korniz 04.09.07, 14:39 Jeśli zapraszacie kogoś na obiad co podajecie a jeśli na kolacje to co stawiacie na stole?.Wiadomo też że dużo zależy od portfela.Jestem ciekawa waszego meni!Kto jest chętny podzielić się z daniami które przygotowujecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexkieszek Re: Zapraszanie gości-jakie macie meni? 04.09.07, 14:50 Obiad: podudzia z kurczaka zapiekane z różnymi dodatkami (albo owoce albo np. szpinak etc), ryż lub pieczone ziemniaczki i sałatka z kapusty pekińskiej. Na deser owoce plus ew. bita śmietana do tych owoców. Kolacja czy spotkanie towarzyskie: sałatki (grecka, pomidorki z mozzarellą, owocowa) plus jakieś biszkopciki, chipsy etc. Nie mam znajomych którzy liczą na jakieś straszne wyżerki typu: goście na imieniny u cioci Zosi. Wszystko smacznie, lekko i raczej skromnie. Przykładam do tego dużo pracy i serca i nie słyszałam nawet z plotek, żeby ktoś nie był zadowlony. Wolę mniej ale z dużym efektem. A poza tym jak ktoś przychodzi to pogadać a nie objadać się A czasem robię też różne makarony, lazanie etc. Jak mam czas stać nad garem Odpowiedz Link
asia.asz Re: Zapraszanie gości-jakie macie meni? 04.09.07, 15:39 my jak zapraszamy na obiad czy kolacje (przewaznie na goraco) gotujemy to co i tak normalnie sami jemy, podobnie jest gdy idziemy do znajomych ostatnio po plazy zaprosilismy kolezanke z synkiem na obiad (nawet dodam ze bylo to spotkanie z powodu moich urodzin) i zrobilismy cos co i tak planowalismy zrobic - nowy przepis na dorsza + piwko, soczek, arbuz na deser (sezon wiec tani) podobalo sie jak bylam u tej kolezanki na obiadku jakis czas temu zrobila makaron z sosem pomidorowym, deser za to byl dla mnie nowoscia ale tez nie byl czyms super wymyslnym... u nas na takie spotkania towarzyskie jakos szczegolnie nic nie szykujemy, choc druga sprawa ze dzieki mojemu m. jadamy roznorodnie i smacznie wiec w kazdym momencie mozemy zaprosic gosci Odpowiedz Link
ewaktw Re: Zapraszanie gości-jakie macie meni? 04.09.07, 16:09 Jak zapraszam znajomych na kolację i spotkanie typowo wieczorne przy drinkach i bez dzieci, to robię coś specjalnego. Za każdym razem innego, ale jest to kolacja z przystawką, daniem głównym i winem - starannie zaplanowana i elegancko podana. Z reguły w stylu włoskim, bo uwielbiam włoską kuchnię. Jak zapraszam najbliższą rodzinę na urodziny czy z okazji jakiejś uroczystości to jest zimna płyta w postaci róznego typu półmisków z wędlinami, serami, śledzikami i sałatkami i serwuję też danie na gorąco i tu różnie - zapiekanki makaronowe albo ziemniaczane, udka z piekarnika + sałatka jarzynowa, risotto z warzywami, szaszłyki z kurczaka i do tego jakieś dodatki w postaci albo pieczonych ziemniaków albo ryżu, czasem przy mniejszej wenie i funduszach serwuję sałatkę jarzynową i kiełbaskę grzaną albo pieczoną, tosty z serem i dodatkami itp. Odpowiedz Link
asia.asz Re: Zapraszanie gości-jakie macie meni? 04.09.07, 16:19 wow! jestem pod wrazeniem... ja spedzam w kuchni minimalna ilosc czasu a jak juz sie przykladam to serwuje schaby, mielone, surowki (uroki zycia za granica gdzie polskie jedzenie smakuje najlepiej) Odpowiedz Link
asia.asz PS:) 04.09.07, 16:23 tak to emigracja zajada sie polskimi specyfikami a ludzie w kraju-zagranicznymi))) ps. zeby nie bylo to ostatnio gotujemy tez portugalskie typowe jedzonka Odpowiedz Link
ewaktw Re: PS:) 04.09.07, 18:31 Tak to zazwyczaj jest, że rajcuje nas to co bardziej odległe i mniej dostępne. Odpowiedz Link
reni_78 u mnie taki tradycyjny standard... 05.09.07, 09:17 zależy jaka okazja... -> pizza i piwo towarzysko -> wędlina, jajo z majonezem, ser żółty, pomidor, ogórek czyli raczej kanapkowo-zagryzkowo -> na słodko - tort, ciasto, paluszki, kawa wystawne to to nie jest obiad różnie -> ziemniaki lub ryż -> schabowy, "duszony" z sosem, "zapiekany", gulasz -> surówki z tego co pod ręką Odpowiedz Link
martabg Re: Zapraszanie gości-jakie macie meni? 05.09.07, 22:34 Kupuję okrągłe kameberty, kładę na wyłożoną folią aluminiową blachę. Przez 15 minut w 180stC "topnieją", a skórka się przypieka. Po 15 minutach wyciągam na moment, i każdy serek przekrajam po przekątnych (cięciwach? tak, że mogę serek "otworzyć", ciągnąć od środka za rogi. Wkładam na następne 10min, do tego dorzucam bagietki. Podaję na talerzykach, każdy ma swój serek i jest to bardzo sycąca uczta. Do tego winko i jest pysznie! Moja miłość do tego zaczęła się od sera kupnego, kosztował za porcję 3Euro, bo był w specjalnej drewnianej otoczce, z której się wyjadało. Ale to dla mnie za drogie, spróbowałam sama, wyszło, teraz serwuję. A tu link dla zobrazowania tego, co chyba nieudolnie chciałam przedstawić www.ofenkaese.de/zubereitung/ofen.php Odpowiedz Link
ewaktw Re: Zapraszanie gości-jakie macie meni? 06.09.07, 08:53 Super pomysł! Na pewno wykorzystam przy najbliższej okazji jak znajomi wpadną. Roboty prawie wcale a jeszcze jakaś miska różnokolorowych sałat do tego i od razu robi się wykwintnie. Odpowiedz Link
bebeka Re: Zapraszanie gości-jakie macie meni? 07.09.07, 10:32 Swietny pomysl z tymi camembertami! Jak myslicie, jakie salatki albo inne dodatki (oprocz bagietki) mozna by do tego podac? W oryginalnym przepisie w j. niemieckim (link) sugeruja dla urozmaicenia (obok salatki, czerwonego wina lub piwa do picia) dodanie do serka tuz przed podaniem niewielkiej ilosci bialego wina albo podanie go dodatkowo jeszcze z gotowanymi lub pieczonymi w folii ziemniakami. Odpowiedz Link
ktw2007 Re: Zapraszanie gości-jakie macie meni? 07.09.07, 10:36 pieczywo czosnkowe - pod warunkiem ze sie lubi .Wczoraj zrobiłam do sałatki z fetą ... Odpowiedz Link
asia.asz Re: Zapraszanie gości-jakie macie meni? 06.09.07, 10:30 a jak sie te serki nazywaja? wpisalam kameberty do google i nic nie wyszlo i ile kosztuje jeden? Odpowiedz Link
wanda_76 Re: Zapraszanie gości-jakie macie meni? 06.09.07, 11:13 Camembert, kosztuje chyba 3-4zł. Odpowiedz Link
zolzietta Re: Zapraszanie gości-jakie macie meni? 07.09.07, 15:29 To zależy kto będzie gotował. Jeśli ja, robię tarty warzywno-serowe, bardzo rzadko mięsne, czasami zapiekanki. Na deser ciasto. Jeśli gotuje mąż, zwykle jest to mięso przyrządzone w trochę inny sposób niż zazwyczaj, zupa z kuchni świata, sałatki należą do mnie. Jeśli znajomi wpadają ot tak na pogaduchy, podaję wino, ser, oliwki, ciasto, przegryzki w zależności od zasobów lodówki. Odpowiedz Link