Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o komentarz - komplet badań..

01.12.06, 15:18
Odebrałam dzisiaj wyniki badań, chyba się wszystko nie zmieści w jednym
poście, więc „historię leczenia” wklejam w następnym (mam nadzieję, że %
dobrze policzyłam).

Czy to jest Hashimoto?
Jakie dodatkowe badania powinnam zrobić w następnej kolejności? Z tego co
widzę to wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, sód, B12, ferrytyna czy coś
jeszcze/mniej? (czekam na wyniki TRAB)
Czy przez te zawirowania z leczeniem robić ponownie USG? (wizytę u innego endo
mam na 21.12)
Po pierwszym USG osoba, która mi je wykonywała i opisywała stwierdziła, że
raczej zmiany wskazują na to, że choruję od dawna (więcej niż 2-3 lata). Czy w
ogóle miała podstawy tak uważać? Pytam pod kilkoma względami, m.in. urodziłam
córkę 30.10.2004 i również z innych powodów określenie „wieku” choroby jest
dla mnie bardzo ważne.

FT3
wynik: 1.85 co daje 13,46%
norma 1.5 – 4.1

FT4
wyniki: 0.512 co daje -26,18%
norma: 0.8 – 1.9

aTG
wynik: <20 (nie wiem jak tu policzyć %?)
norma: 0 - 40

aTPO
wynik: 627 co daje 1791%
norma: 0 – 35

Tyreoglobulina
wynik: 3478 co daje 6323%
norma: 0 – 55

TSH 3
wynik: 69,4 co daje 1916%
norma: 0.4 – 4.0

I czuję się źle. Generalnie falami fatalnie, od jutra wg starej lekarki
powinnam zwiększyć Letrox z 12,5 do 50. Do tego dzisiaj niezle sie
wystraszylam, jak zaczelam miec uczucie „goraca” w sercu, polozylam sie i
zasnelam (corka na szczescie spala).

I jeszcze o czym świadczy ta Tyreoglobulina? Już nie pamiętam gdzie na forum
znalazłam info, zeby ją zrobić i nie bardzo mogę trafić.
Obserwuj wątek
    • virlomi Re: Bardzo proszę o komentarz - komplet badań.. 01.12.06, 15:18
      Ponieważ pisałam w kilku wątkach o swoich problemach, to pozbierałam to do kupy
      i wyszło coś takiego. Acha ilość wizyt u Endo to taka przybliżona, generalnie
      miałyśmy kontakt jak nie osobisty to telefoniczny:

I badania - 30.08.2006
      TSH
      wynik: <0.06 co daje -10,3%
      norma: 0.49 - 4.67

Kontakt z Endo - 22.09.2006
      Po tych wynikach trafilam do prywatnego endokrynologa, ktory zlecil mi
      dodatkowo USG tarczycy, FT4, przypisal Thyrozol, Propanol i zdiagnozowal chorobe
      Graves-Basedowa na podstawie rowniez objawow jakie mialam (zła tolerancja
      ciepła, nadpobudliwośc, roztrzesienie, klopoty ze snem, zmiennosc nastrojow,
      kłopoty z pisaniem odręcznie, trzęsące się ręce, szybsze bicie serca, dużo
      energii, ale ciężko z organizacją). Nietypowy byl fakt, ze przytylam. Do tego od
      początku mam laktację. Chyba od czasów ciąży mi się utrzymuje (urodziłam
      30.10.2004, córka 10/10).

Leki:
      Thyrozol 60 mg (22.09 – 02.10)
      Thyrozol 40 mg (03.10 – 19.10)
      Propanolol 40 mg (22.09 – 06.10)
      Propanolol 30 mg
      Wit B2, B6 x 6, B-karoten, A+E, Skrzyp z pokrzywą 2xdziennie

II badania: 16.10.2006
      TSH
      wynik: <0.06 co daje -10,3%
      norma: 0.49 - 4.67

FT4
      wynik: <0.4 co daje -27,2%
      norma: 0.71 - 1.85

USG 17.10.2006 (calosc cytat z opisu łacznie ze znakami zapytania)
      "Tarczyca powiekszona w calosci, polozona w miejscu typowym, prawy plat
      tarczycy ok. 25x33x60mm; lewy plat ok. 22x27x59mm, cieść o szerokosci ok. 7mm
      Rozklad echa w miazszu tarczycy jest nierownomierny o niejednorodnej
      echogenicznosci ze zwłóknieniami i drobnymi zwapnieniami bez uchwytnych zmian
      ogniskowych - obraz moze odpowiadac zmianom pozapalnym ? zmienionej
      gruczolakowato tarczycy? Perfuzja miazszu wydaje sie wzmozona bez cech
      patologicznych unaczynienia. Wezly chlonne szyjne widoczne niepowiekszone."

Kontakt Endo - 19.10.2006
      Po tych wynikach endokrynolog utwierdza sie w chorobie G-B, uważa, że wprawdzie
      TSH nie zmieniło się, ale FT4 na coś wskazuje więc zmienia dawkowanie. Ogolnie
      do tej pory czulam sie coraz lepiej, moglam pozbierac mysli etc, bylamspokojniesza,
      ale na plus, moglam sie skupic (mialam zbyt duzo mysli na raz, za duzo energii,
      duza wybuchowosc). Włosy przestają mi powoli wypadać (wg mnie zasługa skrzypu).
      Pod koniec tego okresu czuję się bardzo źle, zaczynają się bóle mięśniowe, mam w
      między czasie jakąś odmianę grypy, biore troche samowolnie antybiotyk (temp 39,5
      a może więcej) i jeszcze „omdlenie”. Dzwonię do lekarki i robię wcześniej na jej
      prośbę TSH.

Leki:
      Thyrozol 30mg (20.10 – 10.11)
      Propanolol 30 mg
      Magnez 2 dziennie

III badanie: 07.11.2006

TSH
      wynik: 34.835 co daje 1090%
      norma 0.39 - 3.55

Prolaktyna
      wynik: 280 co daje 18,2 %
      norma: 133 - 939

Kontakt Endo - 10.11.2006
      Nadal zle sie czuje, lekarka zaleca przeczekanie, poniewaz ogolnie bardzo
      szybko zareagowalam na leki, wiec dobrze to rokuje, a ona nie chce mnie znowu
      wpedzic w nadczynnosc. Ja zbytnio nie czuje poprawy, miesnie polsprawne (a
      zycie rodzinne sie toczy, praca tez). Z lekarką mam telefoniczny kontakt w końcu
      robię na jej prośbę wcześniejsze badania.

Leki:
      Metizol 20mg (10.11 – 13.11)
      Metizol 15 mg (14.11 – 20.11)
      Propanolol 30 mg
      Aspargin 3-5 dziennie

IV badanie 21.11.2006

TSH
      wynik: 54.558 co daje 1714,2%
      norma: 0.39 - 3.55

Kontakt Endo - 22.11.2006
      Lekarka dzwoni do mnie przed wizyta, przyjmuje tego samego dnia i zleca
      Letrox. Ogolnie jest zaskoczona, nad tarczyca wyczuwa wyrazny szmer. Uwaza, ze
      zacznie mnie kierowac na jod (chyba dlatego, ze psychicznie nie bylam gotowa na
      taka reakcje organizmu, teraz rozumiem problem choroby, wiec mam tez inne
      nastawienie) Generalnie zle sie czuje, bole miesni, klopoty z koncentracja
      „rzutowo” w ciagu dnia, nastroj apatyczny (nie placze „nawet”wink, malo jem
      (problemy z przelykaniem), boli mnie szyja, marwtie sie etc, strasznie szybko
      sie mecze, cos nie tak z rownowaga chwilami, zaczely sie oprocz problemow z
      miesniami takie „bóle żył” na dloniach i stopach. Schudlam 5 kg, raczej
      „odpuchlam” z wody, bo nadwaga nadal jest (ogolnie +10 od mojej normy). Mimo
      skrzypu zaczynają mi na nowo wypadać włosy (pojedyncze znajduje, ale po skrzypie
      w ogole przestaly wypadac a wczesniej kosmos). Generalnie to czuje sie
      beznadziejnie na maksa.

Leki (następna wizyta początek stycznia):
      Metizol 10 mg (22.11 – 05.12)
      Metizol 5mg (od 06.12)
      Letrox 12,5 ug (22.11 – 01.12)
      Letrox 25 ug (od 02.12)
      Propanolol 30 mg
      Aspargin 3 dziennie
      • virlomi Re: Bardzo proszę o komentarz - komplet badań.. 01.12.06, 15:58
        Rozmawiałam telefonicznie z lekarką, będę u niej dzisiaj o 19.00, powiedziała
        mi, że ona wie, ze ja od poczatku mam zapalenie typu Hashimoto, ale, ze to GB.
        Tzn, ze co, mam 1 i 2? Ech nic nie rozumiem, wiem tylko, ze fatalnie sie czuje.
        I nie wiem za bardzo o co ja pytac na spotkaniu.
        • aada1 Re: Bardzo proszę o komentarz - komplet badań.. 01.12.06, 16:12
          Masz Hashimoto a nie GB...musisz brac tyroksyne np Letrox. Dawka ktora bierzesz
          jest za mała i stad takie wysokie TSH. Przy takim TSH nie ma zycia. To musisz
          zbic. Odstaw leki na nadczynnosc! U Ciebie wstepna diagnoza byla zła. Czesto
          Hasmioto zaczyna sie nadczynnoscia ale tego sie nie leczy. To nalezy przeczekac.
          Teraz Twoj organizm jest całkiem rozlegulowany, wiec Twoje samopoczucie jest
          jakie jest. Bole miesniowe, karku, ospałosc, problemy z koncentracja, zmeczenie
          , osłabienie, wypadajace włosy to winna niedoboru tyroksyny w organizmie.
          Ada
          • aada1 Re: Bardzo proszę o komentarz - komplet badań.. 01.12.06, 16:15
            Po jakiego bola Metizol przy tak wysokim TSH - powyzej 50 ? Ten lekarz Cie
            wykonczy. Uciekaj od niego szybko...szkoda słow, włos na głowie staje jak to
            czytam - jak bylas leczonasad Mials pecha, ze trafiłas do takiego endo.
            Ada
    • rosteda Re: Bardzo proszę o komentarz - komplet badań.. 01.12.06, 16:59
      Wydaje mi sie ze ta lekarka czyta nasze forum.
      I teraz ja nagle olsnilo. He,he,he...
      Zapytaj, dlaczego dostalas Methizol jesli ona wie od poczatku ze masz Hashi.
      Zapytaj tez jesli nie mogla poznac po opisie USG (chyba to badanie robil inny
      lekarz?) czy to Basedow czy Hashi to czemu od poczatku nie mialas zbadanych
      przeciwcial i to wszystkich.
      Rosteda
      • virlomi Re: Bardzo proszę o komentarz - komplet badań.. 01.12.06, 17:11
        Ona właśnie uważa, że ja mam jakby 2 w 1, czytałam, że to możliwe, ale coś mi
        się wydaje, że sama się zapętliła w moim przypadku i że tak to widziała. Czy
        wiesz może Rostedo jak wykluczyć GB? Inaczej niż po wynikach TRAB? To dla mnie
        ważne, bo wiem, że problem oczu pojawia się głównie w nadczynności w GB i o to
        się boję, chciałabym jakoś być pewna, że mam albo to, albo to, albo jedno i
        drugie. Lekarza zmieniam na bank, ale ten czas czekania na wizytę u nowego jest
        najgorszy.

W necie znalazłam informację, że ta tyreoglobulina z kolei podwyższona może
        wskazyać na GB, dlatego po prostu mam straszny mętlik. Czy przy Hashimoto ona
        też jest podwyższona?

Od jutra Letrox 50 więc przynajmniej tu idę w dobrym kierunku. Z lekarką widzę
        się dopoiero jutro o 11.30 (przełożyłam z dzisiaj).
        • hashi-tess Re: Bardzo proszę o komentarz - komplet badań.. 01.12.06, 17:38
          Ja powtórzyłabym badanie poziomu tyreoglobuliny.
          Zacekałabym na TRAB - z tego co wiem nie ma innego badania potwierdzającego
          G-Basedowa.

I koniecznie inny lekarz.
          Szkoda czasu na tę lekarkę.
          Tess
          • virlomi Re: Bardzo proszę o komentarz - komplet badań.. 01.12.06, 20:04
            Przede wszystkim dziękuję wszystkim za odpowiedzi, w ogóle gdyby nie to forum to
            nigdy nie usłyszałabym nawet o Hashimoto, naprawdę jest tu multum bardzo
            przydatnych i jak widać na moim przykładzie rzetelnych opinii. Wielkie dzięki!

Wstępnie konsultowałam się z jeszcze jedną lekarką dzisiaj (nie endo, ale lekarz
            zaufany) telefonicznie i ona również potwierdza Hashimoto. Pewnie moja aktualna
            endo źle postawiła diagnozę wstępną, faktycznie "trochę" się pospieszyła z
            wprowadzeniem leku i powinnam była wcześniej wykonać komplet badań. Z drugiej
            strony na pewno zaskoczyło ją to, że w tak szybkim czasie przeszłam w
            niedoczynność, miałam się zgłosić po 2 tygodniach z badaniami, ale zeszło mi się
            ponad miesiąc więc trochę w tym i mojej winy. Jutro się z nią widzę i na pewno
            zadam jej pytanie gdzie ona tu widzi GB i jeśli wiedziała od początku, że to
            Hashi to czemu mi nie powiedziała?
            Myślę, że dzisiaj telefonicznie ciężko jej się było przyznać, że popełniła błąd
            (miała pacjentkę akurat) stąd ta wizyta jutro.
            Z drugiej strony, dąży od kiedy skoczyło mi TSH do odstawienia tego
            Thyrozolu/Metizolu, wiadomo, że nie mogę z dnia na dzień, ale pewnie teraz
            wycofa go już "fachowo". Dlatego sama nie wiem czy zmieniać lekarza czy nie.
            Właściwie wszystko zależy od tego co ona mi jutro powie. Teraz wiem więcej o
            chorobie, gorzej w sensie diagnozy już chyba być nie może, a jak czytam na
            jakich lekarzy można trafić nawet w Warszawie, to mogło "ręce i cycki opadają".
            Zawiodłam się na niej, ale zobaczę co mi jutro powie, po prostu boję się, że
            trafię na jeszcze gorszego lekarza.
            Mam wizytę 21.12 u prof Naumana, ale do niego się dostać to niełatwa sprawa,
            przyjmuje 1 raz w tygodniu, zapisy na miesiąc przed, wizyta 140, ciężko mi
            będzie mu mówić na bieżąco o wszystkich problemach. I tak myślę, czy nie leczyć
            się u niej pod jego okiem. Jakoś tak, żeby w razie czego mieć "lekarza pod
            telefonem".

Bo w sumie najgorzej to postawić diagnozę.. Jak już mam to za sobą, to chyba nic
            nie da się schrzanić..

> Ja powtórzyłabym badanie poziomu tyreoglobuliny.
            > Zacekałabym na TRAB - z tego co wiem nie ma innego badania potwierdzającego
            > G-Basedowa

Nom muszę czekaćsad A ta tyreoglobulina, powtórzyć za jakiś czas? Na badaniu
            piszą, ze wykonali ją 2 razy (badanie)

P.S. Piję Melisę....... Serduszko tykawink
            • virlomi Re: Bardzo proszę o komentarz - komplet badań.. 02.12.06, 14:35
              Długa rozmowa z lekarką, zadałam jej wszystkie pytania jakie przychodziły mi do
              głowy, szkoda, że tak kiepsko u mnie z koncentracją to bym więcej z tej rozmowy
              zapamiętała.

Generalnie diagnoza, że mam GB, ale prawdopodobnie przeszłam wcześniej zapalenie
              tarczycy typu Hashimoto, ale mam GB. Ona jest jedynie zaskoczona błyskawiczną
              reakcją na Thyrozol. Zobaczę co dadzą wyniki TRAB i poczekam na konsultację z
              drugim lekarzem. Szybciej i tak nie mogę chyba zwiększyć homormonów, może coś ta
              dawka zmieni..
              Zwiększyła mi dawkę Letroxu (od dzisiaj przez tydzień 25 a potem 37,5) i
              zmniejszyła Metizolu (od dzisiaj 5 zamiast 10).
              Upierała się, że ten "szmer" nad tarczycą jest charakterystyczny dla GB, w hashi
              pojawia się, ale podczas leczenia, nie na starcie. Czy ktoś z Was ma taki "szmer"?
            • hashi-tess Re: Bardzo proszę o komentarz - komplet badań.. 03.12.06, 09:23
              virlomi napisała:

> Mam wizytę 21.12 u prof Naumana, ale do niego się dostać to niełatwa sprawa,
              > przyjmuje 1 raz w tygodniu,

Napewno ma wielu asystentów, którzy nie są wcale gorsi.
              Mają więcej czasu i mniej biorą za wizytę.
              Poszukaj takiego, który ma dośw. w tyreologii - zapytaj w przychodni.
    • adnawa Re: Bardzo proszę o komentarz - komplet badań.. 18.05.17, 19:13
      jest rok 2017, a w roku 2004 miałam hTG wrone 1025. Lekarze patrzyli na mnie , jakbym mila za 2 tygodnie umrzec , robiono testy powtórzeń w laboratoria. Badałam ten poziom jeszcze w laboratoriach innych miast i , najniższy wynik byl 860, a norma chyba byla do 70. Czuje sie dobrze , pożegnałam lekarzy , Dopóki mnie nic nie boli , nie chodzę do nich i nie biorę żadnych leków .
      wanda
      Dwa guzy mam na tarczycy od 1988 roku, ale podobno z rakiem tarczycy można chodzić bardzo długo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka