Dodaj do ulubionych

Północna Sardynia (co warto zobaczyć)

01.05.08, 21:05
Witam.
Interesują mnie rejony północnej Sardynii (jadę na urlop w okolice Santa
Teresa di Gallura). Chciałabym trochę pozwiedzać, czytam przewodniki, oglądam
zdjęcia i jako takie pojęcie już mam : na pewno chcę zobaczyć wspomniane już
S.Teresa (popłynąć promem na Korsykę) oraz Castelsardo (i skała "słoń"),
trochę Costa Smeralda (Porto Cervo), może kościółek Trinità di Saccargia.
Jakie jeszcze zakątki północnej Sardynii warto zobaczyć? Oczywiście plaże, ale
co poza tym?
Interesują mnie ciekawe, malownicze widoki, architektura. Co z Tempio Pausania
i Sassari? Alghero jednak trochę już za daleko. Pragnę zaznaczyć, że nie jadę
tam na długo, a nie chcę urlopu spędzić na "zaliczaniu" atrakcji, więc wolę
zobaczyć kilka miejsc dokładnie i bez pośpiechu niż kilkanaście czy
kilkadziesiąt z zegarkiem w ręku.
Będą wdzięczna za wskazówki.
Obserwuj wątek
    • Gość: iwcia Re: Północna Sardynia (co warto zobaczyć) IP: 82.160.57.* 02.05.08, 14:09
      w Tempio Pausania nie ma nic ciekawego moim zdaniem, skała "słoń" też nic
      szczególnego. Koniecznie trzeba zobaczyć fragment wybrzeża o nazwie costa
      paradiso(naprawdę piękne) - na południe od santa teresa di gallura jadąc wzdłuż
      brzegu zachodniego sardynii oraz popłynać do bonifacio na korsyce(jest
      rzeczywiście urocze).Oprócz tego Trinita di saccargia jest uroczy no i moim
      zdaniem warto prnie zejść się przez dzikie rejony do któregokolwiek z nuraghów,
      których jest mnóstwo, trzba tylko czasami długo iśc np.3 kilometry ale to jest
      fascynujące. Jesli chodzi o costa smeralda, to wybrzeże samo w sobie ładne ale
      ja osobiscie wole np.baia sardinia od porto cervo(choć mozna zobaczyc jako
      przykład architektury dla bogaczy ze zdaje sie lat 60 ubieglego wieku. Warto tez
      wejsc na oznaczene wzniesienie koło Palau(jadąc na południe wzdłuż
      morza).Ciekawe skałki i widoki na Palau i wyspę maddalena. Obok santa teresa
      masz tez Capo testa(nie byłam a ponoc ciekawe). Sassari i alghero(a zwlaszcza
      alghero) odpusc sobie. nic tam nie ma szczególnego. Castelsardo też niezbyt piekne.
      W moim rankingu powinnas zobaczyc
      1)Bonifacio na korsyce
      2) costa paradiso
      3)trinita di saccargia
      4) nuraghi
      5) costa smeralda ale raczej baia sardinia, porto cervo i tyle
      6) capo d'orsa
      7)capo testa
      • eluszia Re: Północna Sardynia (co warto zobaczyć) 02.05.08, 17:50
        Dzięki. :-)
        Czyli potwierdzają się moje plany. Właśnie Bonifacio na Korsyce miałam na myśli
        (grzech byłoby nie popłynąć jak będę kilkanaście km od S.Teresa). Co do tych
        trzy kilometrowych marszów przez dzikie rejony to raczej odpadają ze względu na
        naszą małą pociechę.
        O Costa Paradiso nie wspominałam, bo właśnie tam chcę pojechać kilka razy na
        różne plaże.
        Co do Sassari to pomyślałam, że "zachaczę" o stare miasto jak będę w Trinita di
        Saccaragia.
        • Gość: g Re: Północna Sardynia (co warto zobaczyć) IP: *.chello.pl 05.05.08, 19:28
          hej, gdzie jedziesz i kiedy jedziesz ? :) my bedziemy w Palau w drugiej polowie
          lipca ? :)
    • bah77pl Re: Północna Sardynia (co warto zobaczyć) 07.05.08, 09:01
      Na Północy Sardynii najbardziej polecam na zobaczenie bez pośpiechu:

1. Niezwykłe skały na Capo Testa.

2. Kolory Isola Rossa na Costa Paradiso.

3. Słonia, jeśli uda Ci się zrobić fotkę "bez ludzi".

4. S.S. Trinita di Saccargia na odludziu.

5. Mury Alghero.

6. Przepiękny Półwysep Capo Caccia + schody do Jaskini Neptuna.

7. Widoki na Półwyspie Stintino.

8. La Maddalena.

Nie podobało mi się np. Sassari.

Bonifacio i cała Korsyka jest poza konkurencją. :)

Pozdrawiam

bah77
      • eluszia Re: Północna Sardynia (co warto zobaczyć) 07.05.08, 11:39
        bah77pl napisał:

>
        >
        > Bonifacio i cała Korsyka jest poza konkurencją. :)
        >

Dlaczego?
        Czyżby Korsyka była aż tak piękna w porównaniu z Sardynią?
        • bah77pl Re: Północna Sardynia (co warto zobaczyć) 07.05.08, 13:18
          Dla mnie, Sardynia jest najpiękniejszym regionem Włoch, a Korsyka -
          Europy.

Zresztą, zobacz sama:

www.evm.fr/titres/porto/zze/commun/slideshow.htm

bah77
          • eluszia Re: Północna Sardynia (co warto zobaczyć) 07.05.08, 15:24
            bah77pl napisał:

> Dla mnie, Sardynia jest najpiękniejszym regionem Włoch, a Korsyka -
            > Europy.

Zaintrygowałeś mnie tą Korsyką. Wiem, że to forum włoskie, ale jakbym mogła
            prosić o kilka wskazówek odnośnie szczególnie pięknych miejsc na Korsyce,
            jednocześnie łatwo dotępnych samochodem z Bonifacio - to będą wdzięczna. Wiem,
            że "piękne miejsce" to pojęcie względne, powiedzmy więc, że interesują mnie góry
            i morze w bliskim sąsiedztwie, zapierające dech panoramy ;-). Pięknych plaż będę
            miała raczej pod dostatkiem na Sardynii, więc niekoniecznie chcę jechać przez
            połowę Korsyki, żeby je zobaczyć. :-)

Mam jeszcze pytanie odnośnie promów z Santa Teresa do Bonifacio. Będę tam w
            pierwszej połowie czerwca - czy konieczna jest rezerwacja miejca na promie kilka
            dni przed (osoby plus samochód) czy wystarczy w ten sam dzień kupić bilety na
            prom? Wiem, że jeśli są to pojedyncze osoby to raczej nie ma problemu, a jak
            wygląda sprawa z przewozem osób i samochodu?
            No i jeszcze jedno ważne pytanie : wypożyczymy samochód na Sardynii - czy bez
            problemu będziemy mogli nim udać się na Korsykę? Bo to już inne państwo - nie
            mam pojęcia jakie są zasady wywozu pożyczonego samochodu - czy mogę nim bez
            problemu udać się do innego państwa (w tym przypadku chodzi z Sardynii na
            Korsykę). Będę wdzieczna za wskazówki i pomoc.
            Pozdrawiam.
            • Gość: iwcia Re: Północna Sardynia (co warto zobaczyć) IP: 82.160.57.* 07.05.08, 21:51
              Potwierdzam ze korsyka jest znacznie piekniejsza od sardynii. Jest wogóle
              bardziej zielono, przepiękne wysokir góry w głębi wyspy. Byłam 2 razy na
              korsyce(prawie cała zjechałam) i ardynia w sumie prócz paru miejsc mnie rozczarowała
            • bah77pl Re: Północna Sardynia (co warto zobaczyć) 08.05.08, 07:19
              > prosić o kilka wskazówek odnośnie szczególnie pięknych miejsc na
              > Korsyce, jednocześnie łatwo dotępnych samochodem z Bonifacio...

Eluszia, po raz kolejny polecam Ci link, który podałem wyżej - tam
              możesz nawet _zobaczyć_ najpiękniejsze miejsca (na świetnych
              panoramach!) na całej Korsyce.

Właściwie na Korsyce prawie nie ma miejsc łatwo dostępnych - drogi
              są wąskie i bardzo kręte, więc w 1 dzień niewiele zobaczysz, nawet z
              autem.

Z tego samego powodu odradzam pobyt stacjonarny na Korsyce (no
              chyba, że chcesz tam wracać kilka razy), a polecam wycieczkę
              objazdową.

Myślę, że w czerwcu nie powinno być problemu z miejscem na promie z
              Sardynii na Korsykę.

Na Forum Francja znajdziesz mnóstwo info o Korsyce.

Pozdrawiam

bah77
            • eluszia Re: Północna Sardynia (co warto zobaczyć) 15.05.08, 11:33
              >eluszia napisała:

> No i jeszcze jedno ważne pytanie : wypożyczymy samochód na Sardynii - czy bez
              > problemu będziemy mogli nim udać się na Korsykę? Bo to już inne państwo - nie
              > mam pojęcia jakie są zasady wywozu pożyczonego samochodu - czy mogę nim bez
              > problemu udać się do innego państwa (w tym przypadku chodzi z Sardynii na
              > Korsykę).

No i już się dowiedziałam jak to jest (może jeszcze komuś przyda się to info) :
              otóż wypożyczonym autem nie można opuścić Sardynii. Tzn. jak ktoś chce to może,
              ale gdy coś wydarzy z autem w innym miejscu niż Sardynia to niestety
              ubezpieczenie tego nie obejmuje, czyli ryzyko spore... Nie tracę jednak nadziei,
              że może już bezpośrednio na miejscu będzie możliwość wykupienia dodatkowego
              ubezpieczenia na możliwość zabrania auta na Korsykę.

Czy ktoś z forum wie, czy jest taka możliwość?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka