Dodaj do ulubionych

Bolą Was plecy?

09.03.07, 21:16
Tak pytam, bo mnie paskudnie. Skarbek waży 10 kg, ma 9 mc, więc gigantem nie
jest, taka sobie norma no i będzie coraz cięższy a mnie już tak bolą. Jak
wychodzimy na spacer 2x dziennie to wychodzi 14 pięter i po domu kilometry
(chociaż ostatnio zaczęłam się szanować i zabieram go wszędzie w foteliku do
karmienia). Ćwiczę trochę ale to niewiele pomaga. A Wy co robicie na bolące
plecy, oprucz masażu, który czasem zrobi mąż, ale jemu to zawsze ręka zchodzi
niżej (to też miłe)? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • demarta Re: Bolą Was plecy? 09.03.07, 21:18
      podobno leżenie na wznak na twardym pomaga. a mojej babci joga pomogła.
    • l.e.a Re: Bolą Was plecy? 09.03.07, 21:19
      Regularne i prawidłowe ćwiczenia na kręgosłup pomagają skutecznie po kilku
      dniach, jeżeli będziesz ćwiczyć systematycznie i prawidłowo ( to ważne ) i nie
      masz jakichś schorzeń powinno pomóc - nie ma zmiłuj.

Z kręgosłupem chorowałam od dziecka, rehabilitowałam się naście lat, idealne
      jest też pływanie, dodam że miałam pożyczony na kilka miesięcy reklamowany pas
      na kręgosłup z TV ( nie pamiętam nazwy ) trochę pomogło.
    • mathiola Re: Bolą Was plecy? 09.03.07, 21:33
      Oj bolą, bolą... dzieciochy ważą razem jakieś 17 kg. Mam co dźwigać. Nie noszę
      ich dla fanaberii co prawda, ale po spacerze np. kiedy muszę je razem znieść po
      schodach, potem razem wnieść po schodach to ledwo łażę. A w międzyczasie
      jeszcze np. w takiej przychodni nadźwigać się zdziebko... Nie wiem czy ja będe
      jeszcze kiedyś normalnie funkcjonować, póki co bolą bardzo, czasem schylę się i
      nie mogę wyprostować.
      • aguskin Re: Bolą Was plecy? 10.03.07, 09:35
        mnie nie bolą, ale napie..alają,
        pomaga mi ćwiczenie jogi i jak sie zaprę i tydzień ćwicze dzień po dniu to jest
        lepiej, ale zaraz jakas leniwa fala przypływa i przestaję ćwiczyć to ból wraca,
        mały 11 kg, staram się go nie nosić, ale wiadomo zawsze coś, i ciągle pochylona
        jak nie nad nim, to nad komputerem,
    • etiennette Re: Bolą Was plecy? 09.03.07, 21:41
      Bolą sad Najgorsze, że zaczełam się przez to garbic, a tym sobie dodatkowo
      szkodzę.
    • anngal Re: Bolą Was plecy? 10.03.07, 12:58
      zawzięłam się i zapisałam(choć nie było łatwo) na masaże kręgosłupa. Trzeba
      mieć skierowanie, chyba od ortopedy. naczekałam się na wolny termin, ale warto
      było. 10 masaży po mniej więcej 10 minut. Duza ulga. Jak wychodziłam z
      przychodni plecy miałam takie leciutkie. Codziennie. teraz mała ma 2 lata i już
      jej nie karmię piersią, co znacznie odciążyło mój kręgosłup, ani nie dźwigam
      tak często, ale na masaże jeszcze bym poszła. Sama przyjemność.
    • kra_kra Re: Bolą Was plecy? 10.03.07, 19:13
      Bolą i będą bolały, bo skolioza. Moje prawdziwe kłopoty zaczęły się w ciąży,
      myślałam, że po porodzie minie. Ale gdzie tam - bolało tak, że bardziej bałam
      sie bólu kręgosłupa niż bólów porodowych. Myślałam - głupia!!! - że w końcu
      kiedyś przejdzie. Prawie po roku od porodu poszłam na rehabilitację i znalazłam
      n-tą z kolei rehabilitantkę, która pokazała jak ćwiczyć i co (pilates), żeby
      normalnie żyć. Z całego serca radzę ci zainteresować się, co jest przyczyną
      twojego bólu. W moim przypadku lekarz pierwszego kontaktu dał mi skierowanie
      do ortopedy, a ten skierował mnie na rehabilitację. Byłam bardzo głupia, że
      liczyłam na to, iż samo przejdzie. Najgorsze było to, że przez nieprawidłowe
      nawyki jeszcze pogarszałam sprawę. Dobry rehabilitant podpowiedział mi, jak
      jeździć samochodem, jak siedzieć a nawet jak nosić dziecko z najmniejszą szkodą
      dla mojego kręgosłupa.
      • tigra8 Re: Bolą Was plecy? 10.03.07, 21:43
        Bolą niemiłosiernie. Koniecznie odwiedź ortopedę, bo częstą przyczyną bólu
        kręgosłupa jest odwapnienie kości, zwłaszcza jak się długo karmi. Rzeczywiście
        pomagają masaże, ale przynajmniej 2 razy na rok. Pilates, joga - świetnie -
        tyle, że potrzebna jest systematycznośc i trzeba się zmobilizowac niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka