging oznacza ze trzyma sie mieso tak dlugo w cieple az sie zazieleni a potem sie nozem okrawa to zielone i leci z tym na gryl. marynowanie oznacza ze jak kawalek jest podeszwa to po marynowaniu nia nie bedzie. Klient placi i cieszy sie ze bylo mieciutkie. za taki szajs mozna zaplacic i $300, nie pytaj skad wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 06.05.07, 03:55 nie umiesz patrzec, nie masz nawyku patrzenia albo jestes slepy, gluchy i bez nosa- naprawde nie wiem ktora mozliwosc dotyczy ciebie. co do miesa, nie slyszales o 'aging' i nie slyszales o 'marinating'. Jak chcesz to ci opisze detale ale mozesz juz wiecej nie wejsc do twojej ulubionej restauracji. Co do tenisowek, wejdz moj drogi do kuchni w twoim przybytku i poatrz sie. Jak chcesz to moge ci wyjasnic te ajmnicze naciecia na miesie no ale again trzeba sie przyjrzec. Nastepna rada, to wejdz do tamtego luksusowego $racza, zaciagnij sie i poczytaj co, kto i z kim. Ot i cala prawda o luksusowych knajpach. flipflap napisał: > piss.doff napisał: > > > sztuki w knajpie? Taki usmazony przez faceta w starych i brudnych tenisow > kach. > > Mnie to interesuje co to jest "stek"? > > Poza tym gdzie ty jadasz, jak podają tobie faceci w starych i brudnych tanisówk > ach? > > Na koniec - żadnego lepszego mięsa się nie marynuje. Trochę przypraw i wsio. > > Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 07.05.07, 04:11 piss.doff napisał: > nie umiesz patrzec, nie masz nawyku patrzenia albo jestes slepy, gluchy i bez > nosa- naprawde nie wiem ktora mozliwosc dotyczy ciebie. > > co do miesa, nie slyszales o 'aging' i nie slyszales o 'marinating'. Jak chcesz > > to ci opisze detale ale mozesz juz wiecej nie wejsc do twojej ulubionej > restauracji. Co do tenisowek, wejdz moj drogi do kuchni w twoim przybytku i > poatrz sie. Jak chcesz to moge ci wyjasnic te ajmnicze naciecia na miesie no > ale again trzeba sie przyjrzec. > > Nastepna rada, to wejdz do tamtego luksusowego $racza, zaciagnij sie i poczytaj > > co, kto i z kim. Ot i cala prawda o luksusowych knajpach. > Chill out Pissdoff, Strasznie się zabulgotałeś. Jak indor,hehehe Po prostu nigdy nie miałem do czynienia z brudnym ochlapusem w zdartych trzewikach, serwujacego mi steak'a. Widocznie masz więcej doświadczenia w tym temacie. Jeżeli chodzi o wiadomości na temat steak-ów to już inna sprawa. Teraz słuchaj uważnie. Marynuje się gorsze gatunki mięsa. Powód jest prosty. Dodać flavor i zmiękczyć , żeby nie smakowało jak podeszwa. (szczególnie parę godzin po gotowaniu). Prime Rib nie jest w 100% steak meat. Zawiera znacznie więcej tłuszczu. Dlatego idealnie nadaje się na "aging". Przy czym strata jest około 25% wagi. Jest to też idealne mięso na roasting lub szcególnie na rożno. Prawdziwe mięso na steak to Filet Mignon (najbardziej krucha część polędwicy). Delikatne i zawsze czerwone mięso. Najlepsze mięsko na Tatar Steak. Strip loin lub NY Strip - delikatne mięsko. T-bone -Z kością - zawiera z jednej strony filet mignon a z drugiej strip steak. Porterhouse - kolejny steak z kością - po jednej stronie jest część mignon steak a z drugiej strony sirloin steak. Taki trochę gorszy gatunek. Wymienione wyżej rodzaje nie poddaje się żadnemu marynowaniu. PRZYGOTOWANIE Różne kuchnie zalecają różne przyprawy i to wsio. Steaka można po przyprawieniu dodatkami polać oliwką i potem na rozgrzany ruszt kuchenki lub grila żeby go jak najszybciej zesmarzyć z zewnątrz. Następnie odstawia się z aktywnego ognia żeby go nie spalić. Dochodzi on w piekarniku lub drugiej części grila. Teraz trzeba sprawdzić temperaturę w najgrubszym miejscu. Medium-rare -(135-140F) różowe w środku - jaśniejsze na zewnątrz. Porada-zbyt bardzo przypalone mięso można poprawić BBQ sosem. Każdy inny gatunek mięsa należy wcześniej pomarynować, pobić tłuczkiem, dusić na małym ogniu lub gotować. Oczywiście jak masz jeszcze jakieś rady to z chęcią posłucham. Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 07.05.07, 06:15 daruj sobie komentarze polaczone z hehehe. Powiem ci jeszcze raz, wiedze o stekach masz wyraznie ksiazkowa a ja bezposrednio od kucharza ktory takie przygotowuje. To ze nie zauwazyles starych zeszmalcowanych trepow na nogach- w to wierze, bo po prostu nie patrzales anawet jakbys patrzal to tez nie wiem co ty bys zobaczyl. Naprawde nie widzisz brudu i smrodu? NAprawde nie widzisz kapiacej rdzy w lodwokach pod matami saczaca sie kjm krew? JAki jest stan lodowek, posadzek i $raczy? ALbo to: nie widziales programu z ukrytej kamery jak pracownik zgarnial tenisowkami salatke ktoa mu sie wysypala z baru? Albo jak piszpanna u prawnika szczala pod poduszke fotela w poczekalni? Po prostu jest jak jest i kazdy ma to gleboko w d. bo to kosztuje. Dopiero jak buchnie zaraza to sie cos zmienia, albo jak kogos zlapia na kamerke i puszcza w telewizji jak przeklejali naklejki. A moze zona robi zakupy a ty tylko konsumujesz podlane sosem. Najlepiej A1 lub tabasco. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 06.05.07, 09:49 co Wy tu wymyslacie jakies grzybki i boczki, steak to nie omlet, najlepiej smakuje porzadny t-bone od rzeznika (nie jakis ochlap z supermarketu) zamarynowany na pare godzin w Maggi Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 07.05.07, 06:19 maggi... po co maggi jak dobry stek? Z rzeznikami tez roznie bywa, jeden dobrey a wiecej brudasow i smierdzieli Wiesz jaka norme ma rzeznik w okolicy na mielone: 2 dni!!! Grzybki, cebulka a na gorze blue cheese, slightly melted... mniam! chocaiz zgadzam sie ze supermarkety maja obecnie ochlapy i nie rozumiem dlaczego, przeciez dawniej tak nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 07.05.07, 06:45 piss.doff napisał: > maggi... po co maggi jak dobry stek? zeby byl jeszcze lepszy, sprobuj a sie przekonasz Z rzeznikami tez roznie bywa, jeden dobrey > > a wiecej brudasow i smierdzieli zawsze kupujemy u tego samego, dobry kumpel meza wiec nie mamy powodu do narzekania Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Jak czesto jecie stek, taki prawdziwy za $20 07.05.07, 06:46 a jaki jest po maggi soczysty! Odpowiedz Link Zgłoś