Dodaj do ulubionych

podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia watroby

17.06.08, 11:53
witam..chcialabym sie dowiedziec co myslicie na temat moich wynikow
badan...????
W maju 2007r przeszlam zaplenie miesnia sercowego..przy wypisie ze
szpitala napisali:uszkodzenie watroby w wyniku leczenia statyna -
wysoki aspat alat. w ciagu miesiaca po opuszczeniu szpitala
wskazniki same spadly bez przyjmowania lekow.
w lipcu tego samego roku kolejne zapealenie miesnia sercowego i
osierdzia..gdy bylam przyjmowana do szpitala alat i aspat w normie.
leczona bylam przez 4 miesiace encortonem i przez ten czas alat i
aspat dalej prawidlowy.
w pazdzierniku bylam na badaniach w instytucie reumatologii w
warszawie bo podejrzewali ukladowa chorobe tkanki lacznej..bo
czasami mam dziwne przykurcze stawow..wszystkie przeciwciala
ujemne...a p/p jadrowe w mianie 1:180...chorobe ukladowa
wykluczyli..aspat i alat w normie.(przestalam przyjmowac encorton)
kontrolne badania w grudniu wykazaly podwyzszone wskazniki aspat
alat na poziomie 70, 55..pozniej dalsze badania 55,40; wzrost 125,
70; nastepne 90,60; a ostatnie badanie znow 125 i 70...mialam
robione badania na : anty HCV :nieobecne, HBs:nieobecny, anty HBC
nieobecne. w badaniu z marca tego roku p/p jadrowe wyszly ujemne.
Watroba mnie nie boli...nie wiem co mi jest....:(prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • zakielek Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 17.06.08, 15:15
      Żadnych leków nie bierzesz ?
    • nisiaczek28 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 17.06.08, 19:23
      Ja choruję na autoimmunologiczne zapalenie wątroby od 16 lat i na początku
      choroby aspat i alat miałam ponad 2000, a przeciwciała 1: do ponad 2000,
      (obecnie 1:160)więc raczej u Ciebie to nie to. Bierzesz jakieś leki?
      • brunetka09 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 18.06.08, 11:13
        leki biore ale takie ktore nie powinny uszkadzac watroby..acard i
        concor na serce i claritine na alergie pokarmowa( ktora pojawila mi
        sie jakos rok temu...wczesniej nie mialam takich problemow i nie
        wiem skad sie tez wziela).
        a na to watrobe to lykam hepatil i esseliv..
        • mallor24 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 18.06.08, 12:06
          z tymim lekami sercowymi to uwazaj . U mojego męża po diagnozie
          wątroby ( HCV ) akard wycofano i inne nasercowe leki ( w tym
          obnizajace cisnienie )
        • jan-w Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 18.06.08, 12:34
          Zamiast hepatilu możesz łykać cukierki. Tańsze i równie skuteczne ;-)
          Zawarta tam dawka asparginianu ornityny usprawiedliwia tylko reklamę tego jako
          leku na wątrobę. Jest to bardzo cenny lek, ale w uzasadnionych przypadkach i
          odpowiednich dawkach.
          • brunetka09 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 18.06.08, 14:35
            wiec co mam brac na ta watrobe?/??????????
            biore hepatil i esseliv bo tak mi przepisala pani hepatolog..
            • jan-w Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 18.06.08, 14:48
              Czasem lekarze obawiają się że jeśli nie zapiszą pacjentowi tabletek (a jeszcze
              lepiej zastrzyków), pacjent uzna że został zlekceważony. Praktyka potwierdza ich
              obawy. Wszędzie można przeczytać oskarżenia w stylu: bez forsy, nawet żadnych
              tabletek mi nie zapisał ;-)
              A co do meritum: odżywiaj się zdrowo, nie jedz trujących grzybów, nie wąchaj
              rozpuszcalników itp. Jeśli masz ochotę coś łykać, to esseliv/essentiale ci nie
              zaszkodzi, a moze pomóc. Podobnie Ostropest plamisty (syli-itd), karczoch,
              shisandra chińska itp.
              • brunetka09 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 18.06.08, 14:59
                dzieki za odpowiedz..wcale nie mam ochote niczego lykac tylko chce
                sie dowiedziec co mi jest..lekarz mnie straszy tym
                autoimmunologicznym zapaleniem watroby...sama nie wiem co mam myslec
                i robic..ide na konsultacje za 10 dni do innego lekarza i zobaczymy
                co powie..
                • gamma101 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 20.06.08, 18:12
                  Biorąc pod uwagę wszystko co piszesz, prawdopodobym jest że
                  chorujesz na autoimmunologiczne zapalenie wątroby. Chcąc dokończyć
                  diagnostykę wskazane jest oznaczenie poziomu gamma globulin oraz
                  całego panelu autoprzeciwciał: p/jądrowych (ANA), p/mięśniom
                  gładkich (ASMA), p/mitochondrialnych (AMA), LKM-1, SLA, LP. A na
                  koniec chyba będzie konieczne wykonanie biopsji watroby i oceny
                  miąższu wątroby pod kątem obecności tam procesu autoimmunologicznego
                  (czy też innej patologii).
                  Pozdrawiam
                  • zakielek Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 20.06.08, 22:18
                    Ja stawiam na leki to głowna przyczyna zmian w wynikach wątroby !!
                    u ludzi nie chorujacych ( na WZW itp)
                    • gamma101 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 21.06.08, 18:19
                      Diagnostyka chorób wątroby to nie loteria w której się stawia jak na
                      konia w gonitwie! To jest czyjeś zdrowie, a może i życie - więc
                      należy po prostu chorobę rozpoznać i leczyć. Uszkodzenia polekowe
                      oczywiście są bardzo częstą przyczyną uszkodzenia wątroby - jedną z
                      trzech głównych w Polsce (stłuszczenie, zapalenie wirusowe,
                      uszkodzenia toksyczne - alkohol i leki). Niemniej brunetka09 nic nie
                      pisze o przyjmowanych akurat teraz lekach - a choroba trwa!. Jej
                      obraz, i jej np. "wyciszenie" w trakcie sterydoterapii, jak również
                      fakt przebycia zapalenia mięśnia serca i osierdzia (które to organy
                      bardzo często są zajęte w procesie autoimmunologicznym) - z dużym
                      prawdopodobieństwem wskazują na rozpoznanie AIH. I aby to właśnie
                      potwierdzić należy wykonać wspomniane wcześniej badania.
                      Pozdrawiam
                      • zakielek Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 23.06.08, 08:29
                        Diagnostyka chorób wątroby to nie loteria w której się stawia jak na
                        konia w gonitwie!

Po częsci to LOTERIA !!!

Niemniej brunetka09 nic nie
                        pisze o przyjmowanych akurat teraz lekach - a choroba trwa!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=690&w=80984740&a=81031750
                        DOCZYTAJ KO KONCA POSTY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rozwaliłem dwie żyły aby się przekonać że moja Pani doktor nie ma
                        racji co do toksyczności leków. ( wpływu na wyniki biochemiczne )
                  • brunetka09 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 22.06.08, 16:02
                    w klinice reumatologii mialam robione nastepujace badania immunologiczne:
                    odcz. Waalera- Rosego <20 (n<34)
                    p/c p. jadrowe - 1:160 (n do 1:320)
                    p/c pn DNA - ujemne
                    p/c p RNP - ujemne
                    p/c p Sm - ujemne
                    p/c Ro - ujemne
                    p/c La - 1.49
                    p/c CENP-B - ujemne
                    p/c Jo 1 - ujemne
                    p/c Scl-70 - ujemne
                    p/c anty histon - ujemne
                    p/c anty P-prot. - ujemne
                    p/c antyfospofolip.- norma
                    p/c dla Ye - ujemne
                    p/c Ch.t. - ujemne
                    antygen HBs - ujemne
                    p/c anty HCV - ujemne

• gamma101 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 25.06.08, 16:26
                      Wszystkie przedstawione badania są to testy w kierunku
                      autoprzeciwciał z panelu reumatologicznego a nie hepatologicznego
                      (za wyjątkiem p/c p.jądrowych czyli ANA). Nalezy wykonać badania o
                      których wspomniałem wcześniej. Ponadto z autoprzeciwciałami to jest
                      tak że ich brak wcale nie wyklucza procesu autoimmunologicznego, a z
                      kolei obecnośc wcale nie jest dowodem jego istnienie!. Szacuje się
                      że ok. 30% zupełnie zdrowych kobiet ma w swojej surowicy różnego
                      rodzaju autoprzeciwciała nie mając żadnej choroby! Obejrzyj sobie
                      wykład profesora Jacka Musiała : www.mp.pl/wideo/
                      (Konferencja Internistów Polskich w 2007r). Niemniej powtarzam,
                      chcąc mieć rozpoznanie trzeba wykonać kilka jeszcze badań, z biopsją
                      wątroby włącznie. A te akurat leki które przyjmujesz nie są
                      obarczone ryzykiem hepatotoksyczności.
                      Pozdrawiam
                      • zakielek Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 26.06.08, 15:06
                        A te akurat leki które przyjmujesz nie są
                        obarczone ryzykiem hepatotoksyczności. - BZDURA !!!!

"Cechy ostrej odwracalnej hepatotoksyczności towarzyszą stosowaniu
                        salicylanów, szczególnie u pacjentów z aktywnymi schorzeniami
                        autoimmunologicznymi i już istniejącym ryzykiem uszkodzenia wątroby..

Całość na stronie:
                        www.hcv.pl/hepatotoksycznosc_lekow.php
                        • zakielek jeszcze uzupełniam 26.06.08, 15:26
                          o cytaty:

...Wolne kwasy tłuszczowe nie poddawane metabolizmowi jak i brak
                          odpowiedniej aktywności procesów tlenowych, niedobór tlenu mogą być
                          czynnikiem prowadzącym do narastania stężenia mleczanów i
                          reaktywnych form tlenowych, co w konsekwencji doprowadza także do
                          uszkodzenia DNA w mitochondriach. To zjawisko jest
                          charakterystyczne, np. dla działania tetracykliny czy ASPIRYNY..."

...U tych chorych konieczne jest monitorowanie czynności wątroby,
                          bowiem mimo, że hepatotoksyczność w przebiegu leczenia salicylanami
                          ma charakter łagodny, to istnieje ryzyko ciężkiego uszkodzenia
                          narządu, encefalopatii, a nawet śmierci. Zaleca się przerwanie
                          terapii salicylanami u pacjentów prezentujących cechy
                          hepatotoksyczności, ale istnieje także możliwość redukcji dawki, gdy
                          poziom salicylanów w surowicy przekracza 250 mg/ml. Objawy te
                          występują zwykle po 4 tyg. od początku terapii i zależne są od
                          stężenia salicylanów w krwi. Dokładny mechanizm tego zjawiska nie
                          jest poznany...."

Brunetko09 nie proponuję ci rezygnacji z pełnej diagnostyki ale
                          sprawdz i tą ewentualność.
                          Pracowałem kiedyś w szpitalu i tam nauczyłem się jednego ( od
                          lekarzy) że sam pacjent jest najlepszym diagnostą.

Życzę pozytywnego i szybkiego rozwiazania Twojego problemu.
                          Pozdrawiam !!!
                          • gamma101 Re: jeszcze uzupełniam 26.06.08, 17:43
                            1/ Co znaczy "sprawdź i tą ewentualność"? ... Nie ma dostępnego,
                            prostego testu/badania - na którego wyniku będzie widniał
                            napis "uszkodzenie wątroby w wyniku stosowania kwasu
                            acetylosalicylowego". No chyba że jest to wynik histopatologiczny z
                            biopsji wątroby. Tam takie określenie ewentualnie może się pojawić,
                            z tym że wtedy będziemy mieli również wiedzę czy nie jest to proces
                            autoimmunologiczny
                            2/ dawka "kardiologiczna" Aspiryny (czyli kwasu acetylosalicylowego)
                            wynosi 75mg lub 150mg co wobec podanej dawki toksycznej (250mg/ml)
                            oznaczałoby iż pacjent musi przyjąć hmm... prawie 2 tabletki (te po
                            150mg) na każdy militr swojej krwi czyli ile by tego było?
                            3/ POTENCJALNIE każdy lek ma jakieś ryzyko hepatotoksyczności -
                            uzalażnione od samej substancji, od indywidualnych (genetycznych)
                            predyspozycji pacjenta , przyjetej dawki, dotychczasowego stanu
                            wątroby i jej wydolności.
                            Niemniej jednak biorąc pod uwagę statystyczne ryzyko występowania
                            różnych schorzeń wątroby ( w całej poplulacji ludzi chorych) to
                            autoimmunologiczne zapalenie wątroby jest jednostką niesłychanie
                            częściej występującą jednostką chorobową aniżeli uszkodzenie
                            toksyczne wątroby w wyniku przyjmowania Aspiryny. A biorąc pod uwagę
                            podane wcześniej dane kliniczne uważam iż AIH jest tu zdecydowanie
                            bardziej prawdopodobnym rozpoznaniem. Natomiast niezalażenie od
                            wszystkiego konieczna jest pilna diagnostyka!
                            • zakielek Re: jeszcze uzupełniam 26.06.08, 18:12
                              Co znaczy "sprawdź i tą ewentualność"? ... Nie ma dostępnego,
                              > prostego testu/badania - na którego wyniku będzie widniał
                              > napis "uszkodzenie wątroby w wyniku stosowania kwasu
                              acetylosalicylowego".

Test ?
                              nie biorę leków alat spada albo nie.
                              ( oczywiście chwilowa rezygnacja z leków może byc tylko pod kontrolą
                              lekarza)
                              W koncu o podniesiony ALAT tu chodzi !!
                              Pozdrawiam !!!
                      • loso11 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 28.06.08, 11:25
                        Strasznie to zagmatwane co wykazano,masz przeciwciala nie znaczy ze jest AI nie
                        masz tez nie znaczy ze nie masz AI....
                        A co jesli biopsja jest niemozliwa ze wzgledu na maloplytkowosc....w moim
                        otoczeniu sprawa jest najmniej ciekawa po kilku miesiacach szpitali i
                        diagnostyce,nie ustalono przyczyny marskosci mlodej osoby z powiklaniami
                        wewnetrznymi...
                        gamma101 napisał:

> Wszystkie przedstawione badania są to testy w kierunku
                        > autoprzeciwciał z panelu reumatologicznego a nie hepatologicznego
                        > (za wyjątkiem p/c p.jądrowych czyli ANA). Nalezy wykonać badania o
                        > których wspomniałem wcześniej. Ponadto z autoprzeciwciałami to jest
                        > tak że ich brak wcale nie wyklucza procesu autoimmunologicznego, a z
                        > kolei obecnośc wcale nie jest dowodem jego istnienie!. Szacuje się
                        > że ok. 30% zupełnie zdrowych kobiet ma w swojej surowicy różnego
                        > rodzaju autoprzeciwciała nie mając żadnej choroby! Obejrzyj sobie
                        > wykład profesora Jacka Musiała : www.mp.pl/wideo/
                        > (Konferencja Internistów Polskich w 2007r). Niemniej powtarzam,
                        > chcąc mieć rozpoznanie trzeba wykonać kilka jeszcze badań, z biopsją
                        > wątroby włącznie. A te akurat leki które przyjmujesz nie są
                        > obarczone ryzykiem hepatotoksyczności.
                        > Pozdrawiam
                        • brunetka09 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 29.06.08, 11:47
                          wyniki z 10.06.2008r. - alat - 124
                          - aspat- 69

i zrobilam sobie wczoraj badania krwi i wyniki sa takie:
                          alat - 103
                          aspat- 73
                          alat spadl..aspat nieznacznie wzrosl...to byly dwa tygodnie kiedy nie bralam
                          zadnych lekow na watrobe tylko pilam jakies ziółka (schisandra i inne).

pewna lekarka zasugerowala ze podwyzszone transaminazy moga wystepowac w
                          przypadku chorob tarczycy...nie wiem jak ma sie tarczyca do watroby no ale
                          zrobilam wczoraj tez badanie TSH i wyszlo troche podwyzszone - 4,33 (norma: 0,3
                          - 4,0).

Mialam jeszcze robione kilka razy badanie GGTP ktore zawsze bylo prawidlowe.

Juz sama nie wiem co mam myslec i co robic..Jutro jade na konsultacje do
                          wiekszego miasta i zobaczymy co tam powiedza. Pozdrawiam wszystkich tu
                          zagladajacych:)
                          • brunetka09 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 01.07.08, 09:29
                            jestem po konsultacjach i dowiedzialam sie tylko tyle ze musze zrobic wiecej
                            badan...i to bardziej w kierunku tej tarczycy( choroby autoimmunologicznej
                            tarczycy) bo bardzo prawdopodobne ze zwiekszone transaminazy watroby wystepuja u
                            mnie z powodu zwiekszonej aktywnosci tarczycy..w poprzednim wpisie pisalam ze
                            mam przekroczony poziom TSH.
                            oprocz przeciwcial p/tarczycowych i FT3 i FT4 musze zrobic ANA 2...

• brunetka09 Re: podejrzenie autoimunnologicznego zapalenia wa 08.07.08, 21:09
      jak myslicie czy te podwyzszone wskazniki moga miec cos wspolnego z tarczyca?:(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka