Dodaj do ulubionych

Ktora podstawowka jest w Plocku najlepsza?

27.08.03, 20:01
Wprawdzie nie mam jeszcze dzieci, ale gdy juz je bede mial, chcialbym poslac
je do dobrej szkoly. Wg ostatniego Wprosta (nr35 (1083)) juz podstawowka
decyduje o tym jak bedzie rozwijac sie mlody czlowiek. Okazuje sie ze ekipa
Jerzego Buzka nie byla az taka zla. Min Miroslawowi Handke udalo sie
poprawnie przeprowadzic refome nauczania poczatkowego. Te zmiany
zapoczatkowaly wzrost (pojawienie sie?) konkurencji miedzy tymi szkolami.
Rezultat tego jest taki ze niektore szkoly sa oblegane podobnie do
najbardziej popularnych kierunkow studiow. Na przekor powszechnie panujacej
opini to szkoly spoleczne przewaznie kroluja w rankingach, ktore zostaly
stworzone m in na podstawie wynikow testu kompetencji przeprowadzanego po 6
klasie. Teraz zas pani min Lybacka chce opodatkowac szkoly niepubliczne o
czym wspomnialy np dzisiejsze Fakty..

A wiec jak to jest z podstawowkami w Plocku? Czy w kompleksie szkol
przywatnych na Pilsudskiego jest tez podstawowka? Jak ona sobie radzi?

Slyszalem tez kiedys o tym ze podstawowka nr 18 uczestniczy w programie
Szkola z klasa. Czy ten program bedzie kontynuowany i przynosi sukcesy?
Obserwuj wątek
    • hiubi Re: Ktora podstawowka jest w Plocku najlepsza? 28.08.03, 08:47
      SP nr 11 jest the best ;-)))
      A serio, to poza wynikami nauki ważne też jest np zaplecze sportowe, atmosfera w szkole, nowoczesne techniki nauczania (np informatyka), języki obce itd
    • roman_j Re: Ktora podstawowka jest w Plocku najlepsza? 28.08.03, 12:46
      Na pytanie postawione w tytule nie potrafię odpowiedzieć, gdyż nie mam na ten
      temat prawie żadnej wiedzy. Nie będę, tak jak Hiubi, zachwalał swojej
      podstawówki, ale nie dlatego, że mam jej coś do zarzucenia, ale dlatego, że nie
      ma zielonego pojęcia, jaki obecnie prezentuje poziom nauczania. Pewnych
      informacji na ten temat mogą dostarczyć wyniki sprawdzianu kompetencji, jaki
      każda szkoła przeprowadza co roku. Takie wyniki powinna dość szczegółowo
      przytaczać płocka prasa. Dają one jakąś informację na temat tego, jak szkoła
      radzi sobie z nauczaniem, choć jest to wiedza pośrednia, bo na wynik składa się
      bardzo wiele różnych czynników. Analizując takie dane trzeba pamiętać o tym, co
      napisał kiedyś nie chcący się na razie u nas udzielać Flicpl: „statystyka jest
      jak panienka, która każdemu daje to, czego on chce”. :-))
      Patrząc nieco szerzej na temat warto zauważyć, że najważniejsze dla rozwoju
      intelektualnego dziecka są pierwsze lata życia. Na tym etapie można zrobić dla
      swojego dziecka wiele dobrego, czego nawet marna szkoła nie będzie mogła
      popsuć.
      A tak na marginesie, to ja skończyłem szkoły, w których wyborze nie kierowałem
      się jakimiś szczególnymi kryteriami i uważam, ze zawsze najwięcej zależy od
      samego człowieka. Jeśli chce zdobywać wiedzę, to nic mu nie może stanąć na
      przeszkodzie. Z nieco mieszanymi uczuciami patrzę na ten dziecięcy wyścig
      szczurów. Rozumiem, że rodzice chcą swoim dzieciom zapewnić jak najlepszy start
      w życiu, ale obawiam się, czy dzieci nie są tu narzędziem zaspokojenia
      aspiracji ambitnych rodziców. Dziś podobno miejsca w najlepszych szkołach
      rezerwuje się dzieciom już po urodzeniu. Może niedługo mąż wychodząc rano z
      łóżka żony będzie na wszelki wypadek gnał do szkoły. Myślę, że w tym wszystkim
      tracimy z oczu pewną ważną, moim zdaniem, prawdę. O jakości życia, według mnie,
      decyduje stopień zadowolenia z niego, a ten zależy, znów według mnie, od tego,
      czy potrafimy się cieszyć, tym co życie nam daje. Tego zaś chyba nie nauczy
      żadna szkoła. :-))
      • intruder Re: Ktora podstawowka jest w Plocku najlepsza? 28.08.03, 20:41
        roman_j napisał:

> (...) i uważam, ze zawsze najwięcej zależy od
        > samego człowieka. Jeśli chce zdobywać wiedzę, to nic mu nie może stanąć na
        > przeszkodzie.

Pieknie powiedziane, ale jednak uwazam, ze mimo wszystko potrzebny jest nam
        swego rodzaju mentor, ktory pokaze, w ktorym kierunku nalezy podazac. Na pewno
        i u Ciebie tak bylo, choc byc moze nie zdajesz sobie sprawy z wplywu jaki na
        Ciebie wywarla ta czy inna osoba.
        • santia Re: Ktora podstawowka jest w Plocku najlepsza? 28.08.03, 21:42
          szkoła podstawowa jest bardzo istotna w życiu człowieka, ale same wyniki i
          średnie ocen o tej szkole powiedzą mało; otóż szkoła ma nie tylko dawać
          podstawy jakiejś tam wiedzy teoretycznej ale i zainteresować, dawać jakąś pasję
          i pobudzać kreatywność w dziecku ; jeśli władze szkoły są śpiące, to poza nudą
          wiedzą (bo tak dzieci to będą odbierały) wniesie do życia dużo negatywnych
          zachowań;
          jeśli jest dużo kół zainteresowań; szkoła startuje w wielu olimpiadach i
          konkursach, to pobudza chęć rozwijania się w różnych kierunkach i czasami uczy
          pośrednio dużo bardziej niż sucha wiedza na lekcjach; a jeśli jeszcze pojawi
          się pedagog z powołania, kóry pociąga za sobą dzieci, to jest to szkoła wręcz
          idealna;
          jak wspominam moją podstawówkę (sp 17) i potem liceum (małachowianka), to
          stwierdzam obecnie uczestnicząc już w życiu zawodowym i dawno po studiach, że
          te osoby, które zawsze miały najlepsze oceny, pobierały głównie wiedzę
          teoretyczną, ale nie uczestniczyły w życiu szkoły, to niestety nie odniosły
          żadnego sukcesu w życiu zawodowym i odwrotnie (oceny różne, głównie średnie,
          ale udzielały się w szkole i szukały sobie różnych zamiłowań) odnajdują się
          obecnie w rożnych nawet trudnych sytuacjach, a nawet odnoszą sukces;
          obecnie podstawówki i gimnazja mają takie szerokie wachlarze zainteresowań, że
          w każdej z tych szkół dziecko potrafi coś sobie znaleźć ciekawego właśnie dla
          niego; system nauczania zintegrowanego w początkowych latach jest bardzo fajny
          i dużo lepszy niż, kiedy my się musieliśmy uczyć i jak stwierdził roman, bardzo
          dużo zależy od samego człowieka, jak dalej potoczy się w takich warunkach jego
          życie;-))
          • roman_j Re: Ktora podstawowka jest w Plocku najlepsza? 29.08.03, 16:23
            santia napisała:

> szkoła podstawowa jest bardzo istotna w życiu człowieka, ale same wyniki i
            > średnie ocen o tej szkole powiedzą mało; otóż szkoła ma nie tylko dawać
            > podstawy jakiejś tam wiedzy teoretycznej ale i zainteresować, dawać jakąś
            > pasję i pobudzać kreatywność w dziecku ; jeśli władze szkoły są śpiące, to
            > poza nudą wiedzą (bo tak dzieci to będą odbierały) wniesie do życia dużo
            > negatywnych zachowań;
            > jeśli jest dużo kół zainteresowań; szkoła startuje w wielu olimpiadach i
            > konkursach, to pobudza chęć rozwijania się w różnych kierunkach i czasami
            > uczy pośrednio dużo bardziej niż sucha wiedza na lekcjach; a jeśli jeszcze
            > pojawi się pedagog z powołania, kóry pociąga za sobą dzieci, to jest to
            > szkoła wręcz idealna;

Właśnie mi się przypomniało, że dobrą wskazówką może być tytuł "szkoły z
            klasą". W Płocku chyba tylko dwie szkoły o niego walczą, więc niewątpliwie
            wyróżniają się one pozytywnie na tle reszty. Niestety, nie pamiętam, które są
            to szkoły, ale chyba można znaleźć te informacje na płockim portalu Gazety. :-))
        • roman_j Re: Ktora podstawowka jest w Plocku najlepsza? 28.08.03, 22:05
          intruder napisał:

> Pieknie powiedziane, ale jednak uwazam, ze mimo wszystko potrzebny jest nam
          > swego rodzaju mentor, ktory pokaze, w ktorym kierunku nalezy podazac. Na
          > pewno i u Ciebie tak bylo, choc byc moze nie zdajesz sobie sprawy z wplywu
          > jaki na Ciebie wywarla ta czy inna osoba.

Nie mam nikogo takiego, czego zresztą bardzo żałuje. Albo ja mam zbyt
          wygórowane oczekiwania, albo współcześni mentorzy są jacyś mniej udani, bo
          wciąż szukam kogoś, kto mógłby być moim mistrzem. W ogóle autorytetów w naszych
          czasach jest jak na lekarstwo. Szkoda.
          • intruder Re: Ktora podstawowka jest w Plocku najlepsza? 30.08.03, 10:37
            Znowu mnie opacznie zrozumiales. Chodzilo mi o kogos w czasch Twojej
            (zamierzchlej?;)) mlodosci. Pani od przyrody na przyklad. Zupelnie nie mialem
            na mysli kogos kto mialby byc Twoim autorytetem obecnie. Troche za poznop na
            ksztaltowanie czlowieka bo o to mi chodzilo. Natomiast dyskusja na temat
            wspolczesnych autorytetow moze sie okazac calkeim interesujaca.
            • roman_j Re: Ktora podstawowka jest w Plocku najlepsza? 30.08.03, 16:00
              intruder napisał:

> Znowu mnie opacznie zrozumiales. Chodzilo mi o kogos w czasch Twojej
              > (zamierzchlej?;)) mlodosci. Pani od przyrody na przyklad.

Z dalszej części tego wpisu wnoszę, że chodzi ci raczej o "zamierzchłe"
              dzieciństwo. W tym okresie na pewno były osoby, które wywarły na mnie jakieś
              piętno, ale nikogo wtedy, ani teraz z perspektywy czasu, nie potrafię uznać za
              swego rodzaju "mistrza". Ale gdybyś się bardzo uparł, to wymieniłbym mojego
              nauczyciela matematyki, a obecnie dyrektora Zespołu Szkół nr 2 (dawna SP 21).
              Podkreślam jednak, że to opinia sprzed kilkunastu lat i nie wiem, czy dziś
              nadal bym ją podtrzymał.

> Zupelnie nie mialem na mysli kogos kto mialby byc Twoim autorytetem obecnie.
              > Troche za poznop na ksztaltowanie czlowieka bo o to mi chodzilo.

Zależy co rozumiemy przez kształtowanie. Ja uważam, że człowiek może i powinien
              ewoluować przez całe życie. Co prawda im później, tym mniej daje się zmienić i
              tym trudniej to przychodzi, ale jest to możliwe. A do tego potrzebny jest jakiś
              mistrz, autorytet, ktoś dający przykład. Ale o to dziś coraz trudniej

> Natomiast dyskusja na temat wspolczesnych autorytetow moze sie okazac calkeim
              > interesujaca.

Niewątpliwie. :-))
    • hiubi Re: Ktora podstawowka jest w Plocku najlepsza? 01.09.03, 22:52
      Po lekturze powyższych wpisów muszę znowu dołozyć swoje 3 grosze :-)
      Dobrze ktoś zauważył, że ważne jest czy szkoła zainteresuje i pokaże jak dalej rozwijac swoje zainteresowania. Jednak to zalezy w 75% od ucznia. Jeśli on nie będzie chciał to nic z tego. A poza tym to w każdej szkole znajdą sie i olimpijczycy i nałogowi spadochroniarze. Pamiętam to ze swojej SP 11. Ja byłem laureatem olimpiady z chemii ale w tej samej klasie były osoby mające ogromne problemy z tym przedmiotem i nie winię za to nauczycielki (swoją drogą serdeczne pozdrowienia dla p. Syrek!!!). Czasy liceum przemilczę :-) Z kolei na studiach ceniłem psorów, którzy prowadzili zajęcia ciekawie, zdarzało się wracać do domu i od razu kontynouwać ćwiczenia... i o to chodziło :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka