Dodaj do ulubionych

Kamienica przy Kaleńskiej 8

10.04.05, 21:42
No właśnie - dziś po południu spacerowałem sobie po terenach Grochowa i uwagę
moją przykuł ten dom: odnowiony i wypucowany, pomalowany na miodowo,
zawierający złotą inskrypcję "1796" (prawdopodobnie data wybudowania) na
klasycyzującej elewacji (kolumienki), z elegancko przystrzyżonym trawnikiem i
dobrze utrzymaną roślinnością "drzewiasto-krzewiastą". Czy gdzieś można
dowiedzieć się o historii tego przybytku? O ile pamiętam nie był on opisywany
w "Atlasie..." Zielińskiego - teraz należy prawdopodobnie do jakiegoś
bogatego jegomościa.
Jeśli więc ktoś posiadałby jakieś informacje na temat kamienicy, rad bym je
widzieć na forum.

Na marginesie: czy komuś znana jest historia szopy spod numeru 12? Wrażenie
sprawia urocze... :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Mat Re: Kamienica przy Kaleńskiej 8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:28
      To to naprawdę jest stare? Ja byłem pewien przyznam że to czyjaś nowobogacka
      fanaberia i tylko wygląda jak barokowy pałac... A tak to przyznam że jestem w
      ciężkim szoku, przecież w 1796 roku to tu były pola i lasy, to skąd nagle się
      wzięło takie gmaszysko? A co do właściciela/użytkownika to jest nim bodajże
      Centrum Studiów Podatkowych.

A "dworek" na rogu Kobielskiej jest naprawdę przeuroczy. Szkoda tylko ze
      wygląda jakby miał się za chwilę zawalić...
      • Gość: gosc Re: Kamienica przy Kaleńskiej 8 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.05, 08:23
        instytut studiów podatkowych
    • nadja4 Re: Kamienica przy Kaleńskiej 8 11.04.05, 11:06
      To nowy budynek. Żeby się o tym przekonać wystarczy obejrzeć go sobie z tyłu.
      • freemason Re: Kamienica przy Kaleńskiej 8 12.04.05, 00:49
        nadja4 napisała:

> To nowy budynek. Żeby się o tym przekonać wystarczy obejrzeć go sobie z tyłu.
        Czyżbym dał się nabrać? Nieee... Skąd więc wzięłaby się inskrypcja "1796",
        budynek naprawdę wygląda na stary (co prawda nie na koniec XVIII wieku).

Pozdrawiam ciepło
        • nadja4 Re: Kamienica przy Kaleńskiej 8 12.04.05, 19:36
          Mieszkam niedaleko na Kicu i wcześniej tego budynku tam na pewno nie było. O
          ile mi wiadomo całą historię związaną z pojawieniem się tej kamienicy opisze
          pewien dziennikarz być może również na forum.
    • konrad.boryczko Re: Kamienica przy Kaleńskiej 8 13.04.05, 09:17
      Chodzi o ten duzy nowy budynek miedzy Peweksem a ruderami? Budowano go przez
      ponad dwa lata (codziennie tamtedy podowczas przechodzilem i postep- bardzo
      wolny zreszta- sledzilem na biezaco).
      Na zoltej tablicy stalo, ze bedzie to budynek biurowy. Wyszedl nawet ladnie,
      natomiast ulica jest tak zniszczona, ze az strach.
      Koszmar jest od tylu (ul. Apteczna). Istna sciana placzu...
      Bedzie tam ISPodatkowych? Teraz jest za Uniwersamem. Choc jego zalozyciela nie
      trawie, to dobrze, ze zostaje na Grchowie. Tylko gdzie bedzie parking?
      Podziemny jest tam malutki...
      Pzdr.
      BTW wczesniej w tym miejscu stal parterowy budyneczek i jakas szopa w stylu
      stodola (walaca sie). Jeszcze 10 lat temu hodowano tam kury. Zaden zabytek.
      • freemason Re: Kamienica przy Kaleńskiej 8 13.04.05, 22:57
        Skąd więc napis 1796 na elewacji? Mam nadzieję, że to nie data powstania
        Instytutu Studiów Podatkowych:)
        • Gość: Mat Re: Kamienica przy Kaleńskiej 8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:04
          Dla picu... Zeby autentyczniej wyglądało. Mówiłem że nowobogacka fanaberia.
          • freemason Re: Kamienica przy Kaleńskiej 8 13.04.05, 23:10
            Gość portalu: Mat napisał(a):

> Dla picu... Zeby autentyczniej wyglądało. Mówiłem że nowobogacka fanaberia.

I Modzelewski w coś takiego wszedł? Taki kulturalny i na poziomie jegomość?

Ale przyznaję: dałem się nabrać.
            • Gość: Mat Re: Kamienica przy Kaleńskiej 8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 00:03
              No bardzo kiczowate to w końcu nie jest. Tylko trochę ;-) Przybrudzi się i po
              paru latach będzie wyglądało lepiej. Inna sprawa ze taki pseudobarok pasuje do
              modernistycznego Grochowa jak pięść do oka.

Nie ma bata by ten budynek mógł mieć 200 lat - 200 lat temu w tym miejscu rósł
              las i okolica była jak najbardziej wiejska. Skąd by się nagle wzięło takie
              stricte miejskie gmaszysko?
        • Gość: gosc Re: Kamienica przy Kaleńskiej 8 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.04.05, 11:01
          167 lat wcześniej powstały browary tyskie, a równe 200 lat później powstał ISP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka