Dodaj do ulubionych

Triada - tak na zdrowy rozum

IP: *.autocom.pl 26.06.05, 12:10
Po pełnym bardzo niemiłych (finansowych i jakościowych) niespodzianek
wyjeździe z Triadą na 7+7 poszperałem w necie i pewne rzeczy zaczęły mi się
układać. Wyczytałem mianowicie, że: "Rok 2004 biuro zamknęło obrotem na
poziomie 210 mln PLN i zyskiem brutto w wysokości 2,5 mln PLN, co jest
najlepszym wynikiem na rynku" oraz "W samym 2004 roku z TRIADĄ wyjechało 143
805 osób, co stanowi 20% wszystkich Polaków, którzy wybrali wycieczki
czarterowe". Przy takiej masie wyjazdów i stosunkowo niskich cenach
katalogowych tak duży zysk musi z czegoś wynikać. Duży obrót robi duża liczba
uczestników, skoro płacą mało to dobry wynik finansowy mogą zrobić tylko:
ukryte dodatkowe koszty dla klienta i niskie koszty biura (czytaj: gorsza
jakość). W moim przypadku wszystko się zgadza - na miejscu kazano dopłacać
kwoty, które nie widnieją w katalogu (i to bardzo kategorycznie), jakość
hoteli pozostawia duużo do życzenia, zmieniono program objazdu (był bardziej
okrojony). Gdyby starano się podnieść jakość świadczeń to np. płacąc średnio
więcej kosztów o 10 USD na 1 turystę (np za lepszy hotel - a to przecież
nierealne - takie koszty powinny być sporo większe) - Biuro na podniesienie
jakości zapłaciłoby 1.438.050 USD.Więc chyba rachunek jest prosty - klientów
traktować jak bydło a wydawać na reklamy, public relation - będzie taniej
(dla Biura) a Polaków jest jeszcze paredziesiąt milionów, a więc fama o złej
jakości biura nie zrównoważy ilości skuszonych kolorowymi katalogami. Nawet
chandryczenie się z klientami w sądzie wyjdzie stosunkowo taniej - mają
przecież na etacie prawników - niech prawnicy zarabiają na swoje pensje,
rozprawy trwają bardzo długo, mało kto z niezadowolonych ucieka się aż do
pomocy sądu). Sprawa jest jasna przy takiej polityce - jakość się nie
poprawi, brudne gierki nie znikną a ja nie zamierzam już być nabijany w
butelkę i jeździć z nimi gdziekolwiek. Warto jednak chyba pisemnie
sygnalizować takie sprawy (jeśli jesteście niezadowoleni) w Warszawskiej
Izbie Turystyki, Federacji Konsumentów - może rynek wyprostuje takie
nieciekawe praktyki. Siłą Triady jest masowość. Jest to jednocześnie jej
słabość. Jeśli każdy świadomy konsument zareaguje bardziej stanowczo (patrz
sposoby wymienione wyżej)niż pełne żalów posty na forum internetowym przy tej
masie niezadowolonych może coś się zmieni (jeśli nie w Triadzie - co mnie
jako byłego klienta mało obchodzi) to na rynku turystycznym w ogóle.
Pozostaje mi życzyć , żebyśmy zwiedzali świat ... ale w godnych warunkach.
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: Triada - tak na zdrowy rozum IP: 62.111.195.* 27.06.05, 07:39
      A mam pytanie czy będziesz składać na nich skargę.
      Bo my też jesteśmy bardzo niezadowolenia z wycieczki i mamy zamiar dochodzić
      swoich praw.
    • Gość: stokrotka Re: Triada - tak na zdrowy rozum IP: *.ensto.fi 27.06.05, 15:09
      I to słowo TRIADA winno byc napisane WOŁAMI!!! Zupelnie sie zgadzam z osobami
      ktore wyrazily swoje NEGATYWNE zdanie nt. tego biura. Pragne wszystkich
      poinformowac, ze nkt niczego nie wygra z biurem TRIADA. Ja probowalam w zeszlym
      roku. Pisalam równiez do Polskiej Izby Turystyki i Federacji Konsumentow i obie
      te instytucje nie zareagowały. A moja korespondecja z TRIADĄ skonczyla sie po
      kilku moich pismach i telefonach do nich. Nic nie wywalczylam, choc do swojego
      pisma dolączylam opinię ( też niegatywną) kilku osob z wycieczki.
