Dodaj do ulubionych

Ja chce upaly i chlodnik :(

29.06.06, 13:05
i ziemniaczki mlode z kefirem,
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=44211740
i wszystko inne
i jagody (vel borowki)

nie mam sily ani czasu zeby w anglii rozpatrywac teren w poszukiwaniu
powyzszych produktow. moze ktos mnie zaprosi? na niedzielny lunch:) (jak w
koncu zrobi sie cieplo)
Obserwuj wątek
    • rdkm Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 29.06.06, 13:28
      Ja zapraszam:)
      U nas jest wszystkoo czym piszesz.
      Musisz tylko przyjechać do Szczecina:)
      pozdrawiam
      • tuti rdkm 29.06.06, 14:22
        it was NOT funny.
        BO BEDE POSTULOWAC NAD BLOKADA DLA WSZYSTKICH PSEUDO POLEK W ANGLII W POLSCE
        KTORE TYLKO SPRAWIAJA ZE MI SLINKA LECI!
        Moze ty wpadnij do mnie ,mam mikrofalowke , moge podgrzac:/

Im desperate;)
    • mgna Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 29.06.06, 13:30
      Cieplo u nas sie zrobilo dzis...co do produktow wymienonych to tylko ziemniaki
      moge ci zaoferowac ;) chlodnik....moglybysmy razem ugotowac (z jablka czy
      czeresni?), jagody sa tez ale nie takie smaczne.... ZATO!!!! mam poziomki w
      ogrodku i sa pyszne :)
    • mama5plus Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 29.06.06, 13:43

Sadystko >:0)
      Wczoraj golabki z mlodej kapusty z ryzem i ziarnami sloneczka
      I mlode ziemniaki z koperkiem
      Na deser arbuz

Dzis kapusta po bulgarsku.
      Juz trzeci raz od 2 tyg bo pyszna jest!!!
      I bob
      I lody z truskawkami i czekodzemem domowym

Jutro bedzie botwinka! :)
      • tintaja Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 29.06.06, 16:20
        No nie dziewczyny. Teraz moj nowo ugotowany makaron z pesto, kurczakiem i papryka nie pachnie juz
        zachecajaco.

teraz to ja chce pierogi z borowkami :/ (upalow za to nie chce, nie w 9 miesiacu ciazy...)
    • effata Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 29.06.06, 17:24
      Dla przypomnienia - parę przepisów na chłodnik
      A tak w ogóle to:
      -Bogusiu, poproszę o przepis na tę kapustę po bułgarsku (brzmi egzotycznie :))
      - pesto - znalazłam przepis (i zdjęcia) na zapiekankę z pesto. Wygląda
      smakowicie, ale ... tak naprawdę nie mam pojęcia co to jest to pesto.
      Sprawdziłam tylko, że to się robi z bazylii. Czy to się kupuje gotowe (jak
      jakiś sos?). I jak to smakuje (tak mniej więcej: ostre? kwaśne?)
      - polenta - o mamamia! Myślałam, że polenta, to takie imię kuchcika z bajki o
      delfinie Umie, a tu dzisiaj czytam przepis na ciasto (też wyglądające
      smakowicie: kruche, z malinami i jagodami) i jako pierwszy składnik ta
      polenta...
      --
      Don't guess.
      • kasia799 Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 29.06.06, 17:54
        effata, glowne skladniki pesto to bazylia, orzechy i oliwa plus przyprawy
        Ja uwielbiam pizze z pesto zamiast sosu pomidorowego, serem, cherry tomatoes i
        szparagami. Ale nie za czesto bo dosyc ciezkie dla mojego zoladka :-)

Polenta- maka kukurydziana

• eballieu Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 29.06.06, 18:21
        Przpeis na moj fast food;-)
        Makaron, taki jaki lubisz.Po ugotowaniu wyrzucic go na miske i dodac pesto do
        smaku, takei jakie juz polubisz. Ja na czteroosobowa miske wrzucam 3 lyzeczki
        od herbaty pesto. Dodaje jakiegos sera rozdrobnionego w kawalkach. Dodaje
        jeszcze co? A to co mam. Np. zapieczony wczesniej w plasterkach pomidor, czy
        baklazan, czy cukinie, czy pieczarki, czy ... co jeszcze ci zbywa w lodowce;-)
        Mozna dodac np. cebulki mlodej ze szczypiorem.Ale kompozycja moze byc jak
        najbardziej potrzeba chwili:-)
        Tuti, najpierw zapros do siebie na kolacje czy obiad jakies 6 osob. Pozniej one
        zaczna cie odpraszac i tym sposobem 6 kolacji masz juz z glowy;-)
        MAma5plus, tez czekam na ta kapuste po bulgarsku? A przegrzana to kapusta
        (skoro bulgarska;-), czy jeszcze czuc ze to kapusta?
      • mama5plus Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 29.06.06, 19:13
        A sluze.
        Przepis jest stad:
        www.maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=33768
        A pesto to do makaronow wloskich np mozna.
        Ja lubie nawet na chlebie.
        Zwlaszcza to z dodatkiem suszonych pomidorow.
        • tintaja Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 29.06.06, 20:03
          I moj szybki przepis na makaron z pesto:

Pokrojona drobno cebulke podsmazyc na oliwie, dodac do tego pokorojona na plasterki papryke (ile
          kolorow sie da :)), ja jeszcze jak eballieu dodaje co mam pod reka - z reguly cukinie lub baklazany sa
          super. Podsmazyc wszystko przez minutke, dodac do tego sloiczek pesto (my dodajemy zwykly pesto
          czyli ten z bazylia i parmezanem a do tego drugi z kolendry - polecam Sacle), podgotowac wszystko
          razem, do sosu tego dodac pokrojonegoi na kawalki kurczaka, poddusic az sie kurczak ugotuje.

Serwowac z takim makaronem jak sie lubi - ja lubie wtedy wymieszac makaron szpinakowy i zwykly,
          pycha.

Copyright mojego meza :)
          • effata Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 01.07.06, 00:27
            dzięki za przepisy
            --
            Don't guess.
            • tuti Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 01.07.06, 11:18
              moj uluboiny chlodnik to chyba z tego co pamietam ( no czesciej niz raz na rok
              to okazji jesc nie mam:) botwinka posiekana i ugotowana z malym buraczkiem,
              ostudzona, a potem do tego ogorka troche na tarce, i rzodkiewki na tarce, i
              zieleninki swiezej (pietruszki)
              nie przekonuja mnie chlodniki na nabiale!

botwinke w uk znajde? (jak powiecie ze tak to rzuce sie w bardziej ambintny wir
              poszukiwan, na razie nie wpadlo mi w oko)
              • eballieu Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 01.07.06, 13:40
                Nie wiem gdzie mieszkasz Tuti, ale ja w Essex znajduje botwine. Bez trudu.
                Tzn. dla mnie bez trudnu, bo jezdze na targ rolniczy regularnie.
                • eballieu Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 01.07.06, 13:43
                  Koper rosnie bardzo prosto.
                  Czasami lokalne pub'y na tylach maja grzadki z ziolami. Nie prostestowali jak
                  rwalam liscie pietruszki, grzecznie spytalam, powiedzieli - pewnie ze bierz.
                  Generalnie to u znajomych w ogrodkach duzo stoi donic z ziolami - moze sie
                  zaprzyjaznij z kims takim?;-)
                  A jak kupujesz pomidory w supermarkecie, to owszem te na galazce i poloz je na
                  slonecznym parapecie:-)Nigdy nie w lodowce.
                  • tuti Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 01.07.06, 13:48
                    ja sama mam herb garden (niedawno zalozony, ale troche mi juz rosnie)/
                    ale botwinki nie sadzilam;)
                    niestety rzadko na prawdziwe targi mam okazje jezdzic, praca nie pozwala a i
                    blackburn takie troche do dupy. ale dzieki bede sie bardziej starac
                    • kasia799 do tuti 01.07.06, 18:28
                      Tez juz kiedys szukalam botwiny
                      Moze zajedziesz do Londynu?
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=24546582&v=2&s=0
                      • tuti Re: do tuti 01.07.06, 20:43
                        oo widzisz caly botwinowy watek!
                        bede za tydzien w londku, ale watpie zeby sie z chrzcin/(lamanych na)final world
                        cup wyrwala..po botwinke;)
      • hopplik Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 29.06.06, 20:28
        też mam słabość do pesto (i do chłodnika też :))
        najbardziej smakuje mi pesto ze świeżej bazylii,czosnku, pinii i oliwy z
        parmezanem
        pinie są drogie i ewentualnie można zastąpić orzechami nerkowca (lub innymi)

• liley11 A mi po powrocie z Polski jesc sie nie chce.. 29.06.06, 21:06
          .... nic mi tutaj nie smakuje. Nie mam ochoty na nic, nawet na gotowanie. Dzis
          zrobilam szczawiowa ze szczawiu ze sloiczka mojej babci i tyle... ech.. ten
          zapach swiezego koperku... salata smaczna.. pomidory, co smakuja pomidorami... i
          inne smakolyki. Chyba najciezej przychodzi mi przestawienie sie na jedzenie
          tutejsze, po smakolykach mamy i polskiego jadla... Anglicy zajadali sie az im
          sie uszy trzesly i nie mogli uwierzyc, ze pomidor i koperek moga tak smakowac i
          pachniec...nie mowiac o ogorku...
          • mgna Re: A mi po powrocie z Polski jesc sie nie chce.. 29.06.06, 23:21
            Tuti, ty zaczelas! Np slinka na korki w jajecznicy teraz mnie naleca...a co
            zjadlam? Pizze....
            • vygotsky Re: A mi po powrocie z Polski jesc sie nie chce.. 30.06.06, 21:35
              Czy ktos moze podac przepis na chlodnik - taki z burakow, tak zeby mozna bylo
              go zrobic w UK - czy sie da? Gdzie oprocz POSKu podaja chlodnik??
              Bede wdzieczna za przepis i wskazowki.
              • effata do wyboru do koloru w linku parę postów wyżej n/tx 30.06.06, 21:48
              • vygotsky Re: A mi po powrocie z Polski jesc sie nie chce.. 01.07.06, 17:18
                No dzieki i przepraszam - ostatnio czytam wszystko po lebkach..
          • jaleo Re: A mi po powrocie z Polski jesc sie nie chce.. 30.06.06, 23:27
            liley11 napisała:

> Anglicy zajadali sie az im
            > sie uszy trzesly i nie mogli uwierzyc, ze pomidor i koperek moga tak smakowac
            i
            > pachniec...nie mowiac o ogorku...

Koperek jest bardzo latwy do wyhodowania wlasnorecznie, nie ma mozliwosci, zeby
            nie wyrosl.

Co do pomidorow, to kupuj takie na lodydze (vine tomatoes), one maja najlepszy
            smak. Te z supermarketow, sprzedawane "luzem" to w ogole jakas pomylka
            genetyczna ;-)
            • liley11 Re: A mi po powrocie z Polski jesc sie nie chce.. 04.07.06, 12:50
              Ahh koperek mi rosnie:)) Przedwczoraj zrobilam zupe koperkowa:)) mniam, mniam

Maz znalazl poziomki w ogrodku.... ale sa bezplciowe. Wygladaja ladnie..ale
              smakuja jak wata:(
              • tuti Re: A mi po powrocie z Polski jesc sie nie chce.. 04.07.06, 16:29
                ha
                dzisiaj na lunchu zajadalam sie...DOMOWYM CHLODNIKIEM!!
                wczoraj kupilam botwinke( a na rynku byla) ugotowalam z kostka rosolowa.
                dodlaam wegety, cukru, cytryny, sama nie wiem ( niesmaczne to to bylo jak
                cholera na pocztaku, ale co tam, na obczyznie wszystko zjem wiec nie wywalilam
                od razu;)
                ugotowalam jajo na twardo, i ziemniaka w skorce (po ugotowaniu obralam i na
                kawalki) ,starlam na tarce ogorka, rzodkiweki, szyszyioporek, zapomnialam
                innych ziol dodac.
                prztransportowalam baze zupna i reszte startych rzeczy+jajko+ziemniak osobno,
                oplacyzlam w opracy z jogurtem bezxbarwnym i..MNIAM MNIAM :) Piekna rzecz w
                taki upal:)ah!
    • dariazv Re: Ja chce upaly i chlodnik :( 01.07.06, 17:22
      Tak czytam i czytam az mi sie chlodnika zachcialo...Zrobie jutro bo nie mam
      wszystkich skladnikow...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka