Dodaj do ulubionych

przewodnik po Krecie

09.03.06, 19:03
Czy mógłby ktoś polećić DOBRY przewodnik po Krecie? Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: martinez Re: przewodnik po Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 21:36
      sprawdź w wyszukiwarce
      • jacek1f a ja powiem tak: 09.03.06, 22:44
        jesli nie chcesz przeczytać znów i znów o Samarii, Santorinii i Lasithi...

O Knossos i muzeum w Iraklio itp...

To uzywaj internetu i stron szczegółowych po wyszukiwaniu danego tematu. To
        kopalnia iwedzy, wręcz z nazwiskami, i danymi informacjami na dziś, a nie na
        sezony i ble ble.

Nowe czasy, nowe środki... używajmy ich. Poważnie.

A jeśli pytasz o książkowe, to jednak odpowiem - wszystko jedno...
    • bah77 Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 07:52
      Aniub_24!

Jeśli chcesz dokładnie zwiedzać Kretę, to przede wszystkim kup sobie dobrą mapę.

Akurat o Krecie mnóstwo info znajdziesz na Forum, np. o jej zachodniej części
      (użyj Wyszukiwarki):

# Piękny, bogato ilustrowany przewodnik - dzieło Wolfa:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=12023695

# Najciekawsze miejsca:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=31873127

# Trasy samochodowe:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=14247234

itd. ...

Pzdr

bah77

• Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 14:48
        bynajmniej nie wszystko jedno!!! ktos prosi o przewodnik a wy z uporem maniaka
        polecacie jakies fora gdzie pisuja w wiekszosci dyletanci , ktorzy dwa razy
        byli na krecie w pieciogwiazdkowych hotelach ( oczywiscie nie wszyscy ) Za
        najbardziej oryginalny i ciekawy pod wgledem merytorycznym uwazam przewodnik
        autorstwa PETERa ZRALKA pt."KRETA" tytul banalny, tresc niesamowicie
        ciekawa.przystepna cena. I co wazne nie ma przerostu formy nad trescia:) czyt.
        brak 1500 fotek przy znikomej tresci jak w innych
        • aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 18:16
          To prawda, że na miejscu będzie bardzo przydatna forma książkowa, niemniej
          jednak opinia takich ekspertów jak jacek1f czy bah77 jest dla mnie bardzo
          cenna. Gdybyś drogi Mario częściej bywał na tym forum wiedziałbyś, że to nie są
          dyletanci (ale się podlizałam :)) !!!)Za wszystkie opinie i tytuły bardzo
          dziękuję.
          • Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:57
            szanuje bardzo ich wiedze, lecz i moja jest niemala nieskromnie przyznam, wszak
            mieszkalem tam pare lat a i pracowalem jako rezydent dla skandynawow:), a na
            dodatek znam grecki ( ale autoreklama co? ) chodzi mi o to ze na internecie nie
            zawsze pisuja fachowcy, co akurat w przypadku jacek1f oczywiscie nie ma
            odniesienia bo jego rady i uwagi jak najbardziej rzeczowe i trafne:).Bah77
            niestety nie mialem okazji czytywac.
            • aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 20:07
              Przewodnik jak tylko znajdę zakupię. Na miejscu zawsze warto "podeprzeć" się
              książką. Na razie opieram sie na internecie cedząc jak najbardziej cenne i
              wiarygodne informacje. Pozdrawiam. :) Ania
              • bah77 Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 22:14
                Witaj Aniu!

> Na miejscu zawsze warto "podeprzeć" się książką.

Warto, ale może napisz, co byś chciała znaleźć w tym przewodniku?

Jeśli miałbym kupić tylko 1 przewodnik, to wybrałbym "Marco Polo" (ze względu
                na załączoną dość dokładną mapę do podróży samochodowych).

Do najpiękniejszych dla mnie miejsc na Krecie trafiłem bowiem i tak nie dzięki
                przewodnikom, ale dzięki Wolfowi, Petrominowi i Betince, więc to Ci poleciłem...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=6755706&v=2&s=0

Cóż, jestem dyletantem w tematyce muzeów, wykopalisk i kościołów, więc
                przewodnik Zralka, głównie temu poświęcony, okazał się dla mnie w dużej mierze
                nieprzydatny, choć okazał się bardzo ciekawą powieścią historyczno-kulturalną.
                Zresztą, pomimo jego ceny, rozleciał się już przy pierwszym czytaniu.
                I nie można z niego dowiedzieć się np., że nad Balos można (i warto!) dojechać
                autem, a na moście w Aradena przeżyć prawdziwy zachwyt itp.

Pozdrawiam serdecznie :)

bah77

P.S.: Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa. :D
                • aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 11.03.06, 09:14
                  Człowiek cały czas sie uczy! Na Krecie szukam raczej piekna ni z historii, więc
                  twój link okazał sie bardzo przydatny. Muzea, wykopaliska (choć na pewno
                  ciekawe) przynajmniej na raie muszą poczekać (jadę na urlop z rocznym
                  maluchem). Dzięki za pomoc.
                • Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.06, 15:50
                  czesc Aniu, nie opieraj sie podczas podrozowania na przewodniku Marco POlo,
                  jako ze znam swietnie Krete odkrylem tam mase bledow merytorycznych a takze
                  bledy w nazwach wlasnach.co prawda to prawda ze mape maja swietna i
                  wygodna.Zgodze sie ze przewodnik Zralka nie opowie jak dojechac, jaki numer
                  autobusu i ile kosztuje bilet ale podrozujac po tej pieknej wyspie dowiesz sie
                  z niego wielu ciekawych rzeczy, dalekich od sztampy jaka traci Marco Polo.
                  Tresci tam nie znajdziesz zadnej poza utartymi banalami.
                • Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.06, 16:23
                  a to zes teraz bah zapodal z tym marcopolowym szajsem:))) banal,banal , banal i
                  sztampa i cos takiego proponujesz ty? a co do fotek to juz kompromitacja jesli
                  oceniasz przewodniki poprzez pryzmat fotek. ZRALKA fotek nie ma ciekawych bo
                  gdyby takowe zawarl to powielilby tylko banalna wiekszosc i chyba go nie
                  czytales skoro doszukales sie tam li tylko archeologicznych informacji i li
                  tylko o zabytkach tresci. A jakie tresci niesie w swej "opaslej" objetosci
                  marco polo? hehehe wiecej wiadomosci o Krecie zawieraja katalogi biur podrozy
                  nizli ten mierny przewodnik.jak juz napisalem jedyny jego plus to mapki.
                  • bah77 Re: przewodnik po Krecie... 11.03.06, 18:42
                    > jak juz napisalem jedyny jego plus to mapki.

No właśnie, przecież tak też zapodałem.
                    Nie znalazłem dobrego przewodnika po Krecie dla miłośników piękna Natury, a np.
                    Zralek dużo bardziej i ciekawiej rozpisuje się nad _każdym_ kreteńskim
                    zabytkiem.
                    A warto jednak kupić banalny przewodnik MP, bo jest za darmo, tzn. tyle samo
                    kosztuje, co sama załączona do niego mapa.
                    I dzięki tej mapie można zlokalizować wszystkie te miejsca, o których pisałem
                    ja, bądź Wolf i zaplanować sobie wycieczki krajobrazowe.
                    Ilustracje pozwalają na konfrontację, czy podobać się będzie to, co np. dla
                    mnie jest piękne i co polecam na Forum.

bah77
                    • Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.03.06, 12:39
                      a gdzie tego wolfa fotki znalesc bom sie zaciekawil:)?
                      • aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 12.03.06, 13:04
                        www.wolf-5.website.pl/kreta2002/idx.html
                        Dobrze odrobiłam lekcje??? :))
                        • bah77 Re: przewodnik po Krecie... 12.03.06, 13:40
                          Oczywiście, Aniu! :)

Chociaż bazę noclegową masz na wschodzie wyspy, to myślę, że może cóś
                          skorzystasz z moich rad i uda Ci się dotrzeć choć w niektóre miejsca - zobaczę,
                          co napiszesz po powrocie...

Wschód podobał mi się trochę mniej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=35779188&v=2&s=0

Pozdrawiam

bah77
                          • aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 12.03.06, 14:13
                            Wiem, wiem!!! (z tym wschodem).
                            Ale zawsze mamy zasadę: "Być 100-200 km od takich cudeniek i ich nie zobaczyć -
                            to po prostu grzech". Kto wie czy jeszcze wrócimy w to miejsce???
                            Stosujemy ją na kążdym wyjeździe - z powodzeniem. Tak więc mam nadzieję, że
                            wrócimy pełni wrażeń.
                            • Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.03.06, 15:48
                              aniu, to ze zachod jest ladniejszy to kolejkny stereotyp a la marco polo.Sam
                              jestem zwolennikiem wschodniej czesci wyspy ze wspanialymi widokami zatoko
                              mirabello, z plaskowyzem lassithi, z dzikim kato zakros wreszcie kurortem
                              Aghios Nicolaos i wiele ,wiele innych.
                              • aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 12.03.06, 16:14
                                W miarę jak czas i dzieci pozwolą będę chciała zobaczyć trochę tu i tu, by móc
                                mieć własne zdanie. Pozdrawiam.
            • gale Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 21:13
              Bah77 zdecydowanie czytywać należy :) Powiadam to jako laik jeśli chodzi o
              Grecję. Poza tym - co ważne - Bah77 reprezentuje grupę osób, które zawsze
              chętnie pomogą nawet w sprawach nie wymagających pomocy ;))

Ukłony,

gale.
              • jacek1f A Zralka kupię zaraz z przyjemnością...ale mi 10.03.06, 21:42
                chodziło o to, zeby nie szukac posrad na FORACH jak to, ale naprawde mozna
                znaleźć super szczegolowe, zawodowe info w sieci.

I Zralek, ktory napisal ^ przewodnikow, jednak reprezentuje poziom ksiazkowy -
                ogolny sila rzeczy... A że świetnie - ogólnie, to super.

Chodzi mi o to, ze nie trzeba polegac, czerpac z przewodnika 320 stron - jest
                świat info - o ptakach Krety nie w ksiazce, o skorpionach w Białych Górach -
                nie w książce, o szlaku broni dzisiejszym - nie w książce, o plantacjach
                Lasithi - nie.. , o polowaniu na kri kri i ucztach tajnych nie w książce,,, itp
                itd...

:-)

• bah77 Re: A Zralka kupię zaraz z przyjemnością...ale mi 10.03.06, 22:49
                  > znaleźć super szczegolowe, zawodowe info w sieci.

Zawodowe info - po to, aby miło i ciekawie spędzić 2 tygodnie na Krecie?

Oczywiście, jeśli jednak jest się np. wieloletnim pasjonatem greckiego jedzenia
                  i picia, to Forum, ani nawet kilkadziesiąt stron na ten temat u Zralka Ciebie
                  pewnie nie zadowoli, ale na pierwszą podróż...

No bo czy uważasz, że Forum i Twoje rady na ten temat są bez sensu?

:)

bah77

P.S.: Uwielbiam piękno Natury, a tego marne fotki z Krety u Zralka ani trochę
                  nie oddają, ale gdy ktoś wiarygodny mi cóś ciekawego do obejrzenia poleca...

• jacek1f moje rady sa najsmaczniejsze i najszczersze.. a 10.03.06, 23:18
                    Twoje fotki najpiknijesze i linki w punkt.
                    (ale se pokadzilim:-))O

ale...ale.. no wlasnie, dlatego uwazam ze albo kazdy przewodnik, albo żadem
                    poźniej - nie ma jakiegoś stopnia kolejnego w przewodnikach po Krecie..

mapy, rady, szczegółowe onfo na wąski temat - trzeba zbierać z netu. IMHO.

pozdrawiam.
                    • Gość: mario Re: moje rady sa najsmaczniejsze i najszczersze.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.06, 16:28
                      na necie jacku pisza swietni fachowcy ( tak jak ty;) ) ale tez i dyletanci i
                      miernota:).To ze ktos byl na Krecie i napisal relacje z wakacji nie oznacza ze
                      ma to byc dla wyjezdzajacych autorytet i ze opis jest rzeczowy i wiarygodny. Na
                      necie trudno o oddzielenie ziarna od licznych plew, zwlascza dla kogos kto na
                      Krecie jeszcze nie byl.
              • bah77 Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 23:17
                > Powiadam to jako laik jeśli chodzi o Grecję.

Gale, można pęc ze śmiechu - Ty jesteś laikiem w temacie Grecji???

Pozdrawiam serdecznie :)))

bah77
    • Gość: mario Re: przewodnik po Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:59
      a ksiazka-przewodnik ZRALKA jest rewelacja! Jackowi tez polecam goraco i zaloze
      sie, ze taka sama bedzie miec opinie:)
      • Gość: Kretka Re: przewodnik po Krecie IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 21:50
        dla mnie przykładem przewodnika dla kretofilów jest KRETA (a to zaskoczenie :)
        z serii Explorer, kiedyś dostępny w Empikach
    • orchidea27 Re: przewodnik po Krecie 11.03.06, 12:04
      20 kwietnia wylatuję na Krete i chcąc się jak najlepiej przygotowac do podróży
      moich marzeń zaopatrzyłam sie w kilka przewodników m.in. Marco Polo, Konemanna,
      z Gazety Wyborczej i jeszcze jeden staruteńki. I wiecie co ? Ten staruteńki,
      kupiony w antykwariacie (niestety nie pamiętam wydawnictwa, ani roku wydania,
      bo nie mam go pod pod reką) jest chyba najciekawszy. Brak w nim fotek, ale
      oferuje ciekawe trasy wycieczkowe po Krecie. Oczywiści staram się to wszystko
      uzupełniac poprzez wyszukiwanie informacji w necie. I myśle, ze podróz moich
      marzeń będzie wspaniała podrózą.
      • Gość: viola Re: przewodnik po Krecie IP: *.chello.pl 11.05.06, 21:20
        Mam przewodnik Marco Polo i Konemann'a (obydwa z mapami) ale bardzo sobie cenię
        relacje na tym forum turystów, którzy już odwiedzili Kretę; więc może dorzucisz
        ciekawe szczegóły z podróży jeśli już ochłonęłaś z wrażeń?

Przy okazji zapytam o praktyczne porady jakie nasuwają się i mogą przydać na wyspie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka