aniab_24 09.03.06, 19:03 Czy mógłby ktoś polećić DOBRY przewodnik po Krecie? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: martinez Re: przewodnik po Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 21:36 sprawdź w wyszukiwarce Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f a ja powiem tak: 09.03.06, 22:44 jesli nie chcesz przeczytać znów i znów o Samarii, Santorinii i Lasithi... O Knossos i muzeum w Iraklio itp... To uzywaj internetu i stron szczegółowych po wyszukiwaniu danego tematu. To kopalnia iwedzy, wręcz z nazwiskami, i danymi informacjami na dziś, a nie na sezony i ble ble. Nowe czasy, nowe środki... używajmy ich. Poważnie. A jeśli pytasz o książkowe, to jednak odpowiem - wszystko jedno... Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 07:52 Aniub_24! Jeśli chcesz dokładnie zwiedzać Kretę, to przede wszystkim kup sobie dobrą mapę. Akurat o Krecie mnóstwo info znajdziesz na Forum, np. o jej zachodniej części (użyj Wyszukiwarki): # Piękny, bogato ilustrowany przewodnik - dzieło Wolfa: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=12023695 # Najciekawsze miejsca: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=31873127 # Trasy samochodowe: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=14247234 itd. ... Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 14:48 bynajmniej nie wszystko jedno!!! ktos prosi o przewodnik a wy z uporem maniaka polecacie jakies fora gdzie pisuja w wiekszosci dyletanci , ktorzy dwa razy byli na krecie w pieciogwiazdkowych hotelach ( oczywiscie nie wszyscy ) Za najbardziej oryginalny i ciekawy pod wgledem merytorycznym uwazam przewodnik autorstwa PETERa ZRALKA pt."KRETA" tytul banalny, tresc niesamowicie ciekawa.przystepna cena. I co wazne nie ma przerostu formy nad trescia:) czyt. brak 1500 fotek przy znikomej tresci jak w innych Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 18:16 To prawda, że na miejscu będzie bardzo przydatna forma książkowa, niemniej jednak opinia takich ekspertów jak jacek1f czy bah77 jest dla mnie bardzo cenna. Gdybyś drogi Mario częściej bywał na tym forum wiedziałbyś, że to nie są dyletanci (ale się podlizałam :)) !!!)Za wszystkie opinie i tytuły bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:57 szanuje bardzo ich wiedze, lecz i moja jest niemala nieskromnie przyznam, wszak mieszkalem tam pare lat a i pracowalem jako rezydent dla skandynawow:), a na dodatek znam grecki ( ale autoreklama co? ) chodzi mi o to ze na internecie nie zawsze pisuja fachowcy, co akurat w przypadku jacek1f oczywiscie nie ma odniesienia bo jego rady i uwagi jak najbardziej rzeczowe i trafne:).Bah77 niestety nie mialem okazji czytywac. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 20:07 Przewodnik jak tylko znajdę zakupię. Na miejscu zawsze warto "podeprzeć" się książką. Na razie opieram sie na internecie cedząc jak najbardziej cenne i wiarygodne informacje. Pozdrawiam. :) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 22:14 Witaj Aniu! > Na miejscu zawsze warto "podeprzeć" się książką. Warto, ale może napisz, co byś chciała znaleźć w tym przewodniku? Jeśli miałbym kupić tylko 1 przewodnik, to wybrałbym "Marco Polo" (ze względu na załączoną dość dokładną mapę do podróży samochodowych). Do najpiękniejszych dla mnie miejsc na Krecie trafiłem bowiem i tak nie dzięki przewodnikom, ale dzięki Wolfowi, Petrominowi i Betince, więc to Ci poleciłem... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=6755706&v=2&s=0 Cóż, jestem dyletantem w tematyce muzeów, wykopalisk i kościołów, więc przewodnik Zralka, głównie temu poświęcony, okazał się dla mnie w dużej mierze nieprzydatny, choć okazał się bardzo ciekawą powieścią historyczno-kulturalną. Zresztą, pomimo jego ceny, rozleciał się już przy pierwszym czytaniu. I nie można z niego dowiedzieć się np., że nad Balos można (i warto!) dojechać autem, a na moście w Aradena przeżyć prawdziwy zachwyt itp. Pozdrawiam serdecznie :) bah77 P.S.: Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa. :D Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 11.03.06, 09:14 Człowiek cały czas sie uczy! Na Krecie szukam raczej piekna ni z historii, więc twój link okazał sie bardzo przydatny. Muzea, wykopaliska (choć na pewno ciekawe) przynajmniej na raie muszą poczekać (jadę na urlop z rocznym maluchem). Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.06, 15:50 czesc Aniu, nie opieraj sie podczas podrozowania na przewodniku Marco POlo, jako ze znam swietnie Krete odkrylem tam mase bledow merytorycznych a takze bledy w nazwach wlasnach.co prawda to prawda ze mape maja swietna i wygodna.Zgodze sie ze przewodnik Zralka nie opowie jak dojechac, jaki numer autobusu i ile kosztuje bilet ale podrozujac po tej pieknej wyspie dowiesz sie z niego wielu ciekawych rzeczy, dalekich od sztampy jaka traci Marco Polo. Tresci tam nie znajdziesz zadnej poza utartymi banalami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.06, 16:23 a to zes teraz bah zapodal z tym marcopolowym szajsem:))) banal,banal , banal i sztampa i cos takiego proponujesz ty? a co do fotek to juz kompromitacja jesli oceniasz przewodniki poprzez pryzmat fotek. ZRALKA fotek nie ma ciekawych bo gdyby takowe zawarl to powielilby tylko banalna wiekszosc i chyba go nie czytales skoro doszukales sie tam li tylko archeologicznych informacji i li tylko o zabytkach tresci. A jakie tresci niesie w swej "opaslej" objetosci marco polo? hehehe wiecej wiadomosci o Krecie zawieraja katalogi biur podrozy nizli ten mierny przewodnik.jak juz napisalem jedyny jego plus to mapki. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: przewodnik po Krecie... 11.03.06, 18:42 > jak juz napisalem jedyny jego plus to mapki. No właśnie, przecież tak też zapodałem. Nie znalazłem dobrego przewodnika po Krecie dla miłośników piękna Natury, a np. Zralek dużo bardziej i ciekawiej rozpisuje się nad _każdym_ kreteńskim zabytkiem. A warto jednak kupić banalny przewodnik MP, bo jest za darmo, tzn. tyle samo kosztuje, co sama załączona do niego mapa. I dzięki tej mapie można zlokalizować wszystkie te miejsca, o których pisałem ja, bądź Wolf i zaplanować sobie wycieczki krajobrazowe. Ilustracje pozwalają na konfrontację, czy podobać się będzie to, co np. dla mnie jest piękne i co polecam na Forum. bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.03.06, 12:39 a gdzie tego wolfa fotki znalesc bom sie zaciekawil:)? Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 12.03.06, 13:04 www.wolf-5.website.pl/kreta2002/idx.html Dobrze odrobiłam lekcje??? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: przewodnik po Krecie... 12.03.06, 13:40 Oczywiście, Aniu! :) Chociaż bazę noclegową masz na wschodzie wyspy, to myślę, że może cóś skorzystasz z moich rad i uda Ci się dotrzeć choć w niektóre miejsca - zobaczę, co napiszesz po powrocie... Wschód podobał mi się trochę mniej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=35779188&v=2&s=0 Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 12.03.06, 14:13 Wiem, wiem!!! (z tym wschodem). Ale zawsze mamy zasadę: "Być 100-200 km od takich cudeniek i ich nie zobaczyć - to po prostu grzech". Kto wie czy jeszcze wrócimy w to miejsce??? Stosujemy ją na kążdym wyjeździe - z powodzeniem. Tak więc mam nadzieję, że wrócimy pełni wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: przewodnik po Krecie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.03.06, 15:48 aniu, to ze zachod jest ladniejszy to kolejkny stereotyp a la marco polo.Sam jestem zwolennikiem wschodniej czesci wyspy ze wspanialymi widokami zatoko mirabello, z plaskowyzem lassithi, z dzikim kato zakros wreszcie kurortem Aghios Nicolaos i wiele ,wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: przewodnik po Krecie... 12.03.06, 16:14 W miarę jak czas i dzieci pozwolą będę chciała zobaczyć trochę tu i tu, by móc mieć własne zdanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 21:13 Bah77 zdecydowanie czytywać należy :) Powiadam to jako laik jeśli chodzi o Grecję. Poza tym - co ważne - Bah77 reprezentuje grupę osób, które zawsze chętnie pomogą nawet w sprawach nie wymagających pomocy ;)) Ukłony, gale. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f A Zralka kupię zaraz z przyjemnością...ale mi 10.03.06, 21:42 chodziło o to, zeby nie szukac posrad na FORACH jak to, ale naprawde mozna znaleźć super szczegolowe, zawodowe info w sieci. I Zralek, ktory napisal ^ przewodnikow, jednak reprezentuje poziom ksiazkowy - ogolny sila rzeczy... A że świetnie - ogólnie, to super. Chodzi mi o to, ze nie trzeba polegac, czerpac z przewodnika 320 stron - jest świat info - o ptakach Krety nie w ksiazce, o skorpionach w Białych Górach - nie w książce, o szlaku broni dzisiejszym - nie w książce, o plantacjach Lasithi - nie.. , o polowaniu na kri kri i ucztach tajnych nie w książce,,, itp itd... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: A Zralka kupię zaraz z przyjemnością...ale mi 10.03.06, 22:49 > znaleźć super szczegolowe, zawodowe info w sieci. Zawodowe info - po to, aby miło i ciekawie spędzić 2 tygodnie na Krecie? Oczywiście, jeśli jednak jest się np. wieloletnim pasjonatem greckiego jedzenia i picia, to Forum, ani nawet kilkadziesiąt stron na ten temat u Zralka Ciebie pewnie nie zadowoli, ale na pierwszą podróż... No bo czy uważasz, że Forum i Twoje rady na ten temat są bez sensu? :) bah77 P.S.: Uwielbiam piękno Natury, a tego marne fotki z Krety u Zralka ani trochę nie oddają, ale gdy ktoś wiarygodny mi cóś ciekawego do obejrzenia poleca... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f moje rady sa najsmaczniejsze i najszczersze.. a 10.03.06, 23:18 Twoje fotki najpiknijesze i linki w punkt. (ale se pokadzilim:-))O ale...ale.. no wlasnie, dlatego uwazam ze albo kazdy przewodnik, albo żadem poźniej - nie ma jakiegoś stopnia kolejnego w przewodnikach po Krecie.. mapy, rady, szczegółowe onfo na wąski temat - trzeba zbierać z netu. IMHO. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: moje rady sa najsmaczniejsze i najszczersze.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.06, 16:28 na necie jacku pisza swietni fachowcy ( tak jak ty;) ) ale tez i dyletanci i miernota:).To ze ktos byl na Krecie i napisal relacje z wakacji nie oznacza ze ma to byc dla wyjezdzajacych autorytet i ze opis jest rzeczowy i wiarygodny. Na necie trudno o oddzielenie ziarna od licznych plew, zwlascza dla kogos kto na Krecie jeszcze nie byl. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: przewodnik po Krecie... 10.03.06, 23:17 > Powiadam to jako laik jeśli chodzi o Grecję. Gale, można pęc ze śmiechu - Ty jesteś laikiem w temacie Grecji??? Pozdrawiam serdecznie :))) bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: przewodnik po Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:59 a ksiazka-przewodnik ZRALKA jest rewelacja! Jackowi tez polecam goraco i zaloze sie, ze taka sama bedzie miec opinie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: przewodnik po Krecie IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 21:50 dla mnie przykładem przewodnika dla kretofilów jest KRETA (a to zaskoczenie :) z serii Explorer, kiedyś dostępny w Empikach Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: przewodnik po Krecie 11.03.06, 12:04 20 kwietnia wylatuję na Krete i chcąc się jak najlepiej przygotowac do podróży moich marzeń zaopatrzyłam sie w kilka przewodników m.in. Marco Polo, Konemanna, z Gazety Wyborczej i jeszcze jeden staruteńki. I wiecie co ? Ten staruteńki, kupiony w antykwariacie (niestety nie pamiętam wydawnictwa, ani roku wydania, bo nie mam go pod pod reką) jest chyba najciekawszy. Brak w nim fotek, ale oferuje ciekawe trasy wycieczkowe po Krecie. Oczywiści staram się to wszystko uzupełniac poprzez wyszukiwanie informacji w necie. I myśle, ze podróz moich marzeń będzie wspaniała podrózą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: przewodnik po Krecie IP: *.chello.pl 11.05.06, 21:20 Mam przewodnik Marco Polo i Konemann'a (obydwa z mapami) ale bardzo sobie cenię relacje na tym forum turystów, którzy już odwiedzili Kretę; więc może dorzucisz ciekawe szczegóły z podróży jeśli już ochłonęłaś z wrażeń? Przy okazji zapytam o praktyczne porady jakie nasuwają się i mogą przydać na wyspie. Odpowiedz Link Zgłoś