      • Gość: :P Re: Triada - tak na zdrowy rozum IP: *.chello.pl 27.06.05, 22:06
        trzeba czytac regulamin zanim sie wyjedzie:P
      • Gość: seba Re: Triada - tak na zdrowy rozum IP: 212.160.106.* 28.06.05, 12:11
        może poprostu nie miałaś racji .To,że tobie (i komuś jeszcze )sie nie podobało
        to nie oznacza,że masz racje.Wiecej obiektywizmy,a fakt,że biuro jest nr jeden
        i ma dobre wyniki to chyba plus a nie minus....No ale to takie polskie -kopać
        tych którym sie powodzi
        • Gość: dal Triada postawiła na reklamę a nie na rzetelność IP: *.radom.pilicka.pl 28.06.05, 13:03
          Jestem świeżo po wycieczce do Hurgady. Triada zdecydowanie postawiła na
          reklamę w myśl zasady (gebelsowskiej), że wystarczy powtarzać w mediach, że
          jast biurem rzetelnym i to ma zastąpić smutną rzeczywistość. Ale przechodzę do
          faktów: już na wstępie każdy zostaje (kto sie da) naciągniety na 3 dolary za
          wizę - płaci 18 zamiast 15 dol. Co dziwne Triada podaje w swoim folderze i
          ulotkach, że cena wizy wynosi ok. 18 dol., chociaż oficjalnie wiadomo, że koszt
          wizy egipskiej to 15 dol. i tyle. Biorąc pod uwagę ilość wycieczkowiczów x 3
          dol. wychodzi niezła suma - aż się prosi aby tą sprawą zinteresował sie
          prokurator!.
          Pani rezydentka na oficjalnym zebraniu zachęcała do korzystania z bezpłatnego
          sejfu, który okazało się przy odbiorze, że kosztuje 1 dol za dzień, oczywiście
          na nic zdały się interwencje u rezydentki, która przez cały turnus nie
          poinformowała w żaden sposób, że mówiła nieprawdę.
          Godziny wylotu to zupełna fikcja a powrót to istny horror: najpierw 2 dni
          przed wylotem podano godzinę odlotu na 5 rano , nastepnego dnia, zmieniono na
          19, po przyjeździe na lotnisko kazano nam czekać 2 godziny, nastepnie
          zawieziono nas do hotelu zakwaterowano i kazano nie spać ale czekać na telefon
          gdyż nic nie wiadomo i to nie wina Triady ale przewoźnika (sic!) zapominając że
          przewożnika Triada sama wybrała! Wreście udało się wylecieć o 6 rano czyli 25
          godzin później - 25 godzin nerwów, stresu i ganiania z walizkami. Super
          atrakcje. Po takim powrocie ma się ochotę pocałować ziemię na Okeciu!
          I teraz finał: większość uczestników wysłała faks do konsulatu w którym
          zarzucała znaczne odchylenia od oferty:
          1. Hotel leży w otoczeniu budów, do njbliższych sklepów i hoteli ok. 30 min
          marszu.
          2. Do "plaży" szło się kilkaset metrów wśród budów, asfaltową drogą otoczoną z
          dwóch stron murem czyli żar niemiłosierny - plaża nie posiada podstawowych
          urządzeń toalet i prysznica - co jednoznacznie dyskwalifikuje nazwę plaża.
          3. Jedzenie marnej jakości często nie świeże i wyschnięte pieczywo i ciastka i
          zasada: martadela nie poszła na kolacje to serwowano ją nastepnego dnia z
          makaronem.
          4. Pokoje niezbyt czyste.
          itd.
          Podałem tylko fakty.
          • Gość: melichowski Re: Triada postawiła na reklamę a nie na rzetelno IP: 212.160.106.* 28.06.05, 14:30
            jeżeli była awaria samolotu to co o tym temacie gadać i co to ma wspólnego z
            rzetelnością.Chyba dobrze ,że w tej sytuacji pozawozili do hoteli a nie kazali
            czekać na lotnisku.Ja zdecydowanie wole lecieć samolotem sprawnym a nie
            ryzykować.To na tym polega rzetelnośc-aby bezpiecznie zawieść i ściągnąć ludzi
            do kraju.
            To potwierdza tylko fak,że lepiej ludzi zostawić na lotnisku w takiej sytuacji
            bo i tak cokolwiek by sie nie zrobił to bedzie jadka i nawet dobre intencje są
            odbierane jako nierzetelność...poprostu koszmar
            • Gość: dal Re: Triada postawiła na reklamę a nie na rzetelno IP: *.radom.pilicka.pl 28.06.05, 14:59
              nie było mowy o żadnej awarii po prostu przedstawicielki Triady stwierdzały, że
              nic nie wiedzą i nie wiedzą kiedy będzie odlot, swierdzając, że to wina
              przewoźnika zapominając, że to Triada zawarła z nim stosowne umowy i tylko ona
              odpowiada przed klientem z którym zawarła umowę i tyle kolego
              • Gość: tomek Re: Triada postawiła na reklamę a nie na rzetelno IP: 212.160.106.* 28.06.05, 15:30
                BYŁA AWARIA i dlatego nikt nie był w stanie powiedzieć ile potrwa naprawa!!!!!!!
                Tym bardziej ,że w wyniku awarii przesuwa sie wszystko i trzeba wystepować po
                nowe zgody na start ,lądowanie i przelot nad poszczególnymi krajami.Człowieku
                to nie tramwaj czy autokar,że jak kierowca meciu wyjdzie z pod autokaru i go
                naprawi to może jechac dalej.
                Nikt o zdrowych zmysłach nie bedzie woził ludzi(200 osób na lotnisko a potem
                kwaterowa na swój koszt w hotelach!
                Dla Twojej informacji ludzie którzy wylatywali z polski też mieli opóżnienie
                (lecieli tym samym samolotem) i byli zawiezieni autokarami na koszt biura do
                hotelu Wiktoria w warszawie.Czy naprawde myślisz ,że ktoś świadomie robi takie
                ruchy i ponosi gigantyczne koszta z tym zwiazane.
                Badz poprostu obiektywny i przyjmij do wiadomości ,że chodziło o bezpieczenstwo
                Twoje ,twoje rodziny i współtowarzyszy...
                • Gość: Asia Re: Triada postawiła na reklamę a nie na rzetelno IP: 62.111.195.* 29.06.05, 07:53
                  Nie rozumiem tych głosów, które bronią Triady.
                  Czy zakwaterowanie gości w syfnym hotelu gdzie łazi robactwo i strach wejśc pod
                  prysznic bo mozna złapac grzyba to tez nie wina biura?
                  A moze skrócenie wycieczki i nie zrealizowanie programu zwiedzania od też nie
                  od nich zależy?
                  Czy moze liczenie wylotu o 23.55 jako dzień pobytu?
                  Czy osoby, które ich bronią Tiady były z nimi gdziekolwiek?
                  Ja byłam i bedę przedstrzegać KAŻDEGO
                  • Gość: od Re: Triada postawiła na reklamę a nie na rzetelno IP: *.radom.pilicka.pl 29.06.05, 08:37
                    odpowiedź ciśnie się na usta: są z Triady
                    • Gość: Slawek Re: Triada postawiła na reklamę a nie na rzetelno IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.05, 21:47
                      O rany ale Wy wszyscy jesteście mundrzy :)
                • Gość: dal do kol. Tomka IP: *.radom.pilicka.pl 29.06.05, 08:34
                  ciekawe skad wiesz, że była awaria? Jeżeli trzeba czekać 25 godzin na odlot to
                  źle świadczy o profesjonaliźmie nawet laik wie, że zawsze trzeba sie liczyć z
                  awariami i dlatego jest proste rozwiązanie samoloty zapasowe i w takim wypadku
                  poslizg wyniósł by najwyżej kilka godzin i koszty byłyby miejsze!
          • Gość: barba do kol. dal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 14:48
            Napisz w jakim hotelu mieszkałeś? Też wybieram się do Hurghady i nie
            chciałabym trafić do tego hotelu.Pozdrowienia
      • evil_ka Re: Triada - tak na zdrowy rozum 15.07.05, 10:33
        Jeżeli to była tylko korespondencja, to wcale nie musiała się czymkolwiek
        zakończyć. A może Twój list utknął gdzieś na poczcie... To się zdarza :) Jeżeli
        złożyłabyś reklamacją, to nie mogłaby zostać bez odzewu. Wtedy biuro na 30 dni
        na ustosunkowanie się do niej. Jeżeli nie zrobi tego w tym czasie, to Twoje
        racje zostają prawnie uznane :)
      • Gość: nr 235 zbiorowy pozew o odszkodowanie IP: *.kghm.pl 29.07.05, 11:33
        w przygotowaniu jest pozew zbiorowy o dszkodowanie przeciwko TRIADZIE.
        Wcześniejszy pozew (TURCJA - 2004 ) jeszcze trwa ale chyli cię ku zakończeniu.
        Po wygraniu tej sprawy wszelkie nastepne będą już dużo łatwiejsze do wygrania.
        Jesli macie większą grupę ludzi, którzy chcą dochodzić odszkodowania to mozemy
        wymienić informacje.

st.maria_hurghada.poczta.fm
    • Gość: elis22 Re: Triada - tak na zdrowy rozum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:26
      Ja jestem również niezadowolony z wyjazdu z triadą, a przede wszystkim dlatego,
      że nie odpowiadają na reklamacje, zwodzą i oszukują, że dadzą odpowiedź, a mija
      60 dni odpowiedzi nie ma, a warunki takie jak na www.antytriada.prv.pl i wiele
      innych negatywnych uwag.
      • maden1 Re: Triada - tak na zdrowy rozum 24.07.05, 09:42
        Byłem z Triadą w Hurghadzie w hotelu Magawish i na rejsie statkiem.Wróciłem 23.06.
        też z przygodami,ale z usług biura jestem bardzo zadowolony.Pełny profesjonalizm
        !!!!!!Przecież za wycieczakę 4000 km od domu zapłaciłem tylko 600 $ .Czego mogę
        się spodziewać za takie pieniądze.Z robalami toczę przegraną,codzienną,walkę w
        swoim bloku w warszawie.Co tu porównywać z Afryką
        • Gość: j-23 Re: Triada - tak na zdrowy rozum IP: 212.180.161.* 24.07.05, 20:04
          ostatni raz byłam z triada w 2002 r, i żal mi wszystkich, ktorzy denerwuja sie
          na swoich, często wymarzonych, wakacjach. Juz więcej z nimi nigdzie nie pojade.
          Ale mam tez znajomych, którzy co roku z nimi jeżdzą i są zadowoleni. zależy co,
          kto lubi
    • Gość: peter Re: Triada - tak na zdrowy rozum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:46
      co to za zysk 2,5 mln przy 210 obrotow ?
      to ledwo pow. 1 % , bardzo slabiutko ...
    • alibaba355 Triada ?? bez wódki nie da rady... 27.07.05, 12:14
      to wiecej na ich temat

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19&w=25391488
    • wiem_o_co_chodzi triada to kanciarze 28.07.05, 17:34
      przeczytaj o turcji
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19&w=27015923
    • sariss Re: Triada - tak na zdrowy rozum 04.08.05, 16:08
      raz czytam opinie że Triada jest bomba a raz że jest fatalna ... ja sama uważam
      że jest fatalna !!! pierwszy i ostatni raz wybrałam sie z tym biurem !!! a
      reklamacje już złożyłam i zobacze co z tego wyniknie ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka