Dodaj do ulubionych

Badania przed-ciązowe gdzie ?

17.02.06, 13:35
Drogie Panie
planuję ciązę i chciałabym zrobić wszystkie badania. mozecie polecić lekarza,
który skieruje na darmowe badania? czy w medicusie strasznie zdzierają? a
może już lepiej zapłacić a zrobić wszystko na miejscu? czy teraz można w
ogóle zrobić darmowe badania np. usg piersi skoro nic mi nie dolega, a chcę
tylko sprawdzić przed ciązą czy jestem zdrowa???
poradźcie proszę!
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • madzik241 Re: Badania przed-ciązowe gdzie ? 17.02.06, 14:27
      Niestety, ale w naszym państwie nie ma czegoś takiego jak badania przedciążowe
      :-(( i trzeba je robić zazwyczaj prywatnie. Jedynie na morfologię i mocz możesz
      dostać skierowanie od swojego lekarza (zawsze jakąś przyczynę znajdzie). Ale już
      na określenie przeciwciał przeciwko różyczce, czy toksoplazmozie niestety
      niebardzo. Nie wiem jak to jest z grupą krwi jeśli nie masz jej określonej, żeby
      wykluczyć konflikt krwi. Ja wszystkie badania robiłam w Medicusie, ale tam
      trochę to kosztuje:
      mocz 10 zł, morfologia 10 zł, grupa krwi 25 zł, toksoplazmoza IGG 35,
      toksoplazmoza IGM 35, przeciwciała różyczki, już dokladnie nie pamiętam ale albo
      też 35 albo 45 i to chyba wszystko. Jeśli być nie zrobiła tych badań przed ciążą
      to lekarz i tak cię na nie skieruje, w pierwszych tygodniach ciąży, niestety
      trudno mi powiedzieć czy będą one darmowe, ale wątpię.
      • oldzinka Re: Badania przed-ciązowe gdzie ? 17.02.06, 15:24
        a ciekawe jak to jest w przypadku określania poziomu hormonów. też chcę to
        zbadać ale nie wiem czy mam szanse bezpłatnie gdzieś... ale moją szwagierkę
        skierował ginekolog na takie badania przed przepisaniem tabletek antykoncepc.
        wiem że przed ciązą też dobrze byb było zbadać poziomy hormonów kobiecych, ale
        czy w tym kraju jest to w ogóle mopżliwe bezpłatnie???
        • paris4 Re: Badania przed-ciązowe gdzie ? 17.02.06, 15:46
          Nie sądzę żeby takie badania były bezpłatne bo są pilniejsze potrzeby. Jeśli
          masz taką fantazję żeby robic tyle badań przed ciążą to musisz za to płacic
          sama na szczęscie. Hormony można robic bezpłatnie przy diagnozowaniu przyczyn
          niepłodności i nnych schorzeniach. Zachodzenie w ciążę chorobą nie jest:)
          • oldzinka Re: Badania przed-ciązowe gdzie ? 17.02.06, 16:41
            Oczywiście że nie jest ale jednak kompleksowe badania są wskazane. powinno się
            znać swój stan zdrowia przed poczęciem chociażby żeby wykluczyć choroby mogące
            zagrozić dziecku. niestety nie wszystkie kobiety stać na takie kompleksowe
            badania. moim zdaniem na tym polega świadome i odpowiedzialne macierzyństwo i
            chcę się do niego jak najlepiej przygotować.
    • lindan Re: Badania przed-ciązowe gdzie ? 19.02.06, 12:34
      Hej! Na część badań możesz dostać skierowanie od lekarza rodzinnego tj.
      morfologia, mocz, grupa krwi i tsh - tarczyca dosyc istotne badanie a często
      pomijane przez lekrzy. Za toksoplazmoze, cytomegalię i różyczke to raczej
      prywatnie będziesz musiała zrobić - jest fajne, i dosyć tanie laboratorium na
      ul. Bohaterów Warszawy, tam gdzie jest uliczka w której a gorce jest liceaum nr
      6 to na rogu jest to laboratorium. Robia prawie wszystkie badania, hormony też.
      Pozdr.
      • oldzinka Re: Badania przed-ciązowe gdzie ? 19.02.06, 13:58
        Dzięki lindan
        też pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka