Dodaj do ulubionych

Aaaa... mortage offer!

07.06.06, 18:15
dostałam własnie pocztą rzeczony dokument do podpisania -wazny jest do 5.07-
mam podpisac i odesłac, jesli sie zgadzam. generalnie to ja sie zgadzam,
ale ... jak juz podpisze, to dostaje kredyt,- rozumiem, ze bez względu na to,
czy uda mi sie kupic dom (oferta zaakceptowana, solicitor powinien juz
rozpocząc 'searches') - a wiecie, ze czasem róznie z tym kupnem bywa.
czy ja dobrze rozumuję? czy powinnam wstrzymac sie z podpisywaniem dokumentu
najdłuzej jak sie da, zeby wiedziec, co z domem?
Obserwuj wątek
    • catriona Re: Aaaa... mortage offer! 07.06.06, 19:11
      Formo,

z mojego doswiadczenia, to to co dostalas to jest oferta (czyli ile max Ci pozycza). Ale pozycza dopiero wtedy, gdy ich specjalista obejrzy dokumenty domu, i sprawdzi czy jest tyle warty.
      Czyli nimt Ci nie da pieniedzy bez wiedzy pod jaki zastaw ta pozyczka.
      Jak znajdziesz dom, to wtedy bank przeprowadzi swoje dochodzenie i przybije pieczec
      • formaprzetrwalnikowa Re: Aaaa... mortage offer! 07.06.06, 20:12
        ja mysle, ze bank juz przeprowadził to dochodzenie, a teraz przeprowadzają to
        pogłębione, bo ja zazyczyłam sobie home buyer report.
        nie mogłam sie dodzwonic na ich infolinie, jutro jeszcze raz spróbuje.
        • basiak6 Re: Aaaa... mortage offer! 07.06.06, 20:40
          Czyli oferta wazna jest do 5 lipca, potem trzeba starac sie o nowa jesli nie
          kupisz w miedzyczasie domu, tak przynajmniej bylo u nas.
          Ale byla na dluzej, jakos pare miesiecy.
          • formaprzetrwalnikowa Re: Aaaa... mortage offer! 07.06.06, 20:58
            basia: ale czy to znaczy, ze jak podpisze a nie kupie w tym czasie domu,to co?
            bo ja sie obawiam takiej sytuacjio, ze dostane kredyt, nie kupię domu i bede
            musiała kredyt spłacic - a to sa dodatkowe koszty, bo spłata wczesniejsza...
            jak to było u was? mozesz napisac dokąłdniej?
            • messier31 Re: Aaaa... mortage offer! 07.06.06, 21:29
              Ja nie Basia, ale sie wypowiem :-)
              Kredyt bedziesz musiala zaczac splacac tylko wylacznie jesli dojdzie do zakupu
              tzn. po 'exchange of contracts' i 'completion'. O ile mi wiadomo to mortgage
              offer jest niezobowiazujaca i mozesz w kazdej chwili sie wycofac ale najlepiej
              jakbys sprawdzila 'small print' bo sa rozne mortgages albo najlepiej dla
              swietego spokoju zapytac sie u tych co Ci mortgage aranzuja.
              • formaprzetrwalnikowa Re: Aaaa... mortage offer! 07.06.06, 21:44
                dzieki.
                mortgage mam obdyskutowany. dostałam od własnego banku- to wbrew regule, zeby
                szukac gdzie indziej - dali mi nie tylko najlepszą ofertę z tych, które
                otrzymałam (rozmawiałam z trzema independent morgage advisors), ale jeszcze
                kilka ekstrasów na koncie.
                zapytam jesszcze, dla swietego spokoju.
                :)
                • basiak6 Re: Aaaa... mortage offer! 07.06.06, 22:20
                  Oczywiscie ze mortgage offer nie jest zobowiazujaca, to tylko dokument ktory
                  mowi ile sa w stanie pozyczyc, a tymczasowe jest dlatego bo rzeczy sie zmieniaja
                  np mozna stracic prace, etc.
                  Kiedy my kupowalismy dom, sprzedawalismy tez poprzedni, i musielismy
                  przyspieszyc caly dolny 'chain' bo pani kupujacej nasz dom mortgage offer
                  konczyla sie w ciagu miesiaca.
                • izabelski Re: Aaaa... mortage offer! 07.06.06, 22:59
                  zadzwon do nich, zeby sie zapytac o to samo :-)
                  w koncu bedziesz im placila niezly grosz co miesiac i powinni ci dac dluzszy
                  termin na sfinalizowanie zakupu
                • lol21ndm Re: Aaaa... mortage offer! 08.06.06, 01:00
                  Zapytam z ciekawosci... - dlaczego "wbrew regule"?? ;)
                  • formaprzetrwalnikowa Re: Aaaa... mortage offer! 08.06.06, 07:50
                    bo mnóstwo ludzi, z którymi rozmawiałam (koledzy z pracy, forumowicze)
                    doradzało mi zasięgniecie opinii niezależnego doradcy, a najlepiej ze trzech.
                    wszyscy mówili (słusznie zrezsta), ze moj bank ma tylko kilka ofert
                    kredytowych, króre tak naprawde niewiele sie od siebie róznią, a przeciez to
                    wielki kredyt i trzeba znalezc 'best deal'.
                    zdesperowana problemami w rozmowach z doradcami (a bo jestem z polski/nowego
                    kraju unii, bo moj partner za krotko pracuje w uk, zeby byc wziętym pod uwagę,
                    a bo nie mam 3 lat 'prove of address' w uk, a bo mam niepewny kontrakt) poszłam
                    do mojego banku
    • pati.zop78 Re: Aaaa... mortage offer! 07.06.06, 22:28
      w naszym przypadku bylo tak: jakos tak w marcu przez brokera wyszukalismy
      najlepsza oferte. pozniej dostalismy potwierdzenie z banku do jakiej wysokosci
      mozemy wziac kredyt + szczegoly oprocentowania itd. mielismy miesiac na podjecie
      decyzji czy taka propozycja nam odpowiada. i w takiej sytuacji chyba wlasnie ty
      jestes. wtedy dopiero na powaznie zaczelismy szukac domu. znalezlismy na
      poczatku lipca. wtedy zaczely sie wszystkie formalnoscie zwiazana ze sprzedarza.
      musielismy zrobic wycene i przeslac ja do banku. gdy bank ja zaakceptowal
      dostalismy ponownie szczegoly dot. kredytu juz na kwote jaka w rzeczywistosci
      pozyczalismy od banku (97% wartosci domu). we wrzesniu zakonczyla sie procedura
      kupna. wtedy dopiero dostalismy kredyt. pierwsza rate placilismy w pazdzierniku.
    • princessjobaggy Re: Aaaa... mortage offer! 08.06.06, 11:11
      Forma, tak jak dziewczyny wczesniej pisaly- przyjecie mortgage offer nie
      oznacza, ze od razu bedziesz splacac kredyt, poniewaz mozesz sie w ostatniej
      chwili rozmyslic i nie dojdzie do wymiany kontraktow. Wtedy pozostanie tylko do
      zaplacenia oplata manipulacyjna za rozpatrzenie kredytu i inne zwiazane z tym
      formalnosci.
    • formaprzetrwalnikowa dziekuje wszystkim 08.06.06, 11:26
      za pomoc :)
      przed chwila, dla swietego spokoju dzwonilam do banku - powiedzieli to samo, co
      wy.
      a zatem mortgage podpisany, lece wyslac
      :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka