Dodaj do ulubionych

Movenpick Resort - El Gouna (*****)

01.10.03, 16:42
(cyt: Lisa 14-11-2002 11:20)

Właśnie wróciłam z El Gouna i jestem pod dużym wrażeniem tego miejsca. Jest
stworzone typowo dla turystow i posiada wszystkie cechy miasteczka
wakacyjnego. Jest tam zarówno miejsce dla zwolenników pasywnego, jak i
aktywanego odpoczynku. Co ważne mozna się swobodnie zachowywać i ubierać bez
narażania się na niemiłe spojrzenia, czy uwagi muzułmanów.
Hotel, w ktorym odpoczywaliśmy to Movenpick - serdecznie polecam. Ptasiego
mleczka nam tam nie zabrakło. Ponadto warto wybrać się na wycieczkę - Safari
Jeep na Saharę do wioski beduinów. Robi wrażenie. Podobnie, jak nurkowanie z
rurką.

Jednym słowem gorąco polecam Egipt. Zamierzam tam wrócic raz jeszcze, tym
razem na 2 tygodnie -zobaczyć Kair i Luxor, a potem odpocząć w El Gounie."
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 01.10.03, 16:43
      (Cyt: Aga 05-08-2003 17:47)

"W załączeniu przesyłam linki dotyczące hotelu Movenpick.

www.elgouna.com/docs/movenpick.htm
      www.andersen-touristik.de/html/hotels/el_gouna/moevenpick_resort/
      www.movenpick-hotels.com/en/hotels/hotels/HKELAHH/hotelWelcome.htm "
      • ogonek2 Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 04.10.03, 16:44
        Witam,
        A czy teraz po powrocie i obejrzeniu hoteli w El Gounie, możesz polecić mi ten
        który wg Ciebie jest najlepszy?
    • dagbe Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 29.10.03, 10:53
      Re: Movenpick w El Gouna - prosze o opinie !!!
      Autor: Gość: Monika
      Data: 28.10.2003 17:13

Spędziłam tydzień w hotelu Movenpick Resort El Gouna. Hotel pod względem
      standardu rzeczywiscie zasługuje na 5 *. Jest połozony na bardzo rozległym
      terenie. W budynki jest pięknie wkomponowana roślinność. Bardzo ładna
      recepcja, piękny kamienny potoczek z wodospadem. Baseny fajne choć niezbyt
      ogromne. Wszystko jest bardzo zadbane, ciągle grabią, sprzatają. Pomimo, że
      jest to osrodek około 400 pokojowy nie widać ludzi, czuliśmy sie jakbysmy byli
      niemalże sami w hotelu, nigdy nie brakuje na plaży leżaków. Ręczniki są
      gratis, trzeba tylko wziąć z recepcji towel card i wtedy bierze się na plaży
      czy przy basenie ręcznik z Towel Center. Na plaży piasek przesiewaja przez
      sita! Dosyć blisko rafa. Najpierw tzreba przejśc jakieś 100m płyciżny i
      dochodzi sę do martwej rafy, dalej znowu kawałek płycizny i za nią już
      zdecydowanie ładniejsza rafa, w morzu umieszczona platforma z parasolami aby
      sobie odpocząć w trakcie pływania. Jedzenie jest bardzo zróżnicowane, ogromny
      wybór. Jest trochę potraw typowo arabskich ale sporo też europejskich: pizza,
      pasta, naleśniki, jajecznica. Duży wybór sałatek. Pokoje są duże, duże łóżka,
      my byliśmy w trójkę: dostawka nieco węższa niż normalne łóżko z tym, że
      normalne miało jakieś 130 cm szerokości. Bardzo duża łazienka z wanna, wc,
      suszarką, szafą, sejfem, toaletką. Codziennie idealnie wysprzątane i to
      niezależnie od tego czy zostawialiśmy obsłudze 5$ czy 10 LE. Pan mi nawet
      składał majtkismile Animatorzy zachęcają do różnych form aktywnośći: water gym
      voley ball, water polo i inne sporty, codziennie jakieś występy wieczorem. Ale
      jest to tak fajnie umieszczone, że do pokoji nie docierają absolutnie żadne
      hałasy. Wrażenia bardzo, bardzo pozytywne. Minusy: obsługa niestety trochę
      powolna, niezbyt rozumiejąca po angielsku. Kiedy zamawialiśmy do pokoju
      herbatę to po godzinie od zamówienia zadzwonił pan z pytaniem czy na pewno
      zamawialismy herbatę, przepraszał, że długo i po następnej godzinie przynosił.
      To samo na kolacji przy zamówieniu 2 butelek wody i 2 herbat po pół godzinie
      pan przynióśł 2 butelki wody, diet cola i wino! Za to w knajpkach hotelowych
      obsługa zdecydowanie sprawniejsza. Myslę, że po prostu trzeba przyjąć że taki
      ich już urok i tyle. Drugi minus, niestety duzy: dopadła nas zemsta faraona i
      to niestety po hotelowym fresh orange juicesad
      Jeśli masz jeszcze jakies pytania to chętnie odpowiem.
      Pozdrawiam,
      Monika
      • pc_maniac Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 29.10.03, 15:13
        (cyt: Kris 29-10-2003 15:02)

"Nic dodać, nic ująć, opis Moniki dokładnie odzwierciedla standard hotelu.
        Miejsce idealne aby się wyciszyć i przyjemnie "ponudzić". Byłem tam, dwa
        tygodnie temu i naprawdę jest to jeden z najlepszych hoteli w okolicach
        Hurghady.

Miłego pobytu"
      • iblan Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 28.02.05, 12:58
        byliśmy w Movenpicku 3 dni (24-26.02.2005) po objazdówce. Mieszkaliśmy w domku
        na jeziorkiem. Domek na 4 rodziny (zaznaczam, że pokoje wyłącznie 2-osobowe)ze
        wspólnym obszernym holem i tarasem nad wodą, i z pomostem.
        Pokoje duże, łoże wręcz ogromne, szafka kryjaca telewizor z 30 progamami (bez
        polskiego, ale nie spotkaliśmy tu Polaków, może w sezonie jest inaczej)i
        lodówkę. Sekretarzyk do pisania listów, stoliczek, krzesło, fotel, skrzynia, w
        której my trzymalismy naszą torbę. Dwa okna balkonowe - jedno na jaziorko,
        drugie na taras. W przedpokoju prowadzącym do łazienki jest duża szafa z
        sejfem. Łazienka spora, z prysznicem i suszarką do włosów.
        Restauracja z bufetem - duży wybór i na sniadanie, i na kolacje (my mieliśmy
        opcje HP). Są też ze 3 restauracje "a la carte".
        Teren bardzo, bardzo rozległy - nie czuć natłoku, choć jest 498 pokoi.
        Obsługa - zarówno pokojowa, jak i restauracyjna bardzo sprawna. Recepcja też.
        Ośrodek na leniuchowanie i aktywny wypoczynek. Ma jeden minus - daleko do
        jakichkolwiek zabytków - najbliżej, ze 200 km w kierunku Kairu, 2 wspaniałe,
        czynne od IV w. klasztory koptyjskie - św.Antniego i św.Pawła. O wiele lepsze i
        ciekawsze od lansowanego wszędzie klasztoru św.Katarzyny na Synaju.
        Iwona
    • fasola25 Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 08.06.04, 18:04
      ja byłam w movenpicku w październiku (fajnie sie rymujesmile)
      jest to jeden z najpiękniejszych hoteli jakie widziałam
      nie będę się rozpisywać bo wszystko jest juz napisane
      pozdrawiam i gorąco polecam
      • pc_maniac Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 01.08.04, 18:38
        (cyt.: Turysta 01.08.2004 18:00)

"W zeszłym roku jesienią byłem na urlopie w Monevpick - EL Gouna. Hotel jest na
        prawdę SUPER. Standard oraz serwis hotelowy są na NAJWYŻSZYM poziomie.
        Jeżeli chcesz sobie zobaczyć hotel, to na stronie www.movencpick.com znajdziesz
        ten hotel poprzez wyszukiwarke, a tam bedziesz mogła "uczstniczy w wirtualnej
        wycieczce po hotelu".
        Co do El Gouna , to jest bardzo "zeuropejszczony" kurort. Tam nie znajdziesz
        typowego egipskiego stylu bucia i zachowań.
        Wiecej o samej EL Gounie możesz poczytać na ich witrynie internetowej :
        www.elgouna.com "
    • malgosiaf Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 01.06.05, 16:00
      Własnie wróciłam z Movenpick - super !!! smile))

Sheraton obejrzałam , jest taki bardziej " zurbanizowany " - polecam
      Movenpick , wiecej spokoju i plaża ładniejsza !
    • egipt-hotele Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 28.08.05, 21:26
      Cześć!
      Parę dni temu wróciłem z El Gouny hotel Movenpick*****.Informuje że nie był to
      pierwszy pobyt w Egipcie. Wypowiedź opieram na pobytach w siedmiu hotelach
      trzy, cztero i pięcio-gwiazdkowych.Takiego hotelu chyba nie ma w całym Egipcie.
      Hotel EUROPEJSKI, obsługa EUROPEJSKA a słońce i morze EGIPSKIE, po prostu RAJ.
      Hotel ma piękną plażę nad otwartym morzem, co w El Gounie nie jest zasadą.
      (Sheraton oddzielony jest od morza namorzynową wyspą przez którą przejście jest
      zabronione. Gdy przepływa motorówka ,woda w lagunie przypomina wiślaną) Wzdłuż
      całej plaży Movenpick ciągnie się przepiękna rafa (ok 1 km)i co najważniejsze
      żywa, pulsująca życiem,przepiękna, dziewicza(Rafki w Le Meridien to przy niej
      pryszcze).Laguna podczas odpływu usiana koralowcami, krabami,płaszczkami,
      muszlami wielkości arbuza, gąbkami, rybkami itp,itp,itp.
      Obsługa hotelowa bardzo sprawna i (uwaga!)szybka i nienamolna
      Jedzenie pyszne, świeże i urozmaicone. Co też nie jest regułą w Egipcie.Po raz
      pierwszy spotkaliśmy sie- bo byłem z żoną i córką, z codziennym serwowaniem
      pysznych Egipskich truskawek, oraz kawą i herbatą do kolacji bez ograniczeń.
      Wszyscy niesamowicie mili. Nie zauważyłem żeby ktoś z obsługi zwrócił uwagę za
      wnoszenie napoi do hotelu(wszystkie torby przy wejsciu były sprawdzane).
      Pokoje duże z tarasem lub balkonem. Tapczany szerokie i bardzo wygodne.Łazienka
      przestrona z dwoma lustrami, prysznicem, suszarką do włosów i wielką szafą.
      Wielki plus w Egipcie- to cicha i wydajna klimatyzacja w pokojach. W 20 minut
      wychładzała pokój.Mieszkaliśmy w pokoju na parterze oddalonym o ok 50m od plaży.
      Spod hotelu co kilkanaście minut odjeżdżają busiki którymi można się poruszać
      po całej El Gounie. Karnet tygodniowy kosztuje 10 LE od osoby bez limitu
      przejazdów. Po całym miasteczku poruszają się niebieskie trzyosobowe motorki-
      riksze TOK-TOK które za 5 LE zawiozą wszędzie. Ceny są stałe bez względu na
      odległość, Całe miasto jest bardzo bezpieczne. By dojechać do hotelu trzeba
      było przejechać przez dwa policyjne szlabany, gdzie kontrolowali wszystkie
      samochody i pieszych. Hotel bardzo cichy i spokojny, idealny do odpoczynku z
      dziećmi i co bardzo istotne- bardzo mało Polaków.
      • egipt-hotele Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 28.08.05, 22:07
        Myślę o El Gounie na przyszły rok, przeczytałem już sporo opinii, jednak
        miałbym duży ból głowy czy wybrać Movenpick El Gouna czy Sheraton Miramar, więc:

1. Jakie jest położenie Movenpicka? Czytałem, że jest 800m od centrum, zatem
        nie ma potrzeby korzystania ze środków transportu, można się przejść na pieszo?
        2. Czy korzystałeś z programu Dine Around i miałeś okazję zjeść kolację w
        Sheratonie? Czy mógłbyś porównać oba hotele pod względem właśnie kolacji,
        obsługi? Często można być w jednym hotelu, ale wystarczy pójść raz do drugiego
        by od razu sobie wyrobić zdanie.

Stiwi.
        • egipt-hotele Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 29.08.05, 22:05
          Cześć!
          Jedliśmy kolacje w szeratonie, ale oferta Movenpicka jest zdecydowanie bogatsza
          i co tu mówić- smaczniejsza.(jest to opinia nie tylko nasza ale i poznanych
          polaków z Szeratona oraz naszej rezydentki)acha! w Szeratonie
          obowiązują "stroje wieczorowe " w Movenpick jest luz. Jeżeli chodzi o odległość
          do centrum to do pierwszego supermarketu jest 500-600m, ale czy za 10 LE
          tygodniowo warto maszerować w tym upale?
          pozdro- Mat
          • amat1 Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 29.09.05, 20:47
            Parę zdjęć z hotelu i okolic:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=29093835&a=29093835
      • domator111 Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 14.02.06, 13:06
        czesc
        chcialabym wybrac sie z ponadroczna corka do egiptu. nie ludze sie, ze zdolam
        zrobic cos wiecej niz wiele bab z piaskusmile ale i tak (sadzac po Twojej relacji
        z movenpicka) mysle, ze moze byc fajnie. mam pytanie, jako do bywalca:
        zastanawiam sie nad tym czy lepiej jechac do hilton dreams w sharm (myslalam
        tez o sofitelu) czy do el gouna do movenpick czy sheratona?
        chcialabym tez dokupic mozliwosc zakwaterowania w pokoju typu suite - czy
        sadzisz, ze lepiej zrobic to w polsce, czy juz w recepcji hotelu i czy jest to
        w ogole mozliwe? panie z biur podrozy wydaja sie byc zdziwione, ze chce
        wiekszy - gwarantujacy mi mozliwosc ruchu gdy corka pojdzie spac - pokoj, ze
        juz o lozeczku dla dziecka nie wspomne. Czy to sa dziwne potrzeby, biorac pod
        uwage pieciogwiazdkowy hotel?
        z gory dzieki za rady, j
    • heniek1964 Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 06.10.05, 23:56
      Ocena Movenpicka vs. Sheratona wypada zdecydowanie lepiej pod wzgledem tego
      pierwszego. Ciekawi mnie natomiast porownanie Movenpicka do hotelu lezacego w
      centrum miasta - Sultan Bay. Czy ktoś z Movenpicka poszedl moze na kolacje do
      Sultan Bay w ramach programu "Dine around"?

Kwestia tu lezy raczej w ramach lokalizacji oraz ceny bo wiadomo, ze Movenpick
      ma lepszy standard, ale cena jest ok. 1.000 zl wyzsza za wyjazd 2-tyg. Normalnie
      taka "doplate" daje sie za AI za 2 tyg.

Tak wiec sprawa sprowadza sie do jednego, czy warto placic 3 tys. zamiast 2 tys.
      by mieszkac w Movenpicku zamiast Sultan Bay? Najchetniej posluchalbym opinii
      osob, ktore zwiedzily te dwa hotele.
      • amat1 Re: Movenpick Resort - El Gouna (*****) 27.07.06, 18:47
        smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka