Dodaj do ulubionych

Do posiadaczy kart kredytowych

16.03.07, 21:22
Z gory przepraszam za kolejny watek bankowy. Wlasnie Barclays zoferowal mi
karte kredytowa i zastanwiam sie czy jest sens i czy cos ryzykuje wyrabiajac
sobie takowa. Nigdy dotad nie mialam kredytowej, zawsze zwykla debit card. Ale
znajomy powiedzial ze jesli w przyszlosci chcialabym wziac cos na raty, to
czysta historia credit card bardzo sie przyda, bo wtedy mozna to zrobic bez
problemu.
Wczytalam sie w przyslane informacje najlepiej jak umialam, ale marny ze mnie
finansista, wiec pomyslalam ze was zapytam.
Obserwuj wątek
    • jacinda Re: Do posiadaczy kart kredytowych 16.03.07, 22:12
      aleksandrawu napisała:

> Z gory przepraszam za kolejny watek bankowy. Wlasnie Barclays zoferowal mi
      > karte kredytowa i zastanwiam sie czy jest sens i czy cos ryzykuje wyrabiajac
      > sobie takowa. Nigdy dotad nie mialam kredytowej, zawsze zwykla debit card. Ale
      > znajomy powiedzial ze jesli w przyszlosci chcialabym wziac cos na raty, to
      > czysta historia credit card bardzo sie przyda, bo wtedy mozna to zrobic bez
      > problemu.
      > Wczytalam sie w przyslane informacje najlepiej jak umialam, ale marny ze mnie
      > finansista, wiec pomyslalam ze was zapytam.

Znajomy ma racje. Przeczytaj moj watek 'Jak zbudowac historie kredytowa?'.
      Pamietaj tylko zeby nie przekroczyc limitu (nie wiem jaka karte Ci
      zaproponowali ale jesli to pierwsz to pewnie initial z limitem ok 300 funtow) i
      splacac rachunki w terminie. Kary sa dosyc spore. A jak nie splacisz to wtedy
      bedziesz w przyszlosci miala problemy z uzyskaniem kredytu.
      • aleksandrawu Re: Do posiadaczy kart kredytowych 16.03.07, 23:19
        Dzieki za odpowiedz. Znajomy powiedzial, ze jak sobie nie ufam- uwieeelbiam
        wydawac pieniadze- to moge karte pociac i wyrzucic od razu jak ja dostane:)))
        Nie sadze zatem zebym przekroczyla limit, jaki by on nie byl:)
        • princessjobaggy Re: Do posiadaczy kart kredytowych 27.03.07, 14:19
          Znajomy powiedzial, ze jak sobie nie ufam- uwieeelbiam
          > wydawac pieniadze- to moge karte pociac i wyrzucic od razu jak ja dostane:)))
          > Nie sadze zatem zebym przekroczyla limit, jaki by on nie byl:)

Nieuzywana (badz zbyt rzadko uzywana) karte kredytowa bank po jakims czasie
          moze odebrac, wiec nie wyrobisz sobie wystarczajacej historii kredytowej
          przecinajac karte od razu po jej przyznaniu.
    • beesok Re: Do posiadaczy kart kredytowych 17.03.07, 00:19
      Tak jak napisala Jacinda powyzej karte dobrze miec ale trzeba uwazac :) dla zakupoholiczek to
      pulapaka :)))) zartuje, oczywiscie, ale zauwazylam po sobie i znajomych, ze chocbym nie wiem jak sie
      starala placac czesto karta kredytowa zawsze wydam wiecej - czesto wiecej niz w danym miesiacu
      zarobilam :) Czas kredytu jest dlugi (w moim przypadku az do 50 dniu w zaleznosci od tego kiedy sie
      dokona zakupu) i co za tym idzie: placisz teraz za wydatki sprzed 2ch miesiecy o ktorych czesto sie
      zapomialo i nagle buch tu niezla sumka na wyciagu :)))

W zadnym wypadku nie jestem przeciwniczka karty ale nauczylam sie korzystac z niej rozsadnie: nigdy
      nie przekraczac limitu i splacac w calosci w terminie (najlepiej zaloz od razu direct debit na rachunku i
      bedzie spokoj:)

pozdrawiam
    • vierablu Re: Do posiadaczy kart kredytowych 17.03.07, 01:10
      Ja mam karte kredytowa z jednego powodu - nie zawsze mozna zaplacic online karta
      debetowa. Po dosc paranoicznej sytuacji, kiedy za bilet z UK musialam zaplacic
      polska kredytowa, bo brytyjskiej debetowej nie akceptowali, oraz kiedy musialam
      kilka razy za bilet na pociag zaplacic polska kredtowa, wyrobilam sobie Egg
      Money. Za placenie ta karta placa jakies tam grosze, wysokosc debetu rowna sie
      wysokosci direct debit, takze nie mam dlugow a nawet jakies dodatkowe
      kilkadziesiat funtow rocznie.
      Sprawdz na stronach moneyexpert jaka karta bylaby najlepsza dla Ciebie.
    • mi74 Re: Do posiadaczy kart kredytowych 17.03.07, 11:20
      Ja z karta kredytowa mam tylko negatywne skojarzenia - pisalam o tym juz kilka
      razy na forum (od identity theft po "hurtowe" przysylanie mi kart kredytowych
      na sile).
      Ja sama ani razu nie uzylam karty kredytowej, bo wychodze z zalozenia, ze jesli
      mnie na cos nie stac w danej chwili, to po prostu tego nie kupuje. Zamiast
      karty zalozylam sobie dodatkowe konto "na zachcianki" i cos tam sobie zawsze
      odkladam. Korzystam z tego konta tylko kiedy cos bardzo chce miec natychmiast.
      Sluzy ono takze jako pomoc w naglych wypadkach (np. wizyta u dentysty).
      Kiedy bralam mortgage, balam sie, ze to moze miec wplyw, ale ku mojemu
      zdziwieniu nie mialo. Wazny byl fakt, ze bank mi w ogole taka karte
      zaproponowal. Historie kredytowa zbudowalam sobie dobra obsluga konta,
      regularnym placeniem rachunkow i faktem, ze przez ostatnie 3 lata ani razu nie
      mialam overdraftu.
      Ten moj stosunek do karty kredytowej wynika pewnie z tego, ze lubie miec swoje
      pieniadze pod kontrola i czego nie cierpie najbardziej na swiecie, to rachunki
      do zaplacenia za cos, co kupilam pare tygodni wczesniej.
      • minisufka Re: Do posiadaczy kart kredytowych 25.03.07, 10:31
        mi74 napisała:

> Ja sama ani razu nie uzylam karty kredytowej, bo wychodze z zalozenia, ze
        jesli
        >
        > mnie na cos nie stac w danej chwili, to po prostu tego nie kupuje.

---> ja tez mam takie podejscie, al karte kredytowa mam - tak na wszelki
        wypadek - np.ktorykolwiek z tych wymienionych przez dziewczyny powyzej
        (np.kupno biletu online w razie gdyby mezowa karta nie byla w zasiegu reki :-)

all in all - karte warto miec, ale korzystac z niej nie trzeba
        • aniaheasley Re: Do posiadaczy kart kredytowych 25.03.07, 20:02
          Nie wyobrazam sobie zycia bez karty kredytowej - zawsze moze sie zdarzyc jakies
          emergency, na ktore nie mam biezacych pieniedzy, np niespodziewana naprawa
          samochodu, wymiana bojlera (odpukac), czy inne tego typu sprawy. Nie mowiac juz
          o paru rzeczach z kategorii 'must have' lub spontaniczna chec kupienia mezowi i
          synowi Wii czy playstation 3.....
          • ralphos Re: Do posiadaczy kart kredytowych 27.03.07, 00:54
            Właśnie - karta kredytowa jest bardzo przydatna w sytuacjach awaryjnych. Parę
            miesięcy temu nałożyło się kilka nieciekawych sytuacji (m.in. miałem wypadek na
            rajdzie i kompletnie skasowałem samochód) i musiałem nagle wyłożyć sporo
            pieniędzy. Dzięki karcie kredytowej nastąpiło to zupełnie bezboleśnie.
            • mysz2006 Re: do Ralphos 27.03.07, 03:40
              a propos rajdow - wlasnie rozpoczal sie nowy sezon :-DDD - w niedziele byl
              practice day
              • ralphos Re: do Ralphos 29.03.07, 00:34
                He, he, nawet o tym nie wiedziałem, a sobie ostatnio urządziłem własny prywatny
                trening :)
          • princessjobaggy Re: Do posiadaczy kart kredytowych 27.03.07, 14:16
            aniaheasley napisała:

> Nie wyobrazam sobie zycia bez karty kredytowej - zawsze moze sie zdarzyc
            jakies emergency, na ktore nie mam biezacych pieniedzy, np niespodziewana
            naprawa samochodu, wymiana bojlera (odpukac), czy inne tego typu sprawy. Nie
            mowiac juz o paru rzeczach z kategorii 'must have' lub spontaniczna chec
            kupienia mezowi i synowi Wii czy playstation 3.....

I wlasnie dlatego mam specjalne konto oszczednosciowe, zeby miec pieniadze w
            razie naglego wypadku albo dokonac 'zachciankowego' zakupu. Karty kredytowej
            nigdy nie mialam i nie zamierzam. Mortgage dostalam bez problemu. O
            zachciankach przy braku grosza na koncie albo splacaniu czegos kupionego sto
            lat wczesniej nawet bym nie pomyslala, ale to juz chyba indywidualna kwestia
            podejscia do spraw finansowych.

• aleksandrawu Re: Do posiadaczy kart kredytowych 27.03.07, 16:22
              A ja sie jednak skusze:))
              Dzieki serdeczne za wszystkie rady i opinie.
            • ralphos Re: Do posiadaczy kart kredytowych 29.03.07, 00:38
              Na konto oszczędnościowe może sobie pozwolić ktoś, kto jest tu od dawna, ma
              spore zarobki, ustabilizowaną sytuację i po prostu nadmiar gotówki ponad
              podstawowe potrzeby, ale np. osoba, która jest tu od roku i startuje od
              zupełnego zera nie może sobie pozwolić na niejedzenie, niemieszkanie, itd.,
              tylko po to żeby zapełnić konto pieniędzmi "na wszelki wypadek". Dla takich osób
              karta kredytowa jest świetnym rozwiązaniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka