aquarius14 26.07.07, 22:39 pytanie do posiadajacych takie urzadzenie. Czy warto zainstalowac mlynek na odpadki, czy dobrze sie sprawuje (mysle o mlynku firmy Teka), czy raczej jest to strata pieniedzy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marta Re: mlynek na odpadki IP: *.chello.pl 27.07.07, 08:34 Jeśli chcesz instalować to tylko profesjonalny młynek do gastronomii, bo taki ma moc i mieli wszystko ( kości ości, torebki od herbaty itp.). Zabawkowych młynków nie warto kupować i instalować. Znajomy właściciel restauracji polecił mi ten młynek tiny.pl/5txq , mam już go półtora roku i chwalę sobie. I mogę go polecić każdemu. Odpowiedz Link Zgłoś
piokrza Re: mlynek na odpadki 27.07.07, 13:33 Ja natomiast polecam tylko i wyłącznie młynki amerykańskiej firmy InSinkErator gdyż to ta firma zapoczątkowała i produkuje już od ponad 80 lat te urządzenia. Mam model 55 tej firmy i jak na razie działa jak należy (odpukać ;) ) i mam nadzieję że będzie działał tak przynajmniej przez kilkanaście lat... a co do młynka poleconego przez przedmówczynię to raczej bym nie kupował młynków niznanej firmy (nierzadko Made in China) i gastronomicznych gdyż te domowe całkowicie wystarczają bo mają wystarczającą moc. Mój ma moc 0,55KM i sprawdziłem go już na różnych odpadkach a nawet na kościach z kurczaka i za każdym razem nic się nie stało. Młynki nie radzą sobie jedynie z odpadkami włóknistymi typu seler czy karczochy albo rabarbar ponieważ resztki z nich zbijają się w kulkę, a to co nawet uda się rozdrobnić zatyka kanalizację (a konkretnie syfon). Poza tym wszystko w nich mielę: od obierków z owoców i warzyw po pestki, kości z kurczaka i ości ryb. Pamiętaj o silnym strumieniu wody bo to dodatkowo wycisza cały proces mielenia. Polecam też głównego importera na kraj który sprzedaje te urządzenia www.prospernet.pl/ Ps. Jeśli zależy ci na cichej pracy młynka kup z wyciszeniem (model 55, 65 i 75 to mają)... aha i jeszcze wyłącznik pneumatyczny tzn."bezprądowy" też kupisz u tego sprzedawcy pwyżej wystarczy skontaktować się e-mail'em... Życzę miłej eksploatacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
nenes22 Re: mlynek na odpadki 27.07.07, 16:38 Zgadzam sie z piotrkrza. Jeżeli juz to tylko INsinkerator. I tylko prospernet, który mimo, że nie kupiłam u nich obsłużyli mnie na 5 z ogromnym plusem (podając wszelkie informacje, wysłając ulotke z filmem). Poszczególne młynki wiele sie w samej budowie nie różnią, a ich cena różni sie tylko w zalezności od mocy, czy jest wyciszony i wspomniany włącznik pneumatyczny. Firma Teka to też jeden z modeli Insinkerator :) Nie widziałam go jednak i nie wiem, który to dokładnie model. W Prospernet masz większy wybór. Co do jego użytecznosci - trzeba sie przyzywczaić, jednak jak juz człowiek sie przyzwyczai, to strasznie ułatwia on życie. Z kosza znikają wszelkie odpadki. W końcu można strugać ziemniaki, jabłka czy inne warzywa nad zlewem i od razu znika nam to wszystko. Super urządzenie, choć pewnie znajdą się i jego przeciwnicy. Do niedawna jednak tak samo (z pewną dozą nieufnosci) traktowano zmywarkę, a teraz popatrz! :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś