Dodaj do ulubionych

JP II - kontrowersja - jak z jego cialem?

07.04.05, 09:21
dla niektorych temat kontrowersyjny bo "o niektorych sprawach sie nie
dyskutuje"

otoz zastanawia mnie jedna rzecz - co z rozkladem ciala?
jak wiadomo po smierci cialo umieszcza sie w chlodni
w Rzymie, w kaplicy jest przeciez cieplo
jak ta sprawa zostala zalatwiona?

Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 11:41
      Gdzieś czytałam, że zostało "odpowiednio przygotowane" do wystawienia w
      bazylice, ale było też powiedziane, że nie zostało zabalsamowane, bo papież
      sobie tego nie życzył. A swoją drogą wcale tam nie jest tak ciepło. Byłam w
      Bazylice Św. Piotra i zmarzłam bardzo.
      • Gość: ziska Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.04.05, 12:36
        jest zabalsamowane
    • Gość: nata Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? IP: *.net.autocom.pl 07.04.05, 12:52
      nie jest zabalsamowane. Jest odpowiednio przygotowane jak to powiedział
      rzecznik Watykanu. Przyznam, że też mnie interesuje jak tak długo wytrzymuje i
      po co zostało wystawione. Religia to kult ducha a nie ciała, więc o co chodzi?
      A relikwie? A wystawianie w szklanej trumnie?
      • mooszla Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? 07.04.05, 13:08
        no ale balsamowanie troche trwa
        kiedy mieliby to zrobic? prawie caly czas byl "dostepny"
        • Gość: nata Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? IP: *.net.autocom.pl 07.04.05, 14:40
          no wlasnie nie jest zabalsamowane, bo zostało wystawione już następnego dnia.
          Coś zrobili w Watykanie, żeby pozostało w "kupie". A jak już wcześniej ktoś
          wspomniał w bazylice rzeczywiście jest zimno (jak w większości kościołów).
        • Gość: ya Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 14:45
          Też myślałam o tym... Sądzę, że w bazylice jest utrzymywana niska temp. i
          odpowiednia wilgotnośc , na pewno działa klimatyzacja. Sądzę, że w czasie tych
          2 godzin, kiedy bazylika zamykana jest dla pielgrzymów / tłumaczono to
          sprzątnięciem sali/ twarz Ojca Swietego jest odpowiednio "poprawiana", bo
          właściwie tylko ją widać, czyli smarowana może jakimś pudrem lub środkiem
          konserwującym. Ale zauważyłam, że wygląda już nieco gorzej niż na początku...
      • basia313 Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? Odpo 07.04.05, 16:28
        Zostalo wystawione po to, aby ludzie, ktorzy chca mogli sie z Nim pozegnac. tak
        jak sie to robi, gdy ktos bliski nam umrze.
    • vitalia Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? 07.04.05, 15:09
      Dałybyście spokój. Po co te spekulacje? Jest tak jak ma być.
      • Gość: Smutna Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? IP: *.interblock.pl / *.interblock.pl 07.04.05, 15:22
        Ludzie dajcie sobie spokuj. Najwięcej hałasu robi ten co ma najmniej do
        powiedzenia! Nojgorsze i najważniejsze jet to, że Papieża nie MA! Pozostanie
        tylko w naszych srecach. Napewno nie jest zabalsamowany, ciało aby się nie
        rozłożyło nie może być balsamowane. A tak na marginesie: Jeśle nie wierzycie,
        że Papieża nie balsamowalito w Boga wierzycie? Przecież też go nie widać i nie
        wiadomo co się z nim dzieje. Prawda? Papież chociaż już jako zmarły ma piękny
        wyraz twarzy... Taki pogodny i to, że go pudrują to największa głupota jaką
        słyszałam!
        • Gość: Smutna Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? IP: *.interblock.pl / *.interblock.pl 07.04.05, 15:23
          Przepraszam za tyle błędów ale pisząc trzymałam na rękach córke...
    • aamarena ciszej nad tą trumną... 07.04.05, 15:24

• majeczka84 Tylko nie krzyczcie na mnie ale... 07.04.05, 21:01
        mnie to przez myśl przeszło przez moment, że to może figura z wosku... taka jakas dziwna... rozumiem że człowiek po smierci sie zmienia i ze jest jakoś "umalowany", ale i tak jakoś odnosze wrazenie ze to nie ciało- poza tym, pozostaja nam chyba tylko domysły, bo prawdy sie nie dowiemy zapewne nigdy!!
        • Gość: csylwia1 Re: Tylko nie krzyczcie na mnie ale... IP: *.netis.net.pl 07.04.05, 22:22
          majeczka ----a Ty z jakiej choinki się zerwałaś-co sadzisz ze wzięli go z
          muzeum figur
        • Gość: Kasia Re: Tylko nie krzyczcie na mnie ale... IP: *.autocom.pl 07.04.05, 23:55
          jakbyś widziała kiedykolwiek człowieka zmarłego nie pisałabyś takich głupot
          • majeczka84 CAŁE SZCZEŚCIE 08.04.05, 18:42
            że nie widziałam i widzieć nie planuje- to tylko tak sobie napisałam i dodalam żeby się zaden obrońca uciśnionych nie oburzał... kto wie jakie cyrki tak odchodziły. Może i wzieli go z muzeum figur woskowych, a może tylko głowe bo po co reszta... do środka napchali słomy i już!!

----
            milcz niż masz ze złościć!!
            • Gość: Wanda Re: CAŁE SZCZEŚCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 02:37
              Majka, zostań Ty lepiej na forum Łodzi, tam przystoi takie głupoty wypisywać,
              ale tu?
              Czy Cię coś boli?
              • fak.ow Re: CAŁE SZCZEŚCIE 09.04.05, 11:14
                tu chyba wszyscy maja prawo pisac glupoty i wszyscy z tego prawa korzystaja,a kazdy moze sobie chodzic gdzie mu sie tylko podoba, znalazla sie obronczyni
    • Gość: Edward Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? IP: *.wroclaw.mm.pl 09.04.05, 10:45
      Nie wiem jak taki zabieg fachowo się zwie, ale w Stanach (przynajmniej tam
      gdzie ja byłem) zmarłym z układu krwionośnego wypuszcza sie krew i ten układ
      wypełnia się specjalnym środkiem. Tak też przygotowuje się zwłoki to transportu
      lotniczego. To nie jest balsamowanie, ale pozwala na spowolnienie rozkładu
      ciała. Myślę, ze dokonano własnie takiego zabiegu.

Oddanie ostatniego pokłonu to wielki zaszczyt, ale to histeryczne
      fotografowanie ciała przez "wiernych" to KATASTROFA!!!!!!!!!!!
      • Gość: ya Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 15:01
        To , o czym pisze Edward to sposób praktykowany już od kilku dobrych lat
        również w Polsce. Na życzenie rodziny robią to w większych zakładach
        pogrzebowych a koszt wacha się od 300 - 500 zł.
        • Gość: dolores Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 15:35
          Moze i w kaplicy jest zimno, ale długo nieśli go po dworze. Poza tym, jest
          wilgotno. W telewizji mówili, ze ludzie bedą przechodzić szybko, ze wzgledu na
          warunki sanitarne. W chłodniach dla zwłok jest lodowato, więc w kaplicy Św
          Piotra na pewno jest za ciepło jak dla zwłok. Przygotowali go? Ale jak? Zaraz
          po śmierci go wystawili. Moze faktycznie jakieś leki mu wstrzyknęli zamiast
          krwi. Sory za porównanie ale mięso w zwykłej lodówce zaraz się psuje tylko w
          zamrażarce przetrwa a w takich warunkach jak było ciało papieża to na pewno
          były gorsze warunki jak w lodówce. A wiecie co jest najgorsze dla zmarłych-
          wilgoć i jak sie ich dotyka np. ręką to wilgoć z dłoni momentalnie niszczy ich
          skórę.
          • Gość: J. Re: JP II - kontrowersja - jak z jego cialem? IP: 62.141.240.* 10.04.05, 20:07
            Według mnie ważniejsze jest to co nam papież mówił,czego nas nauczał i nad tym powinniśmy się zastanawiać.Umarł,ale jego myśli są z nami.Zostawmy ciało w spokoju i spróbujmy zapamiętać jego słowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka