Dodaj do ulubionych

mlynek na odpadki

26.07.07, 22:39
pytanie do posiadajacych takie urzadzenie. Czy warto zainstalowac mlynek na
odpadki, czy dobrze sie sprawuje (mysle o mlynku firmy Teka), czy raczej jest
to strata pieniedzy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: mlynek na odpadki IP: *.chello.pl 27.07.07, 08:34
      Jeśli chcesz instalować to tylko profesjonalny młynek do gastronomii, bo taki
      ma moc i mieli wszystko ( kości ości, torebki od herbaty itp.). Zabawkowych
      młynków nie warto kupować i instalować. Znajomy właściciel restauracji polecił
      mi ten młynek tiny.pl/5txq , mam już go półtora roku i chwalę sobie. I
      mogę go polecić każdemu.
      • piokrza Re: mlynek na odpadki 27.07.07, 13:33
        Ja natomiast polecam tylko i wyłącznie młynki amerykańskiej firmy InSinkErator
        gdyż to ta firma zapoczątkowała i produkuje już od ponad 80 lat te urządzenia.
        Mam model 55 tej firmy i jak na razie działa jak należy (odpukać ;) ) i mam
        nadzieję że będzie działał tak przynajmniej przez kilkanaście lat... a co do
        młynka poleconego przez przedmówczynię to raczej bym nie kupował młynków
        niznanej firmy (nierzadko Made in China) i gastronomicznych gdyż te domowe
        całkowicie wystarczają bo mają wystarczającą moc. Mój ma moc 0,55KM i
        sprawdziłem go już na różnych odpadkach a nawet na kościach z kurczaka i za
        każdym razem nic się nie stało. Młynki nie radzą sobie jedynie z odpadkami
        włóknistymi typu seler czy karczochy albo rabarbar ponieważ resztki z nich
        zbijają się w kulkę, a to co nawet uda się rozdrobnić zatyka kanalizację (a
        konkretnie syfon). Poza tym wszystko w nich mielę: od obierków z owoców i
        warzyw po pestki, kości z kurczaka i ości ryb. Pamiętaj o silnym strumieniu
        wody bo to dodatkowo wycisza cały proces mielenia. Polecam też głównego
        importera na kraj który sprzedaje te urządzenia www.prospernet.pl/

Ps.
        Jeśli zależy ci na cichej pracy młynka kup z wyciszeniem (model 55, 65 i 75 to
        mają)... aha i jeszcze wyłącznik pneumatyczny tzn."bezprądowy" też kupisz u
        tego sprzedawcy pwyżej wystarczy skontaktować się e-mail'em...
        Życzę miłej eksploatacji :)
    • nenes22 Re: mlynek na odpadki 27.07.07, 16:38
      Zgadzam sie z piotrkrza. Jeżeli juz to tylko INsinkerator.
      I tylko prospernet, który mimo, że nie kupiłam u nich obsłużyli mnie na 5 z ogromnym plusem (podając wszelkie informacje, wysłając ulotke z filmem).
      Poszczególne młynki wiele sie w samej budowie nie różnią, a ich cena różni sie tylko w zalezności od mocy, czy jest wyciszony i wspomniany włącznik pneumatyczny.
      Firma Teka to też jeden z modeli Insinkerator :) Nie widziałam go jednak i nie wiem, który to dokładnie model. W Prospernet masz większy wybór.

Co do jego użytecznosci - trzeba sie przyzywczaić, jednak jak juz człowiek sie przyzwyczai, to strasznie ułatwia on życie. Z kosza znikają wszelkie odpadki. W końcu można strugać ziemniaki, jabłka czy inne warzywa nad zlewem i od razu znika nam to wszystko.

Super urządzenie, choć pewnie znajdą się i jego przeciwnicy. Do niedawna jednak tak samo (z pewną dozą nieufnosci) traktowano zmywarkę, a teraz popatrz! :)
      Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka