anusia1231 15.06.05, 11:04 Mam problem, bo nie wie, czy mogę go stosować zewnętrznie na paznokieć u nogi.Dermatolog powiedział,że tak, ale ja mam jakieś wątpliwości. Pomóżcie, bo mój ginekolog wyjechał i nie mam kogo się zapytać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franc_tireur Re: batrafen, a początki ciąży 15.06.05, 12:19 Powiem tak - nie odważyłabym Ci się napisać jednoznacznie tak lub nie, ale mogę Ci napisać co mi na ten temat wiadomo. Leki stosowane miejscowo na skórę (płytkę paznokciową) nie przenikają do krwi lub przenikają w znikomym stopniu (co oznacza, że marna szansa, żeby specyfik przedostał się do płodu). Dodatkowo ten lek należy do kategorii B leków stosowanychw w ciąży, co oznacza że badania na zwierzętach nie wskazują na istnienie ryzyka dla płodu, ale nie przeprowadzono badań z grupą kontrolną u dzieci albo że badania na zwierzętach wykazały działanie niepożądane na płód, ale badania w grupie kobiet ciężarnych nie potwierdziły istnienia ryzyka dla płodu. Jeśliby lek był stosowany ogólnie znaczyłoby to, że nie wolno go podać kobiecie w ciąży, chyba że to bezwzględnie konieczne. Ale ponieważ jest stosowany miejscowo, wydaje mi się, że dermatolog wie, co robi. A na Twoim miejscu, dla bezwzględnej pewności, skonsultowałabym się z ginekologiem (niekoniecznie swoim). Odpowiedz Link Zgłoś
anusia1231 Re: batrafen, a początki ciąży 15.06.05, 13:45 Dzięki za odpowiedź. Bardzo mi pomogła. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś