Dodaj do ulubionych

Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!!

IP: 157.25.126.* 18.05.05, 10:29
Ostrzegam wszystkich, ktorzy mysla o wyjezdzie z tym biurem. Wykupilam tam w
styczniu wczasy w Egipcie dla 7 osob (3 rozne rodziny), w kotelu 4****, All
Inclusive, za grubo ponad 10.000 PLN. Teraz place za prawnika i zastanawiam
sie, jakie sa szanse wyciagniecia tych pieniedzy!!! Od miesiaca mam zszargane
nerwy i zastanawiam sie, jak tak NIEPROFESJONALNE, NIEKOMPETENTNE i OLEWAJACE
KLIENTOW biuro w ogole sie utrzymuje i jak ja, po doswiadczeniach z TRIADA,
moglam wydac tam pieniadze...

Oto historia:
Naiwnie sadzilam, ze takiego klienta biuro potraktuje powaznie - i tak bylo,
az do momentu, gdy cala kwota znalazla sie na ich koncie.
Jazda zaczela sie, gdy w polowie kwietnia zadzwonilam dowiedziec sie o
godziny wylotu i powrotu. Wowczas, totalnie przez przypadek, dowiedzialam
sie, ze termin wycieczki zmienil sie... o 2 dni. Mial byc 23.05, przesuneli
na 25.05.
Dzis jest 18.05, a my nadal nie mamy zadnego pisma (poza kilkuzdaniowym
faksem, ktory dotarl tylko do mnie) potwierdzajacego zmiane terminu, nie mamy
potwierdzenia rezerwacji, dokumentow podrozy - NIC. Mimo ze w ich regulaminie
jest napisane, ze biuro ma obowiazek NIEZWLOCZNIE (jest to termin prawny!)
powiadomic klientow o "istotnych zmianach warunkow wycieczki", w tym zmianach
terminu wylotu o wiecej niz 12 godzin.
Od 4 tygodni szargam nerwy, wydzwaniam do Opola, uruchomilam znajomosci w
mediach i ciagle slysze, ze "dokumenty juz zostaly wyslane".
W ubieglym tygodniu mielismy awanture w dyrekcji w Opolu i pan dyrektor
przyrzekl, ze w "dniu dzisiejszym dokumenty zostana wyslane". Przed chwila
dzwonilam do biura we Wroclawiu, zapytac gdzie jest pismo. Pani zadala
inteligentne pytanie "To Panstwo jeszcze nie dostali?", po czym po kolejnej
awanturze i kojnym telefonie zaproponowala, ze wysle mi faks z przeprosinami,
a dokumenty podrozy "wysle dzisiaj".

Bilans wczasow z ITAKA:
- dla naszych rodzin wczasy zaczynaja sie a 5 dni, a nie za 7 jak twierdzo
pismo
- nie mamy dokumentow podrozy i potwierdzenia wplaty drugiej raty
- nie wiadomo, z ktoregpo lotniska jest wylot
- zaplacilismy ponad 10.000 PLN za wczasy i ponad 1000 PLN za bilety
lotnicze z Wroclawia do Wawy na 24.05, choc nadal nie ma pewnosci kiedy jest
wyjazd
- placimy za prawnika
- czuje sie idiotka, bo w ubieglym tygodniu mozna bylo jeszcze wykupic wczasy
na ten termin w innym biurze, ale uglaskali mnie tym, ze "dzis juz wysylamy
pismo"
- boje sie myslec, co bedzie na miejscu...
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: 149.156.220.* 18.05.05, 12:25
      szczerze wspolczuje i zawiodlem sie teraz na tym biurze.
      dobrze, ze o tym piszesz, bo mialem kupic wczasy u nich w przyszlym tygodniu,
      ale teraz to juz chyba tego nie zrobie. dzieki za cynk!
      • Gość: web Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 17:04
        wylot do Sharmu jest faktycznie 24.05 z wawy o godz. 9.05
        Nie wiem, czego nie mogliscie sie dowiedzieć. Może trzeba posluchać, a nie
        tylko krzyczec na przestraszonych pracowników.
        TZW Dokumenty podróży" Itaki to wydruk potwierdzenia, bilety lotnicze odbiera
        się na lotniku.
        nalezy udać sie do biura w którym sie kupowalo imprezę, tam niech pracownik
        wejdzie do systemu i po numerze rezerwacji odnajdzie umowę. I wszystko bedzie
        jasne.
        I prosze na mnie nie krzyczeć, nie jestem pracownikiem Itaki:)
        • Gość: web Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 17:06
          o rany, sorry, wylot 25.05!!!!!!:))))
          teraz możesz mnie skopać:)
          • leonn Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! 18.05.05, 20:13
            Dziwie sie ze tacy ludzie jak Wy lataja z takimi biurami.Ja bym po prostu kupil
            bilety w necie,wsiadl w samolot i polecial.I lepiej i taniej.Zawsze tak
            robie.Pozdrawiam.Wiecej samodzielnosci to wbrew pozorom mniej zszargane nerwy.
        • Gość: zdesperowana Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: 157.25.126.* 19.05.05, 17:59
          Drogi web, chyba sie nie rozumiemy. Jesli kupuje wycieczke w biurze podrozy (a
          propos jednej z ponizszych odpowiedzi - wiem, jakim blogoslawienstwem jest
          samodzielnosc... i z definicji omijam biura podrozy szerokim lukiem; inaczej
          jednak wyglada sprawa, gdy zabiera sie ze soba starsze osoby...), to w kazdym
          cywilizowanym kraju - ba, w kazdym innym biurze! operator MA OBOWIAZEK
          powiadomic klienta o zmianie terminu wycieczki w formie pisemnej! W teminie
          NIEZWLOCZNYM i umozliwiajacym rezygnacje z wycieczki. To nie jest zmiana o
          godzine, ale o 2 dni! Moze Ty nie pracujesz, ale inni owszem, i planuja tak
          urlop tak, by nie kolidowal z obowiazkami zawodowymi.
          Sugestia, by "sluchac" lub "samemu isc do biura i prosic o wydruk" zakrawa na
          kpine. Chyba pomylily Ci sie epoki: w kapitalizmie, jesli kupuje sie usluge,
          klient ma prawo wymagac pelnego, profesjonalnego serwisu oraz stosowania sie
          (takze przez biuro - nie tylko przeze mnie!) do regulaminu wydrukowanego w ich
          katalogu. Nie wiem, na ile jestes biegly w kwestiach prawnych, ale jedynie
          pisemny dokument dostarczony przez biuro jest podstawa do jakichkolwiek
          reklamacji - w tym wycofania pieniedzy. Nie pojmujesz, ze zloka w dostarczeniu
          takiego pisma (biuro wiedzialo o zmianie terminu od min. 5 tygodni) sluzy tylko
          jednemu: postawieniu klienta pod sciana? Kto zmieni biuro i sie wycofa na pare
          dni przed urlopem, w dodatku w 7 osob?

Gdybym przez przypadek nie uzyskala informacji o zmianie terminu wylotu, do
          dzis zylabym w przekonaniu, ze wyjazd jest 23.05. A dzis wlasnie przyszly
          dokumenty - z lakoniczna notka o zmianie, "za ktora przepraszamy i proponujemy
          wyjazd 25.05". Piszesz, ze bilety odbiera sie na lotnisku - tylko na jakiej
          podstawie? Wlasnie tego wydruku, zawierajacego szczegoly wycieczki.

Dziwi mnie jedno: skad taka postawa u osoby, ktora nie jest pracownikiem Itaki?
          Zycze powodzenia i bardziej udanych inwestycji turystytcznych. Moze jak wydasz
          kilkanascie tysiecy PLN i jakies biuro potraktuje Cie na zasadzie "plac i siedz
          cicho" zmienisz zdanie.
          • Gość: web Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 11:42
            szanowna "zdesperawona", moja odpowiedź miała Cie tylko uspokoić, że dany wylot
            w ogóle istnieje i o której jest godzinie. A także, że nawet bez
            tzw "dokumentów podróży" bilety otrzymacie na lotnisku. W moim tekście nie ma
            nic na temat podróżowania indywidualnie. na temat czasu powiadomiania przez
            Itakę klientów o zmianach się nie wypowiadam. Też mi się to nie podoba.
            Chciałem pomóc, ale Ty tego nie szukasz.
            • Gość: zdesperowana Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: 157.25.126.* 20.05.05, 14:33
              A, to przepraszam - inaczej zinterpretowalam tresc Twej wypowiedzi (jako proba
              wytlumaczenia i bagatelizowania zachowania ITAKI). Co do samodzielnych podrozy,
              pisal o tym ktos nizej.
          • pietnacha40 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! 25.05.05, 00:30
            Bilety faktycznie odbiera sie na lotnisku.Gdzie tu problem?
            • Gość: Java Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 18:04
              Aby odebrać bilety, trzeba przedstawić dowód wpłaty, którego Itaka nie przysłała.
          • Gość: beti "...w kapitaliźmie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 11:51
            Droga desperatko. przeczytałam kilka twoich wypowiedzi i juz chciałam zacząć Ci
            wspólczuc, ale wystarczy mi zdaniem 'w kapitaliźmie (...)klient ma prawo
            wymagać itd..). I tutaj juz staja mi przed oczami klienci, którzy zaczynaja
            rozmowe w pracownikiem od "NIECH mi Pani ",albo rzucaja teksty "to jest pani
            obowiazek" jakby zapomnieli ze wypadałoby powiedzieć 'Prosze, albo czy Mogłaby
            by Pani..." A pracowenik ma się miło uśmiechac i broń Boze nie dyskutować, bo
            wtedy zostanie odarzony epitetem "pani jest bezczelna". Pracuje w turystyce i
            wiem,ze jest to bardzo konfliktogenna branża, ale pewne standardy dobrego
            wychowania obowiazuja OBIE STRONY.
      • Gość: waldek Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.com.pl 01.06.05, 12:05
        W zeszłm roku też mieliśmy jazdę z ITAKĄ. Wykupiliśmy 7 dni a dzień przed
        wylotem dowiedzieliśmy się że wylot jest jeden dzień później a przylot jeden
        dzień wcześniej . W ramach rekompensaty zaproponowano nam 10 złotych ( słownie
        dziesięc )
    • Gość: turysta Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 11:37
      Oczywiście!! Nigdy więcej!!!!!!!!!!!
      • Gość: dorka Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.06.05, 13:44
        Ludzie dajcie spokój jak co roku znowu skusiłam sie, żeby poczytać coś o biurze
        z którym wybieram się na wakacje i chyba piąty już rok z rzędu to samo lamenty,
        narzekania i opluwanie błotem ja co roku jeżdzę z innym biurem i nic z tych
        bzdur które tu piszecie się nie sprawdza zawsze jest w porządku a jak coś mi
        nie odpowiada interweniuję na miejscu zawsze skutecznie. dajcie spokuj nie
        nakręcajcie się po co psuć sobie nastrój przed urlopem. Wyluzujcie!!!!!!!!
        • Gość: Ola Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.crowley.pl 19.06.05, 12:12
          Słonko!
          Przeczytaj jeszcze raz warunki uczestnictwa-co podpisałaś? Nikt nigdy nie
          czyta, a potem się awanturuje. Pracuję w turystyce i widzę co robią ludzie.
    • Gość: MR Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.abc.com.pl 20.05.05, 15:19
      Pocieszające jest to, że nie jesteście pierwsi, ale niepokojące jest to, że na
      pewno, nie ostatni. My po wycieczce z ITAKĄ więcej NIGDY!!!!!!!!! nie
      pojedziemy z żadnym biurem podróży. Zwiedzaliśmy cztery lata temu Włochy, a
      raczej mieliśmy zamiar, no i skończyło się jednym wielkim horrorem. Trzy
      tygodnie fatalnych hoteli, strasznej organizacji i perypetii autokarowych.
      Interweniowaliśmy w Izbie Turystycznej, ale nic nie dało. W ramach rekompensaty
      za stracony czas i pieniądze zaproponowano nam zniżkę 5% na następne wyjazdy!
      Ale jako, że do końca nie stracilismy rozumu, nie skorzystaliśmy z ich super
      ofert. Na samolotowe wyjazdy typu wczasowego wybieramy TUI lub Neckermanna. I
      te oferty, które są w niemieckiech katalogach również. A od "Bella Italia" z
      Itaką wolimy indywidualne wyjazdy. Drożej, ale pewniej i bardziej ciekawie.
      • Gość: Lu Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: 193.111.166.* 20.05.05, 16:22
        Z tego co widzę na tym Forum nie ma Biura Podróży, z którego wszyscy byliby
        zadowoleni. Ja mam trochę inne odczucia.Nie polecam Neckermana, jest to w
        Niemczech najgorsze biuro podróży, byłam z nimi i nie byłam zadowolona,
        spędzasz urlop z najgorszym sortem Niemców, animacje przeważnie tylko po
        niemiecku, preferuję hotele nastawione na turystów anglojęzycznych, samolot
        opóźniony o 10 godzin. Posiedź sobie 10 godzin na lotnisku z dziećmi to odechce
        Ci się urlopu. Z Itaką byłam już dwa razy i zawsze byłam zadowolona, nie mieli
        wpadek, ani przykrych niespodzianek. W tym roku też z nimi lecę do Turcji nad
        Morze Egejskie i jestem spokojna, że wszystko będzie ok.
        • Gość: klientka Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.zlote-lany.sdi.tpnet.pl 23.05.05, 11:15
          wszystko zalezy od nastawienia Klienta - bo jak sie wymaga traktowania jak
          krolowej to ja wspolczuje temu biurowi takich klientow, wystarczy zadzwonic do
          biura i potwierdzic telefonicznie godz wylotu, dokumenty odbiera sie na
          lotnisku, no ale jak ktos pisze ze placio 10tys to wymaga no sory a jak ktos
          placi uzbierane przez rok 2 tys to ma byc traktowany gorzej?? bo pani jest
          Vipem czy co?
          nierozumiem :-) wiec sie nie wypowiadam hahaha
          • Gość: klient Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 19:58
            Gość portalu: klientka napisał(a):

> wszystko zalezy od nastawienia Klienta - bo jak sie wymaga traktowania jak
            > krolowej to ja wspolczuje temu biurowi takich klientow, wystarczy zadzwonic do
            > biura i potwierdzic telefonicznie godz wylotu, dokumenty odbiera sie na
            > lotnisku, no ale jak ktos pisze ze placio 10tys to wymaga no sory a jak ktos
            > placi uzbierane przez rok 2 tys to ma byc traktowany gorzej?? bo pani jest
            > Vipem czy co?
            > nierozumiem :-) wiec sie nie wypowiadam hahaha

Proponujesz by ww zdesperowana zapłaciła, a potem udała się do głównej siedziby
            Itaki w Zielonej Górze po potwierdzenie? Bo potwierdzenie jest potrzebne, by
            przedstawić je na lotnisku i na tej podstawie otrzymać bilet.
            Tak zresztą jest w regulaminie Itaki.
            Nie jesteśmy królami, czy vipami, ale nie możemy pozwolić by traktowano nas jak
            naiwne śmieci
    • Gość: Marek Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 09:47
      Nie ma biura któremu coś nie wypadnie. Zawsze może się to zdażyć.
      Itaka jednak po prostu oszukuje klienta. Mimo, że wie iż nie może wywiązać się z
      podpisanej umowy, podpisuje ją i bierze pieniądze.
      Jak można bowiem nazwać sytuację, gdy biuro Itaka sprzedaje hotel na który ma
      już komplet turystów, a potem na miejscu zmienia zakwaterowanie na gorsze?
      • magdagi1 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! 21.05.05, 21:42
        Racja, nie to jest problemem, że zdarza się jakaś wpadka - nieomylni sa tylko
        ci, którzy nic nie robią. Chodzi jednak o to, co biuro z tą wpadką robi -jak
        postępuje w przypadku zaistnienia problemów,jaki ma stosunek do klienta. I czy
        rzeczywiście jest to "wpadka", czy przypadkiem celowe i świadome działanie. Ja
        też mam perypetie z Itaką przed wyjazdem - mam nadzieję, że na miejscu będzie
        już OK.
        • Gość: j Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.aster.pl 21.05.05, 22:55
          Optymistka! Z własnego doświadczenia wiem, że ITAKA jest zainteresowana klientem
          tylko do chwili otrzymania kasy. A reszta jest bardzo prosta. Jak będzie dobrze,
          to dobrze! Jak będzie wpadka, niech kazdy sobie radzi jak potrafi - ITAKA i jej
          rezydenci umywają ręce.
          Życcę powodzenia.
      • Gość: pilot222 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.icpnet.pl 25.05.05, 18:07
        Jako pilot(czyli ktos kto ze strony praktycznej co nie co wie) polecam sie
        zapoznac z pojeciem "overbooking". Rezerwowanie wiekszej ilosci miejsc niz jest
        w stanie dany hotel czy samolot zapewnic jest wlasciwie norma swiatowa. Sa to
        sprawy niezalezne od polskiego biura podrozy i ono samo dowiaduje sie w
        ostatniej chwili o zmianach. W tej sytuacji zostaje tylko powiadomienie
        klientow przed rozpoczeciem imprezy (np na lotnisku czy autokarze) wtedy gdy
        klient ma jeszcze okazje zrezygnowac nie rozpoczynajac imprezy (prosze zajrzec
        do Ustawy o uslugach turystycznych z 1997r.)-niedopuszczalne jest informowanie
        o tym uczestnika na miejscu! Co do linii lotniczych ( kwestia dat, zagubionego
        bagazu itp. itd.)to jest to niekonczaca sie historia... Ale krotko mozna ujac
        sprawe w tym syntetycznym zdaniu : w innych(czytaj zachodnich)krajach takie
        rzeczy jak zmiana treminu sa nie do przyjecia przez nikogo ale w Polsce
        niezaleznie z kim jedziesz moze sie okazac ze linia lotnicza zmieni czas odlotu
        (i dlatego w PL bilety wydaje sie dopiero na lotnisku gdy wszystko juz
        wiadomo). Co do tej konkretnej sprawy sie nie wypowiadam, poniewaz jest jeszcze
        wiele pewnie sczegolow szczegolikow, ktorych Pani nie przytoczyla, ale prosze
        pamietac w biurze podrozy tez pracuja tylko ludzie, ktorzy czasem sie myla(taka
        mala ludzka rzecz). Nie mowie ze tour operatorzy sa swieci ale klient to tez
        nie baranek i tez nie zawsze ma racje i tylko od jego stanu wiedzy na temat
        przyslugujacych mu praw, wlasciwej wykladni umowy oraz negocjacyjne checi
        pomoga mu rozwiazac sprawe a nie stawianie sie na pozycji dominujacej w
        stosunku do biura i trzymac sie wersji ze klientowi wszystko wolno. O ile tour
        operator popelnil faktycznie karygodny blad to sa w Polsce instytucje, ktore
        orzekna o jego wienie i napewno stosownie ukaraja.
    • Gość: miiii Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:14
      tak jak Pani powiedziała ważne jest żeby wszystko mieć na piśmie!!! w dodatku
      trzeba pamiętać że jeżeli coś na miejscu jest nie tak to trzeba rezydenta
      ścigać o podpis!!! bo bez tego ani rusz!!! warto też brać ze sobą warunki
      uczestnictwa!!! owszem każdemu touroperatorowi może się zdarzyć jakaś wpadka
      ale to nie uprawnia ich do wykorzystywania klienta - po takich jazdach dochodzę
      do wniosku że warto non stop być w kontakcie z biurzem podróży przed
      wyjazdem... a jeżeli chodzi o dokumenty wyjazdu to biuro podróży ma obowiązek
      wystawić Voucher czyli Dowód Rezerwacji na którym jest zarówno rezerwacja
      miejsc w samolocie jak i rezerwacja pokoju w hotelu!!! na podstawie Voucheru są
      świadczone wszystkie usługi!!! aha i jeżeli już zdarzy się sytuacja że klienci
      nie mogą być zakwaterowani w danym hotelu to hotel zastępczy MUSI być minimum
      tej samej klasy!!!
      Strasznie Pani współczuję i mam nadzieję że po tym wszystkim urlop jednak się
      uda!!!
      pzrd
    • Gość: odmieniec Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.agora.pl 24.05.05, 15:35
      A ja byłam z ITAKĄ try razy, było doskonale: jesdenie hotel, pilot, transport.
      Zamierzm z nimi podrózować zawsze ora zinnym polecać.
    • Gość: Gosia Biura podróży to ostateczność. IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 24.05.05, 17:19
      "Zdesperowanej" współczuję, bo za dużą kasę ma duży stres. Internauci, dajcie
      sobie spokój z biurami. Zawsze kupicie kota w worku. Jest podobnie gdy
      płacicie "z góry" jakimś fachowcom np. za remont łazienki. Z czymś nawalą bo
      już im nie zależy. Biura podróży uważają też że to, czy klient dobrze
      wypocznie, to już jego prywatna sprawa. I ponieważ z tym się akurat zgadzam,
      dlatego wyjazd planuję prywatnie. W tym roku do Rumunii a w przyszłym do
      Albanii, lubię być gdzie inni nie bywają. Niech zaliczają kolejne hotelowo-
      samolotowe masówki, skoro ich to bawi.
    • Gość: pietnacha40 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.tsi.tychy.pl / 80.55.186.* 25.05.05, 00:19
    • pietnacha40 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! 25.05.05, 00:27
      Mam nadzieje,ze jednak wszystko skonczylo sie dobrze.Mialam w zeszlym roku
      podobny problem z wylotem,ale pozniej wszystko bylo bardzo ok.W tym roku znowu
      u nich kupilam,ale dopiero na sierpien i na razie nic sie nie zmienia.Dzisiaj
      25 wiec chyba jestescie w Egipcie?Ale szkoda Waszych nerwow.Pozdrawiam.
    • Gość: Kacper Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 11:00
      Jak jestes taką idiotką ze wydajesz 10000 w takim biurze zamiast doplacic
      500-1000 do neckermana albo interhomme to ja ci współczuje, przestań płakać bo
      na pierwszy rzut oka widac ze jestes osobą ktora nie czyta umow a szczegolnie
      tego co jest napisane malym druczkiem, ale jak jest jakas oferta to slinisz sie
      i nawet tak podstawowe rzeczy jak gwarancja sprawdzasz wtedy jak cos sie
      spier..... li. Pozdro blon glupku.
      • qwerty8888 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! 25.05.05, 13:55
        Ktorys z przedmowcow stwierdzil - biuro dostaje kase i umywa rece - swieta
        prawda. I nie ma tu mowy ze te dziala profesjonalnie a te nie. Wszystkie chca
        orznac klienta jak sie da (przeciez aganci biura dostaja chyba dzialke za
        kazdego naciagnietego klienta).
        W zeszlym roku bylem z ecco (znajomi mowili rewelka) - rzeczywistosc okazala
        sie inna. Ja, jako osoba bardzo duzo podrozujaca (sluzbowo) sadzilem ze to co
        jest oferowane na pismie i zdjeciach to jest to na co oczekiwalem - bzdura.
        Stracilem zaufanie (teraz za nim gdzies sie wybiore to najpierw obadam czy jest
        sens - wydac nie male pieniadze).
        Apropos biletow i wylotow: najbardziej mnie wkurza sytuacja gdy wycieczka jest
        do dnia x a potem okazuje sie ze trzeba czekac extra kilkanascie godzin na
        wylot - a na dworze wysoka temperatura, czlowiek sie klei i taki musi pozniej
        wsiadac do samolotu.....

• Gość: gość Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.05.05, 17:53
        Panie Kacper sięgnij pan po Podręcznik dobrego wychowania... Takiego chamstwa
        nie można tolerować jak widzimy w panskim zachowaniu . Tolerować biuraItaka
        też nie można. Pozwoli się raz to będą naciągać innych może i pana p. Cham
        Kacper..
    • efa77 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! 25.05.05, 13:55
      Ja byłam z tym biurem w zeszłym roku na Thasos.
      Sprawdziło się.
      Wszystko było tak jak miało być.
      • Gość: ania Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.66.14.17.67.gte.net 25.05.05, 20:06
        bardzo wspolczuje zdesperowanej, i mam nadzieje, ze w tej chwili odpoczywa
        sobie fajnie i bezstresowo spedza swoje wakacje..

zadne argumenty - ZADNE - nie sa w stanie wyjasnic braku profesjonalizmu. w
        koncu jak jest to biuro podrozy!!! rozumiem, ze kazdy moze sie mylic - ale po
        spostrzezeniu bledu nalezy go natychmiast naprawic... czy jest to problemem?

a tak na marginesie - czlowiek oszczedza pieniadze - czasem olbrzymie jak na
        jego mozliwosci aby w "luksusie" spedzic chociaz 2 tygodni wakacji - i co?
        nawet tego nie ma zagawarntowane.

• Gość: j Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.aster.pl 25.05.05, 20:34
          Gość portalu: ania napisał(a):
          > bardzo wspolczuje zdesperowanej, i mam nadzieje, ze w tej chwili odpoczywa
          > sobie fajnie i bezstresowo spedza swoje wakacje.

Też mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończyło
          > zadne argumenty - ZADNE - nie sa w stanie wyjasnic braku profesjonalizmu. w
          > koncu jak jest to biuro podrozy!!! rozumiem, ze kazdy moze sie mylic - ale po
          > spostrzezeniu bledu nalezy go natychmiast naprawic... czy jest to problemem?

Droga Aniu, zachowujesz się jak pierwsza naiwna! Jak już pisałem, ITAKA jest
          zainteresowana klientem tylko do chwili zainkasowania pieniędzy! A co do reszty
          można zacytować klasyka: niech się dzieje wola nieba(!) z nią się zawsze zgadzać
          trzeba!

> a tak na marginesie - czlowiek oszczedza pieniadze - czasem olbrzymie jak na
          > jego mozliwosci aby w "luksusie" spedzic chociaz 2 tygodni wakacji - i co?
          > nawet tego nie ma zagawarntowane.

Owszem, w dużym stopniu ma zagwarantowane ale tylko w przyzwoitym biurze
          podróży. Gwarancja musi kosztować, niestety.

Pozdrowienia
          • Gość: ania Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.hsd1.or.comcast.net 26.05.05, 04:30
            drogi j:) nie rozumiem dlaczego masz DO MNIE pretensje - i wysmiewasz mnie ze
            zachowuje sie jak pierwsza naiwna. uwazasz takie zachowanie (chodzi mi o itake)
            za usprawiedliwione? ze normalnoscia jest to, ze trzeba byc "czujnym" i
            podjerzliwwym na kazdym kroku? ze normalnym stanem rzeczy jest to, ze oszustwa,
            zlodziejstwa traktowane sa "z przymruzeniem oka" a wina obwinia sie klienta -
            bo byl: naiwny? glupi? nie pojechal z innym biurem?
            ja tak nie uwazam.
            uwazam, ze zlodziej powinien siedziec w wiezeniu, ktos kto nie umie handlowac,
            organizowac, itp - nie powinien sie brac za tego typu dzialanosc. buiro
            turystyczne ktore oszukuje, nie wywiazuje sie z umow powinno zostac rozwiazane
            a winni poniesc tego konsekwencje.

i nie nazywaj mnie prosze z politowaniem pierwsza naiwna - bo nia nie jestem.
            nie mozna przystawac i godzic sie na zlodziejskie zachowania.
            to ze w polsce jest to normalne, to nie znaczy ze na swiecie tez.
            • Gość: do Ani Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.aster.pl 26.05.05, 17:39
              Oburzyłaś się! Przepraszam, nie chciałem Ciębie obrazić. Z jednej strony bardzo
              cieszy Twoje stanowisko:
              > uwazam, ze zlodziej powinien siedziec w wiezeniu, ktos kto nie umie handlowac,
              > organizowac, itp - nie powinien sie brac za tego typu dzialanosc. buiro
              > turystyczne ktore oszukuje, nie wywiazuje sie z umow powinno zostac rozwiazane
              > a winni poniesc tego konsekwencje.
              > ... nie mozna przystawac i godzic sie na zlodziejskie zachowania.
              > to ze w polsce jest to normalne, to nie znaczy ze na swiecie tez.

a z drugiej strony obawiam się, że jest to tylko takie sobie gadanie i zwykle
              kończy się na gadaniu, niestety.
              Od czterech lat, tj. od momentu kiedy w praktyce zainteresowałem się turystyką
              zagraniczną i czytam rozmaite posty o egzotycznych krajach, wyjazdach i biurach
              podróży, natykam się na wiele postów opisujących niezbyt chwalebne praktyki
              ITAKI i kilku innnych podobnej konduity B.P. A skutek jest żaden!!! Te biura
              dalej świetnie prosperują i będą prosperować, dopóki mają klientów. A mają
              klientów, bo ludzie albo nie czytają albo uważają, że nie będzie tak źle, jak
              inni opisują i właśnie im się uda spędzić wspaniałe wakacje za grosze.
              Później jest duży krzyk, i narzekania. Gdzieś trzeba znaleść winnych, więc
              najłatwiej obrażać się na autorów postów przestrzegających przed korzystaniem z
              rozmaitych podejrzanych biur podróży.
              Obraziłaś się za 'pierwszą naiwną'. Za to nie przeproszę. Wszyscy wykupujący
              wczasy w ITACE i podobnych B.P. zachowują się jak 'pierwsze naiwne'. Ostrzeżeń
              było wystarczająco dużo. Trzeba czytać i zachować odrobinę zdrowego rozsądku,
              szczególnie wobec rewelacyjnych ofert.
              Kilka lat temu byłem z ITAKĄ i wiem czego oczekiwać.

• Gość: ania Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.66.14.17.67.gte.net 26.05.05, 23:47
                ok - rozumiem twoje stanowisko. i rzeczywiscie, niezrozumialym sie wydaje ze
                ktos - kto sprzedaja buble - a tak mozna w skrocie okreslic ITAKE - nadal
                funkcjonuje.
                czy to jest wina ludzi-klientow? mozna i tak do tego podejsc. ale przeciez nie
                wszyscy musza czytac i sluchac opinii innych. dlaczego przecietny turysta nie
                moze po prostu tak wejsc z ulicy i kupic sobie wycieczki? bez martwienia sie,
                czy zostanie oszukany, czy otrzyma to za co zaplacil, ipt...chodzi mi tu o
                aspekt uczciwosci biura - dlaczego ktos, kto placi grube pieniadze nie moze
                miec tego luksusu psychicznego?
                moze rzeczyczywiscie jestem naiwna - ale uwazam ze winy nalezy doszukiwac sie
                nie u ludzi - ktorzy jak baranki nic nie mysla i ciagle wydaja pieniadze tam
                gdzie nie powinni - tylko nalezy stworzyc jakies zasady, wg ktorych biuro NIE
                MOGLOBY oszukiwac - system ubezpieczen, kontroli i egzekwowania.

pozdrawiam:) i wcale sie nie obrazam i nie oburzam - na kogos, kto jest
                przeciez uczciwy i o te uczciwosc walczy, tylko juz jest troche zalamany ze
                ludzie tego nie widza.
                • Gość: j Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.aster.pl 28.05.05, 01:03
                  Aniu,
                  Miło, że nasze poglady są zbliżone. Tylko małe wyjaśnienie: nie jestem 'trochę
                  załamany', po prostu jestem realistą i już trochę w życiu widziałem. Piszesz:
                  > ... tylko nalezy stworzyc jakies zasady, wg ktorych biuro NIE
                  > MOGLOBY oszukiwac - system ubezpieczen, kontroli i egzekwowania.
                  Pomarzyć można! W warunkach bałaganu prawnego, fatalnie działających wszelkich
                  organów kontrolnych i policji, zatkanego systemu sądowniczego i
                  wszechogarniającej korupcji! System najlepszy i chyba jedyny dobrze działający w
                  większości krajów to świadomość konsumencka, powszechny dostęp do informacji i
                  głosowanie nogami. Lewe biura istnieją, funkcjonują i naciągają tylko dlatego,
                  że znajdują się ludzie, którzy dali się zwabić ich ofertą-okazją, często bardzo
                  atrakcyjną cenowo (czytaj podejrzanie atrakcyjną!). Tych ludzi mogę żałować,
                  często im współczuję ale również mnie złoszczą - dzięki nim naciągacze istnieją
                  i prosperują. W rzeczywistości tacy klienci niewiele się różnia od
                  przysłowiowych już 'nabywców' kolumny Zygmunta i mostu Kierbedzia.
                  Pozdrowienia
                  • Gość: Java Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 09:55
                    Wyegzekwowanie tego co nam obiecano jest trudne. Często po przyjeździe, na miejscu
                    jesteśmy postawieni przed różnymi faktami dokonanymi.
                    W takim przypadku wg prawa możemy zarządać niezwłocznego powrotu do kraju, ale
                    co zrobić gdy rezydent oznajmi,że nie ma takiej możliwości?
                    Powrót na własny koszt? Gdy jest to miejsce do którego latają rejsowe samoloty
                    jest to możliwe, ale zwiększamy koszty. Ryzykujemy ,że zapłacimy podwójnie za
                    podróż tam i z powrotem. Sprawa sądowa trwa długo i koszt jej może pochłonąć to
                    co chcemy odzyskać.
                    Jedyna szansa w instytucjach konsumenckich. Dobrze działają na rynku USA i za
                    naszą zachodnią granicą. Liczą się z nimi producenci, sieci handlowe,
                    dystrybutorzy i my klienci. Zebranie negatywnych opini o produkcie, czy usłudze
                    powoduje spadek sprzedaży.
                    Gdyby tam pojawiły się negatywne opinie i Itace wiele osób zastanowiłoby się
                    przed kupnem ich usług
                    • Gość: Java Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 15:59
                      ww20.mediarun.pl/story.php?story=330
                      Może znajomość prawa pomoże wam w walce z Itaką
    • glicea Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! 31.05.05, 17:32
      Właśnie wróciłam z wycieczki autokarowej z ITAKA. Autokar był w porządku, ale
      już moje miejsce w autokarze (które zostało potwierdzone przez biuro) zostało
      przesunięte o 3 rzędy. Powód: rodzina, czy też znajomi Panów kierowców.
      Wiadomo - w autokarze szefem jest kierowca. Pierwsza wpadka:))
      Drugą wpadką był jeden z hoteli. Miały być śniadania w formie bufetu, a
      tymczasem były wydzielone i nawet dla kogoś zabrakło. Ciepłej wody również
      brakowało. Kilku miejsc które były w ofercie, nie zobaczyłam, ponieważ były po
      prostu nieczynne. Może to są drobiazgi, ale jak płaci się ciężką kasę, to
      powinno się domagać wypełnienia zobowiązań zawartych w ofercie. Tymczasem
      oferta ma się nijak do rzeczywistości. To nie jest w porządku i o tych sprawach
      należy mówić i pisać. Może to nauczy biura podróży szacunku dla klienta.
    • Gość: lae kicha lepiej w TUI ?? IP: 212.160.191.* 02.06.05, 13:33
      ceny Itaka ma wysokie, zatem kmoże dopłacic kilka zlotych i wybrac TUI ??
    • ohkarol1 kolejna trzesaca się galaretka 02.06.05, 18:00
      pani zdesperowana,

pani wezmie cos na uspokojenie i przestanie robic wode z mozgu,
      Itaka poinformowala pewnie pania, uwazając ze dalej informacje przekaze pani
      swoim bliskim

a tu sie robi zamieszanie
      • Gość: ania Re: kolejna trzesaca się galaretka IP: *.66.14.17.67.gte.net 02.06.05, 19:13
        a czy pani zdesperowana zatrudniona jest w itace, ze jej obowiazkiem jest
        powiadamianie innych??
        co za bzdury.
        pan ohkarol pewnie jest juz tak wyszkolony przez rozne instytucje, ze podkula
        ogonek i ciuchutko zalatwia wszystko co inni powinni zrobic
      • Gość: klient8 Re: kolejna trzesaca się galaretka IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.06.05, 13:23
        Itaka nie przesłała potwierdzenia wpłaty! Biura podróży traktują nas jak
        trzęsące galaretki. Jak śmiemy sie upominać o to za co zapłaciliśmy. Powinniśmy
        cieszyć się ,że gdziekolwiek wyjedziemy
        • Gość: ale raban ale raban tylko o co ?? IP: 212.160.191.* 03.06.05, 15:35
          czy jeśli Pani kowalska jedzie z męzem i dzieckiem (tez Kowalskimi) to czy nie
          wystarczy że biuro... Itaka poinformuje Pania Kowalską ??

o to w tym wszystkim chodzi...

poinformowali osbe ktora zalatwiała wszystkie formalności...

i w czym problem??
          • Gość: klient8 Re: ale raban tylko o co ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 15:59
            Nie nie poinformowali, dowiedziała sie przypadkiem dzwoniąc.
            Po za tym nie wysłali żadnego potwierdzenia,że dostali forsę, a z tym odbiera
            sie bilet na lotnisku.
            • alibaba355 tak tak uwaga na itake! 06.06.05, 11:30
              przeczytajcie co poniżej...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=24088393&a=24706925
    • Gość: aga Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.elpos.net 06.06.05, 15:21
      boze ludzie czy wy naprawde nie potraficie - normalnie spraw załatwiac -
      piszecie , zalicie sie , wyrywacie włosy- ok gdzies nastapił bład - stało sie
      ale to nie przekresla biura- ja podrózuje z wieloma biurami na wakacje i z
      moim pozytywnym nastawieniem - zawsze jest wszytko ok- w tamtym roku byłam z
      itaka i co super wypoczynek - normalni rezydenci- - normalne lotu- WSZYTKO
      BYŁO OK
      • Gość: Maraska Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 16:18
        Sledze na biezaco ten watek, mam w tym prywatny interes, nie dosc ze sama jade z
        Itaka do Turcji za dwa tygodnie to moja mam wlasnie dzisiaj poleciala do Grecji.
        no zobaczymy... troche sie denerwuje z drugiej strony wiem, ze nie ma co
        przesadzac. Wpadki zdarzaja sie w kazdym biurze i to wcale nie znaczy ze ammy z
        nich rezygnoiwac. poza tym szperajac w necie mozna znalezc praktycznie tyle samo
        zadowolonych, w tym przypadku z Itaki, jak i rozczarowanych nia.
        Ja kaurat rok temu wybralam sie na wczasy z poniewierana chyba najbardziej tutaj
        Triada... i bylo wszystko ok. Tak jak mialo byc, bez zadnych zastrzezen. i teraz
        co mialam szczescie???
        no zobaczymy jak narazie jestem optymistka
        pozdrawiam
        maraska
        a organizujac wczasy na wlasna reke to co nie mozna sie naciac???
    • Gość: Java Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 15:51
      Problem z Itaką jest taki, że im się nie zdaża, oni to robią celowo.
      No bo jak można się nie zoriętować,że nie podpisało się z hotelem umowy i
      sprzedawać go w ofercie jak gdyby nigdy nic?
      • Gość: beata Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.06.05, 22:28
        Czytam ten wątek od początku i zastanawiam się czy należy aż tak bardzo psuć
        sobie humor przed wyczekiwanym urlopem. Uczestniczka pechowego Egiptu narzeka
        na biuro w totalu, ale jak to się stało że zamówiła wycieczke i nie ma
        podstawowego dokumentu jakim jest potwierdzenie rezerwacji imprezy.takie pismo
        dostaje każdy kto osobiście wykupuje wycieczke w biurze czy to Kowalski
        Travel ,TUI, czy Itak. Nie potrzebny jest żaden dowód wpłaty , aby odebrać
        bilety i wołczer tylko to potwierdzenie. Wszystkie te dokumenty odbiera się na
        lotnisku o czym mówi umowa, którą nasza turystka musiała podpisać przy
        rezerwacji, bo inaczej nie była uczestnikiem imprezy.Jeśli jest zmiana terminu
        to biuro poinformuje nas na pewno, a że na dzień przed wylotem-no cóż znowu
        umowa, wolno im. I rzeczywiście poinformuje tylko tę osobe, na którą wykupiona
        jest wycieczka. Nie jest łatwo być turystą i zgadzam się ,że póki co biura mają
        na nas niezły utarg, ale dopóki nie będzie chroniny uczestnik imprezy, a tylko
        biuro musimy, albo zrezygnować z wojaży, albo korzystać z ich usług.
        A już tak na marginesie ja byłam z kilkoma biurami i najlepsze notowania ma
        Orbis travel i Itaka (chyba miałam szczęscie). W tym roku też lece z Itaką.
        • Gość: Java Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 17:13
          Gość portalu: beata napisał(a):
          > jak to się stało że zamówiła wycieczke i nie ma
          > podstawowego dokumentu jakim jest potwierdzenie rezerwacji imprezy.takie pismo
          > dostaje każdy kto osobiście wykupuje wycieczke w biurze czy to Kowalski
          > Travel ,TUI, czy Itak. Nie potrzebny jest żaden dowód wpłaty , aby odebrać
          > bilety i wołczer tylko to potwierdzenie.

Oj chyba nie! Można podpisać umowę i zobowiązać się,że w ciągu kilku dni
          przeleje się pieniądze na konto.Nie każdy chce nosić ze sobą ponad 10tys. Potem
          nie płacić i zjawić się na lotnisku po odbiór pozostałych papierów z podpisaną
          umową:)
          • Gość: pietnacha40 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.unregistered.media-com.com.pl 07.06.05, 19:41
            Nie rozumiem o co chodzi z tym potwierdzeniem.Jeśli wykupuję wczasy,dostaję
            umowę+dowód wpłaty na np.20% ceny imprezy,póżniej robi się wpłatę,lub
            przelew,na który się ma dowód(KP,lub wyciąg bankowy).To czego jeszcze brakuje?
            Jak wykupiłam w zeszłym roku Itakę,zabrałam te papiery na lotnisko i już.
            • Gość: Java Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 21:04
              A ja poszłam do biura podpisałam umowę i dostałam polecenie przelewu. Miałam w
              ciągu 3 dni zapłacić
              • pietnacha40 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! 08.06.05, 01:03
                No i?Miałaś umowę i potwierdzoną wpłatę.Dalej nie łapię gdzie problem.A oni
                chyba wyjechali i już lada moment wrócą?
                • Gość: Java Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 14:28
                  Nie, podpisuje umowę, ale nie dokonuję przelewu wpłaty.
                  Mam umowę za darmo!!!!
                  • Gość: pietnacha40 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.tsi.tychy.pl / 80.55.186.* 08.06.05, 15:38
                    Rozumiem,że dają Ci umowę za darmo.Ale,żeby ona "zaczęła działać",trzeba
                    zapłacić w jakimś określonym terminie.Nie pojedziesz chyba z tą nieopłaconą
                    umową na lotnisko.Ja nie rozumiem tego,co piszą,że zapłacili,a nie mają
                    potwierdzenia.To jak płacili?
          • Gość: beata Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.06.05, 22:26
            Jeśli trafisz na biuro, które da umowe bez zaliczki to i tak na liście
            podróżnych znajdziesz się wtedy, gdy wpłacisz co najmniej 20% ceny ostatecznej.
            W innym przypadku masz papierek umowy na pamiątke. Niestety taka karma.
            • Gość: a ja zaryzykuje Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: 212.160.191.* 13.06.05, 15:46
              i kupie w itace...
              • Gość: j Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.aster.pl 13.06.05, 16:09
                Gość portalu: a ja zaryzykuje napisał(a):

> i kupie w itace...
                a później będę się skarżyć żałośnie ....
    • apja Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! 13.06.05, 16:45
      coraz więcej skarg na itakę. Dobrze że u nich nie kupilam. Za to kupilam w
      Neckermanie i też jeszcze nic nie mam a wylot mial być 1 lipca jest podobno z 1
      na 2-go a ja nic od nich nie mam.
      • alibaba355 czyli nie kupujcie w Neckermanie tez 14.06.05, 17:59
        ludzie jestescie dorosli czy przedszkolaki ??
        za raczke was maja prowadzic??

jak leciałem kiedys z niemiec to kazali się zglosic na lotnisko po dokumenty
        podrozy i juz

nawet pieprzonego transferu nie było z lotniska docelowego do hotelu, bo kurna
        nie doczytalem po szwabsku i nie doplacilem...

trzeba się nauczyć samodzielności, znac garśc słów i zwrotow w obcych jezykach
        i nie narzekac... zawsze mozna trafic gorzej!
    • Gość: pietnacha40 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: *.tsi.tychy.pl / 80.55.186.* 20.06.05, 21:55
      Zdesperowana,może napisz jak było na miejscu i jak się wszystko skończyło?
      • ohkarol1 Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! 21.06.05, 12:24
        pewnie... napisz po powrocie jak było...

moze się zrehabilitowali za wpdki na poczatku...
      • Gość: zdesperowana Re: Nie kupujcie wycieczek w ITAKA!!!!!! IP: 157.25.126.* 22.06.05, 17:40
        Zaczelam ten watek, wiec poczuwam sie niejako do odpowiedzialnosci za niego ;)
        Oto sprawozdanie z pobytu:
        1. Na miejscu bylo ogolnie bardzo w porzadku: nie zmieniono nam hotelu
        (czytalam, ze takie wpadki sie zdarzaja), rezydentka niezwykle kompetentna i
        sympatyczna.
        2. A propos hotelu: w trakcie naszego pobytu zmnienil nazwe :)) Jakis czas temu
        kupili go Niemcy; gdy wyjezdzalismy do Kairu nazywal sie jeszcze Maxim Plaza,
        gdy wrocilismy byl to juz Sun Rise Hotel :)) Wyobrazam sobie miny osob z
        kolejnego turnusu ;))
        3. Standard 4**** w zasadzie zachowany. Obiekt bardzo ladnie utrzymany,
        ogromny, zadbany ogrod itp. Jesli chodzi o pokoje, w ofercie byl "balkon lub
        taras" - z 3 rodzin taki pokoj otrzymala tylko 1. Ewidentny podzial na
        domki "lepsiejsze" i troche gorsze, przy czym najgorzej prezentowala sie
        lazienka (remont co najmniej pare lat temu, tu cos podniszczone, tam
        niedomyte...)
        4. Ogromny plus dla rezydentki: na informacje (nawet nie byla to skarga, bo na
        nic nie liczylismy...), ze w naszej wannie zyje stado mrowek a na drewnianym
        suficie nad wanna mozna zbierac grzyby, natychmiast zareagowala "Cos trzeba z
        tym zrobic". I w ciagu pol godziny, bez zadnej doplaty, mielismy nowy pokoj
        w "lepsiejszynm domku" i z tarasem.
        5. Wykupilismy kilka wycieczek, ITAKA wykazala sie elastycznoscia pozwalajac
        nam zamieniac atrakcje zgodnie z zyczeniem (jeszcze w Polsce w ramach promocji
        otrzymalismy gratis wycieczke na Gore Mojzesza, ktora potem zmielnilismy na
        wieczor u Nomadow). Wszystkie odbyly sie zgodnie z planem, autokar bardzo
        fajny. Co mnie zaszokowalo, to niespotykana wrecz punktualnosc - jak mial byc
        np. o 02:15, to podjezdzal o 02:12.
        6. Co do All Inclusive, to na miejscu wyszly na jaw wszystkie "obostrzenia" w
        rodzaju "przekaski tak, ale tylko w barze przy basenie 3 w godz. 15:00-
        16:00", "piwo owszem, ale nie przy plazy - prosze isc do basenu 4", "barek przy
        basenie 2 czynny tylko do 17:00, potem prosze isc do basenu 1" itp., ale bez
        przesady, nie ma co przesadzac z czepianiem sie.
        7. Kuchnia urozmaicona, naprawde dobre jedzenie, "zemsta Faraona" dopadla tylko
        2 osoby i miala lagodny przebieg.

Podsumowujac: pobyt calkowicie zrekompensowal nam niedogodnosci i nerwy przed
        pobytem. Niemniej jednak nigdy nie zamierzem juz skorzystac z uslug tego biura.

Nie chce mi sie juz wracac do sprawy dokumentow podrozy i tlumaczyc
        niezorientowanym na czym sprawa polegala. Tylko jedna uwaga: WSZYSTKO TRZEBA
        MIEC NA PISMIE. Ustne powiadamianie uczetnika o zmianie terminu jest
        niewiazace. Rownie niewiazace jest powiadomienie tylko 1 osoby z grupy w
        przypadku, gdy rezerwace byly na rozne nazwiska (a nawet rozne terminy, bo 2
        osoby zostawaly na 2 tygodnie) i opalcane przez rozne ososby.

Rada dla osob wybierajacych sie do Sharmu: nalezy powaznie zastanowic sie czy
        jechac na nocna wersje wycieczki na gore Mojzesza do klasztoru sw. Katarzyny (z
        nocnym podejsciem). Podobno trasa jest bardzo trudna, osoby ktore sie
        zdecydowaly opowiadaly potem tym, ktorzy wybrali wersje dzienna (przejaz
        autokarem do klasztoru) ze byl to ciezki blad i nidgy wiecej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka