Dodaj do ulubionych

Niedlugo bede childminderem :-)

21.04.06, 01:44
szukalam jakiegos watku na ten temat ale znalezc nie moglam.
jesli ktos sie interesuje w/w tematem, to sluze pomoca :)
chodzi mi o pomoc praktyczna; znaczy zwiazana z zalatwianiem wszystkich spraw typu: jak sie 'zakwalifikowac', nie o doswiadczeniach z dzieciakami jeszcze :-)
Obserwuj wątek
    • ewmag Re: Niedlugo bede childminderem :-) 21.04.06, 11:21
      Czesc. Ja mam pytanie dotyczace warunkow mieszkaniowych, tzn. tego, co jest
      sprawdzane - okolica, otoczenie domu, ilosc pokojow itp.? Czy sa jakies
      konkretne wymagania, czy ktos przychodzi do domu i sprawdza indywidualnie, czy
      to miejsce nadaje sie na przyjmowanie innych dzieci pod opieke? Co jest brane
      pod uwage? Zdaje sie, ze sa tez ograniczenia zwiazane z tym do ilu dzieci mozna
      miec pod opieka. Od czego to zalezy?
      • joa33 Re: Niedlugo bede childminderem :-) 21.04.06, 12:32
        Ja tez chetnie sie dowiem szczegolow. Niedlugo rodze i po urlopie maciezynskim
        chcialabym opiekowac sie dziecmi (w tym swoim). Jak dlugo trwa zalatwianie
        formalnosci, co jest potrzebne itp. Pozdrawiam
    • reginan120 Re: Niedlugo bede childminderem :-) 21.04.06, 13:09
      Juz wam odpowiadam, tak na szybko na razie bo wychodzimy :)
      1 childminder nie moze miec wiecej nic 6 dzieci ponizej lat 8 (w tym swoje). Maksymalnie 3 z nich moga byc ponizej lat 5, i jedno tylko ponizej roku zycia. Ale z tym ostatnim mozna negocjowac jesli ma sie juz doswiadczenie, czyli urzad moze sie zgodzic na 2 niemowlat.
      Cala procedura trwa zwykle ok 5-6 miesiecy, potrzeba:
      -qualification, minimum standardowy kurs INTRODUCTION IN CHILDCARE PRACTICE; trwa 11 tygodni, koszt 75funtow (ten kto jest na benefitach, placi 25funtow)
      -Criminal Record (moze byc to zalatwiane indywidualnie z policji za 10f, o ktorym juz gdzies tam pisalam)
      -zaswiadczenie od GP o naszym stanie zdrowia (czasem niestety chamsko za nie charguja ok 40 funtow, zalezy jakiego GP sie ma) :)
      dzwonimy wtedy do okolicznego Children Information Service, zeby sie zarejestrowac jako childminder, tam umawiaja nas na spotkanie, jak przejdzie pomyslnie to jest wizyta w domu i po zaakceptowaniu warunkow domowych juz mozemy pracowac na wlasna reke :)
      Jesli o ta wizyte w domu chodzi; jak ma sie np duzy dom, to mozna wybrac jakby jego czesc, ktora ma byc uwzgledniona, nie sprawdzaja warunkow bezpieczenstwa itd calego domu, tylko tam gdzie dzieci bede przebywac. Napisze cos wiecej wieczorkiem. Musze uciekac, pytajcie jeszcze jak cos ! :)
      • ewmag Re: Niedlugo bede childminderem :-) 23.04.06, 11:49
        Dziekuje za odpowiedz. Czy moglabys napisac, na co dokladnie zwracano uwage
        przy tej wizycie u Ciebie w domu? Ja na razie teoretycznie sie zastanawiam nad
        byciem childminder. Mam male mieszkanie, wygodne i fajne dla dzieci, z wyjsciem
        do ogrodu, ale zastanwiam sie, czy nie zostaloby ono uznane za zbyt male
        wlasnie.
        • m_anee Re: Niedlugo bede childminderem :-) 24.04.06, 19:00
          hej ja juz mialam inspekcje w domu wszystko poszlo bardzo szybko ,babka byla u
          mnie ok 2 godzin pytala mnie duzo....teraz jeszcze jeden kursik i
          gotowe ....pozwolili mi wziasc 3 dzieci
          • m_anee do reginan 120 24.04.06, 19:08
            hej troche wprowadzasz w blad bo nie trzeba robic zadnego przegladu na policji
            gdtz ja zrobilam wlasnie zaplacilam 10 funtow...ale okazalo sie ze to jest nie
            potrzebne poniewaz to jest lokalne ...a crb robia oni i czeka sie ok miesiaca i
            za to sie nie placi
            • reginan120 Re: do reginan 120 24.04.06, 21:46
              jesli o ta inspekcje chodzi, to nie musza przychodzic 2 razy. Mnie na krotki wywiad zaprosili na spotkanie, tzw 'brief-in', do siebie. Inspekcja w domu to ostatni etap, i to dopiero jest obowiazkowe.
              Jeszcze jej nie przeszlam, uczeszczam na kurs i wszelka pomoc i wskazowki co jak i kiedy robic mam od swojego tutora, babki, ktora jednoczesnie jest juz 17lat zarejestrowanym childminderem. Zaswiadczenie z policji mi przyjeli, musze doniesc jeszcze takie samo mojego partnera, poniewaz tez mieszka w miejscu gdzie chce pracowac z dziecmi. O wieksze szczegoly wypytam w czwartek na kursie :)
              Jesli o ta inspekcje jeszcze chodzi to tez wlasnie z kursu wiem ze rozmiar mieszkania sie nie liczy, mozna wybrac jego czesc nawet. Ale faktycznie maja bzika na punkcie bezpieczenstwa itd.... :)
              Napisze wiecej jak mi idzie w czwartek :)
              Moja Gabriella (wreszcie)
          • m_anee Re: Niedlugo bede childminderem :-) 24.04.06, 19:10
            aha i jeszcze z ta inspekcja nie jest tak jak mowiz najpierw przychodza z biura
            tak sobie pogadac zobaczyc dom itp a dopiero jak ta rozmowa przejdzie sprawnie
            to przychodza z inspekcja ....szczegolnie zwracajcie uwage na wszelkie
            zabezpieczenia oni sa uczuleni na to .....
            • yadrall Re: Niedlugo bede childminderem :-) 30.04.06, 13:00
              Hej!
              Tez mysle o zostaniu childminder i mialabym kilka pytan:
              -czy mozna najpierw zrobic kurs,a dopiero za jakis czas zalatwiac reszte
              formalnosci? (kurs zrobilabym bedac w ciazy,a po urlopie macierzynskim dopiero
              chcialabym zaczac zajmowac sie cudzymi dziecmi)
              - gdzie szukac kursow pozwalajacych na bycie childminder? (np. w colegu sa
              rozne kursy child care,ale zaden z nich nie daje uprawnien-nie chcialabym
              wyrzucic pieniedzy w bloto)
              -jezeli miszkam w wynajetym mieszkaniu czy na tego typu dzilalnosc jest
              potrzena zgoda landlorda?
              - czy majac pod opieka rowniez wlasne dziecko mozna strac sie o zwrot kosztow
              opieki nad dzieckiem? (w koncu gdyby sie wlasnego malucha oddalo obcej kobiecie
              to mozna dostac zwrot czesci kosztow)
              Dzieki serdeczne. Pozdrawiam.
              Ps.ciekawe jaka jest szansa,ze ktos bedzie chcial skorzystac z opieki polskiej
              (w sensie nie angielskiej) opiekunki do dziecka? Anglicy nie beda sie obawiac
              zostawic wlasne dziecko pod opieka takiej osoby? Maja na tyle zaufania?
              -
    • reginan120 Re: Niedlugo bede childminderem :-) 27.05.06, 22:17
      heja,
      z tym zaswiadczeniem o niekaralnosci to faktycznie, nie to z policji jest wymagane. Robi je OFFSET (organizacja, ktora sie zajmuje wszystkim), niemniej jednak ta formalnosc jest jedna z najdluzszych i to zaswiadczenie z policji znacznie przyspiesza sprawe.

Mozna probowac zarejestrowac sie przed zrobieniem kursu childmindera i First Aid, ale od momentu zarejestrowania mamy maks.6 miesiecy na to by te kursy zrobic.
      Jesli kogos precyzyjniej interesuje wymagana wielkosc mieszkania to podaje:
      na 1 dziecko under 2 years - min. 3,5 Sq.Mtrs, 2 years - 2,5 Sq.Mtrs, na 3-7years 2,3 Sq.Mtrs.
      pozdrawiam
      • reginan120 Re: Niedlugo bede childminderem :-) 27.05.06, 22:22
        jeszcze jesli o zwrot kosztow chodzi: nawet majac wlasne dziecko mozna odliczac wiele rzeczy. Poczawszy od papieru toaletowego po zabawki, wszelakie high chairs i dekoracje (nawet malowanie) pomieszczenia, w ktorym dzieci przebywaja. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka