cereusfoto 22.01.07, 17:57 countrywrobel.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?152950 I co Wy na to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skuter70 Re: Wróble na wymarciu? 23.01.07, 13:50 my na to, ze strona jest koszmarna i trudno cos przeczytac Odpowiedz Link
marjetka Re: Wróble na wymarciu? 13.02.07, 09:54 A ja na to - tylko i wyłącznie na podstawie obserwacji moich i mojej koleżanki - zauważyłyśmy, że na naszym osiedlu wróbli jakby mniej (Kraków) Odpowiedz Link
maly_ksiaze Re: Wróble na wymarciu? 13.02.07, 11:33 Witam Nie przeczytalem artykułu, ale jakby mazurków więcej?(tak też podobno wykazały niedawne obliczenia) Pozdrawiam M Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Wróble na wymarciu? 14.02.07, 08:53 No właśnie u mnie w Krakowie te same wnioski - mniej wróbli - więcej mazurków. Odpowiedz Link
niwela.zj Re: Wróble na wymarciu? 14.02.07, 10:40 >mniej wróbli - więcej mazurków. Też chyba to potwierdzam. U mnie na osiedlu /Lublin/ do takiego stanu przyczyniły się wg mnie, sroki gniazdujące od kilku lat. Wycięły wszystko nawet szpaki w ostatnim roku nie gniazdowały. O ptakach spiewających nie ma co marzyć kiedy kilka lat temu /pow.5/ mozna bylo usłyszeć śpiew szczygła czy makolągwy, kulczyka. Teraz jest cisza. Ale przypuszczam, że to się zmieni. W nowym wątku swoje prognozy przedstawię. Pozdr. Odpowiedz Link
burakpl4 Re: Wróble na wymarciu? 02.04.07, 23:44 wróbli jest zdecydowanie mniej! Praktycznie na balkon u mnie nie przylatują już w zimie - w tym roku ... 0 wróbli zauważyłem na balkonie, podczas, gdy tak z 10 lat temu trudno było nie zobaczyć kilku na raz przy kazdym wyjrzeniu za okno. Za to powszechne stały się sikorki, podczas gdy kiedyś był to gość "od święta". Tak się przyzwyczaili wszyscy do widoku wróbla, ąe niespecjalnie się dziwią mu, ale to już nie ta "szarańcza" co kiedyś - spotykam w zimie w żywopłotach, ale raczej na obrzeżach miasta (widziałem też dwa polujące-atakujące ćmę, co mnie zdziwiło, bo nie wiedziałem, że jedzą owady - ale może to tylko zabawa była) - na osiedlach już tak chętnie nie zakładają gniazd z jakichś dziwnych powodów - gniazda wróbla nie widziałem od kilku lat, podczas gdy kiedyś - każdego roku - kilkudziesiąt - wszędzie gdzie tylko była szpara w murze było gniazdo wróbli. Odpowiedz Link
burakpl4 Re: Wróble na wymarciu? 02.04.07, 23:45 errata -"nie wiedziałem, że jedzą tak duże owady jak ćmy". Odpowiedz Link
m2w7 Re: Wróble na wymarciu? 03.04.07, 15:03 Strona koszmarnie nieprzyjazna w czytaniu. A wróbli i mazurków- mniej. W mojej, podwarszawskiej miejscowości wyraźnie ich ubywa. Prawie opuściły stare domy (gdzie w poprzednich latach zakładały gniazda), zimą przy karmniku- tej zimy wyraźna przewaga sikor (a jeszcze poprzedniej najwięcej 'grubelków'). Czy za kilka zdzeaktualizuje sie powiedzenie "lepszy wróbel w garści..." jak zdezaktualizowało się powiedzenie "lepszy rydz niż nic"? Kilka lat temu dziwiłem sie holenderskiemu miłosnikowi ptaków, który zachwycał się wróblami w Warszawie (myślałem- jaki on miłośnik?! Teraz go rozumiem). Odpowiedz Link
marbor1 Re: Wróble na wymarciu? 10.04.07, 15:59 Wróbelek jest mała ptaszyną, wróbelek istotka niewielka, on brzydką stonogę pochłania, lecz nikt nie popiera wróbelka. Więc wołam: Czyż nikt nie pamięta, że wróbelek jest druh nasz szczery? Kochajcie wróbelka, dziewczęta, kochajcie, do jasnej cholery. Wierszyk napisany w 1947 r. Przez kogo? Odpowiedz Link
barba50 Re: Wróble na wymarciu? 10.04.07, 16:54 Przez Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link