Dodaj do ulubionych

Rab co wiecie ?

IP: *.eranet.pl 13.08.06, 08:15
Witam , wybieram sie we wzesniu z rodzina na ta wyspe , bede wdzieczna za
wszelkie informacje .......gdzie warto jechac co zobaczyc , jak plaze , jakie
ceny ( czy to prawda ze na wyspie drozej niz na ladzie ) dokad ewentualnie
mozna poplynac promem itp ( ps kwatere mam w miescie rab ) i jak wyglada
przeprawa promowa.
dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jutan Re: Rab co wiecie ? 13.08.06, 09:03
      Najkrótsza przeprawa promowa jest z miasteczka Jablanac, prom płynie ok. pół
      godziny. Wschodnia strona wyspy to wysmagane wiatrami skaliste wybrzeże,
      natomiast całą urodę wyspy można podziwiać w pozostałych cześciach. Miasteczko
      portowe Rab jest bardzo atrakcyjne z wieloma śladami z czasów starożytnych i
      średniowiecznych.
    • cd666 Re: Rab co wiecie ? 13.08.06, 10:59
      Re: Rab co wiecie ?

Chyba to wyspa ale nie gwarantuje w 100 procentach.
    • Gość: Darek Re: Rab co wiecie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 11:23
      Wróciliśmy 05-08. Ceny wyższe niż na lądzie. Chleb o 0.5 kuny, woda "Jana" 7.50
      za 1,5 litra. Plaże:
      1. "rajska" w Loparze - płytka(można się zmęczyć chcąc zanurzyć się po ramiona.
      Piaszczysta, bez jeżowców.Woda miejscami była gorąca, ogólnie b. ciepła.
      Otoczona lasem sosnowym. Duże zaplecze gastronomiczne.
      2. Kampor - plaża piaszczysta, woda b. ciepła, ale zimniejsza niż w Loparze.
      Daleeeeeko do większych głębokości. Są jeżowce, ale widać je i chowają się w
      piasku gdy się w pobliżu nich przechodzi. Nie próbowałem stawać tam gdzie się
      schowały. Również idealna dla dzieci.
      3. Suha Punta - kamienista, dzieci pływały. Jest kawałek piaszczystej ale
      ogólnie nie polecam.
      Kolejki na prom na wyspę i z wyspy (sobota).
      Mieszkaliśmy w Kamporze ok. 100 m od plaży, ale jeździliśmy do Loparu.
      • Gość: ilka73 Re: Rab co wiecie ? IP: *.eranet.pl 14.08.06, 21:18
        dzieki serdeczne za info ....pozdrawiam
        • kasiagnieszka Re: Rab co wiecie ? 14.08.06, 22:54
          Jeszcze kilka słów: generalnie na Rab jest pięknie, morze przyjazne dla dzieci
          bo nie ma zazwyczaj głębin przy brzegu, plaże prawie wszędzie przynajmniej
          częściowo piaszczyste. Mieszkałam w tym roku tydzień w miejscowości Gonar, było
          super. Co jeszcze godnego polecenia: można wybrać się na dzikie plaże na płw.
          Lopar (po przeciwnej stronie płw co słynna rajska plaża, o której już tu
          pisano), ale to wycieczka częściowo na piechotę, bo samochód zostawia się w
          lesie na górze i schodzi się w dół na plaże, są ponoć piękne i niepowtarzalne.
          Mnie został niedosyt, muszę jechać jeszcze raz na Rab, bo na te plaże nie
          dotarłam (jedno dziecko usnęło w samochodzie a drugiemu już się nie chciało
          iść...). Droga z miasta Rab do Lopar jest piękna, choćby ze względu na nią
          warto jechać na Lopar. Co jeszcze: za miastem Rab, jadąc na północ, jest po
          lewej stronie drogi bardzo dobre DOMACE VINO (czyli domowe wino), jest szyld
          widoczny z ulicy, przed domem stoi taki drewniany wóz z kwiatkami i beczkami.
          Samo miasteczko Rab jest piękne. Można wyprawić się na wycieczki morskie z
          portu, m.in. na Pag. Można też płynąć promem na wyspę Krk (odchodzi z północnej
          strony Lopar).
          Generalnie, naprawdę warto.
          • Gość: Sas Re: Rab co wiecie ? IP: *.citysat.com.pl / 81.210.63.* 15.08.06, 20:58
            Byłem na Rabie i tez wszystkim polecam . Mieszkałem w Loparze w apartamencie
            niedaleko plazy za 45 eu -4 os. Oczywiscie równiez polecam dzikie plaze po
            przeciwnej stronie San Marino / cale szczęście że nie można dojechać tam
            samochodem /. Mocząc nogi w płyciutkim morzu masz na widoku piękną BIAŁĄ wyspe
            Goli Otok .Moim zdaniem większość plaż na Rabie to plaże piaszczyste , chociaz
            piękne skalki z których nurkujesz w głębiny taz są . Jadąc drogą do Rabu mozesz
            wstapic na cmentarz żołniezt włoskich lub odwiedzić jakiś kościółek chyba z
            IX wieku. W samym miescie Rab uwazaj - bo z tego co zauwazyłem to najlepsze
            INTERESY robi - wywózka źle zaparkowanych samochodow. Polecam Rab Sas
    • Gość: ilka73 Re: Rab co wiecie ? IP: *.eranet.pl 15.08.06, 14:40
      dziekuje. mam jeszcze pytanie czy w okolicach miasta Rab tez mozna spotkac
      ladne spokojne zatoczki z odpowiednim zejsciem do wody dla dzieci ?
      • kasiagnieszka Re: Rab co wiecie ? 15.08.06, 20:57
        W okolicach samego miasta Rab nie wiem, nie byliśmy tam na plaży.
    • Gość: Lipski Re: Rab co wiecie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 10:51
      Generalnie nie polecam - wyspa jak wyspa . Fatalny dostep - bo tylko promem .
      Wiec jak wam sie znudzi i bedziecie chgcieli jechac np do Plitvic czy
      gdziekolwiek trzeba sie liczyc z ekstra oplatami . Do tego czesto sa dlugie
      korki wiec moze sie zdarzyc ze spedzicie pol dnia czekajac na prom w strone
      ladu a potem kolejne pol dnia zeby wrocic . Co do cen sa wyzsze , ale to nie
      tylko kwestia Rabu . Zawsze na wyspach jest drozej . Jak przyjdzie bura (oby
      nie) co we wrzesniu moze sie zdarzyc to wtedy promy wcale nie kursuja .
      Ja bym sie powaznie zastanowil na wyborem .
      Co do plaz - plaze jak plaze :-) bez emocji nie ma tam nic specjalnego co by
      wyroznialo je spsorod innych na wybrzezu chorwackim .
      • Gość: Darek Re: Rab co wiecie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 11:52
        Wyspy połączone mostem z lądem są chyba dwie. Ale przecież wyspa ma to do
        siebie, że jest otoczona wodą. Spędziliśmy tam tydzień. Na leniuchowanie na
        plaży z dziećmi w jednym miejscu wystarczy, żeby się nie znudzić. Na aktywny
        wypoczynek czy też "imprezowy" za mało czasu. Wycieczki na ląd faktycznie się
        nie kalkulują. Dlatego urlop podzieliliśmy na część spędzaną na wyspie i część
        na lądzie (drugi tydzień). Dodam, że apartament na lądzie znaleźliśmy na
        miejscu i był tańszy i lepszy niż ten z internetu na wyspie. Wycieczki były w
        części "lądowej". Także była plaża i woda (cieplutka) i były wycieczki i woda
        (trochę chłodniejsza). Wszystko zależy od tego czego oczekujesz i jak
        rozplanujesz swój urlop.
        • Gość: Lipski Re: Rab co wiecie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 12:01
          Dokladnie , jesli masz swiadomosc co bedzie na miejscu tak jak wy to nie ma
          problemu .
          Te dwie wyspy to Krk i Pag . Nie wiem jak na most na Krk ale ten na Pag tez
          jest zamykany jak mocno dmucha
          taki urok wysp
        • Gość: ilka73 Re: Rab co wiecie ? IP: *.eranet.pl 16.08.06, 12:23
          cos juz wiem ......bylam juz w hr i zwiedzilam i plitvice ,okolice zdarau
          splitu , bylam tez na Pagu ale mi sie nie podobal stad moje pytanie o Rab ,
          slyszalam ze jest ladniejszy i ciekawszy , , bo i tak juz za pozno zebym
          zrezygnowala , a jesli chodzi o wrzesien to mam pewne obawy co do pogody czy
          bedzie cieplo ?? hmmm , ostatnim razem bylam w sierpniu i bylo upalnie .
          • Gość: ron5 Re: Rab co wiecie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 22:00
            Ktoś pisał,że miał widok na wyspę Goli Otok.Nie wiem czy to ta wyspa,ale na
            wyspie o takiej nazwie Tito urządził obóz koncentracyjny dla przeciwników
            politycznych.
            Przy okazji-wydaje mi się,że Zadar i kilka wysp Kvarneru przed wojną należały
            do Włoch a nie do Jugosławii.Czy wiecie jakie to wyspy?Chyba Krk,Rab i Mali
            Losnij.
            Macie dokładniejsze informacje na ten ciekawy temat?
            Pozdrawiam.
    • Gość: ilka73 Re: Rab co wiecie ? IP: *.eranet.pl 22.08.06, 15:22
      dziekuje za info i czekam na nastepne .......
      • Gość: aska Re: Rab co wiecie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 16:58
        Ja byłam 2 lata temu na dwa tygodnie - było super!Mieszkaliśmy w samym centrum
        w hotelu Imperial albo Inernacional, nie pamietam nazwy. Na plażę pływalismy
        codziennie tramwajem wodnym na inną wysepkę około 20 min w jedną stronę, było
        warto bo tam było kilka plaż w małych zatoczkach.Nocami mozna siedziec długo na
        rynku - dużo fajnych knajpek, otwarte do bardzo późna sklepy i mini targ z
        pamiątkmi i owocami.Był też mały lunapark po drugiej stronie zatoki.
        Trochę drożej niż na okolicznych wyspach ze względu na dużą ilość turystów z
        Niemiec i Włoch, ale naprawdę warto trochę przepłacić bo atmosfera jest
        cudna :)
    • Gość: Darek Re: Rab co wiecie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 08:53
      Poczytaj tutaj :
      www.mojachorwacja.boo.pl./kampor%202005.html
      www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=8670&highlight=wr+ci+em+rabu
      www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=7864&highlight=wr+ci+em+rabu
      www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=7842&highlight=wr+ci+em+rabu
      www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=1669&highlight=wr+ci+em+rabu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka